Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt instalacji grzejnikowej vs mieszanej

MarzenaTG

Recommended Posts

Chciałam zapytać jaka jest różnica w cenie wykonania instalacji ogrzewania w opcji grzejniki, wobec mieszanego systemu (grzejniki i podłogówka).

Rozumiem, że te wszystkie mieszadła, reduktory i wszelka automatyka podnosi koszt inwestycji. O ile: o 10% czy może o 50%, czy jeszcze wiecej? Można z grubsza to jakoś oszacować? Czy wykonanie 100% podłogówki z kolei jest tańsze w wykonaniu niż system mieszany?

Będziemy mieć piec na ekogroszek. Nie mogę się zdecydować odnośnie materiału wykończeniowego podłóg, stąd zastanawiam się nad wyborem rodzaju instalacji. Trochę już poczytałam forum i o ile dobrze zrozumiałam podłogówkę warto mieć przy pompie ciepła lub kotłach kondensacyjnych, czy przypadkiem nie będzie jednak sensownie dać wyłącznie grzejniki, skoro jest przewidziany piec na ekogroszek?

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mieszanie instalacji pociąga za sobą koszty związane z dwoma obiegami z różną temperaturą czynnika. Dla podłogówki jest to rząd mniej więcej do 45 st C a w grzejnikach konwekcyjnych dużo wyżej. Tak więc to komplikuje sprawę i utrudnia regulację temperatury w pomieszczeniu, nie licząc dodatkowych rur, samych grzejników i miejsca dla nich przeznaczonego. Koszty trudno na oko oszacować ale tak w skrócie, wykonanie pełnej pętli ogrzewania podłogowego dla pokoju (wraz z podkładami i innymi) pokrywa koszt zakupu adekwatnego grzejnika konwekcyjnego z zaworem termostatycznym. Tak więc da się zauważyć że oszczędność z zastosowania jednego typu instalacji wyniknie z braku dodatkowych elementów typowych dla tej mieszanej. Koszty jednak zależą jaki system zastosujesz dla podłogówki np prosty termostat dzień-noc, czy pogodówkę, czy na każdą pętlę osobny. Podłogówka działa lepiej z PC i kotłami kondensacyjnymi właśnie ze względu na niską temperaturę czynnika - nie trzeba grzać wody obiegowej do wysokich temperatur. To z kolei powinno zmniejszyć koszty samego ogrzewania. Materiał na podłogi ma coraz mniejsze znaczenie odnośnie podłogówki. Można mieć panele, drewno itd trzeba tylko to odpowiednio ująć w bilansie.

Mieszanie instalacji pociąga za sobą koszty związane z dwoma obiegami z różną temperaturą czynnika. Dla podłogówki jest to rząd mniej więcej do 45 st C....

Tz=45 oC dla podłogówki to chyba dla sauny. Tak wyskoa Tz powoduje brak mozliwosci zastosowania wykonczenia podłog drewnem (parkiet lub deska trójwartstwowa) ze wzgledu na przekroczenia temperatury max posadzki (ok 27 oC). Prawidłowo zaprojektowana podłogówka w dobrze ocieplonym domu to Tz nie przekraczajaca 40 oC a najczesciej jak to wynika z obliczen i praktyki to zakres 34-37 oC.

Chciałam dopytać: czy nie będzie jednak sensownie dać wyłącznie grzejniki, skoro jest przewidziany piec na ekogroszek?

Słuchajcie, ja jestem prosty człowiek, nie znam się na tych wszystkich paramttrach więc przetwarzam dane w bardzo uproszczonym trybie :) Więc moja głowa mi mówi tak: skoro będziesz mieć piec na węgiel, który to będzie sie nagrzewał do bardzo wysokich temperatur, to czy warto to schładzać, aby taka schłodzona woda sobie krążyła w rurach? Czy ma to ekonomiczne uzasadnienie? Czy nie będzie zasadne dać wszędzie grzejniki, wtedy wykorzysta się to, co daje piec? I jeszcze podpiąć do tego wszystkiego kominek (czyli tzw płaszcz wodny o ile się nie mylę) i będzie to miało ręce i nogi?

Chciałam dopytać: czy nie będzie jednak sensownie dać wyłącznie grzejniki, skoro jest przewidziany piec na ekogroszek?

Słuchajcie, ja jestem prosty człowiek, nie znam się na tych wszystkich paramttrach więc przetwarzam dane w bardzo uproszczonym trybie :) Więc moja głowa mi mówi tak: skoro będziesz mieć piec na węgiel, który to będzie sie nagrzewał do bardzo wysokich temperatur, to czy warto to schładzać, aby taka schłodzona woda sobie krążyła w rurach? Czy ma to ekonomiczne uzasadnienie? Czy nie będzie zasadne dać wszędzie grzejniki, wtedy wykorzysta się to, co daje piec? I jeszcze podpiąć do tego wszystkiego kominek (czyli tzw płaszcz wodny o ile się nie mylę) i będzie to miało ręce i nogi?

Odpowiedz jest prosta. Jezeli ma koniecznie byc kocioł na podajnikowy (ekogroszek) to zastosowanie zaworu 4 drogowego umozliwi zasilanie podłogówki czynnikiem o odpowiedniej Tz, jezeli podłogówka to w 100%, kominek z płaszczem wodnym w takiej konfiguracji to kasa wyrzucona w błoto, jezeli juz kominek to jak najmniejszej mocy z zewnetrznym dolotem powietrza. Układ mieszany plus kominek z płaszczem wodnym plus kocioł podajnikowy to najbardziej niepotymalne rozwiazanie systemu grzewczego, o stronie finansowej nie wspomnę. Czy chęc bycia podwójnym palaczem jest jakos uzasadniona czy to tylko masochizm w nowym domu?

Myślałam o kominku z płaszczem wodnym jedynie w opcji z grzejnikami, bez podłogówki.

Rozumiem, że polecasz mi 100% podłogówki, bez grzejników i zwykły kominek do okazyjnego palenia drewienkiem?

Własnie tak, komplikowanie systemu grzewczego to proszenie sie kłopoty i zbedny drenaz kieszeni inwestora.

Pokomplikujesz sobie układ dając kominek z płaszczem wodnym bo trzeba będzie jakoś go wykorzystać wpinając w instalację. I będzie tak że nie będziesz wiedziała gdzie zapalić czy w kominku czy w kotle, albo palić się będzie i tu i tu, czyli etat palacza gwarantowany, a układy sterujące będą miały niezłą zagwozdkę. Nie licząc właśnie kosztów, bo zarówno kocioł na groszek (z podajnikiem) jak i kominek tanie nie będą. Jak już to chyba kominek jakiś prosty taki do dogrzania i dla klimatu żeby sobie po prostu popalić w okresach przejściowych lub w cieplejsze zimowe dni, do tego ekogroszek i może być 100 % podłogówki z mieszaczem, i może dużym zbiornikiem na CWU wtedy łatwiej opanować temperaturę na zasilanie podłogi.

Gość Arturo72
Własnie tak, komplikowanie systemu grzewczego to proszenie sie kłopoty i zbedny drenaz kieszeni inwestora.

Ba,cały system grzewczy na paliwo stałe(ekogroszek,drewno) w nowych domach to proszenie się o kłopoty i zbędny drenaż kieszeni inwestora. Dodając do tego grzejniki scienne wyłania się prawdziwy obraz "inwestora" (?) :D

Ba,cały system grzewczy na paliwo stałe(ekogroszek,drewno) w nowych domach to proszenie się o kłopoty i zbędny drenaż kieszeni inwestora. Dodając do tego grzejniki scienne wyłania się prawdziwy obraz "inwestora" (?) :D

Nie jestem za paliwem stałym i nikogo na siłe przekonywał nie bedę za wyjatkiem Krakowa gdzie trzeba ostrzec kazdego inwestora, bo nie wszyscy mają taką swiadomosc.

Jezeli jednak ktos podjał juz decyzję to doradzam rozwiązania najkorzystniejsze w danym przypadku. Co do obrazu inwestora to brak wiedzy i swiadomosci konsekwencji prowadzi do takiego wyboru. Zamiast zapytac co by mozna było poprawic w zakresie ocieplenia, gdzie są najwieksze korzysci w zakresie termoodernizacji są zapytania jak zrobic by było dobrze przy ogrzewaniu mieszanym i kotle podajnikowym. Na nic uswiadamanie i pokazywanie tego co jest nowoczesne a zarazem tansze w eksploatacji, tylko zakaz i to bezwzgledny stosowania kotłow na paliwo stałe oraz nakaz stosowania wentylacji mechanicznej z rekuperacją spowodują taki rodzaj ogrzewania i wentylacji zniknie z nowego budownictwa. Co zrobic ze starym? oto jest pytanie, ale i tu konieczne są zdecydowane działania chociaz rozłozone w czasie. Szkoda tylko ze zaden rząd nie chce tym sie zająć.

polityka nie powinna mieszać się wszędzie, bo jak się wmiesza to będą same problemy.

Tu akurat powinna sie mieszac. W 2009 roku weszło w zycie rozporządzenie o swiadectwa ch energetycznych, naukowcy którzy sprawdzali owo rozporządzenie pod wzgledem merytorycznym wskazali wiele błedów matematycznych, wiele błednych wzorów fizycznych. Przesłali to do polityków w osobach kierownictwa ministerstwa infrastruktury. Efekt był zaden, owo rozporzadzenie zostało zaktualizowane czesc błedów usunieto a przy okazji uniemozliwiono w praktyce ogrzewanie czystym prądem.

Ja bardzo dziekuję ze mieszanie sie lub nie mieszanie polityków w tej dziedzinie. Mam swiadomosc ze zakaz stosowania paliw stałych odbije sie na wyniku wyborów i dlatego zaden rząd nie zajmie sie na powaznie tym problemem.

Tym samym wszystko zostanie z góry narzucone, już teraz przy budowie domu nie mamy prawa decydować praktycznie o niczym, większość spraw jest ustalona jakie bezpośrednio to pośrednio. Pamiętać należy w tym wszystkim o umiarze. Jedną ustawą i głupim przepisem można zniszczyć bardzo dużo. Dziesięciu puścić z torbami a jednego zrobić obrzydliwie bogatym.

Gość Arturo72

Słuchajcie, ja jestem prosty człowiek, nie znam się na tych wszystkich paramttrach więc przetwarzam dane w bardzo uproszczonym trybie :)

Więc jako prostej osobie polecam zrezygnować i z węgla i z grzejników ściennych i z kominka z PW. Na końcu wyjdzie znacznie taniej i komfortowo.

W nowym domu węgiel i grzejniki scienne woła o pomstę do nieba chyba że ktoś jest aż tak ... bo że bogaty to widać ale na pewno nie we wiedzę ;)

Tym samym wszystko zostanie z góry narzucone, już teraz przy budowie domu nie mamy prawa decydować praktycznie o niczym, większość spraw jest ustalona jakie bezpośrednio to pośrednio. Pamiętać należy w tym wszystkim o umiarze. Jedną ustawą i głupim przepisem można zniszczyć bardzo dużo. Dziesięciu puścić z torbami a jednego zrobić obrzydliwie bogatym.

A czy juz nie jest? Ep=95 kWh/m2 od stycznia, a 70 kWh/m2 od 2021 uniemozliwia w praktyce wolnosc wyboru odnosnie i izolacji i wentylacji, nie ogranicza niestety rodzaju zródła grzewczego i tu kocioł na paliwo stałe moze byc jakikolwiek. Z jednej strony zabrania sie grzania czystym prądem z drugiej mozemy zastosowac najgorszy kopciuch. Konsekwencja rządzacych pozałowania godna niestety.

Gość Arturo72
Nie jestem za paliwem stałym i nikogo na siłe przekonywał nie bedę za wyjatkiem Krakowa gdzie trzeba ostrzec kazdego inwestora, bo nie wszyscy mają taką swiadomosc.Jezeli jednak ktos podjał juz decyzję to doradzam rozwiązania najkorzystniejsze w danym przypadku.
Sądzisz,że ta decyzja została podjęta świadomie czy totalnie bezmyślnie ?Bo to czy świadomie to po pytaniu o instalację mieszaną i o podłogi można się zorientować,że zupełnie nie świadomie.
Nie mogę się zdecydować odnośnie materiału wykończeniowego podłóg
W tym przypadku także sądzę z dużą dozą prawdopodobieństwa,że Marzena zupełnie nie nieświadomie została przez kogoś wprowadzona w błąd,że na wodnej podłogówce nie mogą leżeć panele czy parkiet tylko kafle.Podobnie jak tym,że ekogroszek jest tani... Edytowane przez Arturo72

A czy juz nie jest? Ep=95 kWh/m2 od stycznia, a 70 kWh/m2 od 2021 uniemozliwia w praktyce wolnosc wyboru odnosnie i izolacji i wentylacji, nie ogranicza niestety rodzaju zródła grzewczego i tu kocioł na paliwo stałe moze byc jakikolwiek. Z jednej strony zabrania sie grzania czystym prądem z drugiej mozemy zastosowac najgorszy kopciuch. Konsekwencja rządzacych pozałowania godna niestety.

Właśnie o tym mówię, stajemy się robotami centralnie sterowanymi bez prawa do wyboru. Co stoi na przeszkodzie by za kilka lat wszyscy byli zmuszeni do budowania domów pasywnych ? Wszędzie tylko się słyszy ... taka ustawa, taka norma, takie prawo, taki przepis, takie regulacje ... coraz rzadziej słychać to rozsądne, to logiczne, to popularne, to mądre rozwiązanie ... tego nie ma. Już teraz jest budowa nawet prostego domu stała się inwestycją na całe życie, a niebawem stanie się inwestycją wielopokoleniową.

Gość Arturo72
Czy chęc bycia podwójnym palaczem jest jakos uzasadniona czy to tylko masochizm w nowym domu?
Bycie pojedyńczym palaczem i to znacznie drożej niż nim nie bycie to nie jest masochizm ? :D
Na nic uswiadamanie i pokazywanie tego co jest nowoczesne a zarazem tansze w eksploatacji, tylko zakaz i to bezwzgledny stosowania kotłow na paliwo stałe oraz nakaz stosowania wentylacji mechanicznej z rekuperacją spowodują taki rodzaj ogrzewania i wentylacji zniknie z nowego budownictwa. Co zrobic ze starym?
Z tego co czytam jest to nowy dom a wiec pozostaje uświadamianie przed popełnieniem nieświadomie błędu zycia :D Edytowane przez Arturo72

Bycie pojedyńczym palaczem i to znacznie drożej niż nim nie bycie to nie jest masochizm ?

Nie jestem ortodoksem, mogę objasnic i wytłumaczyc, nie moge narzucic okreslonego rozwiązania, o ile jest ono zgodne z przepisami. Juz TB mi zarzucał ze dopuszczam (co kolwiek to znaczy) do ogrzewania hydraulicznego, stosowania kotłow na paliwo stałe, czy tez stosowanie wg. A co ja mogę? czy jestem przedstawicielem policji ekologicznej lub nawiedzonym ekoterrorystą?. Tłumaczę i objasniam, nie stosuję w odroznieniu od Ciebie ani wyzwisk, epitetów. Tu zawsze inwestor decyduje.

Gość Arturo72
A co ja mogę? czy jestem przedstawicielem policji ekologicznej lub nawiedzonym ekoterrorystą ?.
Ja też nie jestem nawiedzonym ekoterrorystą,proponuje jednak poznawanie podstaw matematyki a wtedy nie trzeba będzie nic wyjaśniać ani uświadamiać bo samo wyjdzie,że 2+2=4 a nie 3 :DNo chyba,że ktoś mi powie bezpośrednio,że jego nauka i matematyka nie interesuje i będzie wydwał tyle kasy ile będzie chciał ale jakoś nieświadomi posiadacze lub chcący posiadać ekogroszek nic takiego nie mówią a wręcz twierdzą,że pakują wegiel do nowych domów bo mają "mało piniądzów" a takie coś i taką głupotę to już trzeba prostować i uświadamiaz że jednak 2+2=4 a nie 3 :D