empiet 28.12.2016 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Cześć, mam pytanie odnośnie do domu, który być może będę wykańczał. Na poddaszu mam tak wyglądającą sytuację jak na zdjęciu. Czy te deski pionowe można usunąć czy rzeczywiście coś podtrzymują? Podparcie obydwu też macie na fotce. Projekt dachu wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.12.2016 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Czy kierownik budowy odebrał tą więźbę??? W moim odczuciu projekt więźby niezbyt szczęśliwy. Przekroje krokwi, kleszcze na narożnych, pojedyncze jętki. Słupy są czy ich nie ma? Wygląda, że zaznaczono ich pięć albo sześć ale nie zwymiarowano. Do tego więźba nie jest wykonana zgodnie z projektem, brak jętek. . Elementy podtrzymujące nie są elementami konstrukcyjnymi ze względu na ich przekrój (bardzo słaba wytrzymałość na wyboczenie) oraz fakt, że przynajmniej jednego z nich nie ma w projekcie.być może to elementy podtrzymujące więźbę na czas montażu. Masz przekrój albo zestaw drewna? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empiet 29.12.2016 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Nie jest szczęśliwy? Tzn? Chyba odebrał - jest wpis w dzienniku budowy, że wykonano strop nad parterem (drewniany), więźbę dachową i przykryto blachodachówką. Przekrój wygląda na projekcie tak jak poniżej, ale jest małe "ale". Budynek projektowano jako parterowy z piwnicą, ale z piwnicy zrezygnowano i podwyższono ścianę kolankową do zrobienia poddasza użytkowego (jest wpis w dzienniku budowy, na przekroju w projekcie ołówkiem naniesiono zmiany, strop przystosowano do zmiany). Jętek nie ma w ogóle zamontowanych, jeśli dobrze widzę. Nie wiem czy to istotne, ale projekt jest z 2001 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 29.12.2016 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Zanim zaczniesz demontować te deski !!! które widać na zdjęciu ( jak już to powinny być słupki 16x16 ) to wezwij fachowca od konstrukcji . Brak jętek w tym przypadku grozi "rozjechaniem " się całego dachu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 29.12.2016 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Nie jest szczęśliwy? Tzn? Chyba odebrał - jest wpis w dzienniku budowy, że wykonano strop nad parterem (drewniany), więźbę dachową i przykryto blachodachówką. Przekrój wygląda na projekcie tak jak poniżej, ale jest małe "ale". Budynek projektowano jako parterowy z piwnicą, ale z piwnicy zrezygnowano i podwyższono ścianę kolankową do zrobienia poddasza użytkowego (jest wpis w dzienniku budowy, na przekroju w projekcie ołówkiem naniesiono zmiany, strop przystosowano do zmiany). Jętek nie ma w ogóle zamontowanych, jeśli dobrze widzę. [ATTACH=CONFIG]376996[/ATTACH] Nie wiem czy to istotne, ale projekt jest z 2001 roku. No i w tym projekcie jest słup 10x10. Ale to jakieś dziwne - ja nie jestem cieślą/konstruktorem, ale czy możliwa jest murłata o przekroju 5x10 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 29.12.2016 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Projektant i wykonawca to "talenty".Podpór nie należy usuwać ale je wzmocnić.Dobrze że deska kalenicowa jest zrobiona z krokwi.Należy podeprzeć deskę kalenicową co najmniej dwoma słupami np 14*14 i każdą parę krokwi zkleszczyć kleszczami kalenicowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.12.2016 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Docent wspomniał o projektancie i wykonawcy a ja dodam do tego grona nieudaczników Twojego kierownika budowy!!! Całą trójkę nazwałbym "tercetem egzotycznym". Kto nanosił zmiany na projekcie? Poprawienie tej więźby powinno być na koszt wykonawcy i kierownika budowy. Należy wstawić tyle słupów ile jest w projekcie i oczywiście jętki najlepiej podwójne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empiet 29.12.2016 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Dziękuje*za odpowiedzi. Będę się kontaktować z kierownikiem budowy. Czyli nie ma za bardzo szansy, żeby pozbyć się tych podpór? Bo nie ukrywam, że to mocno zaburza pomysł na urządzenie poddasza... Sam w żadnym razie nie mam zamiaru tego robić - wiadoma sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 29.12.2016 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Dziękuje*za odpowiedzi. Będę się kontaktować z kierownikiem budowy. Czyli nie ma za bardzo szansy, żeby pozbyć się tych podpór? Bo nie ukrywam, że to mocno zaburza pomysł na urządzenie poddasza... Sam w żadnym razie nie mam zamiaru tego robić - wiadoma sprawa. Z tym pytaniem musisz się zgłosić do konstruktora - zobaczy, policzy i powie co można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 30.12.2016 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Ścianka kolankowa znacznie podniesiona - była zmiana PnB ? Ten słupek to śmiech na sali dodatkowo przez podniesienie ściany kolankowej a właściwie jej stworzenie ten słup zmienił swoją długość wyboczeniową a co za tym idzie musi zostać jeszcze raz przeliczony i napewno nie może to byc 10x10 cm wg oryginalnego projektu. Podsumowjuąc ten kierownik to jakaś pomyłka, zreszta cieśle też - zmienili rozstaw krokwi, dali na słup deskę - brak wiedzy jak pracuje więźba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts