dragon7 27.12.2016 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Witam, szukałem na forum ale nie znalazłem podobnego wątku. Ostatnio będąc u kolegi widziałem że tworząc obwody nie rozdzielał na gniazdka i oświetlenie. Robił dużo obwodów ma dużo wyłączników nadprądowych, ma połączone do gniazdka 2,5 kablem a od gniazdka do przełącznika 1,5 a później do oświetlenia. Czy oprócz tego że przy zwarciu nie będzie oświetlenia są jeszcze jakieś przeciwwskazania aby tak nie robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 27.12.2016 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Tak, są. Musi dać zabezpieczenia tych obwodów wyłącznikami samoczynnymi mniejszymi niż 16 A.Musi dać do tych obwodów RCD, a przecież oświetleniowe (oprócz łazienek) nie wymagają ochrony uzupełniającej. Powinien również wykonać instalację zgodnie z Prawem budowlanym i Rozporządzeniem wykonawczym do niego (Dz. U. 2002 Nr 75 poz. 690 z późniejszymi zmianami. Na dzień dzisiejszy Dz. U. 2013 poz. 926 paragraf 188 p. 2 w brzmieniu :2. W instalacji elektrycznej w mieszkaniu należy stosować wyodrębnione obwody: oświetlenia, gniazd wtyczkowych ogólnego przeznaczenia, gniazd wtyczkowych w łazience, gniazd wtyczkowych do urządzeń odbiorczych w kuchni orazobwody do odbiorników wymagających indywidualnego zabezpieczeniaKichę "pan elektryk" odstawił !. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 27.12.2016 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Witam, szukałem na forum ale nie znalazłem podobnego wątku. Ostatnio będąc u kolegi widziałem że tworząc obwody nie rozdzielał na gniazdka i oświetlenie. Robił dużo obwodów ma dużo wyłączników nadprądowych, ma połączone do gniazdka 2,5 kablem a od gniazdka do przełącznika 1,5 a później do oświetlenia. Czy oprócz tego że przy zwarciu nie będzie oświetlenia są jeszcze jakieś przeciwwskazania aby tak nie robić? A ja bym odwrócił pytanie - jakie są wskazania, żeby tak robić? Ani to wygodne, ani przepisowe o funkcjonalności nie wspomnę. Taniej, (choć nawet jeśli tak, to słaby argument) to pewnie też nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dragon7 28.12.2016 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Przewody puścił w podłodze, bez puszek dochodził tylko do gniazdek i od nich robił do góry oświetlenie, z tego co widziałem to różnicówki są w rozdzielni o ile dobrze pamiętam chyba trzy. Pewnie chodziło mu o zaoszczędzenie przewodu ydyp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts