LisanTom 28.12.2016 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Witam Wszystkich serdecznie. To mój pierwszy post. Juz prawie pół roku siedzę na tym forum czytając o wszystkim ponieważ chce jak najlepiej przygotować sie do budowy domu, która ruszy w marcu 2017. Generalnie wszystko mam poukładane oprócz ogrzewania. Bardzo wasz proszę o pomoc w wyborze sposobu ogrzewania. Projekt to mniej więcej lisandra mała ok 140 m2. http://www.tooba.pl/projekt-domu-Lisandra-Mala-TGU-841. Brak gazu w okolicy. Wstępnie byłem nastawiony na ekogroszek z podajnikiem. Piec firmy sas ok 8 tys zł. Na całośc instalacji oc i cwu chce wydać ok 30 tys. Zł. ( robocizna plus materiał ) planuje: Podłogowka na dole plus ewentualnie grzejnik w gabinecie. Góra to grzejniki. Podłogowka ew. w łazience na gorze. Przeglądałem tez pelety orać pompy ale to dla mnie czarna magia. Bardzo Wasz proszę o jakies sugestie bo jak pochodziłem po sklepach to ciężko trafić na fachowa pomoc. Z góry dziękuje za każdy post. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 28.12.2016 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Ja bym dawał dobre ocieplenie + pompa ciepła PW, ale pod warunkiem, że nie masz zbyt często przerw prądu.Rób w całości podłogówkę, nie rób sobie krzywdy grzejnikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 29.12.2016 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Potwierdzam - dobre ocieplenie, rekuperator, powietrzna pompa ciepła i całość w podłogówce - sam bym teraz tak robił. Wykasuj od razu wszystkie kominy z projektu i kominek, a z kotłowni zrób pralnio - suszarnię [wstawisz tam pralkę i suszarkę kondensacyjną]. Zastanów się też czy dawać 2 okna dachowe w pomieszczeniu 2/4 na poddaszu zwłaszcza jeśli będzie tam sypialnia - na te okna trzeba od razu zamawiać markizy i sporo ciepła zimą nimi ucieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 29.12.2016 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Bardzo ładny domek Podobnie radzę podłogówkę w 100%, Suspenser też ma rację z oknami dachowymi - grzeją przy bezpośrednim padaniu słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.12.2016 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 (edytowane) Brak gazu w okolicy. Wstępnie byłem nastawiony na ekogroszek z podajnikiem. Piec firmy sas ok 8 tys zł. Na całośc instalacji oc i cwu chce wydać ok 30 tys. Zł. ( robocizna plus materiał ) planuje: Podłogowka na dole plus ewentualnie grzejnik w gabinecie. Góra to grzejniki. Podłogowka ew. w łazience na gorze. Przeglądałem tez pelety orać pompy ale to dla mnie czarna magia. Bardzo Wasz proszę o jakies sugestie bo jak pochodziłem po sklepach to ciężko trafić na fachowa pomoc. Z góry dziękuje za każdy post. Pozdrawiam Przede wszystkim zrób OZC bo na tej podstawie dobiera się źródło ciepła bo widzę,że od końca zaczynasz.Z OZC dowiesz się ile dom będzie potrzebował energii na ogrzewanie oraz jaką moc grzewczą dom potrzebuje przy największych mrozach i nie sugeruj się głupimi sugestiami,że pow.15cm na ścianie to głupota. Im więcej tym lepiej i tym niższe rachunki za ogrzewanie czyli nie żałuj i wg mnie optymalnym rozwiązaniem na izolację to ściany 20-25cm styropianu o najniższej lambdzie,w podłogę min.15cm a dach 30-40cm. Z reguły nowe domy o tej powierzchni potrzebują ok.5-7kW a nie sadzę,że ten sas jest tak mikry czyli na dzień dobry robisz sobie kuku pakując mega parowóz do domu. Następna sprawa,oczywiście podłogówka wszędzie bo raz,że instalacja mieszana to głupota bo podraża całość systemu a dwa grzejniki ścienne to pogorszenie komfortu użytkowania w stosunku do podłogówki i nie słuchaj kretynizmów,że na podłogówce nie może leżeć drewno czy panele a trzy zamkniesz sobie drogę do współczesnych źródeł ciepła bazujacych na niskiej temperaturze zasilania. Następna sprawa,to,że nie ma gazu to się ciesz bo ogrzewanie prądem jest tańsze niż gaz biorąc pod uwagę stosunek koszt inwestycji/koszt eksploatacji ale to już dla zaawansowanych i jarzących w temacie Następna sprawa,pompa ciepła to jedynie powietrze-woda,koszt zależy od domu jakiej mocy potrzebuje ale sądzę,że spokojnie zmieścisz się w kwocie 25tys.zł jednocześnie rezygnując z postawienia kominów bo będą Ci nie potrzebne. Edytowane 29 Grudnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LisanTom 29.12.2016 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 A Jak zrobić OZC?Juz mam pozwolenie na budowę. Jeden komin bo z kominka zrezygnowałem. Brak rekuperacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.12.2016 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 A Jak zrobić OZC? Juz mam pozwolenie na budowę. Jeden komin bo z kominka zrezygnowałem. Brak rekuperacji. Zrezygnujesz z tego jedynego komina i będziesz miał akurat na rekuperator i poprawa wentylacja będzie w domu OZC zrobi Ci każdy audytor energetyczny w pobliżu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sony87 29.12.2016 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Nie wierz ślepo w to co piszą na forum anonimowi ludzie. Koszt wentylacji mechanicznej z reku dla twojego domku to pewnie coś koło 9-12 tys więc rezygnując z komina nie masz szans pokryć tych kosztów bo komin to myślę że jakieś 3 tys. Druga sprawa że w garażu nie masz możliwości robić wm musi być grawitacyjna z tego co mi się obiło o uszy. Także w domu z garażem może by problem z całkowitą rezygnacja z komina.Mimo wszystko polecam wm i jak przedmówcy piszą podlogowka po całości - bardziej przyszłościowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.12.2016 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 (edytowane) Nie wierz ślepo w to co piszą na forum anonimowi ludzie. Koszt wentylacji mechanicznej z reku dla twojego domku to pewnie coś koło 9-12 tys więc rezygnując z komina nie masz szans pokryć tych kosztów bo komin to myślę że jakieś 3 tys. Czytaj ze zrozumieniem tekstu "REKUPERATOR" to taka skrzyneczka,której koszt to właśnie 3-4tys.zł :Dhttp://allegro.pl/oxy-rekuperator-dospel-optimal-400-bypass-montaz-i6541817341.html?bi_s=ads&bi_m=p2,2&bi_c=217216 Edytowane 29 Grudnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sony87 29.12.2016 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Czytam dokładnie to co piszesz , sam rekuperator nie poprawi wentylacji, a tak to wyraziles, bo jak ma to zrobić bez kompletnej instalacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.12.2016 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Czytam dokładnie to co piszesz , sam rekuperator nie poprawi wentylacji, a tak to wyraziles, bo jak ma to zrobić bez kompletnej instalacji ?Oczywiście do tegoż rekuperatora dokupujemy pozostałe materialy wentylacyjne za ok.2-3tys.zł,następnie szukamy na wsi lub w mieście osobę,która za dwa dni chce zarobić 1tys.zł za rozłożenie kanałów wg projektu a sami stoimy nad nim i sprawdzamy czy ten ktoś wykonuje wszystko zgodnie z projektem.Po kilku dniach mamy zrobioną poprawną,wydajną i komfortową wentylację z odzyskiem ciepła w cenie 7-8tys.zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 29.12.2016 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Oczywiście do tegoż rekuperatora dokupujemy pozostałe materialy wentylacyjne za ok.2-3tys.zł,następnie szukamy na wsi lub w mieście osobę,która za dwa dni chce zarobić 1tys.zł za rozłożenie kanałów wg projektu a sami stoimy nad nim i sprawdzamy czy ten ktoś wykonuje wszystko zgodnie z projektem.Po kilku dniach mamy zrobioną poprawną,wydajną i komfortową wentylację z odzyskiem ciepła w cenie 7-8tys.zł Dokładnie takie same mam podejście. Żadnej pracy się nie boję. Dajcie mi tylko ludzi. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.12.2016 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Druga sprawa że w garażu nie masz możliwości robić wm musi być grawitacyjna z tego co mi się obiło o uszy. →Nie wierz ślepo w to co piszą na forum anonimowi ludzie. Anonimowi .. to są alkoholicy tu czasem są ataki trolli, ale paropostowiec szybko wysiada z kolejki. W tym budynku jest dość poważny problem - okna dachowe.. imo utrapienie, a dobre ciepłe okna kosztują majątek ! właśnie przez ten strych nad garażem - do części pomieszczeń nie można załadować okien przez ścianę szczytową. ,która za dwa dni chce zarobić 1tys.zł za rozłożenie kanałów wg projektu a sami stoimy nad nim i sprawdzamy czy ten ktoś wykonuje wszystko zgodnie z projektem a jak chcemy to robimy tymi ręcami. Ale pierwsze gacić, jeszcze raz gacić.. wtedy można naprawdę źródełeczko ciepła mieć za naprawdę pod 10 kzł .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 29.12.2016 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 (edytowane) 1. najważniejsze ocieplenie nie patrz na normy dawaj więcej2. Proponowałbym samą podłogówkę bez grzejników3. Wentylacja mechaniczna z rekuperatorem ewentualnie dodatkowo GWC/GGWC (można pobawić się samemu żadna filozofia).4. OZC daruj sobie to pieniądze w błoto tutaj w przybliżeniu policzysz zapotrzebowanie na ciepło http://cieplowlasciwie.pl/5.Co do źródła ciepła to najlepiej pompkę ciepłą powietrzną lub gruntową z kolektorem poziomym we własnym zakresie.6. Przy bardzo dobrym ociepleniu można pomyśleć o grzaniu samym prądem. Co do okien ja u siebie zrezygnowałem ze wszystkich dachowych. Ale umnie była taka możliwość niewiem jak u Ciebie Edytowane 29 Grudnia 2016 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 29.12.2016 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 można zainwestować w własny zbiornik na propan 8tyś + kocioł victrix 12kw z zasobnikiem 120l za 5tyś = i mamy za 12-13 tyś zestaw do produkcji ciepła + oczywiście podłogówka w całym domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sony87 29.12.2016 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Oj Arturze, znam te twoje naciąganie faktów w każdy z możliwych sposobów ( m. in. z tematu w którym wmawiales mi że taniej wyjdzie pc niż gaz) tak aby tylko wyszło na twoją rację.Równie dobrze mogę napisać że nie ma nic tańszego od ogrzewania domu drewnem bo znalazłem na wsi pod sklepem 10 ludzi którzy za flaszkę przywioza fure drewna i za wino będą mi podkładać do kotła. Bezobsługowe, tanie w eksploatacji i inwestycji źródło oraz niezależność (nie licząc tych kilku alkoholików) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.12.2016 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 (edytowane) Oj Arturze, znam te twoje naciąganie faktów w każdy z możliwych sposobów ( m. in. z tematu w którym wmawiales mi że taniej wyjdzie pc niż gaz) tak aby tylko wyszło na twoją rację. U mnie wyszło dokładnie tyle za WM z reku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=5597487&viewfull=1#post5597487 -rekuperator ok.4000zł -kanały termoflex fi 125mm 80mb-1000zł -kanały termoflex fi 150mm 20mb-220zł -2*skrzynki 125-5*125-150zł -2*trójnik Y 3*125-40zł -2*trójnik 45 125/100-60zł -przepustnica GWC 150-120zł -2*redukcja 150/125-36zł -cybanty-80zł -taśma-40zł -robocizna-0z łSuma za WM z reku=5746zł Do tego trzeba doliczyć jeszcze 13szt anemostatów i kratkę czerpni i wyrzutni.Oczywiście jest to ekonomiczna wersja WM z reku ale sam reku jest z "wodotryskami" Edytowane 29 Grudnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudek6311 29.12.2016 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Do Osoby, która założyła wątek - należy z dużą rezerwą podchodzić do treści wpisów na forum, jeśli chodzi o koszty różnych rozwiązań. Mam wrażenie, iż wielu Użytkowników Forum zaniża koszty instalacji. Kocioł Victrix może kosztować 5 tyś, ale osprzęt i instalacja wyniesie razem co najmniej 2 razy tyle, zbiornika za 8 tyś też raczej nie zrobisz. Jeśli chcesz zorientować się w kosztach instalacji, to po prostu zapytaj instalatorów w Twojej okolicy, najlepiej poleconych. I wówczas będziesz miał orientację, ile za co trzeba zapłacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.12.2016 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 (edytowane) Do Osoby, która założyła wątek - należy z dużą rezerwą podchodzić do treści wpisów na forum, jeśli chodzi o koszty różnych rozwiązań. Mam wrażenie, iż wielu Użytkowników Forum zaniża koszty instalacji.A może kumaja bazę bardziej od Ciebie i wiedzą po swoich doświadczeniach z budowy na czym ktoś zdziera kasę z podobnych do Ciebie owieczek i o tym piszą ostrzegając ?Jeśli chcesz zorientować się w kosztach instalacji, to po prostu zapytaj instalatorów w Twojej okolicy, najlepiej poleconych. I wówczas będziesz miał orientację, ile za co trzeba zapłacićI to jest ten błąd o czym pisałem wyżej bo Ty jako inwestor powinieneś pójść do takiego instalatora wiedząc czego Ci trzeba z konkretnym życzeniem i wymaganiem przedstawiając im konkrety a nie bazując na ich ofercie mówiąc im chce to i to pod takie i takie wymaganie domu. Edytowane 29 Grudnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 29.12.2016 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Jeśli chcesz zorientować się w kosztach instalacji, to po prostu zapytaj instalatorów w Twojej okolicy, najlepiej poleconych. I wówczas będziesz miał orientację, ile za co trzeba zapłacić Jeśłi będziesz rozmawia z instalatorem nie posiadając wiedzy to byle gamoń Cię przerobi jaka będzie chciał.Wciśnie Ci syf za kokosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts