Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LG Therma V nowy - stary gracz na rynku pomp ciepła. Modele od 3kW do 16kW mocy

NC_PC

Recommended Posts

Dzięki za info. 12stka przy -7 ma 11kw. Przy -20 nie znalazłem. Ale wtedy włączają się grzałki wiec to obojętne.

Ja za dużo nie mogę jeszcze powiedzieć bo dopiero testuję pompę ale z wyliczeń na CW wyszło mi zapotrzebowanie w okolicy 6.4- 6.6 kW a na cwu dolicza się około 0.5 kW nie tyle co podaje na stronie cw.

LG therma V 9 kW daje około 5,6kW ciepła przy -20 stC, te kilka dni w zimie jakby była potrzeba dogrzeje grzałkami.

Bałem się że kupiłem za słabą bo miałem problem z dogrzaniem wody i domu ale jak dom się wreszcie wygrzał a jeszcze jest bez drzwi wewnętrznych i sufitu podwieszanego na poddaszu. Teraz ustawiłem temp. wody na minimum i w domu jest 21.8 st a przy wygrzewaniu posadzek doszło w domu do 36 st

ps jak masz klimy , kominek i grzałki to same to powinno dać radę bez PC, Ta 12 kW spokojnie starczy , ma chyba wbudowane 9 kW grzałek na wypadek ostrych zim.

Nie wiem jaką ma charakterystykę ta 12 kW therma , gdzieśna yt ktoś porównywał 12 i 16 kW LG do T-cap panasa że są równie mocne.

edit do autorus

na pierwszej stronie tego tematu zobacz wykresy

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A czy mógłbyś sprawdzić 14kw przy -20? Albo wstawił link do tego wykresu :)

Znalazłem ciekawa ofertę na LG 14 kW split 3f z trinity pc1 300l za 23500 na dmuchamy.pl Dzwoniłem do nich żeby potwierdzić, bo rożnie bywa, czasem sklepy podają cenę z 8% vat choć tak robić nie powinny. Chyba, że ktoś ma jeszcze lepszą oferte na tą pompę z 23%VAT.

Tak jak pisałem wcześniej , zajrzyj do pierwszego postu z tego tematu tam autor CNC zamieścił zdjęcia tabelek wydajności pomp różnych mocy .

Co do splitów to i tak musi ci zamontować instalator ,który zgłosi jednostkę do LG a później przyjedzie autoryzowany instalator z LG lub fabryczny serwis LG na uruchomienie , zwykły instalator mimo że ma f-gazy nie podbije Ci karty gwarancyjnej, tutaj monopol trzyma LG , przeglądy co roczne robi LG , j/w.

Tobie jeśli nie masz firmy nie sprzedadzą na 8% /legalnie /

Wielkie dzięki, choć jak sobie sprawdzam PC 14kw to strasznie optymistycznie to wygląda. Spadek mocy przy temp wody zasilania 35st dla temperatury -25st do 11,17kw i cop 2,02. Nie mam nic przeciw ale to wygląda za ładnie. :p Jak założę to napisze jak to wyszło w praktyce.

Wielkie dzięki, choć jak sobie sprawdzam PC 14kw to strasznie optymistycznie to wygląda. Spadek mocy przy temp wody zasilania 35st dla temperatury -25st do 11,17kw i cop 2,02. Nie mam nic przeciw ale to wygląda za ładnie. :p Jak założę to napisze jak to wyszło w praktyce.

Ciężko powiedzieć jakie sprawności rzeczywiste osiągają urządzenia mierzone w laboratorium. Faktycznie parametry na papierze wyglądają obiecująco, co może wynikać z zastosowania sprężarki scroll. We wcześniejszych agregatach była twin rotary. U mnie z grubsza wydajności się pokrywają z tabelą podaną przez producenta. Przy najniższej temperaturze jaką do tej pory miałem ok -13st COP był w okolicach 2.

Z tego co zauważyłem, to niskie temperatury wcale nie są aż takie straszne dla PC, gorsza jest wysoka wilgotność powietrza w temperaturach trochę poniżej zera. Oczywiście tabele nie podają parametrów w najbardziej newralgicznym zakresie -4 do 2st gdy jest najwięcej cykli rozmrażania. Nie znalazłem również nigdzie informacji jaka jest wilgotność przy jakiej są testowane PC w normie ale raczej nie jest to 100%. Dostępu do normy nie mam.

Ma ktoś sposób żeby pompaxdluzej pracowała ?? Moi tesciowie mają LG 14kw dom z grzejnikami bufor 200. Pompa szybko zruwnuje wlot z wylotem i wyłącza się na 5 min i znowu się włącza taktuje. Możliwe ze przez bufor ?? Może w budzie soda zasilajaca miesza się z powrotną i dlatego nie może utrzymać delty wyższej niż dwa stopnie.

Moi tesciowie mają LG 14kw dom z grzejnikami bufor 200. Pompa szybko

zruwnuje wlot z wylotem i wyłącza się na 5 min i znowu się włącza taktuje. .

Wygląda, że budynek ma grzejniki o zbyt małej mocy cieplnej;

- moc cieplna grzejnika dla Tz = 45/35 C musi być = > od mocy cieplnej pomieszczenia,

- czeka Cię wymiana lub dokładka grzejników

Faktycznie grzejniki mogą być za słabe, ale najpierw daj pompę za buforem do grzejników na maxa i zobacz co się będzie działo.

Moje grzejniki pracują na delcie około 2 stopnie, żeby wycisnąć z nich jak najwięcej. Mam w nich zamontowane zawory do instalacji grawitacyjnej i dzięki temu nie ma szumu.