coulignon 30.12.2016 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Pytanie jest wyraźne: zębiec czy defro. Jeśli nie jesteś w stanie tego zrozumieć to nie powinieneś pisać na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly123 30.12.2016 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Pytanie jest wyraźne: zębiec czy defro. Jeśli nie jesteś w stanie tego zrozumieć to nie powinieneś pisać na forum. swiete słowa:) wracajac do tematu strony podane w tym temacie tylko mnie umocnily w tym co myslalem juz wczesniej. ( troche lepsze opinie obecnie ma defro) ogolnie dzieki za pomoc i jakby ktos jeszcze byl uzytkownikem tych piecow lub mial jakies zdanie dotyczace defro czy zebiec to prosze o wpis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 30.12.2016 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Proponowane dwa kotły niewiele się różnią - typowe górniaki. Mając tak ograniczony wybór wziąłbym Defro, bo ma rozetę wtórnego powietrza w drzwiczkach zasypowych. P.S. Skoro palenie węglem, to dlaczego nie kocioł dolnego spalania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 03.01.2017 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 fajnie ze polecasz piec Skam-P ale ja pytalem co lepiej defro czy zebiec. PS: jesli ktos szuka pieca za okolo 2,5tys to nie poleca mu sie pieca za 7tys... Ok w porządku, ale wybierz dolniaka, który jest znacznie wygodniejszy w obsłudze. PS sprawdź warunki gwarancji obu bo Defro ma sporo "gwiazdek" typu wymagana min. temp. powrotu i twardość wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario19691 03.01.2017 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 (edytowane) Jako właściciel jednego z podanych kotłów w podpisie, drugi raz bym go nie wybrał ponieważ:- niska komora zasypowa tylko 20cm- drzwiczki załadowcze pochylone - KPW nie wchodzi za głęboko.- opłomek nie doczyścisz- nie oddzielony ruszt ponowy od popielnika- 10kW to zasyp max 11-12kg węgla (choć na stało-palność nie narzekam 1 zasyp dziennie do -10 poniżej 2xzasyp 2/3 )- 10 kW ma o jedną mniej półkę niż w rysunku- nie jest kotłem podajnikowym- nie jest kotłem dolnego spalania Z dwóch powyższych nie wybrałbym żadnego. Lecz tego http://ranking.czysteogrzewanie.pl/kotly-gornego-spalania/kociol/setlans-air Ma to lepiej rozwiązane co przeszkadza w moim kotle Z Wenus 10kW.Tu masz opinię jednego z użytkowników w porównaniu do Defro :Ja mam bliźniaczo podobny kociołek Setlans AIR - tyle że ma on 12 kW i fabryczna kierownice powietrza (KPW). Świadomie kupiłem go w lecie tego roku rezygnując z MPM'a (po lekturze o zadymianiu kotłowni , smole w komorze i jego wybredności jeśli chodzi o opał) .Jestem zadowolony - caly zasyp węgla pali sie w zaleznosci od temperatur na zewnątrz oraz kotła 12-16 godzin (miarkownik mechaniczny) .Bardzo łatwe czyszczenie (wyczystka z przodu) - czyscze go co drugi dzien profilaktycznie bo jest to bardzo wygodne. Paliłem już w nim węglem,drewnem i owsem z dobrymi rezultatami .Bardzo łatwe rozpalanie od góry dzięki kierownicy powietrza (działa jak palnik) - nie trzeba duzej ilości drewna do rozpałki.Jest szczelny (jeśli chodzi o lewe powietrze) .Jedyne co bym w nim zmienił może to dał większy popielnik - po 2 dniach palenia węglem jest praktycznie pełny. Edytowane 3 Stycznia 2017 przez Mario1969/1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly123 04.01.2017 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 to wlasnie jest przydatna opinia, dzieki Mario za wpis, napewno sprawdze tego Setlans-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts