Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Będę remontować elewację domu-kostki, w taj chwili jest siding z 7cm styropianu, mam docieplić do 15 cm. Dom jest podpiwniczony (piwnica 2m wysokości, w zasadzie nie ma wilgoci w kilu miejscach jakieś drobne wysolenia) architekt zaproponował żeby ocieplenie wpuścić 0,5 w ziemię - docieplić ścianę fundamentową. Jeden wykonawca mówi, że ocieplenie ściany fundamentowej do 0,5m poniżej poziomu ziemi jest OK, drugi mówi, że jak już odkopywać to aż do ławy fundamentowej i ocieplać całą ścianę do ławy inaczej nie ma sensu. Poradźcie czy w ogóle wpuszczać ocieplenie w ziemię a jeśli tak to czy faktycznie do 0,5m poniżej gruntu czy całość ocieplać aż do ławy? Przyznam że koszty odkopania ścian, i docieplenia są dość wysokie i skoro piwnica nie będzie mieszkalna (siłownia) to wolałabym nie ruszać. Z drugiej strony skoro już robię elewację raz na dziesiąt lat to chciałabym porządnie.
https://forum.murator.pl/topic/225296-remont-elewacji-a-docieplenie-%C5%9Bciany-fundamentowej-piwnicy/

, drugi mówi, że jak już odkopywać to aż do ławy fundamentowej i ocieplać całą ścianę do ławy inaczej nie ma sensu.
i brawo dla wykonawcy, dobrze Ci poradził, widać że chyba się wyłamuje ze schematu.
Z drugiej strony skoro już robię elewację raz na dziesiąt lat to chciałabym porządnie.
to Ci mogę polecić - o ile jest w dobrym stanie siding - wykorzystać .. pogrubić izolację .. chyba że nie chcesz sidingu

Chcesz docieplić do 15cm czyli rozumiem, że jednak będziesz na nowo siding zakładał?

Ja też jestem w podobnej sytuacji, dom kostka z lat 70 i 5 cm styropianu pod sidingiem ;).

Ale ja go zrywam i zdejmuję łaty i te 5 cm styro i nowe ocieplenie daję 20cm. Innego wyjścia nie widzę a sidingu nie chcę.

jeśli chodzi o ściany podpiwniczenia to mam w planach samemu odkopać i zaizolować aż pod samą ławę i do tego jeszcze zrobić opaskę na ok. 05. metra.

Myślę, że jak odkopywać i ruszać to już na całego - do samych ław.

A mam pytanko jak u ciebie z dachem? Ocieplałeś już? Masz dach z gzymsami czy attykami?

Tak, podobno nie da się na stary styropian i łaty dobrze nałożyć nowej warstwy styropianu, miałam zamiar na stary nałożyć nowy ale fachowiec powiedział że nie daje gwarancji że to się utrzyma, więc plan jest taki zwalam styropian i łaty i kładę wszystko od nowa, tynk + imitacja drewna, nigdy więcej sidingu.

Ale jak by co, to stryropian można przełożyć na strop, jeśli by była taka potrzeba, na strychu może tego leżeć i 1m .. siatką klejem tylko pociągnąć ..

i dać płyty OSB jako ścieżki do chodzenia, bo klej choć niby da się chodzić, to zostają ślady.. stąd danie płyt OSB polepsza sprawę..

i 30-50cm warstwę z odzysku można by było wykonać .. jak już.

Przy Sidingu to można nałożyć samemu izolacji ho ho.. i jeszcze trochę.. to ratuje skórę, choć nie jest to już w "modzie"...