basior122 28.12.2016 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Witam Mam zainstalowany kocioł GB072 (14kW) v2 + RC300 + zasobnik 120 litrów w domu o powierzchni użytkowej 170m2 (2 piętra). Dom gazobeton, 20cm grafitu na ścianach, 20 na podłodze, 30 na dachu, reku, ciepły montaż okien z 3 szybowym pakietem. Wszędzie podłogówka + grzejniki w łazienkach, kotłowni i garażu (dodatek bo może kiedyś będę go ogrzewał).Całość instalacji wygląda tak: (o ile nie pomieszam) że z kotła idzie na grzejniki i 2 mieszacze z pompami (góra i dół) na których są termostaty. Dodatkowo ma być domontowane sterowanie po przez termostaty pokojowe z siłownikami: 2 na dole (pokój + jeden open space) i 3 na górze w pokojach. Nurtuje mnie kilka pytań:1. Czy to nie jest zbędne tyle sterowań kocioł - mieszacze - termostaty?2. De facto pomimo że mam sterownik pokojowy do kotła to nie mogę sterować podłogówką z niego tylko przez termostaty a one odcinają obiegi. Czy to nie jest mniej efektywne?3. Czy nie mógłbym sterować całością piętra po przez jeden sterownik na piętrze, który uruchamia siłownik i wyłącza pompę? Chodzi mi o sterowanie całością poziomu a nie tylko poszczególnymi sekcjami.4. Czy montować czujnik pogodowy? Generalnie pytam bo wydaje mi się że najlepszy efekt przy kotle kondensacyjnym uzyskam przy jego stałej i równej pracy. Mam wrażenie że u mnie ma być dużo sterowań ale działają po przez półśrodki (mieszanie, odcinanie) i mogą zmusić kocioł do odwrotnej pracy (włączenia/wyłączenia i dogrzewanie). Czy ktoś mi może coś poradzić zanim zainstalują mi elektrozawory i całe sterowanie.Dzięks! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts