Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom szkieletowy o malej pow 40m2 + poddasze + podpiwniczenie

porsche2006

Recommended Posts

Witam . Mam pewien mały problem ponieważ ok 2 lata temu postanowiłem przekształcić Domek letniskowo-gospodarczy w mieszkalny ponieważ miałem dość mieszkania w kawalerce. I mam mały problem ponieważ strasznie dużo spala mi piec na ekogroszek (termo-tech 16 kw). Przy mrozach ok -5 spalanie na dobę to ok 6-8 kg . Ocieplenie domku to 12 cm styropian + zewnetrzna deska 22 mm + folia + wełna 10 cm + karton gips 12 mm. Na poddaszu wełna 15 cm. Proszę o pomoc w znalezieniu przyczyny pozerania ekogroszku . Załączam zdjecie domku. 20160110_150136.jpeg

Za mały piec ;) przecież na taki metraż to ledwo idzie włożyć coś 4 kW .. a i to jest za bycze.. pelet/ gaz/

kocioł + bufor.

Patrząc na zdjęcia - to malizna domek .. a pożera .cho cho .. może trzeba się zapytać kogoś od ustawiania kotłów ..

np Kolega Jarecki79 jest tu w tych sprawach biegły, ale czuję że kocioł jest 4 x za duży do potrzeb przy -20.. a co dopiero przy

0 .. to już 8x ... a jeszcze patrząc na izolację.. to kocioł jest tak o 13 kW za duży lekko licząc..

Obciążenie cieplne jak by było 50 W/m2 .. ile masz mocy ? 2kW ..a masz buchaja na 16 kW .. no naprawdę malutki kociołek. ;)

http://strefaokazji.com/upload/images/products/big/JUCO_MLOTEK_SLUSARSKI_10_KG7692.jpgp/img] to jest jak by takiego młota używać do wbijania gwoździków w boazerii ;) sprzedał bym tego kotła .. poszukał czegoś np klimatyzator spli.. ba nawet farelka na prąd ..

a nie buchaj na 8 takich domków ..

Piec wstawiony 16 kw ponieważ przeliczone było w ten sposób : parter 40 m2 + poddasze 30 m2 + podpiwniczenie ogrzewane 1 - pomieszczenie 15 m2 .85 m2 i ten kto montowal stwierdził że musi być zapas. A ocieplenie scian nie za małe?? I to nie zwiększa spalania?? Edytowane przez porsche2006

Ale to i tak piec gigant .. ocieplenie nie jest chude, nawet powyżej przeciętnej .. zapasu nie potrzeba - chyba że palnik malutki - kocioł wielki.

A czemu izolacja ma zwiększać spalanie? bo to wręcz brzmi absurdalnie... nie uważasz ?

22cm zliczyłem na ścianach - to mało nie jest..

Pomylilem sie przy spalaniu ok 10-13 kg na 24h
to pominąłem .. 10-13 kg wynikiem złym nie jest

do końca ..

• 5 weeks później...

Nagrzane powietrze niesie ciut więcej energii, ale ale to nie jest taka różnica, aby wpadać w panikę.

To będziesz miał zwymiarowane ile kW potrzebujesz.
długa seria danych, pogoda musiała by być np -5 st .. zero wiatru, zero zmian, zero słońca itp.. wtedy można by było przyjąć to za prawie pewnik.

Dopiero zestawienie tego z danymi z całego sezonu, z temp wew, zew i tak seria paru lat - można powiedzieć o co chodzi.

I robią koledzy doktoraty z tych dziedzin, właśnie tam wykuwa się prawdziwa praktyka, a nie na budowie.. jakiś goguś sobie coś stwierdzi..

subiektologia stosowana, to najcześciejszejesz zachowanie - klejenie na plackach itp.. bo coś tam bo coś tam..

Podałem przybliżony sposób na wykonanie miarodajnego pomiaru, gdzie czas jest jedną ze zmiennych.

Trzeba mieć dokładne dane, inaczej to jest nie badanie- a wróżenie. Mówię do Taty - trzeba 30-35mp drewna.. a gdzie tyle.. teraz wychodzi..

że troszkę słabiej się grzeje, nie wszędzie trzyma +20 st ipt. na podstawie takiego zachowania, nie można wyciągnąć wniosku..

zwłaszcza że dom nie jest stabilny termicznie, U przegród = 0,70 W/m2K- każdy jeden m2 "świeci ciepłem" z mocą 14 Wat przy 0st..

dużo .. jedna elewacja to 70 takich żaróweczek..