kaszpir007 28.12.2016 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Witam ! Pytanie moze dziwne , bo większość robi kominki wentylacyjne , bo tak sie robi i itd . ale ... Dom będzie miał poddasze nieużytkowe. Dodatkowo na dachu nie bedzie żadnego komina (no może w przyszlości jeden komin stalowy do kominka)W domu ma być WM z rekuperatorem .. Najchętniej bym nie montował kominka wentylacyjnego , bo dodatkowy koszt i nie wiem czy to bedzie ładnie wyglądało a dodatkowo dach bedzie miał dachówkę cementową płaską Brass Teviva i widzę że nigdzie nie mogę znaleźc jakiegoś kominka wentylacyjnego a ten systtemowy jest drogi i niezbyt piękny. Pomyślałem wiec nad napowietrzaczem. Są takie na fi110 membranowe wysokiej jakości i taka rura mogła by się znaleźc na poddaszu ...Na poddaszu nieużytkowym i tak chyba muszą być kratki wentylacyjne aby poddasze było wentylowane Więc przepływ powietrza bedzie (bo chyba musi być ?) Wtedy nie musiałbym bezsensownie dziurawic dachu i psuć wyglądu dachu i było by sporo taniej ... Dom ma mieć oczyszczalnie ekologiczną. Czy ktoś z Was ma taki napowietrzacz ? Jakie opinie , jakie wady ?Czy ktoś z Was kto miał napowietrzacz wymienił na kominek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 28.12.2016 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Interesujący temat, w sumie u mnie też tak by można było zrobić A co z wyrzutnią rekuperatora? będziesz miał na ścianie? Bo ścienne lubią zaciekać skroplinami więc może warto jednak coś dobrać na dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 28.12.2016 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Interesujący temat, w sumie u mnie też tak by można było zrobić A co z wyrzutnią rekuperatora? będziesz miał na ścianie? Bo ścienne lubią zaciekać skroplinami więc może warto jednak coś dobrać na dach? Nawiew/wywiew chce zrobić w kotłowni. Niechcę ciągnąc bez sensu rur na nieogrzewane poddasze. Dam wykonacy 2 rury fi160 i niech zamontuje mi w ścianie najwyżej jak sie da i jak najdalej od siebie i tyle. Obecnie nawiew mam także na elewacji. Niestety masz racje i zacieka , ale u mnie zapewne z powodu przechodzenia z pomieszceń ogrzewanych i nieogrzewanych i różnic temperatur . Najchętniej bym nie wyprowadzał wentylacji kanalizacji na zewnątrz a zostawił na nieużytkowym poddaszu z dobrym napowietrzaczem , tyle nie wiem czy to ma sens i czy to się sprawdzi , bo jednak napowietrzacz działa tylko w jedna stronę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 28.12.2016 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Ja mam jeden napowietrzacz DN50 na caly dom w garazu 1m od posadzki, mialem wyprowadzac na poddasze, ale odpuscilem bo dziala OK i nie mam zadnych sygnalow zeby bylo cos nie tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts