Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LG Therma V nowy - stary gracz na rynku pomp ciepła. Modele od 3kW do 16kW mocy

NC_PC

Recommended Posts

Pratchawiec ,

pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą w ostanim zdaniu- wg mnie ,ocena efektywności powinna być wykonana w oparciu o interwały w podobnych warunkach ( np kilka godzin pracy w stabilnej temp zewnętrznej)

Pzdr

Zgoda, ale w warunkach w pełni powtarzalnych, w tym dotyczących równiez temperatury i rodzaju wylewki, strat ciepła, dodatkowego źródła ciepła jakie prawdopodobnie pracowało w chwili prezentowanego pomiaru, itp.

Liczy się również stopień oszronienia jednostki i parę innych czynników.

Pozdrawiam

Pratchawiec

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pratchawiec ,

nie chcę być upierdliwy , ale z moich pomiarów COP mają zaczenie dwa parametry ( po za temp oczywiście) :

-wilgotność powietrza

-moc PC

Reszta ma wpływ na zużycie kWh - a w tym "biznesie" zazwyczaj chodzi o niskie koszty i powinno chyba też chodzić o najlepszą sprawność sprzętu (danego )

Pzdr

Wilgotność powietrza jest dla wszystkich (prawie) inwerterów parametrem obiektywnym.

Sposób i efektywność odszraniania mogą być mniej lub bardziej dopracowane, ale w istotny sposób nie wpływają na całoroczną sprawność urządzenia.

Przy obserwacjach i pomiarach chwilowych z pewnością tak.

Moc PC - inwertera jest z definicji zmienna, a COP chwilowy zależny od wspomnianych wyżej czynników, w tym obciążenia sprężarki, wrażliwego na parametry DZ i GZ.

Te, jak wiemy bywają zmienne zarówno w czasie jak i zależnie od miejsca.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Hej CNC

a możesz podpiąć licznik energii elektrycznej pod tą Thermę i podać średnie COP z kilku godzin w miarę stabilnych temp zewnętrznych ?

Ciekawi mnie jak wypadnie LG w porównaniu z Panasem ( zwykłym i T-capem) w pełnym cyklu (np z defrostami)

Pzdr

Hej, podsyłam wyniki testu LG Therma V 9kW

START TESTU:

22:00 wskazanie ciepłomierza 5,444GJ Licznik prądu: 1187,24

KONIEC TESTU :

23:12 wskazanie ciepłomierza 5,472GJ Licznik prądu: 1190,23

Produkcja ciepła: 7,77777kWh Zużycie prądu: 2,99kWh COP 2,60

Maksymalna zaobserwowana moc grzewcza na ciepłomierzu 8,2kW

Warunki testu A-7,7W35 wilgotność średnia( po opadach śniegu)

W trakcie testu był jeden defrost 4minuty, drugi defrost po 4 minutach od zakończenia testu.

Witam

A co oznaczają temperatury 29,7 powrót i 26,0 zasilanie z 23 sekundy nagrania?

Edit

Przed chwilą spojrzałem na mój ciepłomierz i sterownik.

temp. zasilania 32,

powrót 28,

delta 3,3,

obciążenie 1,58 kW,

moc cieplna ok. 5,80 kW (waha się)

temp. zewnętrzna -5

COP chwilowy 3,67

Podaję te pomiary by zwrócić uwagę na nieprzydatność pomiarów chwilowych dla oceny efektywności urządzenia.

3 minuty później ciepłomierz wskazuje już 6,0 kWh a temp.powrotu 29 bez zmiany pozostałych parametrów.

PC pracuje zatem ze zmienną mocą, zależną w dużej mierze od aktualnego zapotrzebowania na ciepło.

Podstawą oceny powinna być efektywność energetyczna z całego sezonu.

Pozdrawiam

Pratchawiec

po delcie widzę że pompa nie pracowała na 100% więc nie był to dobry moment na pomiar, u mnie żeby zachować stabilne warunki pomiaru czyli W35, miałem włączone 2 pompy obiegowe za buforem na podłogówkę, oraz na kilka chwil drugą pompę ciepła dochładzającą bufor ponieważ zaczynał się grzać i było W36.

Może ktoś wie ile LG Therma 5kw ma mocy przy temperaturach zewnętrznych -15 i -20 dla ogrzewania temperaturą wody w co +35 i oczywiście jaki COP wtedy ?

Przy jakiej temperaturze zewnętrznej obowiązkowo załącza się grzałka w LG Therma 5kw ? Czy można programować przy jakiej temp zewn ma się grzałka załączać ?

Podoba mi się ta 5kw bo ma moc przy -7 stopni 4.09 KW i zużywa wtedy tylko 1,4 kwh więc COP 2,91.

Może ktoś wie ile LG Therma 5kw ma mocy przy temperaturach zewnętrznych -15 i -20 dla ogrzewania temperaturą wody w co +35 i oczywiście jaki COP wtedy ?

Przy jakiej temperaturze zewnętrznej obowiązkowo załącza się grzałka w LG Therma 5kw ? Czy można programować przy jakiej temp zewn ma się grzałka załączać ?

Podoba mi się ta 5kw bo ma moc przy -7 stopni 4.09 KW i zużywa wtedy tylko 1,4 kwh więc COP 2,91.

wklejam tabele z mocą modelu 5kW:

HU051.jpg

Temperaturę załączenia grzałek można regulować na sterowniku. można je tez hamsko wyłączyć bezpiecznikiem.

• 2 weeks później...
Istnieje możliwość sterowania tą pompą poprzez instalację automatyki domowej? np modbus? Ewentualnie sterować nią poprzez internet tak aby zmienić zdalnie temperaturę przed przyjazdem z urlopu?

Pompa posiada styk ON/OFF termostatu pokojowego więc wymuszając jej włączenie przekaźnikiem wyłączy się kiedy system mod bus rozewrze styk ON/OFF.

Tak więc można sterować pompą zewnętrznie.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Jesli chodzi o pompę LG to widzę że producent w gwarancji zmusza uzytkownika do dwóch !!!! płatnych przeglądów w ciągu roku.

Czy u innych producentów jest tak samo ?

Co jest takiego w tej pompie że wymaga przeglądu 2x do roku ???

Bo wygląda na zwykłe "skubania" użytkownika albo na to aby w razie awarii nie respektować gwarancji ...

Czy tak samo jest w Panasonicu ?

Chyba wtedy najlpiej dogadać się z jakimś huydraulikeim i niech wstawi pieczatkę , bez żadnego przeglądu i w ten sposob można obejść ten bzdurny zapis ...

Jesli chodzi o pompę LG to widzę że producent w gwarancji zmusza uzytkownika do dwóch !!!! płatnych przeglądów w ciągu roku.

Czy u innych producentów jest tak samo ?

Co jest takiego w tej pompie że wymaga przeglądu 2x do roku ???

Bo wygląda na zwykłe "skubania" użytkownika albo na to aby w razie awarii nie respektować gwarancji ...

Czy tak samo jest w Panasonicu ?

Chyba wtedy najlpiej dogadać się z jakimś huydraulikeim i niech wstawi pieczatkę , bez żadnego przeglądu i w ten sposob można obejść ten bzdurny zapis ...

Z tego co kojarzę to tak mają nie tylko oni.

W Imergasie tak mam na pewno i chyba w V też ale muszę sprawdzić.

Klimy mam z LG, Panasonica i kilka daiknów i ogólnie mają wszystkie po 2 przeglądy w roku.

Jak w pracy montujemy klimy do chłodzenia maszynowni / serwerowni to robimy u klientów 4 przeglądy w roku.