codix 16.01.2021 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 Codix , za stary na bajki jestem. Zapewne temu samemu sąsiadowi samochód pali 3L/100 km , oczwiście passat w TDI Miałem przez kilka lat kocioł na ekogroszek (12KW ze sterownikiem PID z nowoczesnym palnikiem Brucer) i mój dom 120m2 (dosć dobrze ocieplony 15cm ściany , 30cm strop , 10cm podłoga) zużywał na sezon łączenie z CWU 2 tony ekogroszku. Znajomi mieli trochę większy dom , nie ocieplony , kocioł (śmieciucha) i zużywali 7-8 ton węgla ... Policz sobie sam jakie straty energii ma nieocieplony dom i sam policz ... Bo na bajeczki jestem już za stary No wlasnie caly problem w tym ze za stary jestes . Policz sobie 1500kg x 8kwh x 60%sprawnosci=7200kwh tyle dawal wegiel podziel sobie to teraz na 3=2400kwh tyle pompa bierze z gniazda x 0,45zl =1080zl Gdzie tu bajki widzisz co kiedys nie uczyli liczyc w szkole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 16.01.2021 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 No wlasnie caly problem w tym ze za stary jestes . Policz sobie 1500kg x 8kwh x 60%sprawnosci=7200kwh tyle dawal wegiel podziel sobie to teraz na 3=2400kwh tyle pompa bierze z gniazda x 0,45zl =1080zl Gdzie tu bajki widzisz co kiedys nie uczyli liczyc w szkole Pewnie dom 300 m2, temperatura 24 w dzień ,w nocy 23,5 i cały czas mają okna pouchylane, żeby dobrze wentylować dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 16.01.2021 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 Pewnie dom 300 m2, temperatura 24 w dzień ,w nocy 23,5 i cały czas mają okna pouchylane, żeby dobrze wentylować dom Nastepny nieuk a kto tu gada do jakiej temperatury i ile metrow. Normalnie ludzie dk nie ocieplonych tez zakladaja pompy. Jak jego znajomi spalalj 8ton za 7200zl to jak zaloza pompe i utrzymaja zasilanie na poziomie 45st to za prad zaplaca tyle samo co za wegiel co wy liczyc nie umiecie??? Jak zastosuje jakas taryfe to zjedzie nawet troche nizej i co tu ma ocieplenie a jego brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 16.01.2021 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 Nastepny nieuk a kto tu gada do jakiej temperatury i ile metrow. Normalnie ludzie dk nie ocieplonych tez zakladaja pompy. Jak jego znajomi spalalj 8ton za 7200zl to jak zaloza pompe i utrzymaja zasilanie na poziomie 45st to za prad zaplaca tyle samo co za wegiel co wy liczyc nie umiecie??? Jak zastosuje jakas taryfe to zjedzie nawet troche nizej i co tu ma ocieplenie a jego brak. Zawsze mi się wydawało, że lepiej dobrze zaizolować dom, żeby mniej płacić za ogrzewanie, ewentualnie w ostatniej kolejności wymienić żródło ogrzewania. Jak widać ceny prądu, raczej nie spadają tylko co roku jest drożej. No ale może ja się nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 16.01.2021 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 Zawsze mi się wydawało, że lepiej dobrze zaizolować dom, żeby mniej płacić za ogrzewanie, ewentualnie w ostatniej kolejności wymienić żródło ogrzewania. Jak widać ceny prądu, raczej nie spadają tylko co roku jest drożej. No ale może ja się nie znam. Tu dobrze mòwisz lepiej ocieplic. Ale po co gadac ze w nie ocieplonym domu nie mozna grzac pompa i ze ludzie do takich domow nie zakladaja pompy . Zakladaja tylko koszt ogrzewania jest podobny jak weglem i kropka. Inaczej jak bys mial nie ocieplony dom w ktorym spalasz 5ton i gmina daje Ci pompe 80%doplacaja to nie wzioł bys jak koszty ogrzewania wyniosa Cie tyle samo a z taryfa mniej tylko nie bedziesz ganial przy węglu? Czy powiesz ja nie chcę bo nie mam ocieplonego domu a nie znam nikogo kto by w nie ocieplonym zakladal pompę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 16.01.2021 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 (edytowane) Ludzie żyją całe życie w nieocieplonych i dają radę albo muszą dać. Moje LG pracuje non stop, nie wyłącza się nigdy, zużywa 75kW dziennie, 3,5kW na 1h, jednej nocy grzałki grzały całą noc i wyszło 200kW na dzień. a i tak mam 16/17*C w domu. Non stop się tylko odmraża. Wg jest coś tańszego niż LG? nie ma. Sterownik to porażka nic w nim nie ma. Mało które "duże" firmy montują LG, bo wiedzą jakie jest. Nieocieplony dom z murem grubości np 60cm z pustką w środku a NOWY dom z nieocieploną ścianą 24cm to duża różnica, więc jak to porównywać? Jak nie ogarniasz wyobraźnią, to możesz zastosować kalkulator https://termoorganika.pl/kalkulator-wspolczynnika-u-przegrody i zobacz ile energii ucieka bez ocieplenia Edytowane 16 Stycznia 2021 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 16.01.2021 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 Tu dobrze mòwisz lepiej ocieplic. Ale po co gadac ze w nie ocieplonym domu nie mozna grzac pompa i ze ludzie do takich domow nie zakladaja pompy . Zakladaja tylko koszt ogrzewania jest podobny jak weglem i kropka. Inaczej jak bys mial nie ocieplony dom w ktorym spalasz 5ton i gmina daje Ci pompe 80%doplacaja to nie wzioł bys jak koszty ogrzewania wyniosa Cie tyle samo a z taryfa mniej tylko nie bedziesz ganial przy węglu? Czy powiesz ja nie chcę bo nie mam ocieplonego domu a nie znam nikogo kto by w nie ocieplonym zakladal pompę? Nie neguję tego, że ktoś w nieocieplonym domu zakłada pompę, ale wg mnie to jest robota nie od tej strony. Jak by ocieplił, pompa mogła by być mniejsza założona, czyli tańszą, pewnie nie są to jakieś nie wiadomo jakie różnice cenowe, ale jakieś są no i rachunku później mniejsze. Pewnie wiesz, że wszystko się da, nawet w taką pogodę jak dzisiaj samochodem bez dachu jeździć. Pozostaje tylko pytanie, czy to ma sens. Będę obstawiał przy swoim, ale oczywiście Ty też masz rację i każda likwidacja kopciuch czy starego nieekonomicznego kotła na rzecz bardziej ekologicznego źródła ciepła to dobra sprawa dla nas wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 16.01.2021 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 No wlasnie caly problem w tym ze za stary jestes . Codix bezsensowna dyskusja ... Gościu ma nieocieplony do końca dom , grzeje 200m2 powierzchni do 16-17 stopni i zużywa dziennie 75-200 kWh na dzień. Jest wkurzony i obrażony bo myślał że będzie miał zużycie zapewne z 20-40kWh na dzień max a tutaj porażka i rozgoryczenie. Zapewne jak dom nowy zostanie wygrzany (nie wiadomo ile jest wilgoci) to zużycie spadnie , ale na pewno bez ocieplenia nie będzie miał takich "wyników" jakby chciał i "obrażanie" się na LG jest deliktanie mówiąc idiotyczne , bo tutaj nie jest winna pompa a ... dom i jego zapotrzebowanie ... Gdyby kupił pompę Samsunga , Panasonica czy inną też byłby tak samo "niezadowolony" i tyle ... Popieram wymieną kotłów na pompy. Mój poprzedni dom ma już pompę ciepła. Wiem bo mam kontakt z klientem. Tyle że mój poprzedni dom był nieźle ocieplony i był "przygotowany" od zawsze do wymiany kotła na pompę ... Jest raczej taki "trend' aby wymieniać koty na gaz lub pompę ale najpierw dom powinno się ocieplić aby ograniczyć zapotrzebowanie na ciepło i tym samym aby kupić mniejszej mocy (tańszą) pompę i mieć niższe rachunki. Oczywiście można zamontować na dachu pełno paneli fotowoltaicznych i dużą pompę i nie ocieplać , ale kosztowo tanio to nie będzie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 16.01.2021 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 (edytowane) Codix bezsensowna dyskusja ... Gościu ma nieocieplony do końca dom , grzeje 200m2 powierzchni do 16-17 stopni i zużywa dziennie 75-200 kWh na dzień. Jest wkurzony i obrażony bo myślał że będzie miał zużycie zapewne z 20-40kWh na dzień max a tutaj porażka i rozgoryczenie. Zapewne jak dom nowy zostanie wygrzany (nie wiadomo ile jest wilgoci) to zużycie spadnie , ale na pewno bez ocieplenia nie będzie miał takich "wyników" jakby chciał i "obrażanie" się na LG jest deliktanie mówiąc idiotyczne , bo tutaj nie jest winna pompa a ... dom i jego zapotrzebowanie ... Gdyby kupił pompę Samsunga , Panasonica czy inną też byłby tak samo "niezadowolony" i tyle ... Popieram wymieną kotłów na pompy. Mój poprzedni dom ma już pompę ciepła. Wiem bo mam kontakt z klientem. Tyle że mój poprzedni dom był nieźle ocieplony i był "przygotowany" od zawsze do wymiany kotła na pompę ... Jest raczej taki "trend' aby wymieniać koty na gaz lub pompę ale najpierw dom powinno się ocieplić aby ograniczyć zapotrzebowanie na ciepło i tym samym aby kupić mniejszej mocy (tańszą) pompę i mieć niższe rachunki. Oczywiście można zamontować na dachu pełno paneli fotowoltaicznych i dużą pompę i nie ocieplać , ale kosztowo tanio to nie będzie ... A Ty sie trochę uniosłes bo ktoś pojechał po lg Oczywiscie powinien ocieplic itd. i najwieksza wine ponosi tu jego chata,ale moze jakby sobie zalozyl slynnego tcapa 9kw zamiast zwyklego 9kw lg to mialby taniej albo cieplej bo lg teraz nie wyrabia dolacza grzalki i moze przez to wszystko pracuje z jakims mizernym scopem rzedu 1,5 a tcap by walil normalnie bez grzalek i z scopem 3 . Tylko za tcapa by sporo wiecej zaplacil niz za Lg a jakby zalozyl zwyklego panasa sdc9kw to by mial takie same doznania jak z lg Edytowane 16 Stycznia 2021 przez codix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 16.01.2021 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 Nie zagrzałby tego domu i TCapem 9kW.... Tak z ciekawości sobie dla mojego domu w Arcadii wyrzuciłem styropian ze ścian i mi wyszło 4 razy większe zapotrzebowanie na ciepło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawellech 20.03.2021 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 (edytowane) Witam, PC LG Therma V 7kW monoblok uruchomiona 11 marca 2021. 11 do 20 marca (10dni) = 237kWh. Przy dniach -6 na zew 40kWh/dzien. Przy dniach -3 +3 na zew 30kWh/dzien. Praca na AI zdaje sie byc oszczedniejsza niz na HEAT. Krzywa instalator ustawil na -15degC zew 45degC z PC i +15degC zew PC na 35degC (zbyt wysoko). Dlatego AI-4 AI-3 jest wystarczajaca. Pompa - wymiennik 30kW secespol (1 obieg z glikolem), za wymiennikiem ogrzewanie podlogowe 70m2, grzejniki do zbiornika 500L. Odczyty z podlicznika 1F Bemko domontowanego obok przepieciowki, nadpradowego, lampki.. PRIORYTET: praca zdalna oraz brak obslugi. Zasilanie grzejniki 37. (sterownik TECH-430; bez pogodowego i pokojowego; glownice na grzejnikach) Zasilanie podloga 28-30. Z budora zasilanie na CWU (zdlawione 1/2cala) tylko po to aby kospel CWU otrzymal wode podgrzana. Dom: 140m2 uzytkowej, 40m2 garaz w bryle budynku, 10m2 kotlotnia gdzie jest PC. (dolnoslaskie) Dom 21-22degC, kotlownia 16degC, garaz 12-14degC. (garaz i kotlownia brak grzejnikow). Wentylacja grawitacyjna. Styropian grafit 20cm, okna 3 szybowe, 2 okna dachowe, dach welna 35cm, podloga 15cm, dom z poddaszem uzytkowym, lacznie zabudowy 180m2 dzialki, xps na fundament 10cm od zewnatrz, dom z 2012. Wczesniej byl kociol HEF 15kW, duzo za duzy. Wegla na sezon (1000zl/tona) wychodzilo 2.3-2.5. (2,500z + 400kWh na podajnik, wentylator, Pobiegowa, ...). Osiagajac rocznei circa. 5000kWh PC i cokolwiek mneij bedzie bdb. Do popprawy mamy jeszcze ocieplenei na poddaszu, kilka drobnych rzeczy. Owszem sterownik LG jest ubogi, ale czy to istotne, ustawiamy po wifi. Bede wdzieczny za podzielenie sie zuzyciem u pozostalych uzytkownikow. Mam nadzieje domu i zuzycia jest jakos pomocny. Przez 10dni kociol wciagnalby zasobnik 150kg=6workow=150zl, pompa zjadla mniej . Edytowane 20 Marca 2021 przez pawellech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 20.03.2021 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 Stoję przed wyborem PC i zastanawiam się czemu tak mało jest postów w tym temacie a tak wiele przy panasoniku . Czy to że tak mało użytkuje PC LG , czy z nimi jest mniej /więcej problemów niż konkurencji ? Fajnie by było jakby temat ożył i zaczęli pisać ludzie co mają te pompy , czy są dobre / złe , jakieś problemy , sterowanie i itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 20.03.2021 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 A Panasonica odrzucasz czy o co chodzi? cena/możliwości to chyba najlepszy wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 20.03.2021 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 (edytowane) Stoję przed wyborem PC i zastanawiam się czemu tak mało jest postów w tym temacie a tak wiele przy panasoniku . Czy to że tak mało użytkuje PC LG , czy z nimi jest mniej /więcej problemów niż konkurencji ? Fajnie by było jakby temat ożył i zaczęli pisać ludzie co mają te pompy , czy są dobre / złe , jakieś problemy , sterowanie i itp Pompa jak pompa. Kiedyś na Śląsku panował mit VW i gdzie się nie obróciłeś tam Golf lub Passat bo to niemieckie i nie ważne, że brzydactwo Podobnie jest z pompami, zależy jak komu leży a większość markowych pomp, w tym LG dysponuje porównywalnymi parametrami i tutaj powinna decydować cena. Panas swego czasu był najtańszym wyborem wśród markowych pomp i może stąd jego popularność. Edytowane 20 Marca 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 21.03.2021 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2021 Panasonika tebiorę pod uwagę , miałem kiedyś robioną wycenę , no ale chciałbym mieć pewność wyboru, sprzedaje się mnóstwo PC i to różnych producentów ale na forum tylko "Panasinic" gdzieś czytałem/ słyszałem że LG Therma V na R32 dobrze sobie radzi w naszych warunkach / strefa 3/ ale nie mam żadnych potwierdzonych informacji, zresztą po za forum o innych PC też nie mam bo żaden ze znajomych nie ma PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 21.03.2021 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2021 Radzi sobie tak samo dobrze jak pompy innych marek o takich samych parametrach.To czy lg,czy inna to już kwestia Twojego wyboru co Ci jest potrzebne a co nie ,jaką masz cene za taka a za inna pompę no i kwestia Twojego zaufania do danej marki.niewatpliwie panasonik jest chyba najbardziej popularny więc znajduje to odzwierciedlenie w ilosci uzytkowników tu na forum i ilosci wpisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.03.2021 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2021 Stoję przed wyborem PC i zastanawiam się czemu tak mało jest postów w tym temacie a tak wiele przy panasoniku . Czy to że tak mało użytkuje PC LG , czy z nimi jest mniej /więcej problemów niż konkurencji ? Fajnie by było jakby temat ożył i zaczęli pisać ludzie co mają te pompy , czy są dobre / złe , jakieś problemy , sterowanie i itp Panasonic dłużej chyba od LG/Samsunga robi pompy PW. Samsung/LG raczej robili pompy PP (klimy) ale zapewne zaobserwowali zapotrzebowanie na pompy PW więc też zaczęli produkować , tym bardziej że wiedzę i doświadczenia jeśli chodzi o pompy mają Panasonic ma bardzo dobry marketing i bardzo dobra sieć sprzedaży. Na forum też jest sporo sprzedawców Sądzę że duży wpływ także mają "marże" jakie otrzymuje sprzedawca , instalator. Zapewne tam gdzie większy zysk tym bardziej "polecana" Jak ja kupowałem pompę 4 lata temu to marka miała dla mnie najmniejsze znaczenie , bo markowe pompy mają bardzo zbliżone parametry i bardzo podobne koszty eksploatacji a tak naprawdę różną się "baejrami" i ceną ... Jak ja szukałem to LG było tańsze o 2000zł od takiego samego Panasonica. Fakt Panasonic miał bardziej bajerancki wyświetlacz i funkcje , ale dla mnie pompa ma działać i tyle i nie jest po to aby się "onanizować" bajerami Wolałem te 2000zł przeznaczyć na coś innego Jak dla mnie nie ma znaczenia , czy to LG , czy Samsung, czy Daikin , czy Altherma czy Panasonic. patrzeć na cenę zakupu , i na instalatora i wybrać ... najtańszą No chyba że różnice w cenie symboliczne to wybrać według "bajerów' Mnie LG dodatkowo przekonało tym że instalator (który od wielu wielu lat montuje klimy LG) powiedział mi że LG ma najlepszy serwis i najdłużej dostępne części a to bardzo ważne jak dla mnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 22.03.2021 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2021 (edytowane) Hm. Instalator powiedział -że LG ma najlepszy serwis i najdłużej dostępne części ? A co miał powiedzieć jak właśnie te PC montuje. Nie mówię że są złe .Dobre ,lecz z PC jak i z samochodem Ja osobiście wolę przepłacić za Pasasa tak jak i za samochód- Bo samochód-ma być z segmentu Premium. Edytowane 22 Marca 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.03.2021 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2021 Hm. Instalator powiedział -że LG ma najlepszy serwis i najdłużej dostępne części ? A co miał powiedzieć jak właśnie te PC montuje. Nie mówię że są złe .Dobre ,lecz z PC jak i z samochodem Ja osobiście wolę przepłacić za Pasasa tak jak i za samochód- Bo samochód-ma być z segmentu Premium. Byłem jego PIERWSZYM klientem który zamawia pompę ciepła LG. W większości montował/sprzedawał pompy Panasonica. Za to klimatyzatory LG montuje od wielu wielu lat ... Nie ukrywam że cena też zachęcała (2000 zł taniej). Dodatkowo COP /moc lepsza niż odpowiednik Panasonica. Różnice oczywiście minimalne . Panasonic ? Premium ? Rozumiem że to żart ... Patrząc na model "H" Panasonica to raczej przypomina chińską zabawkę niż coś "premium" ... Gdybym obecnie kupował pompę ciepła zapewne znów bym porównał jaką ofertę ma Samsung , LG , Panasonic i wybrał bym ponowie co oferuje najlepszy stosunek ceny do parametrów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 22.03.2021 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2021 Byłem jego PIERWSZYM klientem który zamawia pompę ciepła LG. W większości montował/sprzedawał pompy Panasonica. Za to klimatyzatory LG montuje od wielu wielu lat ... Nie ukrywam że cena też zachęcała (2000 zł taniej). Dodatkowo COP /moc lepsza niż odpowiednik Panasonica. Różnice oczywiście minimalne . Panasonic ? Premium ? Rozumiem że to żart ... Patrząc na model "H" Panasonica to raczej przypomina chińską zabawkę niż coś "premium" ... Gdybym obecnie kupował pompę ciepła zapewne znów bym porównał jaką ofertę ma Samsung , LG , Panasonic i wybrał bym ponowie co oferuje najlepszy stosunek ceny do parametrów ... Napisałem TAK Ja osobiście wolę przepłacić za Pasasa tak jak i za samochód- Bo samochód-ma być z segmentu Premium. Złe rozumowanie wpisu---sam pisałeś że Pasas o 2k droższy. A Premium tyczyło się tylko samochodu--MASZ WYTŁUSZCZONYMÓJ POPRZEDNI WPIS Jak czytasz i odpisujesz to odpisuj z głową Bo ja nigdzie o PC nie pisałem że to PREMIUM ,to tyczyło sie tylko samochodu.Jak zmieniam Auto to wolę zapłacić x2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts