Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, spec zaproponował odpowietrzenie kanalizacji jako fi55, natomiast ja po przestudiowaniu tematu uparłem się na 110. On argumentuje, że wypada to w ścianie działowej i że 110 to dokładnie jej szerokość. Ja ripostowałem, że przecież w ścianie można zrobić przejście na 2x55, a on, że to będzie za wiele kształtek i stąd potencjalnych nieszczelności. Poza tym czy znacie kształtki aby w stelaży WC przejść ze 110 na 2x55 i potem na strychu z 2x55 ponownie na 110? Czy taka propozycje jest rzeczywiście słabsza, bo za wiele kształtek?
https://forum.murator.pl/topic/225287-odpowietrzenie-kanalizacji-w-%C5%9Bcianie-dzia%C5%82owej/

Witam, spec zaproponował odpowietrzenie kanalizacji jako fi55, natomiast ja po przestudiowaniu tematu uparłem się na 110. On argumentuje, że wypada to w ścianie działowej i że 110 to dokładnie jej szerokość. Ja ripostowałem, że przecież w ścianie można zrobić przejście na 2x55, a on, że to będzie za wiele kształtek i stąd potencjalnych nieszczelności. Poza tym czy znacie kształtki aby w stelaży WC przejść ze 110 na 2x55 i potem na strychu z 2x55 ponownie na 110? Czy taka propozycje jest rzeczywiście słabsza, bo za wiele kształtek?

Aby suma przekrojów się zgadzała, to musisz dać 4 rury fi55, aby zgadzały się z przekrojem fi110.

Zrób grubszą ścianę, albo zabuduj odpowietrzenie gdzieś w rogu pomieszczenia.

Pozdrawiam

GREGOR

Działać będzie nawet na na 1x55.

Jak ktoś się pod tym podpisze, to nie ma problemu.

110 podobno wymyślili po to, że nie zamarza cała w naszym klimacie.

Czyli średnicę 110 musisz mieć w całej zimnej strefie (nad termoizolacją) lub dodatkowo izolować odpowietrzenie do samego wyjścia na dach.

Pozdrawiam

GREGOR