Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Deska do usunięcia na poddaszu. Czy trzyma dach?

empiet

Recommended Posts

Czy kierownik budowy odebrał tą więźbę??? W moim odczuciu projekt więźby niezbyt szczęśliwy. Przekroje krokwi, kleszcze na narożnych, pojedyncze jętki. Słupy są czy ich nie ma? Wygląda, że zaznaczono ich pięć albo sześć ale nie zwymiarowano. Do tego więźba nie jest wykonana zgodnie z projektem, brak jętek. . Elementy podtrzymujące nie są elementami konstrukcyjnymi ze względu na ich przekrój (bardzo słaba wytrzymałość na wyboczenie) oraz fakt, że przynajmniej jednego z nich nie ma w projekcie.być może to elementy podtrzymujące więźbę na czas montażu. Masz przekrój albo zestaw drewna? Pozdrawiam.

Nie jest szczęśliwy? Tzn? Chyba odebrał - jest wpis w dzienniku budowy, że wykonano strop nad parterem (drewniany), więźbę dachową i przykryto blachodachówką. Przekrój wygląda na projekcie tak jak poniżej, ale jest małe "ale". Budynek projektowano jako parterowy z piwnicą, ale z piwnicy zrezygnowano i podwyższono ścianę kolankową do zrobienia poddasza użytkowego (jest wpis w dzienniku budowy, na przekroju w projekcie ołówkiem naniesiono zmiany, strop przystosowano do zmiany). Jętek nie ma w ogóle zamontowanych, jeśli dobrze widzę.

przekroj2.jpg

Nie wiem czy to istotne, ale projekt jest z 2001 roku.

Nie jest szczęśliwy? Tzn? Chyba odebrał - jest wpis w dzienniku budowy, że wykonano strop nad parterem (drewniany), więźbę dachową i przykryto blachodachówką. Przekrój wygląda na projekcie tak jak poniżej, ale jest małe "ale". Budynek projektowano jako parterowy z piwnicą, ale z piwnicy zrezygnowano i podwyższono ścianę kolankową do zrobienia poddasza użytkowego (jest wpis w dzienniku budowy, na przekroju w projekcie ołówkiem naniesiono zmiany, strop przystosowano do zmiany). Jętek nie ma w ogóle zamontowanych, jeśli dobrze widzę.

[ATTACH=CONFIG]376996[/ATTACH]

Nie wiem czy to istotne, ale projekt jest z 2001 roku.

No i w tym projekcie jest słup 10x10. Ale to jakieś dziwne - ja nie jestem cieślą/konstruktorem, ale czy możliwa jest murłata o przekroju 5x10 cm ?

Docent wspomniał o projektancie i wykonawcy a ja dodam do tego grona nieudaczników Twojego kierownika budowy!!! Całą trójkę nazwałbym "tercetem egzotycznym". Kto nanosił zmiany na projekcie? Poprawienie tej więźby powinno być na koszt wykonawcy i kierownika budowy. Należy wstawić tyle słupów ile jest w projekcie i oczywiście jętki najlepiej podwójne. Pozdrawiam.

Dziękuje*za odpowiedzi. Będę się kontaktować z kierownikiem budowy. Czyli nie ma za bardzo szansy, żeby pozbyć się tych podpór? Bo nie ukrywam, że to mocno zaburza pomysł na urządzenie poddasza... Sam w żadnym razie nie mam zamiaru tego robić - wiadoma sprawa.

Z tym pytaniem musisz się zgłosić do konstruktora - zobaczy, policzy i powie co można.

Ścianka kolankowa znacznie podniesiona - była zmiana PnB ? Ten słupek to śmiech na sali dodatkowo przez podniesienie ściany kolankowej a właściwie jej stworzenie ten słup zmienił swoją długość wyboczeniową a co za tym idzie musi zostać jeszcze raz przeliczony i napewno nie może to byc 10x10 cm wg oryginalnego projektu.

Podsumowjuąc ten kierownik to jakaś pomyłka, zreszta cieśle też - zmienili rozstaw krokwi, dali na słup deskę - brak wiedzy jak pracuje więźba.