empiet 28.12.2016 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Hej, mam pytanie. Istnieje duża szansa, że otrzymam niedokończony dom w spadku. Jest w stanie surowym zamkniętym. Pozwolenie na budowę jest z 2001 roku, są warunki zabudowy, ale od maja tego roku jest już mpzp (dom jest z nim zgodny). W projekcie przewidziano pierwotnie piwnicę. W trakcie budowy zauważono jednak, że woda jest jednak trochę zbyt wysoko i zrezygnowano z piwnicy. Z założenia był to dom parterowy, ale z racji braku piwnicy podjęto decyzję o podwyższeniu dachu i zrobieniu tam poddasza użytkowego. Dokładnie taką informację zawarto w dzienniku budowy, który posiadam. Budowę przerwano dobre kilka lat temu, więc pozwolenie na budowę już wygasło (straciło ważnośc). Do domu są już podłączone prąd, kanalizacja i gaz. Została tylko woda, która znajduje się w ulicy. Teraz pytania: 1. Z tego co wiem w przypadku tak długiej przerwy trzeba od nowa starać się o pozwolenie na budowę. Czy mam w takiej sytuacji składać projekt stary, który ma niższą wysokość z racji braku poddasza użytkowego? 2. Czy muszę od nowa starać się o pozwolenie na budowę czy mogę np. skorzystać z nowego prawa czyli po 30 dniach od zgłoszenia będzie zgoda milcząca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts