yaro137 30.12.2016 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Witam. Ponieważ dom będę miał ogrzewany podłogówką hydraulik zaleca, jeśli dobrze zrozumiałem, aby w łazience i suszarni zastosować grzejniki z grzałką elektryczną, ale wpiąć je w obieg podłogówki. Plus miałby być taki, że grzałka maiła by wtedy jedynie dogrzewać w grzejniku ciepłą wodę, która by napłynęła z podłogówki. Zastanawia mnie, czy ma to sens, bo w takim układzie ta podgrzana woda nie stała by chyba w grzejniku ale uciekała by dalej w obieg podłogówki. Co o tym myślicie? Przy okazji, czy każdy grzejnik wodny nadaje się do zainstalowania grzałki elektrycznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 30.12.2016 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Zrobisz wtedy ogrzewanie elektryczne. Aby to działało grzejnik musi być zamknięty.Rozwiązanie takie stosuje się tylko na lato aby można było coś wysuszyć jeśli pogoda nie pozwala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 31.12.2016 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Czyli zimą nie ma to sensu tak? Podobnie zdaje się z podłogówką latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 31.12.2016 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Zrób po prostu drabinki z grzałkami (większość obecnie dostępnych ma możliwość montażu grzałki - pytaj przy zakupie), możesz wpiąć w układ OP, masz przecież zaworki odcinające. Zimą przetestujesz, czy drabinka "suszy" ręczniki przy zasilaniu temperaturą z podłogówki. Jak tak - zostawiasz na zimę, latem odcinasz zasilanie/powrót wodne i grzejesz prądem. To samo, jak zimą będzie słabo z OP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 31.12.2016 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 na razie ogrzewanie podłogowe nei przekracza u mnie 29C. podłączać grzejnik pod 29C - raczej nie ma sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 31.12.2016 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 na razie ogrzewanie podłogowe nei przekracza u mnie 29C. podłączać grzejnik pod 29C - raczej nie ma sensu Dla grzania tak (chyba że wielkością nadrabia ) -ale do podsuszania może będzie ok? Trzeba potestować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 31.12.2016 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Ja do 29 nie będę mógł grzać bo na pietrze będę dawał panele a na te gwarancję dają zdaje się do 26 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 31.12.2016 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 E tam, spokojnie - gwarancja dotyczy raczej temperatury posadzki a my piszemy o temp zasilania wody w podłogówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 01.01.2017 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Hmm zaczynam się zastanawiac w takim układzie czy nie lepiej jednak będzie zainstalować piec, który będzie w stanie obsłużyć podłogówkę i grzejniki. Potencjalnie były by to 4 grzejniki - 2 łazienki, pralnia, garaż. Różnica w cenie z tego co słyszałem to ok 1,5k a daje możliwość wpakowania jeszcze gdzieś grzejnika gdyby okazał się przydatny. Tu już jednak chyba traci się oszczędności z ogrzewania podłogowego, bo na grzejniki trzeba dużo więcej energii/gazu do podgrzania wody do jednak dużo wyższej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 02.01.2017 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Możesz zastosować grzejniki "przewymiarowane" czyli dostosowane mocą/rozmiarem do zasilania niższą temperaturą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 02.01.2017 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Hmm zaczynam się zastanawiac w takim układzie czy nie lepiej jednak będzie zainstalować piec, który będzie w stanie obsłużyć podłogówkę i grzejniki. Będzie znacznie drożej. Zrób tak jak radzi Ci przemo1, czyli drabinki z grzałkami. @przemo1 Przy temperaturach zasilania rzędu 35'C to już nawet się nie opłaca przewymiarowywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts