veratoxic 26.12.2016 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2016 (edytowane) Witam. 12 dni temu miałam zrobione maszynowo tynki cw w mieszkaniu w bloku łącznie z łazienką. Ponieważ w łazience nie było kątów i było krzywo zależało mi na pracy profesjonalistów w tej dziedzinie. Miałam przeboje z remontem to po prostu cieszyłam się że już jest to za mną, tynkarz twierdził że nie było większych problemów choć było krzywo itp. nie zadałam sobie trudu sprawdzenia kątów w łazience no i po wrzawie świątecznej jak już znalazłam kątownice okazało się że niestety nie ma kąta w miejscu gdzie ma być kabina i brodzik - ucieka ok 0,5 do 1 cm na kątownicy, również w pionie choć może miałam za krótką poziomicę żeby to ocenić właściwie. Tynki nie wyschły jeszcze i nie wiem jakie mam opcje jeśli chodzi o równanie świeżych tynków, wiem że można klejem ale to dodatkowy koszt a i nie mam pewności że płytkarz dobrze pokryje płytki i braki żeby nie pękało i się nie odparzało. Dodatkowo we wnękach w pokoju również nie ma kąta. Jak mogę usunąć nadmiar tynku ok 1 cm żeby był kąt prosty - szlifując papierem? Ręce mi opadły. Proszę o rady.Przepraszam za błąd w tytule Edytowane 26 Grudnia 2016 przez veratoxic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 26.12.2016 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2016 Mokrego nie zeszlifujesz papierem. Nawet jak będzie suche to papierem 1 cm z grubości to się zajedziesz. Jeśli kąta nie było to można go zrobić ale czasem kosztem wnęki okiennej lub wnęki na drzwi. Jeśli byłby to tynku do 2 dni dałoby się zeszlifować "heblem" do tynków ale teraz to raczej trzeba poczekać aż wyschnie, na to betokontakt i prostowanie od nowa albo płyta GK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 26.12.2016 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2016 Witam. 12 dni temu miałam zrobione maszynowo tynki cw w mieszkaniu w bloku łącznie z łazienką. Ponieważ w łazience nie było kątów i było krzywo zależało mi na pracy profesjonalistów w tej dziedzinie. Miałam przeboje z remontem to po prostu cieszyłam się że już jes t to za mną, tynkarz twierdził że nie było większych problemów choć było krzywo itp. nie zadałam sobie trudu sprawdzenia kątów w łazience no i po wrzawie świątecznej jak już znalazłam kątownice okazało się że niestety nie ma kąta w miejscu gdzie ma być kabina i brodzik - ucieka ok 0,5 do 1 cm na kątownicy, również w pionie choć może miałam za krótką poziomicę żeby to ocenić właściwie. Tynki nie wyschły jeszcze i nie wiem jakie mam opcje jeśli chodzi o równanie świeżych tynków, wiem że można klejem ale to dodatkowy koszt a i nie mam pewności że płytkarz dobrze pokryje płytki i braki żeby nie pękało i się nie odparzało. Dodatkowo we wnękach w pokoju również nie ma kąta. Jak mogę usunąć nadmiar tynku ok 1 cm żeby był kąt prosty - szlifując papierem? Ręce mi opadły. Proszę o rady. Przepraszam za błąd w tytule Większość kabin przysznicowych jak i szklanych drzwi ma regulację +- 1,5-3 cm. W czym problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 26.12.2016 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2016 U knie tynki robil fachura pierwszej ligi, i mowil ze nigdy nie wyjda 4 katy, nawet jak sa na scianach, jak tynkuje trzy po kolei wyjda igla a na 4 zawsze minimalnie nie gra. Tylko ze u mnie odchylka byla na katomerzu 1m mize z 0,5cm. Kafelkarz jak kladl plytki to mowil ze to zaden odchyl, czasami sie spotyka z odchylka,i po 2-3cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 27.12.2016 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Norma jest bodajże 4 mm na 1 metrze kontownika. Tylko pytanie jak wcześniej murarz zastosował się do normy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 27.12.2016 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 U mnie tynki też nie mają idealnych kątów, dopuszczam poł cm na metrze odchyłki. W jednym pomieszczeniu jest nawet więcej ale odebrałem tą robotę. Tego tak naprawdę nie widać potem w wiekszych pomieszczeniach.P.S. Błąd w tytule aż bije po oczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 27.12.2016 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 (edytowane) bo w łazienkach kąt prosty robi sie tylko tam gdzie ma być wanna, prysznic/brodzik. pozostałe kąty można sobie darować i tak nie będzie widać odchyłki. Edytowane 27 Grudnia 2016 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
veratoxic 28.12.2016 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Tam gdzie ma byc brodzik kąt jest ale tylko przy podlodze. Miedzy pozostalymi dwoma ma byc blat od sciany do sciany wiec troche ma znaczenie. Zobaczymy jak wyjdzie. Wnioskuje po wpisach ze z tymi katami jest na niby nie tylko u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 28.12.2016 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Blat mozesz przyciac odpowiednio, brodzika/wanny nie, ale nie znaczy to, ze nie powinno byc katów prostych wszędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 02.02.2017 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Szanowna Pani, szlifowanie wilgotnego jeszcze tynku nie będzie dobrym rozwiązaniem. Jeśli nierówności faktycznie są problematyczne i Pani przeszkadzają, to ich wyrównaniem powinna zająć się ekipa, która wcześniej wykonywała tynki. Najszybciej będzie nałożyć płyty kartonowo-gipsowe (tutaj przydatne będzie użycie kleju ACRYL-PUTZ® KG 31). Inna możliwość to skuwanie tynków i ich ponowna aplikacja. Warto również wcześniej porozmawiać z glazurnikiem i zapytać, czy da on rade zniwelować klejem wspomniane różnice. Pozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krysztofr14 26.03.2017 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 tak właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts