Pratchawiec 07.02.2017 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Pratchawiec , pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą w ostanim zdaniu- wg mnie ,ocena efektywności powinna być wykonana w oparciu o interwały w podobnych warunkach ( np kilka godzin pracy w stabilnej temp zewnętrznej) Pzdr Zgoda, ale w warunkach w pełni powtarzalnych, w tym dotyczących równiez temperatury i rodzaju wylewki, strat ciepła, dodatkowego źródła ciepła jakie prawdopodobnie pracowało w chwili prezentowanego pomiaru, itp. Liczy się również stopień oszronienia jednostki i parę innych czynników. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.02.2017 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Pratchawiec , nie chcę być upierdliwy , ale z moich pomiarów COP mają zaczenie dwa parametry ( po za temp oczywiście) :-wilgotność powietrza-moc PC Reszta ma wpływ na zużycie kWh - a w tym "biznesie" zazwyczaj chodzi o niskie koszty i powinno chyba też chodzić o najlepszą sprawność sprzętu (danego )Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 07.02.2017 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Wilgotność powietrza jest dla wszystkich (prawie) inwerterów parametrem obiektywnym.Sposób i efektywność odszraniania mogą być mniej lub bardziej dopracowane, ale w istotny sposób nie wpływają na całoroczną sprawność urządzenia.Przy obserwacjach i pomiarach chwilowych z pewnością tak. Moc PC - inwertera jest z definicji zmienna, a COP chwilowy zależny od wspomnianych wyżej czynników, w tym obciążenia sprężarki, wrażliwego na parametry DZ i GZ.Te, jak wiemy bywają zmienne zarówno w czasie jak i zależnie od miejsca. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 07.02.2017 22:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Hej CNC a możesz podpiąć licznik energii elektrycznej pod tą Thermę i podać średnie COP z kilku godzin w miarę stabilnych temp zewnętrznych ? Ciekawi mnie jak wypadnie LG w porównaniu z Panasem ( zwykłym i T-capem) w pełnym cyklu (np z defrostami) Pzdr Hej, podsyłam wyniki testu LG Therma V 9kW START TESTU: 22:00 wskazanie ciepłomierza 5,444GJ Licznik prądu: 1187,24 KONIEC TESTU : 23:12 wskazanie ciepłomierza 5,472GJ Licznik prądu: 1190,23 Produkcja ciepła: 7,77777kWh Zużycie prądu: 2,99kWh COP 2,60 Maksymalna zaobserwowana moc grzewcza na ciepłomierzu 8,2kW Warunki testu A-7,7W35 wilgotność średnia( po opadach śniegu) W trakcie testu był jeden defrost 4minuty, drugi defrost po 4 minutach od zakończenia testu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 07.02.2017 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Witam A co oznaczają temperatury 29,7 powrót i 26,0 zasilanie z 23 sekundy nagrania? Edit Przed chwilą spojrzałem na mój ciepłomierz i sterownik. temp. zasilania 32, powrót 28, delta 3,3, obciążenie 1,58 kW, moc cieplna ok. 5,80 kW (waha się) temp. zewnętrzna -5 COP chwilowy 3,67 Podaję te pomiary by zwrócić uwagę na nieprzydatność pomiarów chwilowych dla oceny efektywności urządzenia. 3 minuty później ciepłomierz wskazuje już 6,0 kWh a temp.powrotu 29 bez zmiany pozostałych parametrów. PC pracuje zatem ze zmienną mocą, zależną w dużej mierze od aktualnego zapotrzebowania na ciepło. Podstawą oceny powinna być efektywność energetyczna z całego sezonu. Pozdrawiam Pratchawiec po delcie widzę że pompa nie pracowała na 100% więc nie był to dobry moment na pomiar, u mnie żeby zachować stabilne warunki pomiaru czyli W35, miałem włączone 2 pompy obiegowe za buforem na podłogówkę, oraz na kilka chwil drugą pompę ciepła dochładzającą bufor ponieważ zaczynał się grzać i było W36. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rk80 09.02.2017 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Witam, szukam wykazu koszów przeglądów gwarancyjnych i poszczególnych części zamiennych dla Therma V 9kW Split (kompresor, płyta główna itd) gdyby trzeba coś wymienić po gwarancji. Może być tutaj lub na PW, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 09.02.2017 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 koszt przeglądu to 300zł netto, a reszta danych nie jest podawana przez producenta. Żadnego chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rk80 09.02.2017 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 nie ma cenników części zamiennych? czyżby ceny "do uzgodnienia" ? trzeba by poszukać wykazów podzespołów zamontowanych w pompie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 09.02.2017 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Coś nowego...Do NIBE wszystkie części są w katalogu, ale tam istnieje SERWIS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalmichalmichal 13.02.2017 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Może ktoś wie ile LG Therma 5kw ma mocy przy temperaturach zewnętrznych -15 i -20 dla ogrzewania temperaturą wody w co +35 i oczywiście jaki COP wtedy ? Przy jakiej temperaturze zewnętrznej obowiązkowo załącza się grzałka w LG Therma 5kw ? Czy można programować przy jakiej temp zewn ma się grzałka załączać ? Podoba mi się ta 5kw bo ma moc przy -7 stopni 4.09 KW i zużywa wtedy tylko 1,4 kwh więc COP 2,91. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 13.02.2017 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Może ktoś wie ile LG Therma 5kw ma mocy przy temperaturach zewnętrznych -15 i -20 dla ogrzewania temperaturą wody w co +35 i oczywiście jaki COP wtedy ? Przy jakiej temperaturze zewnętrznej obowiązkowo załącza się grzałka w LG Therma 5kw ? Czy można programować przy jakiej temp zewn ma się grzałka załączać ? Podoba mi się ta 5kw bo ma moc przy -7 stopni 4.09 KW i zużywa wtedy tylko 1,4 kwh więc COP 2,91. wklejam tabele z mocą modelu 5kW: Temperaturę załączenia grzałek można regulować na sterowniku. można je tez hamsko wyłączyć bezpiecznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radeczek 14.02.2017 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 CNC możesz wkleić tabele z mocami dla PC LG 9 KW i 12 KW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 14.02.2017 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 są w pierwszym poście tego tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piencu 26.02.2017 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 Witam,Emocje juz opadły, czy zdecydował sie ktoś na ta pompę? Wychodzi taniej niż Panasonic, czy Daikin i Mitsubishi.Jakies uwagi może sie zebrały... z góry dziękuje za odpowiedz, bo mnie zakup tego urzadzenia mocno interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 26.02.2017 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 Istnieje możliwość sterowania tą pompą poprzez instalację automatyki domowej? np modbus? Ewentualnie sterować nią poprzez internet tak aby zmienić zdalnie temperaturę przed przyjazdem z urlopu? Pompa posiada styk ON/OFF termostatu pokojowego więc wymuszając jej włączenie przekaźnikiem wyłączy się kiedy system mod bus rozewrze styk ON/OFF. Tak więc można sterować pompą zewnętrznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 07.03.2017 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 UWAGA od 1.04 zmiana cen w LG, raczej nie na lepsze Więc osoby zainteresowane proszę o szybką decyzję bym mógł rezerwować urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 11.03.2017 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Mi udało się ostatnio kupić w promocji pompę ciepła HU051/HN0914 o mocy 5kW za 8100zł. netto z transportem.Stoi w garażu i czeka na koniec budowy domku gościnnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 05.04.2017 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 Jesli chodzi o pompę LG to widzę że producent w gwarancji zmusza uzytkownika do dwóch !!!! płatnych przeglądów w ciągu roku.Czy u innych producentów jest tak samo ? Co jest takiego w tej pompie że wymaga przeglądu 2x do roku ??? Bo wygląda na zwykłe "skubania" użytkownika albo na to aby w razie awarii nie respektować gwarancji ... Czy tak samo jest w Panasonicu ? Chyba wtedy najlpiej dogadać się z jakimś huydraulikeim i niech wstawi pieczatkę , bez żadnego przeglądu i w ten sposob można obejść ten bzdurny zapis ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 05.04.2017 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 Jesli chodzi o pompę LG to widzę że producent w gwarancji zmusza uzytkownika do dwóch !!!! płatnych przeglądów w ciągu roku. Czy u innych producentów jest tak samo ? Co jest takiego w tej pompie że wymaga przeglądu 2x do roku ??? Bo wygląda na zwykłe "skubania" użytkownika albo na to aby w razie awarii nie respektować gwarancji ... Czy tak samo jest w Panasonicu ? Chyba wtedy najlpiej dogadać się z jakimś huydraulikeim i niech wstawi pieczatkę , bez żadnego przeglądu i w ten sposob można obejść ten bzdurny zapis ... Z tego co kojarzę to tak mają nie tylko oni. W Imergasie tak mam na pewno i chyba w V też ale muszę sprawdzić. Klimy mam z LG, Panasonica i kilka daiknów i ogólnie mają wszystkie po 2 przeglądy w roku. Jak w pracy montujemy klimy do chłodzenia maszynowni / serwerowni to robimy u klientów 4 przeglądy w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 05.04.2017 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 W panasonicu jest to samo, ale przewaznie instalatorzy robia tak ze przeglad robia raz i wbijaja 2 pieczatki od razu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts