Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kamienica (zabytek) ocieplenie !

Mariog86

Recommended Posts

Witam jak w temacie, mieszkam na parterze w kamienicy zabytkowej 120m podpiwniczonej. Chciałem ocieplić od strony piwnicy stop bo podłogi są koszmarnie zimne i ciepło momentalnie się traci jak wygaśnie w piecu. Teraz pytanie Wełna skalna czy styropian ? Czy grubość 10 cm wystarczy ? Czy znacie jakieś sposobny ocieplenia ścian od środka, oczywiście żeby się grzyb nie pojawił. Pytam o ocieplanie od wewnątrz z racji tego, że przy zabytku nic na zewnętrznej elewacji nie wolno zrobić.

Pozdrawiam.

Wełna lepsza styropian tańszy ,ale 10 cm. to mało minimum 15 cm.

A czemu to wełna lepsza? Tylko błagam, nie mów że oddycha :-(

Ja powiem inaczej. minimum 15,5cm!! 15 to nędza.

Drzewiej dawali 5cm i wystarczało, teraz daja minimum 15? Co to fizyka się zmieniła i ciepło szybciej przenika przez przegrody?

Chcesz miec dobrą odpowiedz, to trzeba policzyc ile tego ciepła ucieka obecnie a ile bedzie uciekać po zadaniu X czy Y cm ocieplenia. Zestawiasz to z cena materiału ociepleniowego o grubości X czy Y i masz odpowiedz ile "Ci" wystarczy.

Wcześniej dawali 5 cm. bo nie oszczędzali na ogrzewaniu , teraz oszczędzają i 15cm. dają ... Nie trzeba liczyć , żeby to wiedzieć ...

Brak spójności w tym co piszesz. Skoro nie oszczedzali na ogrzewaniu to po co dawali nawet 5cm? A co jak teraz dadzą 10cm, to nie bedzie to oszczędzanie na ogrzewaniu? Bedzie, tylko mniejsze niż przy 15cm. I jeszcze mniejsze niż przy 20cm.

TRZEBA liczyc żeby włąsnie wiedzieć ile się oszczędzi a ile się zapłaci za wykonanie. Inaczej można się rozczarować, przepłacić itp

Edytowane przez Jastrząb

Zanim zaczniesz cokolwiek robić zapytaj się konserwatora co o tym sądzi i dlaczego. Może mieć własny pomysł, może go nie mieć. Pytanie deczko z boku: ściany suche czy wilgotne? Teoria twierdzi, że wełna powinna być ok, zwłaszcza jak powietrze jest w miarę suche a pomieszczenie ogrzane

Rozmawiałem z Administratorem i nie widzi problemu, Konserwator czepia się zewnętrznych ścian. W piwnicach nie ma wilgoci i nie są ogrzane, jedynie można powiedzieć, że moja jest ogrzana bo mam tam piec czyli jakieś źródło ciepła jest.

co myślicie o tym ?

http://allegro.pl/welna-elewacja-fasada-lamela-petralamela-15cm150mm-i6666951953.html

Edytowane przez Mariog86

znaczy co planujesz podłogi te lodowate a i jak rozumiem ściany. Kamienica już ma pustkę powietrzną w ścianach fasadowych? Jeśli tak to pustkę wypełniasz /wypełnia firma . Jeśli nie wiesz /nie ma to sugerowałbym folie wielowarstwowe, na posadzkę też . Tylko to drogo wychodzi i tak jak przy styropianie wentylacja dobra musi być .