Artur Machula 27.12.2016 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Cześć, Budujemy domek parterowy bez poddasza użytkowego. 200m2 Okna 3 szybowe, na razie nie ma żadnej elewacji. DOm zbudowany z suporeksu. Na stropie leży wełna 30cm i pod wylewką 15cm styropianu. Niedawno skończyliśmy tynkować więc odpaliliśmy ogrzewanie zeby wszystko ładnie schło. Domek ma podłogówkę w kuchni, 2 łazienkach, na wejściu i mały pasek w salonie. Do tego 11 grzejników. Zamontowany jest pleszewski kocioł z podajnikiem na ekogroszek Stalkot 25kW. Sterownik Kom-Ster. Różne ustawienia były na sterowniku. Jak chodziła sama podłogówka to udało mi się osiągnąć sensowne spalanie. Ale jak podpięliśmy grzejniki to nagle zaczęło sie straszne kotłowanie. WIem i jestem świadom, że zanim to się wszystko nagrzeje i wygrzeje to będzie kotłował swoje Ale może uda się nieco to uregulować. Aktualne spalanie wygląda tak, że w wigilię rano zakupiłem 8 worków ekogroszku Skarbka. Mija 3cia doba i właśnie wszystko niknęło. Blisko 70kg opału na dobę to sporo. Woda na bojler oczywiście nie puszczona, nikt tam nie zamieszkuje Domek się dogrzewa jako tako. Były raptem 3 stopnie, teraz juz mamy w domu 14-15. Dużo wietrzymy więc spada do 12 w ciągu dnia. Jak go ustawić na podtrzymanie żeby mało brał tego opału. Niby teraz przy +10 na dworzu to można i go wygasić ale nie o to chodzi. Ustawiłem go w końcu tak jak w instrukcji producenta: czas podawania 15s Czas pomiędzy podawaniem 1m40s Prędkośc dmuchawy 40% Krotność podawania paliwa 1 Czas przedmuchu 5s Czas pomiędzy przedmuchami 25min Prędkość obrotowa dmuchawy w podtrzymaniu 50% Temperatura zadana 47 stopni Załączam fotkę tego co czujniki podają oraz druga to aktualny popiół (to na wierzchu, nie ten beton na środku Ktos ma jakieś sugestie jak to skręcić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/225291-stalkot-kom-ster-ustawienia-przy-dogrzewaniu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts