Eltanin 29.12.2016 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Cześć. Mam mieszkanie w bloku. Do czego służy próg za wejściem na balkon? Chciałbym go skuć, bo będę miał problem z ułożeniem desek tarasowych. Czy nic się nie stanie jak to zrobię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 30.12.2016 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 A jaki problem z ułożeniem desek ? Dajesz tzw. legary ( grubość na wysokość progu) i do nich kręcisz deski. Nie kuj tego progu bo podejrzewam, że jest to tzw. domurówka cokołu na którym stoją drzwi balkonowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portaga 30.12.2016 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Rozumiem, że płyta balkonowa jest ta samą płytą, którą masz w pokoju? No bo jak inaczej?Prawdopodobnie ktoś "mądry" kiedyś kupił za krótkie drzwi balkonowe i żeby je osadzić, to ktoś "mądry" zrobił ten cokół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 30.12.2016 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Może ktoś zrobił mocniejszy spadek, żeby woda nie wlewała się do domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltanin 01.01.2017 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 (edytowane) A jaki problem z ułożeniem desek ? Dajesz tzw. legary ( grubość na wysokość progu) i do nich kręcisz deski. Nie kuj tego progu bo podejrzewam, że jest to tzw. domurówka cokołu na którym stoją drzwi balkonowe. Legary będą szły w poprzek, nie równolegle, stąd problem. Mówicie, że lepiej nie skuwać? Edytowane 1 Stycznia 2017 przez Eltanin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 02.01.2017 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Nie skuwaj bo możesz naruszyć osadzenie drzwi. Można wycinać ale wtedy naruszysz warstwę izolacji nie mówiąc już o elewacji. Daj pod te legary np. płaskowniki metalowe i woda poleci a wtedy deskami wejdziesz pod same drzwi. No chyba, że dowiesz tego mądrego wykonawcę i on Ci rzeczowo i z wiarygodnością powie jakie są tam warstwy i czego oraz kiedy to było dolane a zwłaszcza czy jest to dolewka wykonana po wylewce na balkonie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.01.2017 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Blok jest nowy czy stary? Z czego jest wykonana ta ściana? "Biała ściana" to tynk + ocieplenie czy inna konstrukcja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 02.01.2017 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 W poprzek legarów nie dawaj bo balkon na pewno ma spad od drzwi, jak dasz deski w poprzek to utrudnisz odpływ wody z balkonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 02.01.2017 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Legary proponuję dać równolegle do drzwi, żeby deski szły prostopadle - rozwiązuje to problem progu. Deski zwykle daje się ryflowane, żeby nie były śliskie i jeżeli są ułożone zgodnie ze spadkiem to bardzo szybko wysychają po deszczu, a to spora zaleta. Żeby legary nie utrudniały spływu wody po płycie to należy podłożyć pod nie przekładki dystansowe z PCV grubości ok. 1 cm, żeby się od kurzu i paprochów szczeliny nie pozatykały - poza spływem wody rozwiązanie takie zdecydowanie przedłuży też żywotność legarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikalo 03.01.2017 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Lepiej z tym nie kombinować, tak jak radzą wyżej koledzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 03.01.2017 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 W poprzek legarów nie dawaj bo balkon na pewno ma spad od drzwi, jak dasz deski w poprzek to utrudnisz odpływ wody z balkonu. Pisałem wyżej o płaskownikach pod legary a poniżej ,,Wojtek,, też coś o tym napisał. Trzeba czytać uważniej posty i do końca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltanin 02.03.2017 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Nie skuwaj bo możesz naruszyć osadzenie drzwi. Można wycinać ale wtedy naruszysz warstwę izolacji nie mówiąc już o elewacji. Daj pod te legary np. płaskowniki metalowe i woda poleci a wtedy deskami wejdziesz pod same drzwi. No chyba, że dowiesz tego mądrego wykonawcę i on Ci rzeczowo i z wiarygodnością powie jakie są tam warstwy i czego oraz kiedy to było dolane a zwłaszcza czy jest to dolewka wykonana po wylewce na balkonie . Odświeżam temat, bo żaden sprzedawca nie chce zrobić mi schodka (za mały żeby można było przymocować). Mogę tylko podwyższyć taras ponad ten próg, ale barierka wtedy wydawałaby się za niska. Wracając do progu. Hydroizolację robiłem sam i jeszcze mi zostało do rozrobienia, więc to nie problem. Wydaje mi się, że jest to właśnie dolewka wykonana po wylewce balkonu, ponieważ pamiętam, że miała trochę inny kolor i strukturę. Jeżeli będę robił ostrożnie i nie wejdę pod drzwi to wydaje mi się że nic z drzwiami się nie stanie. Podejrzewam, że ten próg miał za zadanie tylko ograniczyć ilość śniegu i wody, które mogłyby zalegać pod drzwiami. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltanin 05.03.2017 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Mam nowe informacje.Odkryłem kawałek hydroizolacji przy drzwiach. Jest tam taśma uszczelniająca idąca w dół za progiem, styk progu z drzwiami uszczelniony silikonem. Sam próg też zakręca w dół przy drzwiach, wygląda, jakby był prefabrykowany i tylko przyklejony do balkonu, nie podchodzi pod drzwi.Czy miałem więc rację i jest to tylko schodek, albo ograniczenie przed zaleganiem śniegu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.03.2017 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 (edytowane) Może tak być - prawdopodobnie to ograniczenie przed wodą i śniegiem. Edytowane 5 Marca 2017 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltanin 19.06.2017 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2017 Waham się cały czas...Czy ten próg może także pełnić funkcję termoizolacyjną? Nie chciałbym, aby pojawił mi się mostek termiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts