Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt instalacji grzejnikowej vs mieszanej

MarzenaTG

Recommended Posts

Gość Arturo72
Trochę już poczytałam forum i o ile dobrze zrozumiałam podłogówkę warto mieć przy pompie ciepła lub kotłach kondensacyjnych, czy przypadkiem nie będzie jednak sensownie dać wyłącznie grzejniki, skoro jest przewidziany piec na ekogroszek?
Podłogówkę warto mieć z uwagi na komfort użytkowania czego nie dadzą grzejniki ścienne.To powinna być podstawa do rozważań a nie czym ta podłogówka będzie zasilana bo wybierając ekogroszek do nowego domu na pewno nie chodzi Ci o oszczędzanie kasy.Instalacja mieszana to koszt o ok.1000-2000zł więcej niż gdyby była podłogówka po całości. Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gazu nie ma tam, prąd jest dla mnie za drogi, rozważę pompę ciepła, aczkolwiek biorąc pod uwagę koszt inwestycji i zakres robót, które trzeba jeszcze wykonać w domu, prawdopodobnie nie będzie mnie stać na pompę, zostaje paliwo stałe, z kilku powodów ekonomicznych. Za jakiś czas, gdy staniemy mocniej na nogi chyba nie będzie problemem zamiana kotła na pompę, skoro będzie rozprowadzona instalacja podłogowa.

Gość Arturo72
Gazu nie ma tam, prąd jest dla mnie za drogi, rozważę pompę ciepła, aczkolwiek biorąc pod uwagę koszt inwestycji i zakres robót, które trzeba jeszcze wykonać w domu, prawdopodobnie nie będzie mnie stać na pompę, zostaje paliwo stałe, z kilku powodów ekonomicznych. Za jakiś czas, gdy staniemy mocniej na nogi chyba nie będzie problemem zamiana kotła na pompę, skoro będzie rozprowadzona instalacja podłogowa.

No tak jak mowilem,nie jesteś swiadomym inwestorem bo raz że prąd jest tańszy od gazu ziemnego a dwa pompa ciepła to koszt podobny do ekogroszku a w połączeniu z kominkiem z PW będzie tańsza ;)

Tak właśnie to bywa z tym "swiadomym" wyborem węgla do nowego domu gdzie 2+2=3 :D

Fakt że pomysł robienia w nowym domu kotła na węgiel stanowi o przebywaniu Inwestora w koleinach mentalnych - lub po prostu Inwestor ma słabych doradców. Rozumiem że inwestor chce tanio, ale węgiel nie oznacza tanio bo sam kocioł kosztuje około 7kpln. Jeśli dołożymy koszt komina i koszt pomieszczenia do składowania opału to wyjdzie drożej niż pompa ciepła powietrze-woda

Zrobienie instalacji grzejniki + podłogówka to komplikacja w kotłowni rzędu 5kPLN. Oraz wyższe koszty eksploatacyjne (dodatkowe 2 pompy cyrkulacyjne zuzywające prąd + praca kotła na wyższej temperaturze (niższa sprawność kotła)

Chciałam zapytać jaka jest różnica w cenie wykonania instalacji ogrzewania w opcji grzejniki, wobec mieszanego systemu (grzejniki i podłogówka).

Rozumiem, że te wszystkie mieszadła, reduktory i wszelka automatyka podnosi koszt inwestycji. O ile: o 10% czy może o 50%, czy jeszcze wiecej? Można z grubsza to jakoś oszacować? Czy wykonanie 100% podłogówki z kolei jest tańsze w wykonaniu niż system mieszany?

Będziemy mieć piec na ekogroszek. Nie mogę się zdecydować odnośnie materiału wykończeniowego podłóg, stąd zastanawiam się nad wyborem rodzaju instalacji. Trochę już poczytałam forum i o ile dobrze zrozumiałam podłogówkę warto mieć przy pompie ciepła lub kotłach kondensacyjnych, czy przypadkiem nie będzie jednak sensownie dać wyłącznie grzejniki, skoro jest przewidziany piec na ekogroszek?

koszt porównywalny, zamiast grzejników musisz kupić rozdzielacze i zestaw pompowy do podłogówki.

Śmiało możesz dać instalacje mieszaną, z tym, ze oddzielnie układ podłogówki i oddzielnie układ grzejnikowy.

Całość podłączasz do małego bufora ok.300-500l i wszystko będzie ok. Bufor będzie Ci służył za ochronę kotła i za sprzęgło hydrauliczne. A jak dasz zbiornik multiwalentny typu "zbiornik w zbiorniku" to będzie miodzio.

Sam tak robię. podłogówka będzie tylko w kuchni, jadalni, holu, łazienkach(góra-dół) oraz wiatrołapie, czyli tam gdzie terakota a reszta grzejniki i podłoga w panelach i/lub deskach barlineckich.

Edytowane przez Slawko123

Dom kupiony. Zapewne od developera lub quasi developera.

W jakim jest stanie? Jak ocieplony?

Projekt Pelikan bis z Atrium, jak rozumiem?

Nie od dewelopera, od osoby prywatnej. Jeszcze nieocieplony. Tak, to ten projekt. Macie rację, nie mam rozeznania, chociaż czytam i staram sie coś sensownego wymyśleć. Dom to stan surowy zamknięty + rozprowadzona elektryka i tynki.

Gość Arturo72
koszt porównywalny, zamiast grzejników musisz kupić rozdzielacze i zestaw pompowy do podłogówki.

Śmiało możesz dać instalacje mieszaną, z tym, ze oddzielnie układ podłogówki i oddzielnie układ grzejnikowy.

Całość podłączasz do małego bufora ok.300-500l i wszystko będzie ok. Bufor będzie Ci służył za ochronę kotła i za sprzęgło hydrauliczne. A jak dasz zbiornik multiwalentny typu "zbiornik w zbiorniku" to będzie miodzio.

Sam tak robię. podłogówka będzie tylko w kuchni, jadalni, holu, łazienkach(góra-dół) oraz wiatrołapie, czyli tam gdzie terakota a reszta grzejniki i podłoga w panelach i/lub deskach barlineckich.

I do bufora wkłada 9kW grzałke za 500zl zamiast kotła na węgiel za 7000zl i cieszy się tanim ogrzewaniem,czystą kotłownia i zdrowiem a komin może zwrócić sprzedawcy i będzie kasa na rekuperator.

Gość Arturo72
Nie od dewelopera, od osoby prywatnej. Jeszcze nieocieplony. Tak, to ten projekt. Macie rację, nie mam rozeznania, chociaż czytam i staram sie coś sensownego wymyśleć. Dom to stan surowy zamknięty + rozprowadzona elektryka i tynki.

To masz szansę jeszcze że oprócz komina nic zbędnego nie kupisz a dom stanie się pradziwym domem i przyjemnością a nie katorga i obowiązkiem bycia palaczem :)

Matematyka służyć teraz powinna.

Gość Arturo72
To masz szansę jeszcze że oprócz komina nic zbędnego nie kupisz a dom stanie się pradziwym domem i przyjemnością a nie katorga i obowiązkiem bycia palaczem :)

Matematyka służyć teraz powinna.

Tym bardziej że Pelikan bis to tylko 105m2 i nawet budując go projektowo nie znajdziesz na rynku kotła na ekogroszek odpowiedniego do tego domu i bez bufora się nie obejdzie a to dodatkowe 4-5tys.zl.

A można zrobić go jeszcze tak że będzie potrzebował na ogrzewanie ok.4000kWh a to przy w/w grzalce da kwotę 1200zl za ogrzewanie.

Nie warto robić węgla w nowych domach. Węgiel owszem jest alternatywą ale dla dużych starych domów które potrzebują duzo ciepła.

Zgłebiam troche temat palenia węglem i tam można tez dojść do wprawy by np palić bez dymu i trucia. Jednak dosypywanie węgla czy to do kotła czy do zasobnika jest niebywałym syfem. Podobnie wynoszenie popiołu. Jedna akcja typu pójście do kotłowni, naładowanie węgla w wiadro i wsypanie do kotła a potem smarkasz nos na czarno

W wielu miejscach w MPZP jest też zabronione budowanie domów na ogrzewanie węglem. Najlepiej jest zrobić ogrzewanie podłogowe wszędzie, zero grzejników i to jest proste i uniwersalne. Potem do tego mozna podpiąc wszystko - zarówno gaz, pompe ciepła (np powietrze woda) ja i bojler elektryczny za 250zł z castoramy zamiast kotła i grzać dom bojlerem elektrycznym sterowanym programatorem za 10zł. Na etapie tynków puścić na wszelki wypadek z kotłowni na podwórku rurki freonowe i kebel - a kiedys zrobić pompę ciepła jesli rachunki za prąd beda za duze przy grzaniu samym prądem

od nowego roku prąd i gaz drożeje

a w Krakowie zakazują ogrzewać węglem. w Małopolsce nakazują wymianę kotłów na klasę V, podobnie jak za kilka lat w Czechach.

jak się dobrze zaizoluje dom, to może czasem zdrożeć i nie stanowi to problemu. słyszę o tych podwyżkach od kilku lat, a tymczasem często prąd taniał, szczególnie ten w taniej taryfie.

przy okazji - grzeję grzałką za 400 zł. płacę rachunki niższe niż Ty. kompletna kotłownia węglowa (pomieszczenie, komin, kocioł) kosztowałaby mnie ze 30 tys. zł. nigdy by się nie zwróciła.

http://energetyka.wnp.pl/ure-zatwierdzil-taryfy-dla-energii-elektrycznej-na-2017-rok,288074_1_0_0.html

zobacz jak prąd zdrożeje dla użytkowników taryf G12...

Edytowane przez imrahil

Gość Arturo72
od nowego roku prąd i gaz drożeje

Tak ???? :D

U mnie 10% podwyżka prądu to 100zl rocznie więcej za c.o+cwu ;)

Dla domów budowanych z głową i swiadomie i ogrzewanych prądem czy gazem nie robi wrażenia taka podwyzka

Jejku, na taki metraż to aż się prosi o PC albo nawet o czysty prąd, dajcie chociaż ze 20cm grafitu na ściany i podłogę na gruncie i 40cm wełny na strop i będzie tanio i BEZOBSŁUGOWO.

ja jeszcze nie ogrzewam :)

poza tym, Ty masz 123m2, ja mam 251m2 i wszystkich lubiących ciepło, nie 20-21st, tylko 23-24st.C

mam minimum 22°C, a metrów (grzanych i niegrzanych) tyle ile potrzeba :). żona bardzo ciepłolubna, a że dom szczelny i bez mostków, to nie trzeba grzać do 23-24°C jak w domu z lat 60, żeby było odczuwalnie ciepło.

sorry, ale gadasz jak mój przyszły sąsiad. ale on przestał gadać głupoty w momencie jak mnie kilka razy odwiedził w sezonie grzewczym :).