mirageg3 03.06.2019 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2019 Witam Od dwóch miesięcy mam lg 12 kw hu121u33/hn1616nk3 i ponieważ zrobiło się ciepło chciałem włączyć chłodzenie.I tu pojawił się problem bo na sterowniku w miejscu gdzie wg instrukcji powinny być trzy tryby tzn ogrzewanie automatyczny i chłodzenie są tylko dwa ogrzewanie i automatyczny. Chłodzenia brak. Pompę instalował mi znajomy chłodnik więc z tej strony raczej pomocy nie uzyskam. Miał ktoś może taki problem ? może chłodzenie włącza się jakoś w trybie serwisowym ? Ewentualnie jakiś inny pomysł... Najprawdopodobniej musisz zmienić ustawienia na przełączniku DIP. Wymaga to zdjęcia obudowy. Zobacz na stronie 87 w instrukcji, której link podał kolega kilka postów wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 04.06.2019 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2019 To chyba to ... Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 04.06.2019 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2019 Ja u siebie nic nie musiałem przestawiać , ale ... U mnie mam dodatkowy termostat Salus który steruje ogrzewaniem. U mnie też nie było chłodzenia , ale po odłączeniu termostatu funkcja chłodzenia się pojawiła. Po przejrzeniu książki serwisowej wynika że termostat musi być tak podłączony aby obsługiwał chłodzenie/grzanie i wtedy funkcja chłodzenia jest aktywna. Jak jest podłączony "częściowo" to jest tylko dostępne grzanie. U mnie po krótkich testach chłodzenia stwierdziłem że taki rodzaj chłodzenia dla mojej rodziny jest niekomfortowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 10.06.2019 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2019 WitamOdpaliłem chłodzenie i okazało się że mam problem. Mimo że mam 200 m podłogówki pompa szybko schładza wodę i jak na wylocie temp zejdzie do 17 stopni (na wlocie jest 24 ) sprężarka się wyłącza na ok 5 min. W sumie więc po dwóch minutach chłodzenia następuje 5 minut przerwy i tak w kółko. Obniżyłem w menu serwisowym zakres temp chłodzenia ale to nic nie pomogło .Przy 17 stopniach spręzarka i wentylator staje natomiast obiegówka chodzi cały czas.Nie wiem czy takie taktowanie jest dobre dla sprężarki choć np w samochodzie przy włączonej klimatyzacji słyszę że spręzarka włącza się i wyłącza bardzo często. Ale to w samochodzie a jak to jest przy tych nowych pompach ciepła? Mogą tak działać z przerwami czy w ten sposób zarżnie się sprężarkę ?Ma ktoś na ten temat jakąś wiedzę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manwithnoname 10.06.2019 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2019 Czy ktoś z Was ma zamontowaną tace ociekową? gdzie najlepiej takową zakupić i czy trzeba będzie ściągać jednostkę zewnętrzną ze stojaka żeby to zamontować? w książce serwisowej wyczytałem że mozna dokupic, podają też cene która zwala z nóg biorąc pod uwagę że to kawałek plastiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hary979 20.08.2019 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2019 Szukam instalatora LG na terenie małopolski, czy możecie kogoś polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azu 26.08.2019 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2019 witam szukam kogoś kto steruje wylączaniem pompy ciepła przez internet jak rozwiązane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azu 29.08.2019 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2019 czy ktoś ma tace ociekową i moze przeslac zdjęcia jak jest montowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rubi16 30.08.2019 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 Szukam serwistanta który uruchomi pompę therma v pompa wpieta do instalacji.60 km od wroclawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azu 31.08.2019 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2019 jaki typ regulatora pokojowego uzywacie z pompą LG ?i jak się sprawuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adec 03.09.2019 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2019 Czy tą pompą można sterować smartfonem? Trzeba dokupić jakiś konkretny sterownik lub modem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azu 03.09.2019 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2019 prosze o jakąs propozycję jestem bardzo zainteresowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 03.09.2019 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2019 Czy tą pompą można sterować smartfonem? Trzeba dokupić jakiś konkretny sterownik lub modem? Termostat z funkcją wifi. Np SALUS RT310i i inne tego typu konstrukcje. Wpisz w google termostat + wifi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azu 03.09.2019 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2019 Dziekuje za propozycję ale ja chciałbym głownie móc wyłaczac iwłaczac pompę cieplą zdalnie . Nie mieszkm tam , np chcę jechać chciałbym właczyc pompę wczesniej i przyjechać