Szati23 27.12.2016 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Witam planuje budowę domu jednorodzinnego. Mam już pozwolenie na budowę i w związku z tym przed rozpoczęciem prac chciałem przyygotowac teren do prowadzenia dalszych prac na chwilę obecną cały teren odgrodzilem prowizorycznym ogrodzeniem tj. Siatka Leśna przybita do stempli na to na celu zabezpieczenie terenu budowy teraz kolejno chciałem wykonać na działce zaplecze socjalne zarówno dla siebie oraz osób które będą razem ze mną stawiać ten dom gdyż zamierzam zrobić to metoda gospodarcza. Więc myślałem nad tym aby postawić na działce blaszany garaż o wymiarach 3x5 a następnie przystosować go do potrzeb socjalnych miałby mi służyć do momentu zakończenia budowy a w związku z tym chciałem wykonać w nim ocieplenie ze styropianu 10cm kupionego z rozbiórki oraz planuje wylazyc podłogę kostka brukowa ustawić w środku jakaś nagrzewnice tudzież jakiś stary mały piecyk oczywiście wyprowadzajac wówczas komin na zewnątrz tak aby było to miejsce w którym podczas prac na jesieni wiosna czy tak jak nawet i teraz by można się schować ogrzać zjeść coś bynajmniej do czasu zamknięcia domu. Planuje tam również wykonać taką małą instalację elektryczną tj. Parę gniazdek jakaś lampka. Obok blaszaka ustawiony zostałby natomiast drewniany kibelek. I teraz moje pytanie czytając wszędzie na forach doszedłem do informacji iż potrzebuje na to pozwolenia na budowę albo mogę to postawić jako obiekt tymczasowy ale na czas nie dłuższy niż 120dni co zatem zrobić aby móc z tego korzystać do momentu zakończenia prac Tak jak pisałem wcześniej chociaż do momentu zamknięcia budynku? Blaszak służyły również jako schowek na narzędzia i inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 27.12.2016 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Żeby obiekt był tymczasowy przez czas dłuższy niż 120 dni powinien zmienić miejsce na działce. Ale się tak bardzo tym nie przejmuj nikt nie sprawdzi co ile dni stoi i w którym miejscu. Dopóki nikt nikogo nie podkabluje to się nic nie dzieje. Ja się nikogo nie pytałem, zrobiłem tak jak mi pasowało, postawiłem i blaszak i sławojkę i ogrodzenie z siatki leśnej. Jak zaczniesz żyć z pełnym porządku z przepisami i zaczniesz się pytać wokół o pozwolenie to nie zrobisz nic. Nie namawiam do łamania prawa żeby nie było . Urzędnikom się wydaje że domy powstają same, pstrykasz palcami i już, nie trzeba ani prądu ani wody ani zaplecza i na wszystko potrzebujesz ich przyzwolenia. Niech oddadzą połowę ceny działki to pójdziem na kompromis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 27.12.2016 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Blaszaka nie ocieplaj bo to szkoda twojej pracy. Wystarczy zasilanie, niektórzy umieszczaja w blaszaku rozdzielnie bud, kilka gniazdek, farelka 2000w z marketu za 35zł, lampka, jakies wieszaki, półki, stolik i nic wiecej do szczęscia nie trzeba:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 27.12.2016 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Też potwierdzam z tym ociepleniem. Szkoda zachodu, będzie się zbierała woda między ociepleniem a blachą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 27.12.2016 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Tylko jaka to musi być farelka żeby ogrzała nieocieplony blaszak 3x5 m o kosztach prądu nie wspomnę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 27.12.2016 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Grzanie blaszaka mija się z celem, za dużo tam dziur, a blacha działa jak radiator. Ocieplanie jeśli już jakieś wchodzi w grę to tą pianką otwartokomórkową tylko że to koszt duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 27.12.2016 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Pozatym jak bedziesz mial SSZ przeniesiesz się do środka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 27.12.2016 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 dajcie spokój z tym ocieplaniem blaszaka budowa to budowa, 120 dni ? musiałbyś mieć uperdliwych sąsiadów, nikt ci nic nie sprawdzi ja nawet ogrodzenia nie miałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 27.12.2016 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Żeby obiekt był tymczasowy przez czas dłuższy niż 120 dni powinien zmienić miejsce na działce. Ale się tak bardzo tym nie przejmuj nikt nie sprawdzi co ile dni stoi i w którym miejscu. Dopóki nikt nikogo nie podkabluje to się nic nie dzieje. Ja się nikogo nie pytałem, zrobiłem tak jak mi pasowało, postawiłem i blaszak i sławojkę i ogrodzenie z siatki leśnej. Jak zaczniesz żyć z pełnym porządku z przepisami i zaczniesz się pytać wokół o pozwolenie to nie zrobisz nic. Nie namawiam do łamania prawa żeby nie było . Urzędnikom się wydaje że domy powstają same, pstrykasz palcami i już, nie trzeba ani prądu ani wody ani zaplecza i na wszystko potrzebujesz ich przyzwolenia. Niech oddadzą połowę ceny działki to pójdziem na kompromis Kolego, prawo się zmieniło, 120 dni dla garażu to przeszłość, teraz stawiamy go na zgłoszenie. Z resztą, kto będzie się czepiał blaszaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 27.12.2016 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Kolego, prawo się zmieniło, 120 dni dla garażu to przeszłość, teraz stawiamy go na zgłoszenie. Z resztą, kto będzie się czepiał blaszaka? 120 dni nadal jest jak ktos chce postawic tymczasowy obiekt...te watki do ktorych sie odnosil autor dotyczyly uzyskania pozwolenia aby podlaczyc prad. niemniej jak ktos ma pozwolenia na budowe to na czas budowy moze postawic garaz/barak jaki tylko chce i nie ma zadnych ograniczen. Niemniej z koncem budowy trzeba bedzie to zabrac....a prawda jest taka poki ktos nie podkabluje to nikt tego nie sprawdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 27.12.2016 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Kolego, prawo się zmieniło, 120 dni dla garażu to przeszłość, teraz stawiamy go na zgłoszenie. Z resztą, kto będzie się czepiał blaszaka? nic się nie zmieniło, budynku tymczasowego na czas budowy nie zgłaszasz, jest on dozwolony jeśli MPZP/WZ go dopuszcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 27.12.2016 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Jeśli stawiasz budowlę na stałe to musisz to zgłosić (ja tak zrobiłem). Co do szopy na czas budowy to w moim PNB było że na czas budowy mam prawo postawić pomieszczenie gospodarcze, ale musi zniknąć bodaj w ciągu 3 miesięcy od oddania budynku mieszkalnego do użytku.Dużo zależy od potencjalnych "życzliwych", jak nie zgłosisz i postawisz (przy założeniu że nie masz takie odgórnej zgody w PNB jak ja) to licz się z ewentualną rozbiórką i grzywną (słyszałem o 1k pln). Jeśli nie rozbierzesz pozostaje Ci legalizacja, a to koszt rzędu 2,5k - 5k pln. Prawda jest taka że nie znam osobiście nikogo kto miałby problem z niezgłoszoną altaną, ale czasy się zmieniają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 27.12.2016 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 I jeszcze grill. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 27.12.2016 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Mi akurat sąsiad się czepil blaszaka i naslal na mnie nadzor budowlany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 27.12.2016 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Tylko jaka to musi być farelka żeby ogrzała nieocieplony blaszak 3x5 m o kosztach prądu nie wspomnę ... Normalna najtansza z marketu 2000w wystarczy. Przeciez nie bedziesz tego grzał non stop. Przychodzicie na sniadanie, zamykacie drzwi, wlaczasz farelke i za 2min jest ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam1234567 27.12.2016 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 (edytowane) Drogi użytkowniku, nie wiem w jakim miejscu zamierzasz się budować i czy jest tam bezpiecznie, Ze swojego doświadczenia też powiem ci, że zastanawiałem się z żoną jaki garaż kupić czy 2x3 czy 3x5, aż w końcu sam murarz mi powiedział: Panie jak będzie pogoda deszczowa to i tak nas nie będzie, bo pojedziemy na jakieś wylewki, tynki w środku robić, a w upał też nie będziemy w nim siedzieć i się gotować. Drogie narzędzia i tak zabieramy ze sobą, na placu zostaje tylko betoniarka, stara taczka,łopaty. W zasadzie jak chcesz Pan kupić klamociarnię, którą później nikt nie kupi i będziesz przestawiał z miejsca na miejsce to sobie Pan kup. Co innego Kibelek, to musi być. My osobiście nie kupiliśmy garażu, a sam etap budowy od wkopania 1 szpadla do przykrycia dachu jakby zsumować trwał może 1 miesiąc, zatem podjęliśmy dobrą decyzję, tym bardziej, że przy budowie każdy tysiąc się liczy. Teraz mamy wszelkie klamoty już w domu i tyle. Pozdrawiam. Edytowane 27 Grudnia 2016 przez adam1234567 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 28.12.2016 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Nagrzać farelką blaszak w zimie w dwie minuty , naprawdę szacun ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 28.12.2016 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Ja postawiłem budę drewnianą z płyt OSB pozostałych po szalowaniu. Ekip faktycznie nie ma przy złej pogodzie, sprzętu nie zostawią na budowie w obawie przed kradzieżą, a jak już stoi dom, to przeniosą się pod dach, ewentualnie zamyka się jakieś pomieszczenie i w nim trzyma graty. Buda służyła mi do trzymania zapasów typu rolki papy, styropian, duże gabaryty - nie do kradzieży. Choć fakt włamywali się ze 3 razy, później to nawet jej nie zamykałem na kłódkę. Na początku myślałem o inwestycji w blaszak, ale co z nim później, sprzedać komuś, demontować, czekać na kupca? Na pewno będzie pogięty, poniszczony... warto przemyśleć. Jak stał budynek to budę po prostu rozebrałem i wywaliłem do konteneru lub resztki spaliłem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkat 28.12.2016 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 To zależy też kiedy się budujemy. U mnie SSO był stawiany w lato. (od poczatku lipca do końca września ) . U mnie budowlańcy byli bardzo zadowoleni bo były duże drzewa na działce. A ponadto mieli stół drewniany i ławy kupione przez nas lata temu. Gdzie mogli w cieniu spożyć posiłek.Miałem też taki domek drewniany ogrodowy postawiony kilka lat temu, ale w zasadzie mogli się bez niego obejść. Ale równocześnie budowali inny dom i tam mieli pecha. U mnie w zasadzie było sucho, to tam z kilkadziesiąt km dalej przechodziły bardzo duże opady deszczu i burze. Nie mieli się tam gdzie skryć, a u mnie mogli by schować się w domku drewnianym. Jedynie WC im zapewniłem. Teraz gdy mam SSZ to zaplecze już w ogóle nie jest potrzebne. WC też nie mam i to może być jedynie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 28.12.2016 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 (edytowane) Przecież blaszaka można kupić, a później go sprzedać. Mnie był przydatny przez 2 lata, a w 3 roku go sprzedałem. Sprzedawanie nie trwało nawet tygodnia, ba, chcieli nawet zaliczkę zostawiać żeby było pewne Edytowane 28 Grudnia 2016 przez michalck81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts