mieczotronix 30.08.2004 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 wersja 1żwir gruby, żwir drobny, piasek z cementem, kostka wersja 2żwir gruby, płyta z betonu C-15 o grubości 12 cm z siatką stalową, na to piasek z cementem i kostka ma ktoś doświadczenia w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 30.08.2004 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 Mieczu - darowalbym sobie zwir wersja I z kostka na ubitym piasku, bez cementu - tylko dobrze piasek ubic - chyba ze czolgiem zamierzasz wjezdzac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 30.08.2004 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 U mnie wjazd do garażu był na wysokości 30 cm ponad powierzchnią gruntu. Najpierw został założony krawężnik, całość wypełniona piaskiem zasypowym zagęszczonym zagęszczarką. Na to podsypka piaskowocementowa 10 cm i na to kostka. Jak na razie sprawdza się bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 30.08.2004 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 a kruszywo to jest gorsze czy lepsze od piasku? na wiosnę miałem dość miękko na działce, w okolicach przyszłego podjazduDlatego chciałbym ten podjazd dobrze zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 30.08.2004 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 Mam glinę więc dałem płytę betonową na nią pójdzie piasek i kostka. Na bank nie utonę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 30.08.2004 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 zwir gruby 30cm, zwir dorbny 10cm,, kostka ja mam tak zrobione, ale zageszczali taka maszyna jak 3 normalne zageszczarki. przetrwalo dwie zimi i ani sladu, jakis zapadniec, a samochdy jezda czesto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 30.08.2004 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 Mam pyatnko: 1. Czy gruz ceglany można w taki podjaz w pierwszą wartwę wpakować? 2. Zamierzam gaęścić (przed wylaniem chudego betonu piach w garażu) myślałem, aby rozsypać nieco cementu i wymieszać go z piacem. Ile cementu na m2? Czy ktoś wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodzio_g 30.08.2004 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 Jeszcze nie korzystam z wjazdu( w dół) ale mam żwir gruby, drobny, potem będzie piasek i kostka albo płyty 0,5x0,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 30.08.2004 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 Mam pyatnko: 1. Czy gruz ceglany można w taki podjaz w pierwszą wartwę wpakować? Gryz ceglanu nie nadaje sie na jakiekolwiek podklady - praktycznie rozsadza je jak wilgoci dostanie i mrozy przyjda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 30.08.2004 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 jareko: dzięki za info. Taką wiadomość dostałem wcześniej zależało mi na potwierdzeniu przez fachowca, a nie chciałem sugerować odpowiedzi. Masz może informacje na temat:2. Zamierzam gaęścić (przed wylaniem chudego betonu piach w garażu) myślałem, aby rozsypać nieco cementu i wymieszać go z piacem. Ile cementu na m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 30.08.2004 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 mik99 dzieki za uznanie dla mej w sumie marnej wiedzy Powiedz mi tylko po jasny gwint ten cement do pisaku chcesz dodawac? PIsaek spelnia kilka funkcji pod wierzchnia wastwa czy z koski czy z ply MONowskich czy tez czegos innego z ktirych pierwsza i najwazniejsza to zabezpiecznie nas przed wiosennymi wysadzinami (zabezpiecza przed nieskoordynowanym ruchem podloza pod warstwa wierzchnia), dodanie do niego cementu poza jego zmarnowaniem nic nie da, Chyba ze chcesz podklad z pltyty betonowej pod kostke zrobic - to co innego - ale czy zamierzsz sobie T-34 z napisem "RUDY" 102 na boku kupic? Pod normalny samochod wystarczy 30cm piasku, ubijaczka, kostka 8cm i juz masz podjazd dla wozow do 3 i wiecej ton Uwierz mi - jak tak zrobisz nic sie nie stanie - przez lata podjazd bedzie rowniotki i gladziutki jak pupcia noworodka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 30.08.2004 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 mi też fachowiec powiedział o dodaniu cementu do ostatniej warstwy (piasku).Powiedział że m.in. dlatego, żeby się piasek nie przesypywał i żeby go mrówki nie wynosiły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 31.08.2004 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 mi też fachowiec powiedział o dodaniu cementu do ostatniej warstwy (piasku). Powiedział że m.in. dlatego, żeby się piasek nie przesypywał i żeby go mrówki nie wynosiły. Mieczu - tworzenie teorii majacej sie nijak do potrzeby na wielu inwestycjach szlajajac sie widzialem jak robia drogi dojazdowe do garazy lub wrecz uliczki osiedlowe gdzie natezenie ruchu w jeden dzien jest takie jakie u ciebie w skali roku moze bedzie - nikt cementu nie sypal na wierzch Gdyby byl niezbedny od razu bylby to powod by za roboty nie zaplacic - tak teraz czepiaja sie na budowach - wiec? powiedz mi po co realnie ten cement? i to tylko posypany nim piasek jak ziarno w trakcie siewu za krola Ćwieczka - po co? po co? a mrowki? Hmmm.... to cholerstwo przez taka warstwe i tak przelezie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian 31.08.2004 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 A czy ktoś z Was ma (albo planuje mieć) podjazd z płyt ażurowych? Widziałem gdzieś płyty z materiału przypominającego ten od kostki chodnikowej - barwionego, które miały formę niby siatki, w okach której wyrastała trawa. Myślę o zrobieniu czegoś takiego u siebie ( - trochę wcześnie o tym myślę) i zastanawiam się jak przygotowuje się taki podjazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbych_Sz 31.08.2004 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 A czy ktoś z Was ma (albo planuje mieć) podjazd z płyt ażurowych? Widziałem gdzieś płyty z materiału przypominającego ten od kostki chodnikowej - barwionego, które miały formę niby siatki, w okach której wyrastała trawa. Też myslę o czymc takim z tym, że zamiast trawy myslę o wypełnieniu płukanym żwirem. W dobie wszechobecnej kostki brukowej wygląda to ciekawie i posiada znacznie większą chłonność wilgoci co przy podjeżdzie może mieć znaczenie. Kostka + wilgoć + zima = lodowisko Zbych_Sz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 31.08.2004 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 znajomi mi mówili, że w tej ażurowej płycie nie rośnie wcale ładna trawka, tylko wstrętne chwasty i że to kiepsko wygląda i trudno pieli itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 31.08.2004 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 Dodatek cementu do piasku pod kostke brukową spowoduje zmniejszenie wchłaniania wody deszczowej z nawierzchni, co jest jedną z zalet kostki.Zastosowanie płyt eko (z otworami) do podjazdu jest uzasadnione w przypadku garaży 2-stanowiskowych jednobramowych, oraz tam gdzie samochody będą manewrować, lub przejeżdżać różnymi torami.Jeśli tor ruchu będzie stały najlepiej zastosować płyty chodnikowe duże 50x50cm ułożone w 2 liniach o rozstawie kół samochodu, a między nimi trawniczek.Trudność w zachowaniu ładnej trawy w płytach eko wynika z faktu małej ilości torfu, którą możemy wprowadzić w zasadzie tylko do otworów i to tylko do połowy ich wysokości.Widziałem rozwiązanie z podsypką mieszaniny tłucznia z torfem pod płyty eko. Efekt był wspaniały, ale właściciel był pedantem - więc może bardzo dbał, podlewał, pielił, nawoził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 01.10.2004 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 Mieczotronix ! Mogę podzielić się swoim doświadczeniem. Zastosowałem wariant 1 (kliniec, żwir drobny, piasek z cementem. kostka granitowa). Wszystko byłoby OK gdyby brukarz odpowiednio wyprofilował dojazd. Zrobił spadek z krawędzi do osi jezdni, a sam dojazd łukiem w pionie do garażu. Po pierwszych intensywniejszych opadach na środku wjazdu zrobił się basenik. Rekalamacje nie skutkują! A chwalił się, że jeszcze nikt nie zgłaszał pretensji do jakości wykonanej przez niego roboty! Zastrzelę dziada!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 05.10.2004 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 Mieczu - tworzenie teorii majacej sie nijak do potrzeby na wielu inwestycjach szlajajac sie widzialem jak robia drogi dojazdowe do garazy lub wrecz uliczki osiedlowe gdzie natezenie ruchu w jeden dzien jest takie jakie u ciebie w skali roku moze bedzie - nikt cementu nie sypal na wierzch To się nazywa bodajże piasek stabilizowany. Powstaje ze zmieszania piasku z cementem (na sucho) w proporcji 5:1 I jest z tym tak jak z wieloma innymi rzeczami - jedni twierdzą, że to zbędne inni, że konieczne. Na tak przygotowanym podłożu układamy warstwę konstrukcyjno-odsączającą z grubego żwiru lub tłucznia oraz mieszanki żwirowo-piaskowej o grubości 5-10 cm. Warstwa ta przed zagęszczeniem powinna być o ok. 40 proc. grubsza niż wynika to z projektu, gdyż kruszywo po ubiciu i zagęszczeniu zmniejsza swą objętość. Na to układamy podsypkę piaskową lub cementowo-piaskową. Podsypka winna mieć grubość 3-5 cm. Należy ją równomiernie rozłożyć i zagęścić zagęszczarkami płytowymi oraz zniwelować do oczekiwanej wysokości. Podsypkę cementowo-piaskową stosujemy w rejonie krawężników i studzienek, tj. tam, gdzie następuje większa penetracja wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 05.10.2004 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 u mnie własnie wykonano podjazd do garazu i całą reszte... sypano: piasek zasypowy ( nie płukany) ten piach ubił skoczek, nastepnie mieszano piach z cementem i na to kładziono kostke...efekt jest taki ze jak chciałam jedna kostke wymienic...ciezko było ją ruszyć.. wykonano u mnie 135 m2 kostki - poszło 15 ton piachu zasypowego i 20 ton płukanego,2,3 tony cementu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts