Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka więźba 6,2m rozpiętości?

Taki1

Recommended Posts

Witam. Jesteśmy z żoną na etapie pójścia do architekta po projekt indywidualny naszego domu. Nie chcemy mu czasu zabierać a sam wolę wcześniej wszystko wiedzieć. I dlatego mam pytanie do was? Jaka konstrukcja dachu będzie dobra dla naszego domu.

Dach dwuspadowy o nachyleniu 30°

Wymiary zewnetrzne domu 14,5 x 7m

Rozpiętość pomiedzy ścianami 6,2m.

Dach kryty blachą.

Normalna więźba czy wiązary?

Ważne jest to, że nie będzie stropu betonowego, więc albo pas dolny wiązara będzie stropem albo ..... no właśnie. Czy przy takiej rozpiętości wystarczy przerzucić belki między ścianami i na tym zrobić dach krokwiowo jętkowy?

Jaki koszt materiału i zużycie m3 drewna będzie w przy tych opcjach.

Wiązary nas najbardziej interesują. Problemem jest cena a w zasadzie fakt, że musimy oszczędzać na wszystkim ile się da. Więc nawet wiązary zbijane na budowie będą dobrym rozwiązanjem gdy zaoszczędzimy więcej niż 2 tysiące. Dużo czytałem o konstrukcjach dachu i podobno dachy o rozpiętości do 6m wystarczy tylko krokwie mocowane do murłat. Dla pewności myślę, że jętki też się przydadzą. Tylko czy strop drewniany o rozpiętości 6,2m drewniany nie obwiśnie?

Wiązary nas najbardziej interesują. Problemem jest cena a w zasadzie fakt, że musimy oszczędzać na wszystkim ile się da. Więc nawet wiązary zbijane na budowie będą dobrym rozwiązanjem gdy zaoszczędzimy więcej niż 2 tysiące. Dużo czytałem o konstrukcjach dachu i podobno dachy o rozpiętości do 6m wystarczy tylko krokwie mocowane do murłat. Dla pewności myślę, że jętki też się przydadzą. Tylko czy strop drewniany o rozpiętości 6,2m drewniany nie obwiśnie?

Strop drewniany 6,20m może "obwisnąć", wszystko zależy od obciążeń i od zastosowanych przekrojów belek drewnianych.

Rozstaw zewnętrznych ścian nośnych to 6,20m ? Dom wąski i długi?

Przy tej rozpiętości to raczej wiązary dachowe a nie tradycyjna więźba dachu.

Zamawiasz projekt indywidualny to chyba nie samą architekturę? będzie też projekt konstrukcji?

Wiązary zbijane na budowie - trzeba to umieć policzyć i umieć wykonać.

Wymiar zewnętrzny ścian to 7m. Wewnątrz 6,2m. I właśnie tego obwiśnięcia się obawiam. Projekt indywidualny będzie na wszystko. Architekt powiedział, że zmieścimy się w 4 tys. Ale jeśli mamy kupić wiązary prefabrykowane, ktore będą i tak przeliczone u producenta to po co arch ma dodatkowo za to kasowac? Dobrze myślę?

Wiązary zbijane na budowie jestem w stanie zrobić sam. Tzn we dwuch :)

Jeszcze jedno mam nierozwiązane. Działkę mamy na podłożu piaszczystym. I tu kwestia fundamentu jest. Albo tradycyjny albo płyta. I znowu kwestia ceny wygra. A jeśli porównywalna to czas i nakład pracy.... ale toinny wątek bo od dachu trochę daleko :)

W projekcie budowlanym będziesz miał albo "zaprojektowaną" tradycyjną więźbę dachu albo wpisane - prefabrykowane systemowe dźwigary dachowe.

Obliczeń ze szczegółami konstrukcyjnymi chyba nie będzie.

Obliczenia dostaniesz jak zamówisz więźbę u producenta.

Na jakiej podstawie więc sam wykonasz prefabrykowane dźwigary?

Masz wiedzę i umiejętności? Kierownik budowy to odbierze i podpisze?

Masz już wstępne wyceny konstrukcji dachu? Chyba jeszcze nie ?

Edytowane przez d7d

Więźba krokwiowa (rys. 2) jest najprostszą konstrukcją nośną dachu dwupołaciowego. Stosuje się ją przy rozpiętościach do 7,0 m i pochyleniu połaci co najmniej 45o. Jeśli strop ostatniej kondygnacji jest stropem belkowym drewnianym, więźbę konstruuje się tak, żeby belki stropu przenosiły rozpór krokwi. Rozstaw wiązarów krokwiowych jest wówczas równy rozstawowi belek w stropie.

Cytat z podręcznika dla cieśli. I właśnie powołując się na to liczyłem na wypowiedz Fachowca. Raczej wiązary dachowe czy raczej nie wiem ale się wypowiem?

Wiązary zbijane na budowie - to trzeba umieć policzyć i umieć wykonać... no tak liczy konstruktor z uprawnieniami. A wykonuje osoba której to zleci inwestor

W projekcie będzie taki dach jaki zlecę architektowi. Dlatego badam jaki wyjdzie taniej.

Prefabrykowane wiązary dachowe jak sama nazwa wskazuje produkowane są w fabryce. Nie robi się ich samemu. Ale wiązary dachowe już tak. I wyobraź sobie, że od lat na budowach zbijano je we własnym zakresie i nie zgadniesz.... te dachy nadal istnieją.

Forum służy wymianie doświadczeń.

Mimo, że nie wniosłeś nic merytorycznego poza pytaniami, na które nie jesteś w stanie odpowiedzieć, dziękuję za twój poświęcony czas.

Wiązary zbijane na budowie - to trzeba umieć policzyć i umieć wykonać... no tak liczy konstruktor z uprawnieniami. A wykonuje osoba której to zleci inwestor

Źle zrozumiałeś intencje pytań.

Więźbę dachu, czy to tradycyjny dach krokwiowy czy prefabrykowany w fabryce czy na placu budowy trzeba umieć wykonać.

Jak umiesz wykonać to świetnie.

Będziesz miał policzone przekroje, łączniki i dobraną geometrię to nie ma sprawy.

Blisko mnie od 24 lat jest budynek z dachem ze zbijanych na budowie wiązarów o rozpiętości ponad 13m. I nadal stoi i ma się dobrze. Kryty gontami. I wciąż niezmienionymi. Pamiętam jak jako mały chłopiec stałem przy płocie i patrzałem na dzwig z wiązarami....

Dlatego uważam, że przy rozpiętości mniejszej niż 7m oradzę sobie sam. Tym bardziej, że jestem stolarzem. Od stolarza do cieśli chyba niedaleko. Chyba bo nie sprawdzałem. W stolarce precyzji nie brakuje to wydaje mi się, że jak dostanę do ręki projekt wiązara to nie spier.... zepsuję dachu....

Argumentem jest koszt. A u nas każda złotówka się liczy. Musimy się wyprowadzić, mamy kawałek działki a na mieszkanie w bloku za 200 tysi w tzw kruliczoku mnie nie stac. Wolę za te pieniądze mieć swoje 90mkw z kotłownią... tzn sypialnią :)

Koszt wiazarow za 100 m2 prostego dachu 2 spadowego to ok 10 tys, im wieksza powierzchnia dachy, tym taniej wyjdzie za m2. Pogrzeb w dziennikach budowy to zobaczysz jakie to koszty. Jesli masz taka rozpietosc miedzy scianami nosnymi to popros architekta o strop drewniany i klasyczna wiezbe. Zawsze to zamienisz na wiazary jak bedziesz chcial.

ci co wiazaro robili samemu robili je z drewna C24 czy mokrego kupionego w tartaku, bo m3 C24 to ok 1300zl a mokrego ok 800zl - stad te ''cudowne'' oszczednosci.

Jak wiazary beda projektowane na plytki Mitka to nie zrobisz ich sam na budowie, trzeba bedzie przeprojektowac polaczenia.

Klasy drewna są z czapy brane .. nikomu się nie chce dokładnie sprawdzić.

0509139f6762.jpg tu przykład.

Przesada i "fanaberia" z tym drewnem .. wystarczy powietrzno-suche aby drożdży nie było.

Sorry - ale wkładasz w kompetencję architekta - sprawy konstrukcji, mają na uwadze zawłaszczenie sobie i zepchnięcie do kąta inż bud ..

do zagród...

Albo tradycyjny albo płyta.
nie wiem co to za budowla będzie ;) domek = płyta ..

Nie rozumiem co masz na myśli pisząc domek=płyta. Możesz wyjaśnić?

Płyta fundamentowa to sprawdzony sposób na budowanie domu.

A co do drewna to kilka miesięcy (lepiej pół roku) suszenie drewna pod daszkiem poprzekładane oczywiście. Oczywiście kto nie może kupić drewna wcześniej. .... płaci więcej.

A rozpiętość wewnętrzna dachu, stropu to 6,2m wwięc nie demonizujmy tego jak 10m dużego domu..... wytrzyma :) wystarczy dokładność i pilnowanie projektu.

To trzeba go dobrze ogacić, z tego co piszesz - będzie nie duży .. to w sumie ogrzewanie masz.. pamiętaj - jeden ludź - to 100 wat gdy siedzi :)

6,2 m to bardzo nie duża rozpiętość, jak pisałem - przy tych wymiarach i wielkościach budynku - (przynajmniej się domyślam że )

wincyj jak 15m nie będzie ;) to dobre ogacenie rozwiąże wiele problemów.

Płyta ~20cm pod nią 30cm XPS'a a reszta zobaczym.