Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LG Therma V nowy - stary gracz na rynku pomp ciepła. Modele od 3kW do 16kW mocy

NC_PC

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie,

Od kilku tygodni mam lg therma v 9kW 1f (sterownik 3.0.3.1). Zaskoczyło mnie, że instalator podłaczył 2 różne programatory pokojowe. Jeden dla funkcji ogrzewania, a osobny dla chłodzenia. Mówi, że na jednym się nie da. Mam wiec salus T40 i TECH ST-292. Generalnie jeśli to ma działać to ok, tylko sądziłem, że da się to zrobić na jednym programatorze.

Druga sprawa. W ustawieniach zbiornika 2 w menu serwisowym mam histereza 3 i na priorytet ogrzewania: CWU. Jednak mimo, że temp spadnie 3 stopnie poniżej zadanej na CWU to i tak podgrzewanie się nie załącza. Dopiero jak spadnie jeszcze kilka stopni. Czy to oznacza, że mam coś źle ustawione?

Gdzieś wcześniej natrafiłem na forum, że trzeba jakieś zworki przestawić, ale to chyba dotyczyło wcześniejszej wersji softu. Teraz jest w programatorze, a jednak nie działa prawidłowo.

Witajcie,

Od kilku tygodni mam lg therma v 9kW 1f (sterownik 3.0.3.1). Zaskoczyło mnie, że instalator podłaczył 2 różne programatory pokojowe. Jeden dla funkcji ogrzewania, a osobny dla chłodzenia. Mówi, że na jednym się nie da. Mam wiec salus T40 i TECH ST-292. Generalnie jeśli to ma działać to ok, tylko sądziłem, że da się to zrobić na .........

Da się to spokojnie zrobić jednym sterownikiem, tylko trzeba znać się trochę na automatyce i tyle.

Co do dogrzewania to pewnie jak spadnie to te 3C to LG załącza grzałkę a dopiero jak spadnie mocniej to wtedy sprężarkę.

Ogólnie masz już tego LG bo pewnie był tani to musisz się teraz z nim trochę pomęczyć, ale ogólnie od jakiegoś czasu polecam raczej inne rozwiązania niż LG.

Czy jest możliwe ustawienie, by załączał od razu sprężarkę? Coś z ustawieniem zworek na płycie?

A czemu miało by się nie dać ?

U mnie w LG Therma mam całkowicie wyłączoną grzałkę , bo nie po to kupowałem pompę ciepła aby grzać grzałkami.

Nie wiem jak to wygląda w III generacji LG , ale u mnie w II generacji ustawiało się to zworkami.

Tyle że u mnie grzałka nawet jak była aktywowana to nie włączała się nigdy przy grzaniu CWU. Aby korzystać z grzałki przy graniu CWU trzeba było ją aktywować do grzania.

Co do sterownika to u mnie sterownik Salusa ma możliwość sterowania grzaniem i chłodzeniem. W instrukcji od płyty jest opisane jak sie podłącza taki sterownik aby działał w trybie chlodzenia i grzania.

Ale chłodzenia nie używam , bo jak dla mnie to najgorszy z możliwych sposób chłodzenia domu (za pomocą podłogówki).

Do LG była dołączona bardzo gruba książka serwisowa i tam wszystko jest opisane , wiec sądzę że w III generacji także :)

dzieki Kaszpir. Niestety teraz LG nie daje takiego manuala (ochrona środowiska czy co - nie wiem). Jest tylko krótka instrukcja dla instalatora jak podłączyć urządzenie i tyle. Ściągnąłem sobie to co udostępniają online. Niestety dużo rzeczy jest słabo opisanych i operują symbolami. Spróbuje wyłączyć te grzałki i może wtedy CWU będzie od razu grzane przez sprężarkę.

dzieki Kaszpir. Niestety teraz LG nie daje takiego manuala (ochrona środowiska czy co - nie wiem). Jest tylko krótka instrukcja dla instalatora jak podłączyć urządzenie i tyle. Ściągnąłem sobie to co udostępniają online. Niestety dużo rzeczy jest słabo opisanych i operują symbolami. Spróbuje wyłączyć te grzałki i może wtedy CWU będzie od razu grzane przez sprężarkę.

Zciągnąłem sobie instrukcję serwisową PL do LG Therma III i przeglądam i ...

1. Jest pokazany sposób montażu i podłączenia termostatu do grzania i chłodzenia (tak samo jak w II generacji)

2. jest pokazane jaką zworę włączyć aby było grzanie i chłodzenia , domyślnie tylko grzanie

3. Są opisane zwory i jak wyłączyć grzałke

Dalej nie patrzyłem , ale widzę że wszystko jest bardziej przejrzyście opisane i przedstawione .

Sądzę że sposób grzania CWU wiec jest taki jak u mnie czyli do wyboru grzałka+sprężarka albo sama grzałka albo sama sprężarka.

Tyle że trzeba najpierw instrukcje przeczytać , bo widać dla wielu instalatorów przeczytanie instrukcji to spory problem i później opowiadają że się czegoś nie da i nie ma takiej możliwości mimo że z instrukcji wynika co innego ...

Edytowane przez kaszpir007

Da się to spokojnie zrobić jednym sterownikiem, tylko trzeba znać się trochę na automatyce i tyle.

Co do dogrzewania to pewnie jak spadnie to te 3C to LG załącza grzałkę a dopiero jak spadnie mocniej to wtedy sprężarkę.

Ogólnie masz już tego LG bo pewnie był tani to musisz się teraz z nim trochę pomęczyć, ale ogólnie od jakiegoś czasu polecam raczej inne rozwiązania niż LG.

Od razu widać ze CNC nie edukuje się w temacie LG bo po prostu już ich nie sprzedaje. Caly czas jednak hejtuje innych którzy kupili LG, co jest żenujące.

CNC: nie chcesz pomóc to sie nie udzielaj w ogole bo nie każdego stać na Twoje pompy... A teraz nawiązując do pytania:

Oczywiście że można zagrzać wodę bez załączenia grzałki. Wcale nie jest tak że najpierw włącza się grzałka a potem sprężarka...

- w ustawieniach czasu CWU ustaw: Aktywacja:60, Stop:90, Opóź. Wł. Grzałki:60

- w ustawieniach zbiornika 2: histereza 3, priorytet ogrzewania CWU

i grzałka sie nie włączy. Ja tak mam i jest OK.

Co do programatorów pokojowych to nie wiem bo nie mam.

Czy możesz opisać co znaczą ustawienia

Aktywacja:60, Stop:90, Opóź. Wł. Grzałki:60

histereza 3.

Mam aktywację na 5 stop 60 I cwu się włącza się automatycznie jak temp.spadnie

spróbuj ustawić tak jak ja mam...

co oznaczją te parametry to nie do końca pamietam i nie chce wprowadzać Cie w błąd ale ustawił mi je serwisant z centrali LG więc jest dobrze :)

Edytowane przez manwithnoname

Ja też miałem tak ustawione i grzałka się nie załączała (choć nie wiem jak to sprawdzić). Bardziej chodzi o to, że histereza jest ustawiona na 3 stopnie, a dogrzewanie CWU nie rozpoczyna się już przy takiej różnicy, a dopiero gdy spadnie jeszcze kilka stopni. Nie sprawdzałem dokładnie, ale przykładowo gdy miałem ustawione 44, a temp spadła już do 38 to nadal nie było reakcji. Dopiero przy większej różnicy się załącza. Chyba coś koło 7 stopni różnicy - ale nie mam pewności.

Więc pytanie czy u Was się załącza zgodnie z histerezą? A może ja to źle rozumiem i histereza 3 wcale nie oznacza różnicy 3 stopni między zadaną, a aktualną.

Swoją drogą to sam jestem ciekaw czy te parametry Aktywacja, Stop oznaczają max czas na jaki jest włączone ogrzewanie CWU a potem minimalny czas przerwy między dogrzewaniem w minutach. Bo ja to tak rozumiem. Niestety manual od LG nie mówi o tym jasno i jest bardziej skierowany do serwisantów. Dużo w instrukcji jest niejasnych sformułowań i dla przeciętnego Kowalskiego nie są pomocne.

Ja też miałem tak ustawione i grzałka się nie załączała (choć nie wiem jak to sprawdzić). Bardziej chodzi o to, że histereza jest ustawiona na 3 stopnie, a dogrzewanie CWU nie rozpoczyna się już przy takiej różnicy, a dopiero gdy spadnie jeszcze kilka stopni. Nie sprawdzałem dokładnie, ale przykładowo gdy miałem ustawione 44, a temp spadła już do 38 to nadal nie było reakcji. Dopiero przy większej różnicy się załącza. Chyba coś koło 7 stopni różnicy - ale nie mam pewności.

Więc pytanie czy u Was się załącza zgodnie z histerezą? A może ja to źle rozumiem i histereza 3 wcale nie oznacza różnicy 3 stopni między zadaną, a aktualną.

Swoją drogą to sam jestem ciekaw czy te parametry Aktywacja, Stop oznaczają max czas na jaki jest włączone ogrzewanie CWU a potem minimalny czas przerwy między dogrzewaniem w minutach. Bo ja to tak rozumiem. Niestety manual od LG nie mówi o tym jasno i jest bardziej skierowany do serwisantów. Dużo w instrukcji jest niejasnych sformułowań i dla przeciętnego Kowalskiego nie są pomocne.

- ja mam histereze ustawioną na 4, grzanie wody na 47 stopni i sprężarka zawsze załącza się jak spadnie do 41 stopni. przy 3 osobowej rodzinie pompa załacza grzanie CWU średnio 2 razy na dobe wiec jes ok biorąc pod uwagę starty spreżarki itd.

- co do Aktywacji Stop to jest właśnie tak jak piszesz