empiet 28.12.2016 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Hej, widziałem, że od 2017 roku zmieniają się przepisy co do energooszczędności domu. Jest szansa, że odziedziczę budynek w stanie surowym zamkniętym, który ma pozwolenie na budowę z 2001 roku (jest już przeterminowane, przerwa w budowie trwała dobre kilka lat). Budowano go z pustaków 25 cm, zwykłej zaprawy (z tego, co pamiętam) i docieplono zwykłym styropianem 10 cm (fs 15). Z tego co tak szybko policzyłem na kalkulatorze znalezionym w internecie, taka konstrukcja ścian nie spełnia wymogów przepuszczalności ciepła. W wielu nowych projektach widziałem, że styropian ma przeważnie aż 20 cm. Tutaj okna są już wstawione (drewniane, raczej nie chciałbym ich wymieniać bo są naprawdę solidne i ładne), więc grubsza warstwa izolacji oznaczałaby, że okna byłyby sporo głębiej osadzone. Co zrobić w takiej sytuacji? Zrywać ten styropian i kłaść nowy? Przykleić nową warstwę do obecnego? Ocieplić od środka? Macie jakieś pomysły? Zależy mi na tym, żeby jednak rachunki za ogrzewanie nie były duże, a 10 cm to w obecnych czasach wydaje się troszkę mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 28.12.2016 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Jeśli się dobrze "trzyma" to klej nowy całą powierzchnią i kołkój .. okna ? powiadasz drewniane ? ile szyb ? 3 .. jeśli tak to faktycznie solidne,ale i tak opłaca się je przemontować w izolację,... rozumie koszty, robota .. ale jak się robi - to porządnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 28.12.2016 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Styropian był odsłonięty przez 15lat? Zrywaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 28.12.2016 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Jeśli był nie osłonięty - to "może" być już tylko do izolacji stropu, wykorzystał bym właśnie w tym celu tą izolację, tam gdzie możesz na "strychu" ciepnąć np 30cm izolacji, a nawet więcej - nie wyrzucaj wykorzystaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empiet 28.12.2016 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Dom nie jest ocieplony gołym styropianem. Wygląda to tak, jak na zdjęciu. Odsłonięty jest jedynie fragment dookoła drzwi (skąd i tak będzie zrywany styropian bo ten "taras" będzie zabudowany jako sień. Jak poznać czy klej dobrze trzyma? Na oko jest ok, ale fachowcem nie jestem Z wymiarami i oknami wygląda to tak. Z tego, co widzę są dwuszybowe. Na trzecim zdjęciu u góry jest fotka z przyłożonym styropianem 5 cm. Może nie będzie trzeba przemontowywać okien? Boję o ewentualne uszkodzenie ich. Sporo kosztowały z tego, co pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts