Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odpowietrzenie kanalizacji w ścianie działowej

edif

Recommended Posts

Witam, spec zaproponował odpowietrzenie kanalizacji jako fi55, natomiast ja po przestudiowaniu tematu uparłem się na 110. On argumentuje, że wypada to w ścianie działowej i że 110 to dokładnie jej szerokość. Ja ripostowałem, że przecież w ścianie można zrobić przejście na 2x55, a on, że to będzie za wiele kształtek i stąd potencjalnych nieszczelności. Poza tym czy znacie kształtki aby w stelaży WC przejść ze 110 na 2x55 i potem na strychu z 2x55 ponownie na 110? Czy taka propozycje jest rzeczywiście słabsza, bo za wiele kształtek?

Witam, spec zaproponował odpowietrzenie kanalizacji jako fi55, natomiast ja po przestudiowaniu tematu uparłem się na 110. On argumentuje, że wypada to w ścianie działowej i że 110 to dokładnie jej szerokość. Ja ripostowałem, że przecież w ścianie można zrobić przejście na 2x55, a on, że to będzie za wiele kształtek i stąd potencjalnych nieszczelności. Poza tym czy znacie kształtki aby w stelaży WC przejść ze 110 na 2x55 i potem na strychu z 2x55 ponownie na 110? Czy taka propozycje jest rzeczywiście słabsza, bo za wiele kształtek?

Aby suma przekrojów się zgadzała, to musisz dać 4 rury fi55, aby zgadzały się z przekrojem fi110.

Zrób grubszą ścianę, albo zabuduj odpowietrzenie gdzieś w rogu pomieszczenia.

Pozdrawiam

GREGOR

Działać będzie nawet na na 1x55.

Jak ktoś się pod tym podpisze, to nie ma problemu.

110 podobno wymyślili po to, że nie zamarza cała w naszym klimacie.

Czyli średnicę 110 musisz mieć w całej zimnej strefie (nad termoizolacją) lub dodatkowo izolować odpowietrzenie do samego wyjścia na dach.

Pozdrawiam

GREGOR