Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Napowietrzacz kanalizacj czy kominek wentylacyjny ?

kaszpir007

Recommended Posts

Witam !

Pytanie moze dziwne , bo większość robi kominki wentylacyjne , bo tak sie robi i itd . ale ...

Dom będzie miał poddasze nieużytkowe. Dodatkowo na dachu nie bedzie żadnego komina (no może w przyszlości jeden komin stalowy do kominka)

W domu ma być WM z rekuperatorem ..

Najchętniej bym nie montował kominka wentylacyjnego , bo dodatkowy koszt i nie wiem czy to bedzie ładnie wyglądało a dodatkowo dach bedzie miał dachówkę cementową płaską Brass Teviva i widzę że nigdzie nie mogę znaleźc jakiegoś kominka wentylacyjnego a ten systtemowy jest drogi i niezbyt piękny.

Pomyślałem wiec nad napowietrzaczem. Są takie na fi110 membranowe wysokiej jakości i taka rura mogła by się znaleźc na poddaszu ...

Na poddaszu nieużytkowym i tak chyba muszą być kratki wentylacyjne aby poddasze było wentylowane

Więc przepływ powietrza bedzie (bo chyba musi być ?)

Wtedy nie musiałbym bezsensownie dziurawic dachu i psuć wyglądu dachu i było by sporo taniej ...

Dom ma mieć oczyszczalnie ekologiczną.

Czy ktoś z Was ma taki napowietrzacz ? Jakie opinie , jakie wady ?

Czy ktoś z Was kto miał napowietrzacz wymienił na kominek ?

Interesujący temat, w sumie u mnie też tak by można było zrobić

A co z wyrzutnią rekuperatora? będziesz miał na ścianie? Bo ścienne lubią zaciekać skroplinami więc może warto jednak coś dobrać na dach?

Nawiew/wywiew chce zrobić w kotłowni. Niechcę ciągnąc bez sensu rur na nieogrzewane poddasze.

Dam wykonacy 2 rury fi160 i niech zamontuje mi w ścianie najwyżej jak sie da i jak najdalej od siebie i tyle.

Obecnie nawiew mam także na elewacji. Niestety masz racje i zacieka , ale u mnie zapewne z powodu przechodzenia z pomieszceń ogrzewanych i nieogrzewanych i różnic temperatur .

Najchętniej bym nie wyprowadzał wentylacji kanalizacji na zewnątrz a zostawił na nieużytkowym poddaszu z dobrym napowietrzaczem , tyle nie wiem czy to ma sens i czy to się sprawdzi , bo jednak napowietrzacz działa tylko w jedna stronę ...