Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prosze o pomoc w wyborze kotla co.

maly123

Recommended Posts

Pytanie jest wyraźne: zębiec czy defro. Jeśli nie jesteś w stanie tego zrozumieć to nie powinieneś pisać na forum.

swiete słowa:)

wracajac do tematu strony podane w tym temacie tylko mnie umocnily w tym co myslalem juz wczesniej. ( troche lepsze opinie obecnie ma defro)

ogolnie dzieki za pomoc i jakby ktos jeszcze byl uzytkownikem tych piecow lub mial jakies zdanie dotyczace defro czy zebiec to prosze o wpis.

fajnie ze polecasz piec Skam-P ale ja pytalem co lepiej defro czy zebiec.

PS: jesli ktos szuka pieca za okolo 2,5tys to nie poleca mu sie pieca za 7tys...

Ok w porządku, ale wybierz dolniaka, który jest znacznie wygodniejszy w obsłudze.

PS sprawdź warunki gwarancji obu bo Defro ma sporo "gwiazdek" typu wymagana min. temp. powrotu i twardość wody.

Jako właściciel jednego z podanych kotłów w podpisie, drugi raz bym go nie wybrał ponieważ:

- niska komora zasypowa tylko 20cm

- drzwiczki załadowcze pochylone - KPW nie wchodzi za głęboko.

- opłomek nie doczyścisz

- nie oddzielony ruszt ponowy od popielnika

- 10kW to zasyp max 11-12kg węgla (choć na stało-palność nie narzekam 1 zasyp dziennie do -10 poniżej 2xzasyp 2/3 )

- 10 kW ma o jedną mniej półkę niż w rysunku

- nie jest kotłem podajnikowym

- nie jest kotłem dolnego spalania

Z dwóch powyższych nie wybrałbym żadnego. Lecz tego http://ranking.czysteogrzewanie.pl/kotly-gornego-spalania/kociol/setlans-air

Ma to lepiej rozwiązane co przeszkadza w moim kotle Z Wenus 10kW.

Tu masz opinię jednego z użytkowników w porównaniu do Defro :Ja mam bliźniaczo podobny kociołek Setlans AIR - tyle że ma on 12 kW i fabryczna kierownice powietrza (KPW). Świadomie kupiłem go w lecie tego roku rezygnując z MPM'a (po lekturze o zadymianiu kotłowni , smole w komorze i jego wybredności jeśli chodzi o opał) .Jestem zadowolony - caly zasyp węgla pali sie w zaleznosci od temperatur na zewnątrz oraz kotła 12-16 godzin (miarkownik mechaniczny) .Bardzo łatwe czyszczenie (wyczystka z przodu) - czyscze go co drugi dzien profilaktycznie bo jest to bardzo wygodne. Paliłem już w nim węglem,drewnem i owsem z dobrymi rezultatami .Bardzo łatwe rozpalanie od góry dzięki kierownicy powietrza (działa jak palnik) - nie trzeba duzej ilości drewna do rozpałki.Jest szczelny (jeśli chodzi o lewe powietrze) .Jedyne co bym w nim zmienił może to dał większy popielnik - po 2 dniach palenia węglem jest praktycznie pełny.

Edytowane przez Mario1969/1