Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izol.pionowa fundamentu wylewanego bezpośrednio w gruncie

Recommended Posts

Ja też zamierzam lać beton do gruntu i wygląda na to, że izolacji pionowej po prostu nie da się wtedy zrobić. Można się pokusić o odkopywanie i smarowanie ale nie ma chyba sensu. Jeśli jest sucho (jak u mnie), to nie ma się czym przejmować. Jeśli byłoby trochę mokro to można zamówić beton z dodatkiem wodoszczelnym (10% drożej ale w betoniarni sami odradzali jeśli nie ma wysokiej wody gruntowej). Jeśli jest bardzo mokro to pozostaje chyba fundamnet z dobrze zaizolowanych bloczków. Chyba, że się mylę... :wink:

Witam

Ciekawy jestem jakie to siły działają na ten fundament i jakie naprężenia występują by konieczne było stosowanie betony B-20 dla budynku jednorodzinnego. Pytam również jak dług jeszcze „projektanci” będą zabezpieczać swoje tyły kosztem inwestorów. Ja bym zapytał projektanta czym uzasadnia zastosowanie B-20.

Pozdrawiam Jacek

Witam fundamenciarzy. Ja też będę lał prosto do rowu bez dociepleń. Pamiętać trzeba aby na sam dół dać samego mechanicznie zagęszczonego piachu, chyba że jest glina to inna sprawa. Natomiast nurtuje mnie inny dylemat. Fundamenty mam szerokie na 25 cm, a ściany będą na 42 cm, czyli 17 cm będą wystawały ściany względem fundamentów. Elewację chciałbym zrobić z cegły klinkierowej, ale jak go przymocować do fundamentów? A może w gruncie zrobić szersze, a po wyjściu ponad teren zwęzić, aby było na czym oprzeć elewację?

Witam

Poważnie bym się zastanowił nad twoim fundamentem a zwłaszcza nad osoba, która adaptowała budynek do warunków gruntowych. Nie twierdzę, że dla budynku jednorodzinnego nie starcza 25 cm jest to bardzo prawdopodobne ale przy ścianach budynku szerokości 42 cm mało.Zaczęliśmy od betonu B-20 a kończymy na ścianie o 14 cm za wąskiej.

Co zrobić a później bedze na budowlanców .

Pozdrawiam Jacek