Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie bardzo proszę doświadczonych budujących- obytych z cenami :))) o kilka rad.

Zobaczyłam dom w agencji nieruchomosci ( a. Pod Orłem w Bielsku- Białej)

opis:

Okolica Bielska - kierunek Żywiec, dom jednorodzinny budowany w 2003r w budowie. -rozkład: niepodpiwniczony, - parter - pow. 42 mkw - wiatrołap, pom. gospdoarcze, łazienka, hall, pokój dzienny połączony z aneksem kuchennym, - poddasze - pow. 35 mkw / po podłodze/ - 3 pokoje ze skosami, hall, -ściany - pustak pgs, wykonane tynki wewnętrzne -okna - pcv, - podłogi - wylewki, płyty na poddaszu, -wykonana instalacja elektryczna i wodna - brak przyłączy --woda - studnia, prąd - słup na działce -dach - dachówka -ogrzewanie - kominek - do wykonania : przyłącza, podłogi, łazienka, malowanie ścian, elewacji zewnętrznej - działka o pow. 645 mkw - nieogrodzona, droga dojazdowa utwardzona

- jest wyceniony na 160000( w tym działka w tym regionie to 40 ooo) czyli w sumie jest wyceniony na 120 ooo. Trochę sprzedający go udziwnił- wkładajac gorsze okna( myslę, że w projekcie były lepsze) poszperałam trochę i znalazłam ten projekt w projektach AGROBISP z Krakowa , ale z lustrzanym odbiciem:

http://www.agrobisp.com.pl/cgi-bin/store?action=display&item=344&usid=1

Orientacyjny koszt realizacji systemem zleconym w poziomie cen III kw. 2004 r netto:

"pod klucz" - 135300 zł

"stan surowy otwarty" - 63591 zł

"stan surowy zamknięty" - 77121 zł

Jak sądzicie czy 125 ooo czyli tyle ile chcą w nieruchomościach za taki mały niewykończony dom to duzo czy mało? dom stoi 80 km od Krakowa

Jak wy go wyceniacie? oto adres

http://www.pod-orlem.bielsko.pl/kat.php?obj=SD

trzeci od lewej w pierszej linijce

serdecznie pozdrawiam

Witam ,ktoś tu musi coś napisać :D

aż tak dobrze to się nie znam ale na mój gust domek fajny

co do ceny działki to moge się zgodzić ziemia dziś w cenie

ale co do domku ,ja bym nie kupił mając tyle kasy :-?

na stronie agrobisp.........podany jest koszt realizacji

77tyś + vat to daje ok 94 tyś ale myslę że można byłoby go wybudować

o wiele taniej ,do tego musisz jeszcze doliczyć koszty wykończenia

z drugiej jednak strony pewne sprawy budowlane masz już za sobą

dla mnie za drogo o ok 40 tyś (ale to moje zdanie :roll: )

dziękuję za odpowiedz

tez mi się tak wydaje, że cena jest zawyzona i że na ten stan wykończenia z 80 ooo dopiero poszło a może i mniej? ja kompletnie tego ocenic nie umiem . W sumie to jednak nie wiem fajnie jakbym się tu odezwał ktos kto ten domeczek wybudował :))

tylko, że on taki mały, że wątpię, że ktoś go wybudował :)))

mam w planie wybudować taki mały domek do 80 m2

robiłem rozeznanie w cenach ,średnio (tak mnie wyszło)

od 700zł do .... (tu można poszaleć) za m2 stan surowy zamkniety

i ludzie zalecają doliczyć ok 20% na nieprzewidziane wydatki :roll: (ale to nie reguła)

stąd moja poprzednia wypowiedz co do wartości ale jeśli chcesz wybudować dom od podstaw

to musisz liczyć się z np.załatwianiem pewnych formalności itd duzo tego

może potarguj się skoro domek ci się podoba :roll:

Mnie ten domek też się podoba- ale w życiu bym go nie kupiła- za drogo i projekt troche zniekształcony( okna w róznych kolorach :evil: )

Na szczęście działkę już mam( niestety wąską :( ) i przyłącza tam jakieś są. Wystarczy się podłączyć- troche się nie znam ,ale sąsiad który się zna mówi, że super bo dużo zaooszczędzimy dzięki temu.

Już marzę, żeby budować, ale sprzedaz mojego starego domu się przeciąga i muszę się uzbroić w cierpliwość . Oczywiście fundusze mam ograniczone i będę budować na co mnie stać. Po za tym mieszkałam już w domu 180 mkw( dla mnie za duuuuży) , teraz mieszkam w domku 100 mkw. I w sumie jak będę miała 70 mkw to mi w zupełności wystarczy- mam słabosc do takich małych domków :))

popatrz jaka jest rówżnica- na projekcie wydaje się taki wielki, a w realu w sumie malutki jest.... :))

CZy sądzisz ,że budując z materiałów ze średniej półki i bez wykończenia( kuchnia, łazienka, kafelki , podłogi, płot) można go wybudowac w tym regionie śląskim za 70-80 .000 zł?

Dizers teraz ,, wpadłam" na projekt twojego domku i bardzo mi się podoba- niestety w obu przypadkach kubatura trochę przyduża :((

Ja tak mysle na górze zrobić z dwóch pokoi jeden !

Jedno mnie tylko ciekawi- gabaryty bardzo podobne obu projektów a mój w wycenie agrobisp pod klucz droższy o 30.000? :o nie wiem dlaczego

zalezy kto robi tą wycenę i jak ?? na podstawie jakich cen ??

najlepiej było by zaopatrzyc się w kosztorys ale to też kosztuje

im prostsza konstrukcja domu tym taniej

a co do pytania odnośnie wybudowania za 70-80 tys ??

trudno jest mi teraz odpowiedzieć nie jestem jeszcze na takim etapie

żeby porozmawiać o kosztach myslę ze jak ktoś się postara

a do pomocy przy budowie zatrudni np.rodzinę to myslę że tak ,uda sie :D

w każdym razie ja chce tak zrobić :D

a tu masz jeszcze kilka uwag

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=373621&highlight=#373621

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=380430&highlight=#380430

szukaj na forum lub pytaj !!!!!!!!!! :D

o my na pewno duzorzeczy bedziemy robić sami i z pomocą znajomych

ostatnio robiliśmy u teściowej remoncik - sufity podwieszane, ścianki działowe z profili aluminiowych i płyt gipsowych, kafelki kładliśmy i wszystko sami- to jest bardzo prosta sprawa jak już się to raz zrobi samemu, tylko cierpliwości trzeba no i dużo więcej czasu schodzi

, przyszła kuzynka co się buduje i była w szoku- mówi ale żeście na robociźnie zaoszczędzili

- w Castoramie mają takie fajne żółte karteczki przy kazdym dziale w stylu ,, poradnik budowania"

Wiadomo, że człowiek sobie sam dachu nie postawi , ale właśnie te pitki wykończeniowe kosztują najwięcej