konwaliamajowa88 27.12.2016 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Będę remontować elewację domu-kostki, w taj chwili jest siding z 7cm styropianu, mam docieplić do 15 cm. Dom jest podpiwniczony (piwnica 2m wysokości, w zasadzie nie ma wilgoci w kilu miejscach jakieś drobne wysolenia) architekt zaproponował żeby ocieplenie wpuścić 0,5 w ziemię - docieplić ścianę fundamentową. Jeden wykonawca mówi, że ocieplenie ściany fundamentowej do 0,5m poniżej poziomu ziemi jest OK, drugi mówi, że jak już odkopywać to aż do ławy fundamentowej i ocieplać całą ścianę do ławy inaczej nie ma sensu. Poradźcie czy w ogóle wpuszczać ocieplenie w ziemię a jeśli tak to czy faktycznie do 0,5m poniżej gruntu czy całość ocieplać aż do ławy? Przyznam że koszty odkopania ścian, i docieplenia są dość wysokie i skoro piwnica nie będzie mieszkalna (siłownia) to wolałabym nie ruszać. Z drugiej strony skoro już robię elewację raz na dziesiąt lat to chciałabym porządnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.12.2016 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 , drugi mówi, że jak już odkopywać to aż do ławy fundamentowej i ocieplać całą ścianę do ławy inaczej nie ma sensu. i brawo dla wykonawcy, dobrze Ci poradził, widać że chyba się wyłamuje ze schematu. Z drugiej strony skoro już robię elewację raz na dziesiąt lat to chciałabym porządnie. to Ci mogę polecić - o ile jest w dobrym stanie siding - wykorzystać .. pogrubić izolację .. chyba że nie chcesz sidingu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 27.12.2016 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Chcesz docieplić do 15cm czyli rozumiem, że jednak będziesz na nowo siding zakładał? Ja też jestem w podobnej sytuacji, dom kostka z lat 70 i 5 cm styropianu pod sidingiem . Ale ja go zrywam i zdejmuję łaty i te 5 cm styro i nowe ocieplenie daję 20cm. Innego wyjścia nie widzę a sidingu nie chcę. jeśli chodzi o ściany podpiwniczenia to mam w planach samemu odkopać i zaizolować aż pod samą ławę i do tego jeszcze zrobić opaskę na ok. 05. metra. Myślę, że jak odkopywać i ruszać to już na całego - do samych ław. A mam pytanko jak u ciebie z dachem? Ocieplałeś już? Masz dach z gzymsami czy attykami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konwaliamajowa88 29.12.2016 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Tak, podobno nie da się na stary styropian i łaty dobrze nałożyć nowej warstwy styropianu, miałam zamiar na stary nałożyć nowy ale fachowiec powiedział że nie daje gwarancji że to się utrzyma, więc plan jest taki zwalam styropian i łaty i kładę wszystko od nowa, tynk + imitacja drewna, nigdy więcej sidingu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konwaliamajowa88 29.12.2016 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Dach zrobiony kilka lat temu na dwuspadowy, oparty na attykach, blachodachówka bez ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.12.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Ale jak by co, to stryropian można przełożyć na strop, jeśli by była taka potrzeba, na strychu może tego leżeć i 1m .. siatką klejem tylko pociągnąć ..i dać płyty OSB jako ścieżki do chodzenia, bo klej choć niby da się chodzić, to zostają ślady.. stąd danie płyt OSB polepsza sprawę..i 30-50cm warstwę z odzysku można by było wykonać .. jak już.Przy Sidingu to można nałożyć samemu izolacji ho ho.. i jeszcze trochę.. to ratuje skórę, choć nie jest to już w "modzie"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikalo 03.01.2017 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Lepsza wersja fachowcy, słuchaj praktyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts