Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Krzywe nowe tynki, brak kąta w łazience

Recommended Posts

Witam. 12 dni temu miałam zrobione maszynowo tynki cw w mieszkaniu w bloku łącznie z łazienką. Ponieważ w łazience nie było kątów i było krzywo zależało mi na pracy profesjonalistów w tej dziedzinie. Miałam przeboje z remontem to po prostu cieszyłam się że już jest to za mną, tynkarz twierdził że nie było większych problemów choć było krzywo itp. nie zadałam sobie trudu sprawdzenia kątów w łazience no i po wrzawie świątecznej jak już znalazłam kątownice okazało się że niestety nie ma kąta w miejscu gdzie ma być kabina i brodzik - ucieka ok 0,5 do 1 cm na kątownicy, również w pionie choć może miałam za krótką poziomicę żeby to ocenić właściwie. Tynki nie wyschły jeszcze i nie wiem jakie mam opcje jeśli chodzi o równanie świeżych tynków, wiem że można klejem ale to dodatkowy koszt a i nie mam pewności że płytkarz dobrze pokryje płytki i braki żeby nie pękało i się nie odparzało. Dodatkowo we wnękach w pokoju również nie ma kąta. Jak mogę usunąć nadmiar tynku ok 1 cm żeby był kąt prosty - szlifując papierem? Ręce mi opadły. Proszę o rady.

Przepraszam za błąd w tytule

Edytowane przez veratoxic

Mokrego nie zeszlifujesz papierem. Nawet jak będzie suche to papierem 1 cm z grubości to się zajedziesz. Jeśli kąta nie było to można go zrobić ale czasem kosztem wnęki okiennej lub wnęki na drzwi. Jeśli byłby to tynku do 2 dni dałoby się zeszlifować "heblem" do tynków ale teraz to raczej trzeba poczekać aż wyschnie, na to betokontakt i prostowanie od nowa albo płyta GK.

Witam. 12 dni temu miałam zrobione maszynowo tynki cw w mieszkaniu w bloku łącznie z łazienką. Ponieważ w łazience nie było kątów i było krzywo zależało mi na pracy profesjonalistów w tej dziedzinie. Miałam przeboje z remontem to po prostu cieszyłam się że już jes

t to za mną, tynkarz twierdził że nie było większych problemów choć było krzywo itp. nie zadałam sobie trudu sprawdzenia kątów w łazience no i po wrzawie świątecznej jak już znalazłam kątownice okazało się że niestety nie ma kąta w miejscu gdzie ma być kabina i brodzik - ucieka ok 0,5 do 1 cm na kątownicy, również w pionie choć może miałam za krótką poziomicę żeby to ocenić właściwie. Tynki nie wyschły jeszcze i nie wiem jakie mam opcje jeśli chodzi o równanie świeżych tynków, wiem że można klejem ale to dodatkowy koszt a i nie mam pewności że płytkarz dobrze pokryje płytki i braki żeby nie pękało i się nie odparzało. Dodatkowo we wnękach w pokoju również nie ma kąta. Jak mogę usunąć nadmiar tynku ok 1 cm żeby był kąt prosty - szlifując papierem? Ręce mi opadły. Proszę o rady.

Przepraszam za błąd w tytule

Większość kabin przysznicowych jak i szklanych drzwi ma regulację +- 1,5-3 cm. W czym problem?

U knie tynki robil fachura pierwszej ligi, i mowil ze nigdy nie wyjda 4 katy, nawet jak sa na scianach, jak tynkuje trzy po kolei wyjda igla a na 4 zawsze minimalnie nie gra. Tylko ze u mnie odchylka byla na katomerzu 1m mize z 0,5cm. Kafelkarz jak kladl plytki to mowil ze to zaden odchyl, czasami sie spotyka z odchylka,i po 2-3cm

• 1 month później...

Szanowna Pani,

szlifowanie wilgotnego jeszcze tynku nie będzie dobrym rozwiązaniem. Jeśli nierówności faktycznie są problematyczne i Pani przeszkadzają, to ich wyrównaniem powinna zająć się ekipa, która wcześniej wykonywała tynki. Najszybciej będzie nałożyć płyty kartonowo-gipsowe (tutaj przydatne będzie użycie kleju ACRYL-PUTZ® KG 31). Inna możliwość to skuwanie tynków i ich ponowna aplikacja. Warto również wcześniej porozmawiać z glazurnikiem i zapytać, czy da on rade zniwelować klejem wspomniane różnice.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka

• 1 month później...