Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak zrobi? podjazd do gara?u?

Recommended Posts

jareko: dzięki za info. Taką wiadomość dostałem wcześniej zależało mi na potwierdzeniu przez fachowca, a nie chciałem sugerować odpowiedzi.

Masz może informacje na temat:

2. Zamierzam gaęścić (przed wylaniem chudego betonu piach w garażu) myślałem, aby rozsypać nieco cementu i wymieszać go z piacem. Ile cementu na m2?

mik99 dzieki za uznanie dla mej w sumie marnej wiedzy

Powiedz mi tylko po jasny gwint ten cement do pisaku chcesz dodawac?

PIsaek spelnia kilka funkcji pod wierzchnia wastwa czy z koski czy z ply MONowskich czy tez czegos innego z ktirych pierwsza i najwazniejsza to zabezpiecznie nas przed wiosennymi wysadzinami (zabezpiecza przed nieskoordynowanym ruchem podloza pod warstwa wierzchnia), dodanie do niego cementu poza jego zmarnowaniem nic nie da,

Chyba ze chcesz podklad z pltyty betonowej pod kostke zrobic - to co innego - ale czy zamierzsz sobie T-34 z napisem "RUDY" 102 na boku kupic? Pod normalny samochod wystarczy 30cm piasku, ubijaczka, kostka 8cm i juz masz podjazd dla wozow do 3 i wiecej ton

Uwierz mi - jak tak zrobisz nic sie nie stanie - przez lata podjazd bedzie rowniotki i gladziutki jak pupcia noworodka ;)

mi też fachowiec powiedział o dodaniu cementu do ostatniej warstwy (piasku).

Powiedział że m.in. dlatego, żeby się piasek nie przesypywał i żeby go mrówki nie wynosiły.

Mieczu - tworzenie teorii majacej sie nijak do potrzeby

na wielu inwestycjach szlajajac sie widzialem jak robia drogi dojazdowe do garazy lub wrecz uliczki osiedlowe gdzie natezenie ruchu w jeden dzien jest takie jakie u ciebie w skali roku moze bedzie - nikt cementu nie sypal na wierzch

Gdyby byl niezbedny od razu bylby to powod by za roboty nie zaplacic - tak teraz czepiaja sie na budowach - wiec? powiedz mi po co realnie ten cement? i to tylko posypany nim piasek jak ziarno w trakcie siewu za krola Ćwieczka - po co? po co?

a mrowki? Hmmm.... to cholerstwo przez taka warstwe i tak przelezie ;)

A czy ktoś z Was ma (albo planuje mieć) podjazd z płyt ażurowych? Widziałem gdzieś płyty z materiału przypominającego ten od kostki chodnikowej - barwionego, które miały formę niby siatki, w okach której wyrastała trawa.

Myślę o zrobieniu czegoś takiego u siebie ( :D - trochę wcześnie o tym myślę) i zastanawiam się jak przygotowuje się taki podjazd.

A czy ktoś z Was ma (albo planuje mieć) podjazd z płyt ażurowych? Widziałem gdzieś płyty z materiału przypominającego ten od kostki chodnikowej - barwionego, które miały formę niby siatki, w okach której wyrastała trawa.

Też myslę o czymc takim z tym, że zamiast trawy myslę o wypełnieniu płukanym żwirem. W dobie wszechobecnej kostki brukowej wygląda to ciekawie i posiada znacznie większą chłonność wilgoci co przy podjeżdzie może mieć znaczenie. Kostka + wilgoć + zima = lodowisko

Zbych_Sz

Dodatek cementu do piasku pod kostke brukową spowoduje zmniejszenie wchłaniania wody deszczowej z nawierzchni, co jest jedną z zalet kostki.

Zastosowanie płyt eko (z otworami) do podjazdu jest uzasadnione w przypadku garaży 2-stanowiskowych jednobramowych, oraz tam gdzie samochody będą manewrować, lub przejeżdżać różnymi torami.

Jeśli tor ruchu będzie stały najlepiej zastosować płyty chodnikowe duże 50x50cm ułożone w 2 liniach o rozstawie kół samochodu, a między nimi trawniczek.

Trudność w zachowaniu ładnej trawy w płytach eko wynika z faktu małej ilości torfu, którą możemy wprowadzić w zasadzie tylko do otworów i to tylko do połowy ich wysokości.

Widziałem rozwiązanie z podsypką mieszaniny tłucznia z torfem pod płyty eko.

Efekt był wspaniały, ale właściciel był pedantem - więc może bardzo dbał, podlewał, pielił, nawoził.

• 1 month później...
Mieczotronix ! Mogę podzielić się swoim doświadczeniem. Zastosowałem wariant 1 (kliniec, żwir drobny, piasek z cementem. kostka granitowa). Wszystko byłoby OK gdyby brukarz odpowiednio wyprofilował dojazd. Zrobił spadek z krawędzi do osi jezdni, a sam dojazd łukiem w pionie do garażu. Po pierwszych intensywniejszych opadach na środku wjazdu zrobił się basenik. Rekalamacje nie skutkują! A chwalił się, że jeszcze nikt nie zgłaszał pretensji do jakości wykonanej przez niego roboty! Zastrzelę dziada!!! :evil:

Mieczu - tworzenie teorii majacej sie nijak do potrzeby

na wielu inwestycjach szlajajac sie widzialem jak robia drogi dojazdowe do garazy lub wrecz uliczki osiedlowe gdzie natezenie ruchu w jeden dzien jest takie jakie u ciebie w skali roku moze bedzie - nikt cementu nie sypal na wierzch

To się nazywa bodajże piasek stabilizowany.

Powstaje ze zmieszania piasku z cementem (na sucho) w proporcji 5:1

I jest z tym tak jak z wieloma innymi rzeczami - jedni twierdzą, że to zbędne inni, że konieczne.

Na tak przygotowanym podłożu układamy warstwę konstrukcyjno-odsączającą z grubego żwiru lub tłucznia oraz mieszanki żwirowo-piaskowej o grubości 5-10 cm. Warstwa ta przed zagęszczeniem powinna być o ok. 40 proc. grubsza niż wynika to z projektu, gdyż kruszywo po ubiciu i zagęszczeniu zmniejsza swą objętość. Na to układamy podsypkę piaskową lub cementowo-piaskową. Podsypka winna mieć grubość 3-5 cm. Należy ją równomiernie rozłożyć i zagęścić zagęszczarkami płytowymi oraz zniwelować do oczekiwanej wysokości. Podsypkę cementowo-piaskową stosujemy w rejonie krawężników i studzienek, tj. tam, gdzie następuje większa penetracja wody.

u mnie własnie wykonano podjazd do garazu i całą reszte...

sypano: piasek zasypowy ( nie płukany) ten piach ubił skoczek, nastepnie mieszano piach z cementem i na to kładziono kostke...efekt jest taki ze jak chciałam jedna kostke wymienic...ciezko było ją ruszyć..

wykonano u mnie 135 m2 kostki - poszło 15 ton piachu zasypowego i 20 ton płukanego,

2,3 tony cementu.