autorus 10.01.2022 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 Dzięki za info. 12stka przy -7 ma 11kw. Przy -20 nie znalazłem. Ale wtedy włączają się grzałki wiec to obojętne. Ja za dużo nie mogę jeszcze powiedzieć bo dopiero testuję pompę ale z wyliczeń na CW wyszło mi zapotrzebowanie w okolicy 6.4- 6.6 kW a na cwu dolicza się około 0.5 kW nie tyle co podaje na stronie cw. LG therma V 9 kW daje około 5,6kW ciepła przy -20 stC, te kilka dni w zimie jakby była potrzeba dogrzeje grzałkami. Bałem się że kupiłem za słabą bo miałem problem z dogrzaniem wody i domu ale jak dom się wreszcie wygrzał a jeszcze jest bez drzwi wewnętrznych i sufitu podwieszanego na poddaszu. Teraz ustawiłem temp. wody na minimum i w domu jest 21.8 st a przy wygrzewaniu posadzek doszło w domu do 36 st ps jak masz klimy , kominek i grzałki to same to powinno dać radę bez PC, Ta 12 kW spokojnie starczy , ma chyba wbudowane 9 kW grzałek na wypadek ostrych zim. Nie wiem jaką ma charakterystykę ta 12 kW therma , gdzieśna yt ktoś porównywał 12 i 16 kW LG do T-cap panasa że są równie mocne. edit do autorus na pierwszej stronie tego tematu zobacz wykresy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 10.01.2022 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 WG wykresu co CNC wrzucił lg 3f 12 kw ma przy -20 st 9,38 kW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 11.01.2022 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 A czy mógłbyś sprawdzić 14kw przy -20? Albo wstawił link do tego wykresu Znalazłem ciekawa ofertę na LG 14 kW split 3f z trinity pc1 300l za 23500 na dmuchamy.pl Dzwoniłem do nich żeby potwierdzić, bo rożnie bywa, czasem sklepy podają cenę z 8% vat choć tak robić nie powinny. Chyba, że ktoś ma jeszcze lepszą oferte na tą pompę z 23%VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 11.01.2022 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 Tak jak pisałem wcześniej , zajrzyj do pierwszego postu z tego tematu tam autor CNC zamieścił zdjęcia tabelek wydajności pomp różnych mocy . Co do splitów to i tak musi ci zamontować instalator ,który zgłosi jednostkę do LG a później przyjedzie autoryzowany instalator z LG lub fabryczny serwis LG na uruchomienie , zwykły instalator mimo że ma f-gazy nie podbije Ci karty gwarancyjnej, tutaj monopol trzyma LG , przeglądy co roczne robi LG , j/w.Tobie jeśli nie masz firmy nie sprzedadzą na 8% /legalnie / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 12.01.2022 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Dzięki za info, już zamówione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMPC 12.01.2022 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 W katalogu LG są tabele wydajności. Dla Splita R410 są np tutajhttps://strefaklimatyzacji.pl/cenniki/Therma_V_Katalog_Produktowy_2021.html#page=123 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 12.01.2022 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Wielkie dzięki, choć jak sobie sprawdzam PC 14kw to strasznie optymistycznie to wygląda. Spadek mocy przy temp wody zasilania 35st dla temperatury -25st do 11,17kw i cop 2,02. Nie mam nic przeciw ale to wygląda za ładnie. Jak założę to napisze jak to wyszło w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMPC 18.01.2022 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2022 Wielkie dzięki, choć jak sobie sprawdzam PC 14kw to strasznie optymistycznie to wygląda. Spadek mocy przy temp wody zasilania 35st dla temperatury -25st do 11,17kw i cop 2,02. Nie mam nic przeciw ale to wygląda za ładnie. Jak założę to napisze jak to wyszło w praktyce. Ciężko powiedzieć jakie sprawności rzeczywiste osiągają urządzenia mierzone w laboratorium. Faktycznie parametry na papierze wyglądają obiecująco, co może wynikać z zastosowania sprężarki scroll. We wcześniejszych agregatach była twin rotary. U mnie z grubsza wydajności się pokrywają z tabelą podaną przez producenta. Przy najniższej temperaturze jaką do tej pory miałem ok -13st COP był w okolicach 2. Z tego co zauważyłem, to niskie temperatury wcale nie są aż takie straszne dla PC, gorsza jest wysoka wilgotność powietrza w temperaturach trochę poniżej zera. Oczywiście tabele nie podają parametrów w najbardziej newralgicznym zakresie -4 do 2st gdy jest najwięcej cykli rozmrażania. Nie znalazłem również nigdzie informacji jaka jest wilgotność przy jakiej są testowane PC w normie ale raczej nie jest to 100%. Dostępu do normy nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 25.01.2022 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 No i nie podziękowałem Ci za tabele Wiecie, że jak sie w tym roku zamawia pompę to trzeba złożyć oświadczenie o firmie instalującej ta pompę wraz z numerem certyfikatu fgaz? W tamtym roku nic takiego nie wymagano. Obecnie czekam na dostawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mozyn90 27.01.2022 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Ma ktoś sposób żeby pompaxdluzej pracowała ?? Moi tesciowie mają LG 14kw dom z grzejnikami bufor 200. Pompa szybko zruwnuje wlot z wylotem i wyłącza się na 5 min i znowu się włącza taktuje. Możliwe ze przez bufor ?? Może w budzie soda zasilajaca miesza się z powrotną i dlatego nie może utrzymać delty wyższej niż dwa stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OnufryZagłoba 27.01.2022 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Cześć, takie taktowanie może mieć co najmniej kilka przyczyn, na przykład: przewymiarowana pompa, za mała powierzchnia wężownicy, za mały zład. Bufor o pojemności 200l powinien wydłużać cykl pracy pompy nawet dwukrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sobit 27.01.2022 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Ja mam wyliczone zapotrzebowanie na około 16 kwh. Teraz grzeję 100 m grzejnikami z 230 m, na około 40-42 stopnie. Moja pompa to split 12 kw i z buforem 200 l u mnie chodzi ciągle.Jakie masz parametry i zapotrzebowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mozyn90 27.01.2022 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Dom około 180m2 ale zero ocieplenia w domu cały czas 20 stopni się utrzymuje zasilanie 45-50 mimo tego czesto się wylacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 28.01.2022 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2022 Moi tesciowie mają LG 14kw dom z grzejnikami bufor 200. Pompa szybko zruwnuje wlot z wylotem i wyłącza się na 5 min i znowu się włącza taktuje. . Wygląda, że budynek ma grzejniki o zbyt małej mocy cieplnej; - moc cieplna grzejnika dla Tz = 45/35 C musi być = > od mocy cieplnej pomieszczenia, - czeka Cię wymiana lub dokładka grzejników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mozyn90 28.01.2022 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2022 Grzejnik są takie https://m.ceneo.pl/48693933 Jakie najlepsze do pompy ciepła ?? Poza klimakonwektorami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 29.01.2022 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2022 Im większa pojemność wodna tym lepiej. Ja wymieniłem na cv33. Nie przetestowałem jeszcze w realu ale zgodnie z obliczeniami powinno być ok. A jak będzie napiszę w następnym sezonie. Bufor masz dobrany prawidłowo, mam taki sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mozyn90 29.01.2022 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2022 A jak masz podpięty bufor ?? I pompa za byforem jest ?? Jak tak to jaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sobit 29.01.2022 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2022 Faktycznie grzejniki mogą być za słabe, ale najpierw daj pompę za buforem do grzejników na maxa i zobacz co się będzie działo.Moje grzejniki pracują na delcie około 2 stopnie, żeby wycisnąć z nich jak najwięcej. Mam w nich zamontowane zawory do instalacji grawitacyjnej i dzięki temu nie ma szumu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mozyn90 30.01.2022 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Pompa za buforem idzie na 2 biegu na trzecim już są szumy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 31.01.2022 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 A jak masz podpięty bufor ?? I pompa za byforem jest ?? Jak tak to jaka Mogę tylko powiedzieć jaki mam przewidziany do montażu, dla pc 9kw to 100l a dla pompy 16kw to 200l. Przy podłogówce nie planuje buforu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts