finlandia 20.01.2017 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 No właśnie. A najgorsze jest w tym wszystkim to, że wersja automat jest zwykle tylko "ciut" droższa. Jak się kupuje drzwi i od nich oczekiwania, to nawet gdyby dopłata do automatu wynosiła 200 zł to warto (zwykle jest mniej). Inna sprawa, że najpierw trzeba uwzględnić za ok 200-300 zamek listwowy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 20.01.2017 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 ważne pytanie - jak zamykałeś drzwi ? Tylko na klamkę czy kluczem ryglowałeś zasuwnicę ? zamykałem dwa zamki razem, dolny-podklamkowy który wysuwa rygiel na wysokości zamka i z 10cm od dołu oraz górny montowany z 40cm nad klamką. Oba zamki mają napis KMT. Badziwe i tyle. Nawet w katalogu nie pamiętam żeby była mowa o jakiś listwowych. Jedynie co to dopłaciłem do elektrozamka bo są to drzwi bez klamki zewnętrznej -mają pochwyt. Dla nas dopłata 300zł za porządny zamek niebyłaby problemem ale o takim zamku nie słyszałem. A tak na marginesie co mi po zamku jak skrzydło powichrowane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 20.01.2017 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 (edytowane) No właśnie Co mi po zamku ? Właśnie to ze ryglowanie za każdym razem skrzydła zapobiega jego wyginaniu się Zwłaszcza w drzwiach metalowych gdzie na słońcu zewnętrzna blacha osiąga o wiele wyższe temperatury jak ta od zewnątrz i gnie się Zdejmij skrzydlo Połóż poziomo Podeprzyj na dolnej i górnej części Usiądź w polowie wysokości przy klamce tylko uważaj by klamka Ci krzywdy w przedziałku nie zrobiła Sprawdź czy wyprostowales jak nie to weź żonę na kolana by bardziej dociążyć Tą metodą wyprostujesz Porada zakrawa na źart ale jest skuteczna Edytowane 20 Stycznia 2017 przez Ok**se Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 20.01.2017 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 No chyba że przy tym tej metodzie strzeli blacha i pójdzie widoczne przegięcie na powierzchni.. U siebie mógłbym zaryzykować - u ludzi nie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 20.01.2017 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 No chyba że przy tym tej metodzie strzeli blacha i pójdzie widoczne przegięcie na powierzchni.. U siebie mógłbym zaryzykować - u ludzi nie.. Finlandia Praktykowane z pozytywnym skutkiem u siebie. Oczywiście trzeba delikatnie a nie skakać od razu ale metoda sprawdzona i skuteczna. Nie tylko przy metalowych także przy PVC czy aluminium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 20.01.2017 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Mnie nie namówisz:). Ale Inwestor który nie ma innej nadziei może próbować. Ja się nie podejmę, bo w razie niepowodzenia będę się czuł zobowiązany.. Także - ryzyko nieadekwatne zarobku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 20.01.2017 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 OknoHouse powiem tak -mam taki sam pomysł z moim instalatorem drzwi po odczytaniu emaili od kmt haha. Drzwi przez środek mają przeszklenie i trochę się baliśmy żeby nic nie strzeliło. Na dzień dzisiejszy zrobiliśmy tak, że chłopaki zawiasami wyregulowali drzwi górą żeby dobrze dociskały a futrynę przy zawiasach wycieli z pianki (mam już tynk wewnętrzny i ocieplenie zewnętrze-ból jak ch...) i futrynę dostawili do skrzydła i próg poprawili. Oczywiście futryna już nie trzyma pionu ale na to się świadomie zgodziłem. Wiatr już nie wieje. Jedynie w te mrozy delikatnie przy uszczelkach dołem pojawia się zaszronienie ale to już kwestia regulacji lub delikatnego podgięcia skrzydła tyłkiem. Załatwię dobry aparat i postaram się wam pokazać jak w górnych i dolnych rogach blacha się wygięła. Ból jest największy że drzwi za kupę kasy, producent ma to głęboko w d..., zasłania się normami a klient zostaje sam z monterem na polu bitwy. Nie mam w domu wiatrołapu i szczelność drzwi była u mnie priorytetem a tu.... . Teraz KMT powinno mi dopłacać do ogrzewania za te nieszczelności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 20.01.2017 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Twój przypadek nie jest jakoś szczególnie odosobniony i nie mówię tu konkretnie o tej jednej firmie.Takie rzeczy się zdarzają, dlatego traktuję drzwi stalowe jako tanią alternatywę dla produktów o lepszych właściwościach (i wyższej cenie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CZARNY. 20.01.2017 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Zwłaszcza , zgodnie zresztą z tym co Mówi przedmówca , drzwi aluminiowe robione pod wymiar są niewiele droższe od drzwi stalowych "renomowanego polskiego producenta " ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coperek 20.01.2017 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Żadne KMT omijać dalekim łukiem, kupiłem takie kmt 75 plus miały być super extra. Strona wchodnio i trochę południowa tak do 11 wali słońce. Po jednym lecie drzwy(skrzydło) wygieło się w tzw łódkę (górą i dołem odstają a środkiem dociskają do futryny). Po złożeniu reklamacji przez firmę montująca producent odpisał ze drzwi są zgodne z jakąs tam normą i "odgięcie drzwi górą 4mm i dołem 4mm przyjmuje się jako normę". To jak kur... to mają być super hiper szczelne drzwi jak z zewnątrz widać światło szczelinami?????? Po wyregulowaniu drzwi zeby nie było szpary u góry na dole zrobił się prześwit ponad 1 cm licząc od czoła uszczelki. W nosie z takim producentem. Co więcej zarówno dolnym zamkiem jak i górnym wieje. Porażka. drzwi za około 4tys a gorsze jak sąsiada z obi za 1,5tyś.mogę to tylko potwierdzić, a bezpośrednim tego dowodem jest moja obecność na forum muratora w poszukiwaniu ratunku nie kupujcie KMT, u mnie po 5 latach drzwi jak banan, wieje od nich jak diabeł, a są od strony zachodniej, skąd wiatrów u nas najwięcej. no i wystawione na zachodzące słońce, które potrafi ładnie operować latem... nie dość że się powypaczały, to jeszcze okładzina się poodklejała, popękała, jakieś bąble, wilki jakieś - katastrofa :/ nie wspominając o ościeżnicy z jakiejś cieniutkiej blaszki, sprawiającej wrażenie, że się zaraz rozsypie - srogie rozczarowanie... radźcie towarzysze na co to wymienić - na razie na celowniku hormann i urzedowski, bo te nazwy padły w wątku, ale chętnie poczytam inne opinie. technologia właściwie obojętna, budżet jeszcze nie znany, ale już wiem, ze parę 'szelestów' trzeba będzie wywalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 20.01.2017 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 ...nie dość że się powypaczały, to jeszcze okładzina się poodklejała, popękała, jakieś bąble, wilki jakieś - katastrofa :/ nie wspominając o ościeżnicy z jakiejś cieniutkiej blaszki, sprawiającej wrażenie, że się zaraz rozsypie - srogie rozczarowanie... ... Czy mogę prosić fotkę? Bo takich wad jeszcze nie widziałem, a chętnie poszerzę horyzonty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 20.01.2017 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Pomyśl np. KRISPOL ADAMS AWILUX i jeszcze wielu innych w aluminium z wypelnieniem.Moze odrobine drozej ale temat z glowy na lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coperek 20.01.2017 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Czy mogę prosić fotkę? Bo takich wad jeszcze nie widziałem, a chętnie poszerzę horyzonty. jak mnie moja wybiórcza pamięć nie zawiedzie, to zrobię fotki i wkleję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coperek 21.01.2017 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2017 bąble słabo na zdjęciach widać, ale ten na zdjęciu ma kilka centymetrów i pewnie na wiosnę pęknie jak pozostałe. i cała masa innych, mniejszych praktycznie na każdym tłoczeniu. żeby nie było: drzwi mają 'odaszenie' - realizowaliśmy projekt 'Roksana' (http://www.archeton.pl/projekt-domu-roksana_870_opisogolny) i za daszek robi lukarna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 22.01.2017 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Jak żyję to jeszcze nie widziałem aby KMT tak się zachowywało. Technologicznie jest to jeden z minusów głębokich tłoczeń. W tłoczeniach płytkich (patrząc na drzwi które były kilka lat wstecz) takie rzeczy nie występowały. Jeśli już to były one widoczne na etapie produkcji, gdzie np. spadła kropelka smaru z maszyny na blachę i w tym miejscu laminat nie przykleił się. Ale to powstawał wielki purchel więc każdy od razu to widział. P.S. jak mocno wygięło się skrzydło? Ciężko stwierdzić to po zdjęciu. Oczywiście bada się to w inny sposób (patrz zdjęcie z poziomicą) ale nie o to chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 22.01.2017 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Takie zachowanie okleiny do tej pory znałem z produktów firmy na "Gie". Może to kwestia koloru (mahoń?) albo dość starych drzwi z serii "standard 55" gdzie nie ma całościowego ramiaka drewnianego (tak jak w firmie na "ju" gdzie też widziałem już wygięte skrzydła. Klamka - to niestety - ten model tak ma. Wymieniałem już ich parę nawet na gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazwoj 23.01.2017 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Ja znowu znam takie zachowanie drzwi w tym kolorze z firmy "Bo". Też było to kilka lat temu, bo teraz nie mają tego koloru w ofercie. I rzeczywiście muszę potwierdzić, że jest to przypadłość drzwi sprzed 5-8 lat, w ciemnych kolorach z głębokim tłoczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coperek 23.01.2017 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 (...) P.S. jak mocno wygięło się skrzydło? Ciężko stwierdzić to po zdjęciu. Oczywiście bada się to w inny sposób (patrz zdjęcie z poziomicą) ale nie o to chodzi. na dole i na górze odstają ok.4-5mm - normlanie przy nie przekręconym zamku jest prześwit (nawet miałem dołożyć do zdjęć, ale za leniwy jestem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Kalita 26.01.2017 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 (edytowane) Miałem też kiedyś sytuację, niestety też z tej firmy 5-8 lat temu, że cała partia była pogięta, bo jakiś magazynier drzwi ustawiał w pionie, zamiast je położyć jedno na drugim (oficjalne wytłumaczenie producenta). Na szczęście ostatnio bardzo się poprawili i już nie ma takich akcji. [reklama związana z działalnością firmy] Edytowane 26 Stycznia 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 26.01.2017 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 (edytowane) na dole i na górze odstają ok.4-5mm - normlanie przy nie przekręconym zamku jest prześwit (nawet miałem dołożyć do zdjęć, ale za leniwy jestem ) Znam to aż za dobrze, bo też jestem leniwy . Walczę z tym od małego ale jakoś mi nie idzie. Stąd też nie napisałem Ci jak to się bada dokładnie. Odchylenia od płaskości skrzydła w pionie bada się w sposób następujący: -kładzie się skrzydło na np 2 stojakach ustawionych równolegle do podłoża -najpierw bada się 1 stronę, a później 2 - około 5cm od góry i od dołu skrzydła daje się pręt średnicy 10mm -pręt od pręta wychodzi w odległości 200cm, czyli możemy mieć odchylenie 2mm na 1m długości co daje nam łączne odchylenie do 4mm włącznie pomiędzy tymi pręcikami -następnie przykłada się na te pręty łatę i sprawdza czy odchylenie nie jest większe jak 14mm (10mm pręciki i 4mm wygięcie skrzydła) -oczywiście badamy na jednej stronie ugięcia które są możliwe (wklęsłe lub wypukłe) - stąd wynik nie może być mniejszy niż 6mm (10mm pręt minus 4mm ugięcie) -badanie przeprowadza się z 2 stron (zewnętrznej i wewnętrznej) Jest w internecie cały dokładny opis tego badania i po co są te pręciki (podpórki). Jakbyś przyłożył np na płasko łatę do dołu skrzydła to wiadomo, że u góry będzie wyło dobrze i na 100000% wyjdzie Ci odchylenie ponad 4mm. Co do zdjęć - wrzuć tutaj. Na pewno przydadzą się innym w przyszłości. Edytowane 26 Stycznia 2017 przez theme doprecyzowanie aby nie było niejasności jakie są dopuszczalne odchyłki w 2 strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts