Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LG Therma V nowy - stary gracz na rynku pomp ciepła. Modele od 3kW do 16kW mocy

NC_PC

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

czy LG therma ma możliwość sterowania po modbusie?

Co np jeżeli chce wpiąć 3 klimakonwektory kanałowe do chłodzenia? Potrzebuje 3 sterowników pokojowych, które będą sterować wentylatorem oraz zaworem 3d w fancoilu. są takie termostaty ale czy mają możliwość oddziaływania na pompę? (daję żądanie na takim termostacie i chciałbym żeby sygnał poszedł do pompy w celu uruchomienia chłodu)

Można podłączyć 3 klimakonwektory do jednego sterownika, ale czy warto?

Fajne dotykowe sterowniki z wbudowanym wifi i sterowaniem z telefonu kupisz w chinach za nie więcej jak 200 PLN / szt.

Szukaj pod hasłem: "fancoil thermostat"

• 2 weeks później...
No właśnie widziałem, fajne podobają mi się. Ale co z komunikacją termostat - pompa ciepła?

Każdy termostat ma wyjście start/stop - trzeba je tylko umiejętnie okablować z urządzeniem, tak by potrzeba chłodzenia w jednym z pomieszczeń, uruchomiła ci pompę w trybie chłodzenia.

Przy 3 klimakonwektorach, może być potrzebny bufor (raczej na pewno) by objętość instalacji spełniała wytyczne z DTR.

Jeśli instalacja ma mieć jedną wspólną pompę obiegową z podłogami, to warto założyć zawór odcinający, by nie poszedł niski parametr na podłogi.

Ręczny, lub automatyczny w zależności ile ktoś chce na instalacje wydać.

Każdy termostat ma wyjście start/stop - trzeba je tylko umiejętnie okablować z urządzeniem, tak by potrzeba chłodzenia w jednym z pomieszczeń, uruchomiła ci pompę w trybie chłodzenia.

Przy 3 klimakonwektorach, może być potrzebny bufor (raczej na pewno) by objętość instalacji spełniała wytyczne z DTR.

Jeśli instalacja ma mieć jedną wspólną pompę obiegową z podłogami, to warto założyć zawór odcinający, by nie poszedł niski parametr na podłogi.

Ręczny, lub automatyczny w zależności ile ktoś chce na instalacje wydać.

Faktycznie, każdy ma wyjście na wentylator i zawór do klimakonwektora, zasilenie 230v i 2 wtyki na gniazdo po modbusie. I to mi spędza sen z powiek. Czy trzeba robic coś w stylu "rozdzielacza" modbus w który wpina sie te termostaty a ten rozdzielacz bezposrednio w pompe (pompa ma jedno wejscie), czy spiąć je szeregowo albo równolegle? Jest jeszcze coś takiego jak nadanie master i slave w modbusie.

Jeszcze co do zładu wody - pomyślałem, żeby zrobić gdzie niegdzie chłodzenie ścienne lub nawet sufitowe. Plan był taki zeby instalacje klimakonwektorów wpiąć szeregowo w układ z chłodzeniem płaszczyznowym. Dać parametr np 12-13 stopni na klimakonwektor (będzie punkt rosy - na tym mi zalezy żeby redukować też wilgotność) i powrót z klimakonwektorów o temp 17-18 stopni zasilałby ścienne/sufitowe. Wtedy zład wodny jest.

Edytowane przez R90

Faktycznie, każdy ma wyjście na wentylator i zawór do klimakonwektora, zasilenie 230v i 2 wtyki na gniazdo po modbusie. I to mi spędza sen z powiek. Czy trzeba robic coś w stylu "rozdzielacza" modbus w który wpina sie te termostaty a ten rozdzielacz bezposrednio w pompe (pompa ma jedno wejscie), czy spiąć je szeregowo albo równolegle? Jest jeszcze coś takiego jak nadanie master i slave w modbusie.

Jeszcze co do zładu wody - pomyślałem, żeby zrobić gdzie niegdzie chłodzenie ścienne lub nawet sufitowe. Plan był taki zeby instalacje klimakonwektorów wpiąć szeregowo w układ z chłodzeniem płaszczyznowym. Dać parametr np 12-13 stopni na klimakonwektor (będzie punkt rosy - na tym mi zalezy żeby redukować też wilgotność) i powrót z klimakonwektorów o temp 17-18 stopni zasilałby ścienne/sufitowe. Wtedy zład wodny jest.

Fizyczne wyjścia, są do komunikacji twardodrutowej.

Na 99% po modbus, możesz odczytywać stan tych wyjść.

Pomysł z łączeniem szeregowych odbiorników chłodu nie zadziała.

• 3 weeks później...
Powiedzcie mi jak macie ustawione pompy ciepła w warunkach takich jak teraz , czyli w dzień koło 14-15 stopni nocami koło 4-5 stopni, czy według harmonogramu ( jeżeli tak to jak to wyglada ) czy może od termostatu czy może od pogodówki , ja mam na dzień dzisiejszy ustawioną od harmonogramu , czyli w nocy o 3.00 pompa się włacza i grzeje do 6.30 , później o 12.00 - 14.00 i od 18.00 do 21.30 , mam dom 140m2 grzejniki i podłogówka , w domu 22,5 -23. CWU 220 litrów grzane do 50 stopni , temperatura CO obecnie 38 stopni na bufor 100l i 30 stopni na podłogówkę i 35 stopni na grzejniki , w chwili obecenej pompa bieże średnio 10 KWH na dobę razem z CWU . nie wiem czy to dobry wynik czy zły bo dopiero to analizuje , ale sprawdzając po liczniku ciepła jaką energię wyprodukowała to wychodzi słaby COP na poziomie 3,2 CO+CWU

• 1 month później...

Witam

Posiada ktoś informację jak prawidłowo ustawić i najbardziej ekonomicznie ustawić pompę ciepła LG Therma V dla domu nowo wybudowanego w technologii szkieletowej ocieplony wewnątrz wełną 40 cm + styropian od zewnątrz. Czy bardziej ekonomicznie będzie używać trybu AI czy ręcznego nastawu temp.

Nie potrafię również odnaleźć informacji o poborze energii, na starym oprogramowaniu ktoś miał ikonkę natomiast w moim nie potrafię znaleźć.

Moja wersja oprogramowania 3.05.3a może ktoś ten sterownik już rozgryzł :)

Pozdrawiam

sterownik.jpg

• 1 month później...
Lepiej splita. Ma delikatnie lepszą sprawność i nie ma strachu że przy dłuższym braku prądu coś zamarznie. Monobloka można samemu zamontować bez f-gazów, chyba tylko taka jego przewaga. Natomiast monoblok nie ma wbudowanych grzałek a split ma. W komplecie nie ma zbiornika cwu, chyba że weźmiesz tzw lodówkę czyli z wbudowanym już zbiornikiem.

• 3 weeks później...

Prośba o pomoc w doborze pompy, z ogólnych wyliczęn wychodzi mi tak http://kalkulator.cncpompyciepla.pl/wynik/nh5

Z sterownika mojego koła(12KW(mniejszego nie było jak kupowałem)-wiecznie odstawiony bo zagrzej i zaraz sie wyłącza) na ekogroszek mam średnia moc za sezon (wrzesien-kwiecien) 2,4KW, tu wyszło nie duzo wiecej 2.8KW.

Wychodzi żeby wziąść np panasonica 7KW (wh-mdc07j3e5), ale moze nawet 5KW ( wh-mdc05j3e5) będzie OK,, koncu max zapotrzebowanie to 5,8KW, a ten panas z grzałaka (3KW) max daje 6KW, dodam ze minus 20 na slasku od 3 lat nie doświadczylem. Taka skrajnie niska temperatura nawt jak wystapi to max kilka dni, reszta sezono okoo -2-+4 i nawet taki 5KW będzie się wtedy "obijał".

Wychodzi żeby wziąść np panasonica 7KW (wh-mdc07j3e5), ale moze nawet 5KW ( wh-mdc05j3e5) będzie OK,,

w koncu max zapotrzebowanie to 5,8 KW, a ten panas z grzałaka (3KW) max daje 6 KW, dodam ze minus 20 na slasku od 3 lat nie doświadczylem.

Taka skrajnie niska temperatura nawt jak wystapi to max kilka dni, reszta sezono okoo -2-+4 i nawet taki 5KW będzie się wtedy "obijał".

Czy piwnica w przyszłości nie będzie ogrzewana?

Zobacz; https://blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/jak-optymalnie-dobrac-moc-powietrznej-pompy-ciepla/

https://drive.google.com/file/d/1qiQ_dTLfgp6iOv0KHElIPQTl-k7Uzj9S/view

NIe, pwinicy nie planuje grzać, obecnie kocioł który tam grzał to w zimie i tak ją za mocno ogrzewał niepotrzebnie, piwnica ma byc chłodna.

Takich wykresów mi brakoowała, zwłaszcza minimalnych mocy na jakich moze pracowac dana pompa.

Przejrzałem dane z serownika mojego kotła, za ostatnie dwa lata najniższa temperatura to -7(noc,poranek, w dzien juz -3), w 2017 i 2018 było kilka(3-5) dni z temperaturami na poziomie -15, ale tez nie przec cały dzień, tylko noc i poranek, raz spadła na -20 na około 2 godziny.

Te wykresy mocy max pomp to są chyba bez użycia grzałek przy niskich temperaturach?

Edytowane przez wilkxt