do ciepłego domku. Ustawienia pompy bedą raczej stałe potrzebuję głownie on off . Czy taki salus moze to robić bo nie do końca rozumiem i moja pompa ma 16 kw pobór prądu max 7kw. kolega Kaizen nie polecą wyłączania i wlaczania odbieraniem i podawaniem zasilania , więc musze to zrobić bardziej inteligentnie.Sama temperatura w domu nie jest problemem bo steruję obiegiem wtornym z bufora i tam moge regulowć temperaturę zdalnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 03.09.2019 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2019 Dziekuje za propozycję ale ja chciałbym głownie móc wyłaczac iwłaczac pompę cieplą zdalnie . Nie mieszkm tam , np chcę jechać chciałbym właczyc pompę wczesniej i przyjechać do ciepłego domku. Ustawienia pompy bedą raczej stałe potrzebuję głownie on off . Czy taki salus moze to robić bo nie do końca rozumiem i moja pompa ma 16 kw pobór prądu max 7kw. kolega Kaizen nie polecą wyłączania i wlaczania odbieraniem i podawaniem zasilania , więc musze to zrobić bardziej inteligentnie. Sama temperatura w domu nie jest problemem bo steruję obiegiem wtornym z bufora i tam moge regulowć temperaturę zdalnie . No taki Salus pozwoli Ci zalaczac pompe zdalnie . To jest taki termostat pokojowy wieszasz na scianie ustawiasz temperature jaka ma byc w domu i on zwiera lub rozwiera styki oczywiscie musisz go podlaczyc pod pompe ciepla. Pompa musi miec mozliwosc takiego podlaczenia zewnetrznego termostatu zazwyczaj odbywa sie to bezpotencjalowo na zasadzie tylko zwarcia obwodu. Tego salusa przez wifi laczysz z internetem i mozesz zdalnie za pomoca aplikacji na smartfona nim sterowac czyli przez telefon ustawisz np.14stopni i Ci sie pompa nie włączy a jak bedziesz wracal do domku to wczesniej ustawisz 24st i Ci sie pompa włączy. Nie bedzie to rozlaczanie napiecia na pompie ciepla czyli bezpiecznie. Pompie nie mozesz zabierac napiecia nawet w instrukcji pisze ze przed pierwszym uruchomieniem musi byc podlaczona do pradu przez kilka godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azu 04.09.2019 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2019 Rozumiem ze bede sterował temperaturą ,ale jak mnie nie bedzie dwa tygodnie to pompa obiegowa pompy Ciepła bedzie chodziła cały czas nawet jak obnize temperature bo pompa bedie utrzymywala temperaturę zadaną. Ja szukam rozwiązania zeby zdalnie właczyć pompę nawet poczekać kilka godzin rozumiem ze wazne to jest szczegolnie w zimie bo pewnie trzeba rozgrząc sprężąrkę i i dopiero wtedy wlączyc jej prace np temperaturee termostatem do zadanego poziomu. Rozumiem ze tego salusa bede uzywał do utrzrymania zadanej temperatury i do tego jest potrzebny..Słyszałem nazwę dry contact to właczania i wyłączania urzadzen \LG zdalnie ale opis w internecie jest tak załosny ze szukam kogoś kto w jakiś sposób steruje samą pompą przez internet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 04.09.2019 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2019 Albo ja o czyms nie wiem albo ?Skoro ustawisz zdalnie temperature na termostacie pokojowym np.15st to dopuki w domu nie spadnie temp.do tego poziomu to termostat nie pozwoli na uruchomienie sie pompy ciepla to dlaczego ma Ci pracowac pompka obiegowa w pompie ciepla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azu 04.09.2019 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2019 wiem tylko toretycznie za dwa tygodnie montuję pompę to bede wiedział dokładnie ale chyba masz rację jak nie bedzie ponizej 15 to pompa się nie wlaczy. Rozumiem ze tryb grzania ciepłej wody jest ustawiany w sterowniku pompy i raczej woda bedzie się grzała codziennie . tym salus nie jest wstanie chyba sterowac . chyba ze moze ale tego nie wiem zeby mógł.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 04.09.2019 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2019 No cwu to nie bedzie sterowal ale na czas wyjazdu wylaczysz calkiem w menu grzanie wody i po klopocie potem jak przyjedziesz to nagrzanie calego zasobnika to kwestia 60min jak to bedzie kolo tygodnia lub wiecej bez puszczania wody z zasobnika to odrazu bym zrobil dezynfekcje na 65st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azu 04.09.2019 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2019 No cwu to nie bedzie sterowal ale na czas wyjazdu wylaczysz calkiem w menu grzanie wody i po klopocie potem jak przyjedziesz to nagrzanie calego zasobnika to kwestia 60min jak to bedzie kolo tygodnia lub wiecej bez puszczania wody z zasobnika to odrazu bym zrobil dezynfekcje na 65st rozmiem taki sposób ale nieraz moze przjechać ktoś kto nie powinien uczyc się ustawiać pompę i wolałbym z zewnątrz mu tą wodę wlączyć. w sezonie zimowym to nie bedzie problemu pompa i tak bedzie caly czas wlaczona . Myslę ze muszą byc sterowniki pompy które mozna obsługiwąć z zewnątrz . dziekuję za zainteresowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts