a-kra 30.08.2004 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 Mam poddasze nieużytkowe pod dachem płaskim. wysokość tego jest ok. 1-1.5m. Dach jest z blachy.Chce teraz ocieplić to poddasze i na razie ustaliłem taką kolejność:od dołu, czyli licząc od ziemi:1. folia paroizolacyjna (z zakładami 10-15 cm)2. Welna minerlna 20 cm no i własnie na to powinna isc jeszcze jedna folia? wiatroszczelna, wysokoprzepuszczalna? tutaj włąsnie te nazwy mi się plączą. jak kłaść tą drugą folię? bezposrednio na wełnę? jak tak, to w jaki sposób ją przymocowac do tej wełny? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/22529-kolejno-ocieplenia-na-poddaszu-nieuytkowym-dach-paski/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 30.08.2004 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 ja mam poddasze nieużytkowe i dach spadzisty i jest na nim tak:od dołu- folia paroszczelna- wełna 20 cmpotem jest strychi pod dachem- folia wysokoparoprzepuszczalna- blacha Z tego co się dowiedziałem, to folia wysokoparoprzepuszczalna tak naprawdę w przypadku takiego dachu nie jest potrzebna. Bo ona jest po to, żeby przepuścić parę z pomieszczenia ponad nią i nie pozwolić wodzie skraplającej się od spodu na blasze kapać w dół. Przy czym ma to znaczenie, gdy poddasze jest użytkowe. Skroplona woda skapuje sobie na folię i po niej spływa na zewnątrz poza dach do rynien.U ciebie nie będzie żadnego spadku, więc folia paroprzepuszczalna nie będzie miała sensu, bo będziesz miał na niej kałużę wody, która wykropliła się na blasze i spadła na folię i zebrała się w najniższym miejscu.Ponieważ z tego, co tu czytałem w przypadku poddasza nieużytkowego folii wysokoparoprzepuszczalnej nie ma sensu dawać, bo raz że wilgoci na strychu (nad folią paroszczelną i wełną) nie jest znowu aż tyle, a dwa że to nie specjalnie przeszkadza jak raz na jakiś czas kropelka wody spadnie na strych i wełnę (inne kropelki spłyną po dachu), no i ponieważ masz płaski dach, raczej tej folii nie powinieneś dawać.Coś na tej blasze jednak będzie ci się wykraplało, bo na poddasze docierać będzie wilgotne powietrze z zewnątrz. Niestety nie jestem specem w tej dziedzinie. Piszę tylko, co myślę. A nuż się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/22529-kolejno-ocieplenia-na-poddaszu-nieuytkowym-dach-paski/#findComment-395772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a-kra 31.08.2004 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 tylko czy wlasnie jak jest dach plaski a pod nim nie ma folii, to czy przy jakims przeciekaniu welna nie zamoknie? przy spadzistym dachu rzeczywiscie wszystko powinno splywac, ale z plaskim moze byc troche inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/22529-kolejno-ocieplenia-na-poddaszu-nieuytkowym-dach-paski/#findComment-396462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts