Andrzej5101 16.04.2020 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Zobacz; #439https://forum.muratordom.pl/showthread.php?340244-Jakich-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-unik%C4%85%C4%87-przed-monta%C5%BCem-pompy-ciep%C5%82a-jak-przygotowa%C4%87-budynek/page22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majdan1986 16.04.2020 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Dzwoniłem dzisiaj do serwisu LG i jak najbardziej można jedną fazą zasilić urządzenie zewnętrzne i wewnętrzne a drugą fazą zasilić grzałki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 16.04.2020 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Witam, czy LG therma ma możliwość sterowania po modbusie? Co np jeżeli chce wpiąć 3 klimakonwektory kanałowe do chłodzenia? Potrzebuje 3 sterowników pokojowych, które będą sterować wentylatorem oraz zaworem 3d w fancoilu. są takie termostaty ale czy mają możliwość oddziaływania na pompę? (daję żądanie na takim termostacie i chciałbym żeby sygnał poszedł do pompy w celu uruchomienia chłodu) Można podłączyć 3 klimakonwektory do jednego sterownika, ale czy warto? Fajne dotykowe sterowniki z wbudowanym wifi i sterowaniem z telefonu kupisz w chinach za nie więcej jak 200 PLN / szt. Szukaj pod hasłem: "fancoil thermostat" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 24.04.2020 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 No właśnie widziałem, fajne podobają mi się. Ale co z komunikacją termostat - pompa ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 24.04.2020 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 No właśnie widziałem, fajne podobają mi się. Ale co z komunikacją termostat - pompa ciepła? Każdy termostat ma wyjście start/stop - trzeba je tylko umiejętnie okablować z urządzeniem, tak by potrzeba chłodzenia w jednym z pomieszczeń, uruchomiła ci pompę w trybie chłodzenia. Przy 3 klimakonwektorach, może być potrzebny bufor (raczej na pewno) by objętość instalacji spełniała wytyczne z DTR. Jeśli instalacja ma mieć jedną wspólną pompę obiegową z podłogami, to warto założyć zawór odcinający, by nie poszedł niski parametr na podłogi. Ręczny, lub automatyczny w zależności ile ktoś chce na instalacje wydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 25.04.2020 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2020 (edytowane) Każdy termostat ma wyjście start/stop - trzeba je tylko umiejętnie okablować z urządzeniem, tak by potrzeba chłodzenia w jednym z pomieszczeń, uruchomiła ci pompę w trybie chłodzenia. Przy 3 klimakonwektorach, może być potrzebny bufor (raczej na pewno) by objętość instalacji spełniała wytyczne z DTR. Jeśli instalacja ma mieć jedną wspólną pompę obiegową z podłogami, to warto założyć zawór odcinający, by nie poszedł niski parametr na podłogi. Ręczny, lub automatyczny w zależności ile ktoś chce na instalacje wydać. Faktycznie, każdy ma wyjście na wentylator i zawór do klimakonwektora, zasilenie 230v i 2 wtyki na gniazdo po modbusie. I to mi spędza sen z powiek. Czy trzeba robic coś w stylu "rozdzielacza" modbus w który wpina sie te termostaty a ten rozdzielacz bezposrednio w pompe (pompa ma jedno wejscie), czy spiąć je szeregowo albo równolegle? Jest jeszcze coś takiego jak nadanie master i slave w modbusie. Jeszcze co do zładu wody - pomyślałem, żeby zrobić gdzie niegdzie chłodzenie ścienne lub nawet sufitowe. Plan był taki zeby instalacje klimakonwektorów wpiąć szeregowo w układ z chłodzeniem płaszczyznowym. Dać parametr np 12-13 stopni na klimakonwektor (będzie punkt rosy - na tym mi zalezy żeby redukować też wilgotność) i powrót z klimakonwektorów o temp 17-18 stopni zasilałby ścienne/sufitowe. Wtedy zład wodny jest. Edytowane 25 Kwietnia 2020 przez R90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 25.04.2020 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2020 Faktycznie, każdy ma wyjście na wentylator i zawór do klimakonwektora, zasilenie 230v i 2 wtyki na gniazdo po modbusie. I to mi spędza sen z powiek. Czy trzeba robic coś w stylu "rozdzielacza" modbus w który wpina sie te termostaty a ten rozdzielacz bezposrednio w pompe (pompa ma jedno wejscie), czy spiąć je szeregowo albo równolegle? Jest jeszcze coś takiego jak nadanie master i slave w modbusie. Jeszcze co do zładu wody - pomyślałem, żeby zrobić gdzie niegdzie chłodzenie ścienne lub nawet sufitowe. Plan był taki zeby instalacje klimakonwektorów wpiąć szeregowo w układ z chłodzeniem płaszczyznowym. Dać parametr np 12-13 stopni na klimakonwektor (będzie punkt rosy - na tym mi zalezy żeby redukować też wilgotność) i powrót z klimakonwektorów o temp 17-18 stopni zasilałby ścienne/sufitowe. Wtedy zład wodny jest. Fizyczne wyjścia, są do komunikacji twardodrutowej. Na 99% po modbus, możesz odczytywać stan tych wyjść. Pomysł z łączeniem szeregowych odbiorników chłodu nie zadziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 26.04.2020 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 Czemu nie zadziała? Za duze opory instalacji?A z tym spięciem tego w kupe po modbusie masz pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majdan1986 26.04.2020 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 https://www.youtube.com/watch?v=cvHL3oahO5U Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majdan1986 13.05.2020 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 Powiedzcie mi jak macie ustawione pompy ciepła w warunkach takich jak teraz , czyli w dzień koło 14-15 stopni nocami koło 4-5 stopni, czy według harmonogramu ( jeżeli tak to jak to wyglada ) czy może od termostatu czy może od pogodówki , ja mam na dzień dzisiejszy ustawioną od harmonogramu , czyli w nocy o 3.00 pompa się włacza i grzeje do 6.30 , później o 12.00 - 14.00 i od 18.00 do 21.30 , mam dom 140m2 grzejniki i podłogówka , w domu 22,5 -23. CWU 220 litrów grzane do 50 stopni , temperatura CO obecnie 38 stopni na bufor 100l i 30 stopni na podłogówkę i 35 stopni na grzejniki , w chwili obecenej pompa bieże średnio 10 KWH na dobę razem z CWU . nie wiem czy to dobry wynik czy zły bo dopiero to analizuje , ale sprawdzając po liczniku ciepła jaką energię wyprodukowała to wychodzi słaby COP na poziomie 3,2 CO+CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombelkb 23.06.2020 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2020 Witam Posiada ktoś informację jak prawidłowo ustawić i najbardziej ekonomicznie ustawić pompę ciepła LG Therma V dla domu nowo wybudowanego w technologii szkieletowej ocieplony wewnątrz wełną 40 cm + styropian od zewnątrz. Czy bardziej ekonomicznie będzie używać trybu AI czy ręcznego nastawu temp. Nie potrafię również odnaleźć informacji o poborze energii, na starym oprogramowaniu ktoś miał ikonkę natomiast w moim nie potrafię znaleźć. Moja wersja oprogramowania 3.05.3a może ktoś ten sterownik już rozgryzł Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jawrob 04.08.2020 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 Witam!Czy ktoś coś wie, aby na jesień wchodziła nowa wersja pompy ciepła LG Therma? Takie info mam od jednego z instalatorów (info z szkolenia)..Szczegółow niestety brak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
terrazo 06.08.2020 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2020 Na necie 0 info. Obawiam się , że chodzi o jesień 2021 wtedy mają być największe targi Pomp ciepła ki wtedy każdy szykuje nowości. Ale może LG zaskoczy jakimś lekkim liftingiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jawrob 09.08.2020 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2020 ok - jako ,że skłaniam się ku LG jaki typ pompy będzie lepszym wyborem split czy monoblok - ceny porównywalne - co się znajduje w "komplecie" takiej pomy? Chodzi mi o np grzałki czy zasobnik CWU.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 10.08.2020 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2020 Lepiej splita. Ma delikatnie lepszą sprawność i nie ma strachu że przy dłuższym braku prądu coś zamarznie. Monobloka można samemu zamontować bez f-gazów, chyba tylko taka jego przewaga. Natomiast monoblok nie ma wbudowanych grzałek a split ma. W komplecie nie ma zbiornika cwu, chyba że weźmiesz tzw lodówkę czyli z wbudowanym już zbiornikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilkxt 28.08.2020 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2020 Prośba o pomoc w doborze pompy, z ogólnych wyliczęn wychodzi mi tak http://kalkulator.cncpompyciepla.pl/wynik/nh5Z sterownika mojego koła(12KW(mniejszego nie było jak kupowałem)-wiecznie odstawiony bo zagrzej i zaraz sie wyłącza) na ekogroszek mam średnia moc za sezon (wrzesien-kwiecien) 2,4KW, tu wyszło nie duzo wiecej 2.8KW.Wychodzi żeby wziąść np panasonica 7KW (wh-mdc07j3e5), ale moze nawet 5KW ( wh-mdc05j3e5) będzie OK,, koncu max zapotrzebowanie to 5,8KW, a ten panas z grzałaka (3KW) max daje 6KW, dodam ze minus 20 na slasku od 3 lat nie doświadczylem. Taka skrajnie niska temperatura nawt jak wystapi to max kilka dni, reszta sezono okoo -2-+4 i nawet taki 5KW będzie się wtedy "obijał". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilkxt 29.08.2020 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2020 Wszyscy jeszcze na wakacjach,że nikt nic nie doradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 30.08.2020 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2020 Wychodzi żeby wziąść np panasonica 7KW (wh-mdc07j3e5), ale moze nawet 5KW ( wh-mdc05j3e5) będzie OK,, w koncu max zapotrzebowanie to 5,8 KW, a ten panas z grzałaka (3KW) max daje 6 KW, dodam ze minus 20 na slasku od 3 lat nie doświadczylem. Taka skrajnie niska temperatura nawt jak wystapi to max kilka dni, reszta sezono okoo -2-+4 i nawet taki 5KW będzie się wtedy "obijał". Czy piwnica w przyszłości nie będzie ogrzewana? Zobacz; https://blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/jak-optymalnie-dobrac-moc-powietrznej-pompy-ciepla/ https://drive.google.com/file/d/1qiQ_dTLfgp6iOv0KHElIPQTl-k7Uzj9S/view Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilkxt 30.08.2020 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2020 (edytowane) Czy piwnica w przyszłości nie będzie ogrzewana? Zobacz; https://blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/jak-optymalnie-dobrac-moc-powietrznej-pompy-ciepla/ https://drive.google.com/file/d/1qiQ_dTLfgp6iOv0KHElIPQTl-k7Uzj9S/view NIe, pwinicy nie planuje grzać, obecnie kocioł który tam grzał to w zimie i tak ją za mocno ogrzewał niepotrzebnie, piwnica ma byc chłodna. Takich wykresów mi brakoowała, zwłaszcza minimalnych mocy na jakich moze pracowac dana pompa. Przejrzałem dane z serownika mojego kotła, za ostatnie dwa lata najniższa temperatura to -7(noc,poranek, w dzien juz -3), w 2017 i 2018 było kilka(3-5) dni z temperaturami na poziomie -15, ale tez nie przec cały dzień, tylko noc i poranek, raz spadła na -20 na około 2 godziny. Te wykresy mocy max pomp to są chyba bez użycia grzałek przy niskich temperaturach? Edytowane 30 Sierpnia 2020 przez wilkxt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juzef 30.08.2020 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2020 Zobacz; https://drive.google.com/file/d/1qiQ_dTLfgp6iOv0KHElIPQTl-k7Uzj9S/view Gdzie można się dokopać do informacji o minimalnych mocach pomp, w szczególności tej LG, jak już w tym temacie jesteśmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts