Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skucie progu na balkonie

Recommended Posts

A jaki problem z ułożeniem desek ? Dajesz tzw. legary ( grubość na wysokość progu) i do nich kręcisz deski. Nie kuj tego progu bo podejrzewam, że jest to tzw. domurówka cokołu na którym stoją drzwi balkonowe.

Legary będą szły w poprzek, nie równolegle, stąd problem.

Mówicie, że lepiej nie skuwać?

Edytowane przez Eltanin

Nie skuwaj bo możesz naruszyć osadzenie drzwi. Można wycinać ale wtedy naruszysz warstwę izolacji nie mówiąc już o elewacji. Daj pod te legary np. płaskowniki metalowe i woda poleci a wtedy deskami wejdziesz pod same drzwi. No chyba, że dowiesz tego mądrego wykonawcę i on Ci rzeczowo i z wiarygodnością powie jakie są tam warstwy i czego oraz kiedy to było dolane a zwłaszcza czy jest to dolewka wykonana po wylewce na balkonie .

Legary proponuję dać równolegle do drzwi, żeby deski szły prostopadle - rozwiązuje to problem progu. Deski zwykle daje się ryflowane, żeby nie były śliskie i jeżeli są ułożone zgodnie ze spadkiem to bardzo szybko wysychają po deszczu, a to spora zaleta. Żeby legary nie utrudniały spływu wody po płycie to należy podłożyć pod nie przekładki dystansowe z PCV grubości ok. 1 cm, żeby się od kurzu i paprochów szczeliny nie pozatykały - poza spływem wody rozwiązanie takie zdecydowanie przedłuży też żywotność legarów.

• 1 month później...
Nie skuwaj bo możesz naruszyć osadzenie drzwi. Można wycinać ale wtedy naruszysz warstwę izolacji nie mówiąc już o elewacji. Daj pod te legary np. płaskowniki metalowe i woda poleci a wtedy deskami wejdziesz pod same drzwi. No chyba, że dowiesz tego mądrego wykonawcę i on Ci rzeczowo i z wiarygodnością powie jakie są tam warstwy i czego oraz kiedy to było dolane a zwłaszcza czy jest to dolewka wykonana po wylewce na balkonie .

Odświeżam temat, bo żaden sprzedawca nie chce zrobić mi schodka (za mały żeby można było przymocować). Mogę tylko podwyższyć taras ponad ten próg, ale barierka wtedy wydawałaby się za niska.

Wracając do progu. Hydroizolację robiłem sam i jeszcze mi zostało do rozrobienia, więc to nie problem. Wydaje mi się, że jest to właśnie dolewka wykonana po wylewce balkonu, ponieważ pamiętam, że miała trochę inny kolor i strukturę. Jeżeli będę robił ostrożnie i nie wejdę pod drzwi to wydaje mi się że nic z drzwiami się nie stanie. Podejrzewam, że ten próg miał za zadanie tylko ograniczyć ilość śniegu i wody, które mogłyby zalegać pod drzwiami. Co o tym myślicie?

Mam nowe informacje.

Odkryłem kawałek hydroizolacji przy drzwiach. Jest tam taśma uszczelniająca idąca w dół za progiem, styk progu z drzwiami uszczelniony silikonem. Sam próg też zakręca w dół przy drzwiach, wygląda, jakby był prefabrykowany i tylko przyklejony do balkonu, nie podchodzi pod drzwi.

Czy miałem więc rację i jest to tylko schodek, albo ograniczenie przed zaleganiem śniegu?

• 3 months później...