edif 27.12.2016 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Witam, spec zaproponował odpowietrzenie kanalizacji jako fi55, natomiast ja po przestudiowaniu tematu uparłem się na 110. On argumentuje, że wypada to w ścianie działowej i że 110 to dokładnie jej szerokość. Ja ripostowałem, że przecież w ścianie można zrobić przejście na 2x55, a on, że to będzie za wiele kształtek i stąd potencjalnych nieszczelności. Poza tym czy znacie kształtki aby w stelaży WC przejść ze 110 na 2x55 i potem na strychu z 2x55 ponownie na 110? Czy taka propozycje jest rzeczywiście słabsza, bo za wiele kształtek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 27.12.2016 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Witam, spec zaproponował odpowietrzenie kanalizacji jako fi55, natomiast ja po przestudiowaniu tematu uparłem się na 110. On argumentuje, że wypada to w ścianie działowej i że 110 to dokładnie jej szerokość. Ja ripostowałem, że przecież w ścianie można zrobić przejście na 2x55, a on, że to będzie za wiele kształtek i stąd potencjalnych nieszczelności. Poza tym czy znacie kształtki aby w stelaży WC przejść ze 110 na 2x55 i potem na strychu z 2x55 ponownie na 110? Czy taka propozycje jest rzeczywiście słabsza, bo za wiele kształtek? Aby suma przekrojów się zgadzała, to musisz dać 4 rury fi55, aby zgadzały się z przekrojem fi110. Zrób grubszą ścianę, albo zabuduj odpowietrzenie gdzieś w rogu pomieszczenia. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edif 27.12.2016 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 GREGOR -racja! Jednak WC wyszło na środku ściany działowej, więc czy ostatecznie odpowietrzenie może iść 2x55, czy to jednak za mało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 27.12.2016 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Działać będzie nawet na na 1x55.Jak ktoś się pod tym podpisze, to nie ma problemu. 110 podobno wymyślili po to, że nie zamarza cała w naszym klimacie.Czyli średnicę 110 musisz mieć w całej zimnej strefie (nad termoizolacją) lub dodatkowo izolować odpowietrzenie do samego wyjścia na dach. PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edif 28.12.2016 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 GREGOR - a jakie kształtki są do przejścia np. 110 na 2 x75(55) ? Da się to jakoś zredukować optymalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts