Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prosze o pomoc w wyborze kotla co.

maly123

Recommended Posts

prosze o pomoc w wyborze kotla do nowego domu.

powierzchnia uzytkowa 100m2

sciany solbet 24+styropian 10cm

kociol potrzebny do ogrzewania + wymiennik 140l

zastanawiam się nad:

- zębiec wenus 10kw

- defro optima komfort 10kw

czy taka moc wystarczy ? a jesli tak to miedzy tymi dwoma firmami ktorą lepiej wybrać ?

Przy takiej powierzchni dał bym sobie spokój z węglem. Szkoda tracić miejsce i brudzić się przy paleniu. Myślałeś o gazie lub prądzie?

Natomiast patrząc na przekroje tych kotłów, które podałeś:

Defro Optima 10 kW.jpg Zębiec 10kW.jpg

to w Zębcu trochę trudno będzie czyścić te rurowe wymienniki.

Edytowane przez przemo1

Kiedyś miałem Zębca kilkanaście lat i był nie do zajechania, ale to był ten dawny Zębiec, teraz już nie są aż tak wytrzymałe. Zębiec daje dłuższą o rok gwarancję na szczelność, ale faktycznie będzie się go trudniej czyścić, ma mniejszą pojemność wodną, jest lżejszy, trochę mniej sprawny, droższy, ale ma chyba większą komorę zasypową. To tylko suche dane techniczne, więc niewiele można powiedzieć o użytkowaniu. Co do mocy sądząc po powierzchni do ogrzania powinno wystarczyć, kocioł powinien pracować w optymalnym zakresie. Jednak żeby mieć pewność pasuje policzyć ile tego ciepła potrzebujesz lub zlecić to komuś. Koszty nie są wielkie.

tu masz porównanie: http://ranking.czysteogrzewanie.pl/kotly-zasypowe

Przy złym paleniu w kotle (czyli takim jak wszyscy palą) jego sprawność jest żadna. Przestudiuj sobie tą stronę w całości - nie tylko ranking kotłów. Może dojdziesz do innych wniosków niż doszedłeś.

Gość Arturo72
gazu w domu nie mam i niechce miec.co do pradu to raczej drogi interes w porownaniu do wegla - chyba ze ma sie dom pasywny.

:D

I takich to mamy "inwestorow" :D

W Twoim domu gdyby był pasywny zużycie energii na ogrzewanie byłoby 1500kWh czyli

450zl za sezon ale skoro nie masz pasywnego tylko normalny zużycie na ogrzewanie będzie w okolicy 6000-7000kWh czyli prądem ok.1800-2000zl.

Ile ton węgla zamierzasz spalić i ile Cię to wyjdzie ?

Gość Arturo72
Co do mocy sądząc po powierzchni do ogrzania powinno wystarczyć, kocioł powinien pracować w optymalnym zakresie.

Następny "inwestor" :D

10kW do nowego domu 100m2 powinno wystarczyć ? Śmiem wątpić :D

fajnie ze polecasz piec Skam-P ale ja pytalem co lepiej defro czy zebiec.

PS: jesli ktos szuka pieca za okolo 2,5tys to nie poleca mu sie pieca za 7tys...

Kolega mial pewnie na mysli zebys spalal ekonomiczniej.

Tak na pałe liczac montujac do twojego domu z w/w ociepleniem kociol zasypowy bedzie kisił opal. Strzelam spalanie miesieczne wegla przy 100m2 450kg x 6 miesiecy da ci 2,7t, mozliwe ze zakupisz tone wegla za 600zl co da kwote 1620zl na okres zimowy, przez 10lat zaplacisz 16200zl. Przy kotle z podajnikiem spalisz srednio 300kg miesiecznie, przez 6 miesiecy 1800kg, opal za 600zl da ci kwote 1080zl na okres zimowy, przez 10lat wyjdzie 10800zl. Roznica w kosztach wyjdzie 5400zl. Przy kotle zasypowym zaplacisz za ogrzewanie wiecej bo bez odpowiednich urzadzen bedziesz przez wiekszosc czasu spalal nieekonomicznie. Porownujac ze zapalacisz za kociol z podajnikiem 4500zl wiecej to przez ten okres 10 letni zwroci sie to no i przez ten okres bedziesz mial stałą temp w domu i mniej czasu poswiecisz na jego obsluge. Moge sie mylic ale na moje spostrzezenia kotly z podajnikiem sa bardziej efektywne i oszczedniejsze od kotlow zasypowych.

Gość Arturo72
Maly123 widzisz ile się dowiedziałeś ... szkoda że nie na temat ;)

Każda wskazówka jest dobra. Nawet ta jak założyciel wątku chce się powiesić na pętlę zwykła a inni doradza mu żeby pętla była na węzle marynarskim bo wtedy szybciej i bezboleśnie.....

Ale Ty tego nie zrozumiesz.

:D

I takich to mamy "inwestorow" :D

W Twoim domu gdyby był pasywny zużycie energii na ogrzewanie byłoby 1500kWh czyli

450zl za sezon ale skoro nie masz pasywnego tylko normalny zużycie na ogrzewanie będzie w okolicy 6000-7000kWh czyli prądem ok.1800-2000zl.

Ile ton węgla zamierzasz spalić i ile Cię to wyjdzie ?

nie bede sie z toba spierał ale każdy grzeje tym co chce prawda ? ja nie chce gazu ani pradu - a to chyba nie grzech ?.

pytasz ile wegla spale powiem ci ze nie wiem bo nie mam pieca i nie mieszkam aktualnie w tym domu, natomiast to ile mnie wyjdzie ma mniejsze znaczenie patrzac na fakt ze jeden moze miec prad za pol-darmo a drugi wegiel. wiem ze w moim przypadku wegiel bedzie najtanszym rozwiazaniem bez wzgledu czy bedzie on kosztowal 500 czt 900 za tone, dlatego szukam pieca na to paliwo.

Edytowane przez maly123

Gość Arturo72
wiem ze w moim przypadku wegiel bedzie najtanszym rozwiazaniem bez wzgledu czy bedzie on kosztowal 500 czt 900 za tone, dlatego szukam pieca na to paliwo.
Zatem jesteś posiadaczem prywatnego biedaszybu lub robisz akcje "wagony" bo innej opcji nie ma :D W każdym innym,normalnym i cywilizowanym sposobie na nabycia węgla paliwo stałe do nowego domu jest najdrozsze tym bardziej do 100m2 ;)Wiesz,że palenie śmieci,opon itp jest zakazane ??? Edytowane przez Arturo72

tu masz porównanie: http://ranking.czysteogrzewanie.pl/kotly-zasypowe

Przy złym paleniu w kotle (czyli takim jak wszyscy palą) jego sprawność jest żadna. Przestudiuj sobie tą stronę w całości - nie tylko ranking kotłów. Może dojdziesz do innych wniosków niż doszedłeś.

dzieki za link z porzadna i konkretna lektura - ktora przyda sie na 100% !

Zatem jesteś posiadaczem prywatnego biedaszybu lub robisz akcje "wagony" bo innej opcji nie ma :D W każdym innym,normalnym i cywilizowanym sposobie na nabycia węgla paliwo stałe do nowego domu jest najdrozsze tym bardziej do 100m2 ;)Wiesz,że palenie śmieci,opon itp jest zakazane ???

czy ty masz mnie za idiote ? kto pali smiecie,opony itp zeby niszczyc piec,komin, srodowisko i miec marna ilosc ciepla z tego ?

co do posiadania wegla jest wiele wiecej oczywiscie legalnych mozliwosci jego nabycia ale niestety nie dla wszystkich. nie bede sie Tobie tlumaczyl skad,jak i dlaczego dla mnie wegiel jest najtanszy - poprostu jest , a jesli nadal nie mozesz w to uwierzyc to musisz sie oswoic z mysla ze w pewnych zawodach i to nie koniecznie gornik ludzie dostaja bony na opal od pracodawcy (tak uprzedzam kolejne pytanie nie sa to bony na sto kilo a pozatym jesli ktos je wykorzysta jest mozliwosc zakupu bo bardzo preferencyjnych stawkach wiekszej ilosci) :)

mysle ze twoje watpliwosci juz rozwialem i mozemy wrocic do tematu .

Edytowane przez maly123

Gość Arturo72
mysle ze twoje watpliwosci juz rozwialem i mozemy wrocic do tematu .
No wiesz,ja się wychowałem wśród ryli i mam wokoło mnóstwo ryli ale z tego co widzę i czytam budujesz się w podkarpackim...Pomimo węgla nawet za darmo paliwo stałe jest najdroższym systemem grzewczym ale jak masz coś wspólnego z rylami to i tak nie zrozumiesz i nie policzysz tego :D
czy ktos sie orientuje jaka jest obecnie stawka za 1kW przylacza energetycznego (pge podkarpacie/rzeszow) ? oraz czy mozna skrzynke zamontowac na scianie domu czy musi byc w płocie/bramie ?
P.S.Mądre ryle sprzedają deputat i mają gaz czy prąd za darmo :D Edytowane przez Arturo72

tak w podkarpackim - czy to cos zmienia :D - chyba nie?

nie podzielam twojego zdania i zostane przy swoim :) kazdy paliwo dobiera pod siebie i ja juz wybralem a rozmawiac mielismy o firmach kotlow a nie o tym czy ktos woli prad,gaz czy kamieniaka a moze czy lepszy jest prad za darmo czy wegiel, jeden ma satysfakcje z rozpalenia w piecu a inny w przekreceniu pokretla od gazu na dana temperature.

PS:jak mam sprzedac za marne pieniadze to lepiej zostawic dla siebie bo niestety rynek jest taki ze za deputaty nie dadza ci nawet zblizonej ceny do tej np. na skladzie (przynajmniej w moim miescie) i moze sie okazac ze pozbedziesz sie deputatu i jeszcze dolozysz do gazu/pradu :)

Edytowane przez maly123

rozmawiac mielismy o firmach kotlow a nie o tym czy ktos woli prad,gaz czy kamieniaka a moze czy lepszy jest prad za darmo czy wegiel,

I tego Artur nie jest w stanie ogarnąć. Pisze nie temat prawie w każdym temacie dotyczącym ogrzewania.

Gość Arturo72
I tego Artur nie jest w stanie ogarnąć. Pisze nie temat prawie w każdym temacie dotyczącym ogrzewania.
Każda wskazówka jest dobra. Nawet ta jak założyciel wątku chce się powiesić na pętlę zwykła a inni doradza mu żeby pętla była na węzle marynarskim bo wtedy szybciej i bezboleśnie.....Ale Ty tego nie zrozumiesz.
To kolejny raz ;)A że inwestor może myśleć o tym to może sugerować to:
sciany solbet 24+styropian 10cm
:D Edytowane przez Arturo72