Slawko123 28.12.2016 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Zatem do dzieła, podaj tylko tych ktorych wypowiedzi nie znaczą nic, tych którzy sie reklamują i tych którzy nie wiedza o czym piszą.Trzeba pomóc załozycielce wątku, ona nowa na forum to i nie zna jego realiów. rozumiem, ze samoistnie zaliczyłeś się do tych 5/6 co nigdy nie wnoszą nic do tematu. Ja już swoje napisałem w tym temacie, odpisując dokładnie na zadane pytanie. To czy autorka weźmie to pod uwagę, to jej sprawa. Jest dorosła. Jak zada pytanie co wybrać w innym temacie, to wtedy będę pisał lub nie co wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.12.2016 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 rozumiem, ze samoistnie zaliczyłeś się do tych 5/6 co nigdy nie wnoszą nic do tematu. Ja już swoje napisałem w tym temacie, odpisując dokładnie na zadane pytanie. To czy autorka weźmie to pod uwagę, to jej sprawa. Jest dorosła. Jak zada pytanie co wybrać w innym temacie, to wtedy będę pisał lub nie co wybrać. Ok, Ty zawsze piszesz merytorycznie, dokładnie i zawsze na temat, przy okazji tropisz naciągaczy. Z tym "nigdy" to sobie za bardzo schlebiasz i zle rozumiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 28.12.2016 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 to "nigdy" było przenośnią, bo czasami zdarza im się popełnić błąd i coś ciekawego napiszą, nie mniej jednak jest to #63 post w tym temacie, z czego na pytanie autorki "Koszt instalacji grzejnikowej vs mieszanej" jest może ze3 lub 4.Z resztą jak prawie we wszystkich tematach na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.12.2016 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 (edytowane) to "nigdy" było przenośnią, bo czasami zdarza im się popełnić błąd i coś ciekawego napiszą, nie mniej jednak jest to #63 post w tym temacie, z czego na pytanie autorki "Koszt instalacji grzejnikowej vs mieszanej" jest może ze3 lub 4. Z resztą jak prawie we wszystkich tematach na tym forum. Nie zauwazałes ze tzw miedzyczasie autorka zadała następne pytania na które równiez sie pojawiły odpowiedzi, forum ma to do siebie ze dyskusja sie rozwija około wątku, niektórzy jednak uwazają ze to bardzo źle i wszelkie odstepstwa od głownego tematu są dziełem naciągaczy co oczywiscie trzeba piętnowac, cóz poradzic czekistowska czujnosc nie ginie. A tak na marginesie skromnoscia w ocenie własnej osoby zbytnio nie grzeszysz skoro uwazasz ze tylko bład jest przyczyną merytorycznych wypowiedzi innych dyskutantów. Edytowane 28 Grudnia 2016 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 28.12.2016 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 (edytowane) Nie zauwazałes ze tzw miedzyczasie autorka zadała następne pytania na które równiez sie pojawiły odpowiedzi,hmmm, zadziwiasz mnie autorka napisała post #1,4,6,22,28,48 i albo odpowiada jak ma ocieplone, albo czy dac kominek z płaszczem wodnym, ale sedno jest jedno grzejniki, czy podłogówka czy mieszane. A z resztą, mnie rybka. A tak na marginesie skromnoscia w ocenie własnej osoby zbytnio nie grzeszysz skoro uwazasz ze tylko bład jest przyczyną merytorycznych wypowiedzi innych dyskutantów.nie wiem dlaczego sam zaliczyłeś się do tej grupy ->Bo tu połowa to naciągacze i 2/6 tych nawiedzonych że moje jest "najmojsze". Tutejsze wypowiedzi trzeba na dzień dobry przesiać przez bardzo drobne sito. Ale to Twoje prawo Ta wypowiedź dotyczyła całego forum, a nie tylko tego tematu i w takim kontekście proszę to rozumować. Edytowane 28 Grudnia 2016 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.12.2016 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 hmmm, zadziwiasz mnie autorka napisała post #1,4,6,22,28,48 i albo odpowiada jak ma ocieplone, albo czy dac kominek z płaszczem wodnym, ale sedno jest jedno grzejniki, czy podłogówka czy mieszane. Zeby podac róznicę kosztów miedzy róznymi rodzajami instalacji grzewczej trzeba miec projekty tych instalacji, a i wtedy ta róznica bedzie szacunkowa bo kazdy instalator moze to inaczej wycenic. Na tak zadane pytanie nie ma odpowiedzi, równiez Ty jej nie udzieliłes, (ale Twoja wypowiedz była jakoby na temat) bo udzielic nikt nie moze z braku danych. Tobie jednak nie przeszkodziło zganic innych za brak merytoryki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 28.12.2016 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Zeby podac róznicę kosztów miedzy róznymi rodzajami instalacji grzewczej trzeba miec projekty tych instalacji, a i wtedy ta róznica bedzie szacunkowa bo kazdy instalator moze to inaczej wycenic. Na tak zadane pytanie nie ma odpowiedzi, równiez Ty jej nie udzieliłes, (ale Twoja wypowiedz była jakoby na temat) bo udzielic nikt nie moze z braku danych. Tobie jednak nie przeszkodziło zganic innych za brak merytoryki.masz rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzenaTG 29.12.2016 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Zgadzam się, że o co by nie zapytać - wspominając przy tym o zamiarze instalacji kotła na węgiel, to zamiast otrzymać odpowiedzi na zadane pytania, czytam jaki to poroniony pomysł zakładać w domu ogrzewanie węglem. Zdarza mi sie to niemal w każdej dyskusji na tym forum. W pewnym momencie czułam jakbym robiła coś moralnie nagannego decydując sie na węgiel. Zamierzam zaprosić ze 3 ekipy aby wycenili mi koszt instalacji i sprawa wtedy stanie się jasna. Jestem jak najbardziej za rozwiązaniami ekologicznymi, natomiast muszę mimo wszystko kierować się własnymi możliwosciami finansowymi. Wybiorę pompę ciepła jeśli sumaryczny koszt instalacji będzie porównywalny czy droższy nieznacznie. Natomiast jeśli opcja z pompą bedzie mnie kosztować dużo więcej niż wersja z węglem, wybiorę raczej węgiel. Pożyjemy, zobaczymy. Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.12.2016 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Z pewnością wybierzesz węgiel, bo już zaczęłaś ładować w niego pieniądze - postawiłaś komin, wokół niego kotłownię, czyli zmarnowane na :brudne: pomieszczenie kilka m2 domu (za które też już zapłaciłaś).Sens porównywania kosztów inwestycyjnych węgla vs pompa jest na etapie projektu, kiedy można zrezygnować z komina, inaczej rozplanować pomieszczenia pomocnicze (kotłownia, pralnia) itp. Niestety mało kto zastanawia się tym przed wbiciem pierwszej łopaty, a później nawet, jesłi dostanie przyzwoitą (20-25tyś) wycenę na pompę, to ładuje kocioł na "eko" groszek za 5tyś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 29.12.2016 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 . Zamierzam zaprosić ze 3 ekipy aby wycenili mi koszt instalacji i sprawa wtedy stanie się jasna. Jestem jak najbardziej za rozwiązaniami ekologicznymi, natomiast muszę mimo wszystko kierować się własnymi możliwosciami finansowymi. Wybiorę pompę ciepła jeśli sumaryczny koszt instalacji będzie porównywalny czy droższy nieznacznie. Natomiast jeśli opcja z pompą bedzie mnie kosztować dużo więcej niż wersja z węglem, wybiorę raczej węgiel. Pożyjemy, zobaczymy. Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Koszt samej instalacji bez źródła ciepła będzie podobny, niezależnie czy wybierzesz sama podłogówkę, czy same grzejniki, czy mieszaną. Koszt źródła ciepła to piec na węgiel z podajnikiem to ok 8-10tys. dobry piec na gaz tez ok 10tys. PC zależy od rodzaju i będzie pomiędzy 5-40tys. Pozostają koszty eksploatacyjne, czyli koszt węgla lub koszt gazu lub koszt prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.12.2016 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 A czym się różni dobry KOCIOŁ (nie piec) na gaz za 10tys, od (w domyśle niedobrego) kotła za 4tys ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzenaTG 29.12.2016 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Z pewnością wybierzesz węgiel, bo już zaczęłaś ładować w niego pieniądze - postawiłaś komin, wokół niego kotłownię, czyli zmarnowane na :brudne: pomieszczenie kilka m2 domu (za które też już zapłaciłaś). .. Kupiłam dom, nie budowałam. Więc kominy i kotłownia były już w pakiecie. Zostało zaakceptowane przez starostwo powiatowe rozwiazanie na ekogroszek i takie ogrzewanie przyjęto, takie mam w papierach. Mogłabym zupełnie bezrefleksyjnie zaprosic ekipy aby wycenili mi zrobienie instalacji na ekogroch i wcale nie musiałabym brać pod uwagę innych opcji. Rozmawiałam z 2 firmami i choc jeszcze sie z nimi nie widziałam, to już jest pewne, że będą mi proponować pompy raczej te z górnej półki. Przedstawiciel jednej z firm nawet mi zapowieział, że instalacja z pompą ciepła wyjdzie 3 x drozej niż z piecem, Na ich stronie pisze "Proponujemy produkty firmy Viessmann, De Dietrich, Ariston, Kermi, Zehnder, Defro, Hef, Hegam, Galmet i wielu innych." Więc pewnie będą mi oferować pompki za 30-40 tysi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.12.2016 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 TO szukaj tych, co montują pompy Panasonic, Atlantic.To taki forumowy, sprawdzony, dobry standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.12.2016 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Mogłabym zupełnie bezrefleksyjnie zaprosic ekipy aby wycenili mi zrobienie instalacji na ekogroch i wcale nie musiałabym brać pod uwagę innych opcji. Rozmawiałam z 2 firmami i choc jeszcze sie z nimi nie widziałam, to już jest pewne, że będą mi proponować pompy raczej te z górnej półki. Przedstawiciel jednej z firm nawet mi zapowieział, że instalacja z pompą ciepła wyjdzie 3 x drozej niż z piecem. To odpowiednio przygotuj się do tych spotkań i to Ty zadaj i Ty ich zaskocz a nie oni Ciebie....ceną. Dowiedz się o potrzebach domu na energię i na moc grzewczą bo to podstawa i rzuć im te wyliczenia. Dowiedz się z czego składa się instalacja żeby nie wcisneli Ci dodatkowego i kosztownego bufora. Dowiedz się o markach pomp ich cenach oraz to samo tyczy się zasobnikow cwu.Dowiedz się o koszt montażu. Z tą wiedzą instalacja z pompą może być tańsza o te 20tys.zl bo takie firmy bazują na niewiedzy inwestorów i stąd biorą się kosmiczne wyceny 30-40tys.zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 29.12.2016 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Kupiłam dom, nie budowałam. Więc kominy i kotłownia były już w pakiecie. Zostało zaakceptowane przez starostwo powiatowe rozwiazanie na ekogroszek i takie ogrzewanie przyjęto, takie mam w papierach. Mogłabym zupełnie bezrefleksyjnie zaprosic ekipy aby wycenili mi zrobienie instalacji na ekogroch i wcale nie musiałabym brać pod uwagę innych opcji. Wiemy, że dom kupiłaś. Wiemy też jaki. W tym domu liczy się każdy m2 powierzchni. Jaką wartość miałaby dla Ciebie zamiana kotłowni na pralnię? Serio pytam. Bo odpowiedź może być dla PC bardzo ważna. Bo obok PC można spokojnie suszyć ubrania, obok kotła na ekogroszek, raczej nie bardzo. Innymi słowy, zyskałabyś kilka m2 powierzchni. Ale cóż, ekonomii się nie da oszukać. Pieniądze zawsze człowieka ograniczają. Ja bym zrobił tak, w kolejności sensowności: 1. PC PW - jak dobrze poszukasz znajdziesz w cenie ok. 20-25 kPLN, średniej półki; 25-30 kPLN sprawdzonej solidnej marki. jeśli to dla Ciebie za dużo to: 2. kocioł na pellet Lechma 350 + zasobnik na CWU (wersja nieco tańsza) lub Lazar SmartFire 11 kW + zasobnik (wersja droższa), jeśli to dla Ciebie za dużo to: 3. mały kociołek na ekogroszek 7 -12 kW (Skamp, RBR,itp) + zasobnik na CWU W wypadkach 2 i 3, mimo wszystko zrobiłbym podłogówkę po całości oraz ewentualnie przygotował odpowiednie wyjście elektryczne pod PC. Rozwiązanie 2 jest czystsze aniżeli 3, ale trochę droższe w eksploatacji. Jak zrobić w miarę tanio ogrzewanie podłogowe? Zamów projekt tego ogrzewania w oparciu o OZC, będziesz miała rozrysowaną każdą pętle i zestaw niezbędnych elementów. Kup te elementy przez Internet (godząc się na 23% VAT, bo instalator jak przyniesie swoje na 8% to i tak zapłacisz dużo więcej). Wezwij jako tako kumatego hydraulika i zapytaj go za ile rozłoży rurki i zepnie wszystko razem. DOKŁADNIE wg projektu. Szukasz aż do skutku, to w sumie dość prosta robota i nie powinna u Ciebie kosztować więcej niż 3000 zł. A pewnie sporo mniej. Udanego wyboru życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.12.2016 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 "A czym się różni dobry KOCIOŁ (nie piec) na gaz za 10tys, od (w domyśle niedobrego) kotła za 4tys ? " Tym, że kocioł na gaz "żyje" ze sześć lat a na paliwo stałe sporo dłużej. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.12.2016 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Ale ja miałem na myśli kotły gazowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.12.2016 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Acha...Też się różnią...Ten za 10 tysi potrzebuje zwykle po każdej sporej burzy nowej elektroniki za jakie 2,5 tysia.Ten tani - nie.(bo jej wcale nie ma).Trwałość wymiennika płomieniowo-wodnego w obu przypadkach jest podobna. Osobliwością są kondensaty...Są tak skonstruowane, ze skropliny (kondensat) MUSZĄ kapać wprost na elektronikę jak się zatka ich odpływ a zatyka się raz na sezon.Czyli - obowiązkowo przegląd przed sezonem (i płać) bo jak nie , to naprawa (i płać).No, chyba, ze ktoś o tym wie i wie co z tym zrobić. A roboty na jakieś 10 minut jest... Zaraz mnie tu kotlarze gazowi będą chcieli zagryźć... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.12.2016 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Ciekawostka... Jak się dobrze policzy, to okazuje się, że optymalny układ grzewczy z kotłem gazowym składa się z kotła z zamkniętą komorą NIE-KONDENSATA, najtańszego z możliwych, JEDNOFUNKCYJNEGO (a są poniżej 2 tysi/szt.) i bufora ciepła z wężownicą CWU wewnątrz. Kocioł pracuje w trybie "zasobnikowym", który ustawia się w opcjach instalatorskich. Wtedy NIE KORZYSTA z czujnika ciśnienia i POPRAWNIE pracuje w układzie otwartym. Zalety?No, są...Koszt w inwestycji nie odbiega od układu z kotłem drogim.Trwałość KOTŁA ma małe znaczenie wobec trwałości układu z tym kotłem. Raz na jakieś 6 lat wydajemy te 2 tysie i mamy STALE układ w pełni sterowalny i bezobsługowy pracujący za przyzwoite pieniądze.MOŻNA , (bo jak jest baniak, to czemu - nie? ) wpiąć w układ wsparcie solarami cieczowymi, których koszt już nie zabija.A że niektórzy w jakieś PV się bawią i kombinują co tu zrobić, aby mieć samokonsumpcję 100% - to tu się to da zrealizować zasilając grzałki w baniaku. Wady?Też są...To gaz, wiec zależność od monopolisty i jego cen.Wraz z buforem sporo miejsca zajmuje. W szafie się tego nie schowa.MYŚLEĆ nad tym trzeba na etapie decydowania i inwestycji. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
riderd 04.01.2017 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Pozwolicie, że podepnę się pod temat Jestem na podobnym etapie, tzn. mam stan surowy z oknami, 145m2 na parterówka plus garaż 30 m2 (projekt e-152 z e-domy, z tym że salon jest do końca domu). W naszej gminie jest dotacja na panele fotovoltaniczne, moc 4kw z zasobnikiem 300 l i grzałką kosztuje mnie 8000 tyś. pln. Przyłącz gazu 7000 pln. Izolacja domu - podloga 19 cm, elewacja 20cm, strop 20 cm (styro termoorganika gold podłoga - tylko ten narazie kupiłem, reszta też pewno termoorganika). Okna oknoplast 3 szyby profil 82 chyba 7-komorowy, plus rolety zewnętrzne. Wentylacja mechaniczna z gruntowym glikolowym wymiennikiem. Teoretycznie panele będą dawać około 3200 kw rocznie. Otrzymam zwrot 80% od elektrowni więc w najgorszym wypadku 2600 rocznie, czyli panele teoretycznie w 80 % zaspokoja potrzeby domu na prąd (z tego co czytałem przyblizone roczne zużycie dla takiego do mu to okolo 3000 kw). Teraz pytanie czy dawać podłogówkę wodną zasilaną tym buforem (grzałką) ewentualnie kotłem elektrycznym. Czy mogę w takim rozwiązaniu zastosowac grzejniki typu drabinki w łazienkach oraz zwykłe w sypialniach i nie narazi mnie to na wyższe koszty samego ogrzewania? Bo z tego co widzę to wybijacie mieszane ogrzewanie z głowy. Jakie może byc zapotrzebowanie na prąd do samego C.O. i wody użytkowej w okresie grzewczym (6 miesięcy) przy tym co napisałem powyżej, prosto pisząc ile mnie to rocznie może kosztować na prądzie. Alternatywnie rezygnuję z paneli i grzania prądem na rzecz gazu, ile mniej rocznie od tego prądu? A może brać panele, ale podłogówkę/mieszane robić na gaz? Gubię się pomału. A przeczytanie ponad 2000 stron o grzaniu prądem to jakaś masakra, nawet zaczynając od strony 2000 Zapomniałem - mam postawione kominy na wypadek wojny Nie zamierzam ich teraz używać do celów grzewczych, komin w salonie jedynie do zapalenia od czasu do czasu w kominku, bo lubie ten klimat Żadnych nadmuchów, PW i pieców na ekogroszek. Na pewno stać mnie na gaz, znajomi przy znacznie gorzej ocieplonych domach płacą po 2500 pln za sezon i to jest dla mnie OK. Żaden z moich znajomych nie ogrzewa prądem. Oczywiście jak opoiwadam o prądzie to większość stuka się w głowę Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts