domelek 18.07.2017 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 (edytowane) Ale przy dużej bezwładności nie ma to sensu! Czyli według Ciebie to bezwładność załatwi że będziesz miał cały czas koło 21-22 stopni? Ciekawe skąd pompa będzie wiedziała kiedy ma się włączyć i wyłączyć? Chyba że wolisz taki scenariusz: - kochanie jest trochę zimno - możesz podnieść temperaturę!? - już się robi! - za kilka godzin będzie Ci ciepło... Edytowane 18 Lipca 2017 przez domelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 18.07.2017 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Niekoniecznie termostat pokojowy, można to wyregulować na zasilaczu, oczywiście nie nie jednym 'pyknieciem' ale poprzez metodę kilku pomiarów. Taki włącz/wyłącz na obwodzie może spowodować, że pompa będzie taktowała, gdy np. tylko 1 pętla będzie włączona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 18.07.2017 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Niekoniecznie termostat pokojowy, można to wyregulować na zasilaczu, oczywiście nie nie jednym 'pyknieciem' ale poprzez metodę kilku pomiarów. Taki włącz/wyłącz na obwodzie może spowodować, że pompa będzie taktowała, gdy np. tylko 1 pętla będzie włączona. Trochę mieszasz pojęcia - termostat (np u mnie) steruje pompą - czyli całym obwodem podłogówki - nie pojedyńczymi pętlami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 19.07.2017 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Tak samo działa sterowanie z PC pompą obiegową. U mnie termostaty robią 'za termometry' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 03.09.2017 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2017 W odpowiedzi na zapytania podsyłam jak programować LG therma V pod teryfę dzień/noc G12w:https://www.youtube.com/watch?v=hF-T1jLiDIg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 04.09.2017 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 (edytowane) CNC pytanko ... Miałem montowaną pompę ciepła LG Therma V 9KW. Mam do niej bojler 300L jak i dodatkowo zamontowany termostat bezprzewodowy Salus.W bojlerze nie mam żadnej grzałki. Bojler grzeje pompa ciepła. Co to co jakiś czas włącza mi się symbol takie "prysznica z piorunem" . W instrukcji jest napisane że to grzanie bojlera przez grzałkę zewnatrzną w bojlerze , tyle że ja grzałki nie mam . Tak powinno być ? Co tak naprawdę oznacza ten symbol , bo widzę że w filmiku też masz włączony ?To ma się świecić ? Czy nie ? Czy hydraulik musi coś ustawić aby to zniknęło ? Czy może wszystko jest ok ? I następne pytanie. Jak konfigurujesz menu z włączaniem grzałki. Domyślnie włącza się chyba przy 0 stopni (tak mi się zdaje i zaczyna "wspomagać" jak jest potrzeba).Sądzę że to stanowczo za wysoka temperatura i raczej powinno być przy -15 stopniach ? Jak Ty to ustawisz w swoich pompach ?Czy zmieniasz w menu serwisowym jakieś funkcje czy zostawiasz wszystko na ustawieniach domyślnych ? Edytowane 7 Września 2017 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas90 31.10.2017 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 WitamOdgrzewam temat pompy LG czy może ktoś się wypowiedzieć kto posiada tą jednostkę czy jest z niej zadowolony ewentualnie na priv podać namiar na instalatora, prawie się na nią zdecydowałem jest to jedna z najtańszych obecnie ofert, z parametrów wynika że może śmiało konkurować z Panasonic'iem zarówno pod względem technicznym jak i cenowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 31.10.2017 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Przecież w ostatnim poście kaszpir pisze, że ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 31.10.2017 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Witam Odgrzewam temat pompy LG czy może ktoś się wypowiedzieć kto posiada tą jednostkę czy jest z niej zadowolony ewentualnie na priv podać namiar na instalatora, prawie się na nią zdecydowałem jest to jedna z najtańszych obecnie ofert, z parametrów wynika że może śmiało konkurować z Panasonic'iem zarówno pod względem technicznym jak i cenowym. Może konkurować tylko pod względem cenowym. Parametrami to się nawet nie zbliża: COP A2 COP A7 MOC LG Electronics Deutschland GmbH THERMA V [ HM091M ] 2,35 3,26 5,21 kW Panasonic Deutschland AQUAREA [ WH-UX09FE8 + WH-SXC09F3E8 ] 2,93 3,82 8,85 kW COP przy A2 w okolicy 2 to porażka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 31.10.2017 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Może konkurować tylko pod względem cenowym. Parametrami to się nawet nie zbliża: COP A2 COP A7 MOC LG Electronics Deutschland GmbH THERMA V [ HM091M ] 2,35 3,26 5,21 kW Panasonic Deutschland AQUAREA [ WH-UX09FE8 + WH-SXC09F3E8 ] 2,93 3,82 8,85 kW COP przy A2 w okolicy 2 to porażka. A mój stary 9kW T-cap F ma przy 35st COP A2=3,59 , COP A7=4,84 i moc min 9 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas90 31.10.2017 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 No ja wiem że na forum muratora Panasonic lepszy od wszystkiego dlatego go nie chcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 31.10.2017 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 (edytowane) Może konkurować tylko pod względem cenowym. Parametrami to się nawet nie zbliża: COP A2 COP A7 MOC LG Electronics Deutschland GmbH THERMA V [ HM091M ] 2,35 3,26 5,21 kW Panasonic Deutschland AQUAREA [ WH-UX09FE8 + WH-SXC09F3E8 ] 2,93 3,82 8,85 kW COP przy A2 w okolicy 2 to porażka. Dlaczego porównujesz jednostki które są tak różne od siebie. CEnowo zupełnie rozjechane i wydajnościowo też. Porównujesz flagowy model Panasonic T-CAP z podstawowym modelem LG. Odpowiednikiem modelu LG 9kW jest Panasonic SDC 9kW 1F a nie T-CAP. Tak jak by porównywać Merca z maluchem..... Na samym COP LG wyjdzie lepiej, ale za to w teście SCOP Panasonic będzie lepszy,. Ogólnie LG pracuje fajnie, ale od jakiegoś czasu są problemy z dostępnością, mam na magazynie 3 ostatnie 9kW a większe może być problem. Edytowane 31 Października 2017 przez CNC_POMPY_CIEPLA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 31.10.2017 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 No ja wiem że na forum muratora Panasonic lepszy od wszystkiego dlatego go nie chcę Nie przesadzajmy,a z drugiej strony gratuluję kryterium wyboru PC ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 01.11.2017 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Dlaczego porównujesz jednostki które są tak różne od siebie. CEnowo zupełnie rozjechane i wydajnościowo też. Porównujesz flagowy model Panasonic T-CAP z podstawowym modelem LG. Odpowiednikiem modelu LG 9kW jest Panasonic SDC 9kW 1F a nie T-CAP. Tak jak by porównywać Merca z maluchem..... Na samym COP LG wyjdzie lepiej, ale za to w teście SCOP Panasonic będzie lepszy,. Ogólnie LG pracuje fajnie, ale od jakiegoś czasu są problemy z dostępnością, mam na magazynie 3 ostatnie 9kW a większe może być problem. No to sam sobie odpowiedziałeś mercedesa z maluchem. LG to jedna z najsłabszych parametrowo pomp na rynku ale i jedna z najtańszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 01.11.2017 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 No to sam sobie odpowiedziałeś mercedesa z maluchem. LG to jedna z najsłabszych parametrowo pomp na rynku ale i jedna z najtańszych. No Panasonic jest 2x droższy od tego LG, ale jak weźmie się pompy z podobnej półki cenowej to wypada już całkiem przyzwoicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uve_solid 01.11.2017 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Ile trzeba zapłacić za gołą pompę LG 9 kw ( tylko jednostka wew i zew. bez żadnych dodatków) Ciekawi mnie bo sam zakupiłem SDC panasonica 9 kw i czy przepłaciłem te 2 razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas90 01.11.2017 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 za 13000 można spokojnie kupić oczywiście brutto (23%) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uve_solid 01.11.2017 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 To 14100 brutto 23% za SDC panasonic 9 kw to myślę że dobra cena ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.11.2017 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Jak pamiętam wycenę kotłowni na Panasonicu SDC F (zwykła nie TCAP) vs LG to wycena na LG była niższa o około 2000zł , więc uważam że sporo , tym bardziej że LG oferowała lepsze COP oraz silniki bezszczotkowe w standardzie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 01.11.2017 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Jak pamiętam wycenę kotłowni na Panasonicu SDC F (zwykła nie TCAP) vs LG to wycena na LG była niższa o około 2000zł , więc uważam że sporo , tym bardziej że LG oferowała lepsze COP oraz silniki bezszczotkowe w standardzie .. Ma gorszy COP . Silniki bezszczotkowe w standardzie Panasonic Deutschland AQUAREA [ WH-UD09HE5 + WH-SDC09H3E5 ] 2,66 3,34 LG Electronics Deutschland GmbH THERMA V [ HM091M ] 2,35 3,26 Ładnie cię ktoś omotał.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts