Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dostosowanie starszego domu do nowych wytycznych

Recommended Posts

Hej,

widziałem, że od 2017 roku zmieniają się przepisy co do energooszczędności domu. Jest szansa, że odziedziczę budynek w stanie surowym zamkniętym, który ma pozwolenie na budowę z 2001 roku (jest już przeterminowane, przerwa w budowie trwała dobre kilka lat). Budowano go z pustaków 25 cm, zwykłej zaprawy (z tego, co pamiętam) i docieplono zwykłym styropianem 10 cm (fs 15). Z tego co tak szybko policzyłem na kalkulatorze znalezionym w internecie, taka konstrukcja ścian nie spełnia wymogów przepuszczalności ciepła. W wielu nowych projektach widziałem, że styropian ma przeważnie aż 20 cm. Tutaj okna są już wstawione (drewniane, raczej nie chciałbym ich wymieniać bo są naprawdę solidne i ładne), więc grubsza warstwa izolacji oznaczałaby, że okna byłyby sporo głębiej osadzone.

Co zrobić w takiej sytuacji? Zrywać ten styropian i kłaść nowy? Przykleić nową warstwę do obecnego? Ocieplić od środka? Macie jakieś pomysły? Zależy mi na tym, żeby jednak rachunki za ogrzewanie nie były duże, a 10 cm to w obecnych czasach wydaje się troszkę mało.

Dom nie jest ocieplony gołym styropianem. Wygląda to tak, jak na zdjęciu. Odsłonięty jest jedynie fragment dookoła drzwi (skąd i tak będzie zrywany styropian bo ten "taras" będzie zabudowany jako sień. Jak poznać czy klej dobrze trzyma? Na oko jest ok, ale fachowcem nie jestem :)

styropian.jpg

Z wymiarami i oknami wygląda to tak. Z tego, co widzę są dwuszybowe. Na trzecim zdjęciu u góry jest fotka z przyłożonym styropianem 5 cm. Może nie będzie trzeba przemontowywać okien? Boję o ewentualne uszkodzenie ich. Sporo kosztowały z tego, co pamiętam.

styro.jpg