Babette 30.08.2004 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 Witam serdecznie bardzo proszę doświadczonych budujących- obytych z cenami )) o kilka rad. Zobaczyłam dom w agencji nieruchomosci ( a. Pod Orłem w Bielsku- Białej) opis: Okolica Bielska - kierunek Żywiec, dom jednorodzinny budowany w 2003r w budowie. -rozkład: niepodpiwniczony, - parter - pow. 42 mkw - wiatrołap, pom. gospdoarcze, łazienka, hall, pokój dzienny połączony z aneksem kuchennym, - poddasze - pow. 35 mkw / po podłodze/ - 3 pokoje ze skosami, hall, -ściany - pustak pgs, wykonane tynki wewnętrzne -okna - pcv, - podłogi - wylewki, płyty na poddaszu, -wykonana instalacja elektryczna i wodna - brak przyłączy --woda - studnia, prąd - słup na działce -dach - dachówka -ogrzewanie - kominek - do wykonania : przyłącza, podłogi, łazienka, malowanie ścian, elewacji zewnętrznej - działka o pow. 645 mkw - nieogrodzona, droga dojazdowa utwardzona - jest wyceniony na 160000( w tym działka w tym regionie to 40 ooo) czyli w sumie jest wyceniony na 120 ooo. Trochę sprzedający go udziwnił- wkładajac gorsze okna( myslę, że w projekcie były lepsze) poszperałam trochę i znalazłam ten projekt w projektach AGROBISP z Krakowa , ale z lustrzanym odbiciem: http://www.agrobisp.com.pl/cgi-bin/store?action=display&item=344&usid=1 Orientacyjny koszt realizacji systemem zleconym w poziomie cen III kw. 2004 r netto: "pod klucz" - 135300 zł "stan surowy otwarty" - 63591 zł "stan surowy zamknięty" - 77121 zł Jak sądzicie czy 125 ooo czyli tyle ile chcą w nieruchomościach za taki mały niewykończony dom to duzo czy mało? dom stoi 80 km od Krakowa Jak wy go wyceniacie? oto adres http://www.pod-orlem.bielsko.pl/kat.php?obj=SD trzeci od lewej w pierszej linijce serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dizers 30.08.2004 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 Witam ,ktoś tu musi coś napisać aż tak dobrze to się nie znam ale na mój gust domek fajny co do ceny działki to moge się zgodzić ziemia dziś w cenie ale co do domku ,ja bym nie kupił mając tyle kasy na stronie agrobisp.........podany jest koszt realizacji 77tyś + vat to daje ok 94 tyś ale myslę że można byłoby go wybudować o wiele taniej ,do tego musisz jeszcze doliczyć koszty wykończenia z drugiej jednak strony pewne sprawy budowlane masz już za sobą dla mnie za drogo o ok 40 tyś (ale to moje zdanie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Babette 30.08.2004 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 dziękuję za odpowiedz tez mi się tak wydaje, że cena jest zawyzona i że na ten stan wykończenia z 80 ooo dopiero poszło a może i mniej? ja kompletnie tego ocenic nie umiem . W sumie to jednak nie wiem fajnie jakbym się tu odezwał ktos kto ten domeczek wybudował ) tylko, że on taki mały, że wątpię, że ktoś go wybudował )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dizers 30.08.2004 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 mam w planie wybudować taki mały domek do 80 m2 robiłem rozeznanie w cenach ,średnio (tak mnie wyszło) od 700zł do .... (tu można poszaleć) za m2 stan surowy zamkniety i ludzie zalecają doliczyć ok 20% na nieprzewidziane wydatki (ale to nie reguła) stąd moja poprzednia wypowiedz co do wartości ale jeśli chcesz wybudować dom od podstaw to musisz liczyć się z np.załatwianiem pewnych formalności itd duzo tego może potarguj się skoro domek ci się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Babette 31.08.2004 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 Mnie ten domek też się podoba- ale w życiu bym go nie kupiła- za drogo i projekt troche zniekształcony( okna w róznych kolorach ) Na szczęście działkę już mam( niestety wąską ) i przyłącza tam jakieś są. Wystarczy się podłączyć- troche się nie znam ,ale sąsiad który się zna mówi, że super bo dużo zaooszczędzimy dzięki temu. Już marzę, żeby budować, ale sprzedaz mojego starego domu się przeciąga i muszę się uzbroić w cierpliwość . Oczywiście fundusze mam ograniczone i będę budować na co mnie stać. Po za tym mieszkałam już w domu 180 mkw( dla mnie za duuuuży) , teraz mieszkam w domku 100 mkw. I w sumie jak będę miała 70 mkw to mi w zupełności wystarczy- mam słabosc do takich małych domków ) popatrz jaka jest rówżnica- na projekcie wydaje się taki wielki, a w realu w sumie malutki jest.... ) CZy sądzisz ,że budując z materiałów ze średniej półki i bez wykończenia( kuchnia, łazienka, kafelki , podłogi, płot) można go wybudowac w tym regionie śląskim za 70-80 .000 zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Babette 31.08.2004 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 Dizers teraz ,, wpadłam" na projekt twojego domku i bardzo mi się podoba- niestety w obu przypadkach kubatura trochę przyduża ( Ja tak mysle na górze zrobić z dwóch pokoi jeden ! Jedno mnie tylko ciekawi- gabaryty bardzo podobne obu projektów a mój w wycenie agrobisp pod klucz droższy o 30.000? nie wiem dlaczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dizers 31.08.2004 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 zalezy kto robi tą wycenę i jak ?? na podstawie jakich cen ?? najlepiej było by zaopatrzyc się w kosztorys ale to też kosztuje im prostsza konstrukcja domu tym taniej a co do pytania odnośnie wybudowania za 70-80 tys ?? trudno jest mi teraz odpowiedzieć nie jestem jeszcze na takim etapie żeby porozmawiać o kosztach myslę ze jak ktoś się postara a do pomocy przy budowie zatrudni np.rodzinę to myslę że tak ,uda sie w każdym razie ja chce tak zrobić a tu masz jeszcze kilka uwag http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=373621&highlight=#373621 http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=380430&highlight=#380430 szukaj na forum lub pytaj !!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Babette 31.08.2004 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 o my na pewno duzorzeczy bedziemy robić sami i z pomocą znajomych ostatnio robiliśmy u teściowej remoncik - sufity podwieszane, ścianki działowe z profili aluminiowych i płyt gipsowych, kafelki kładliśmy i wszystko sami- to jest bardzo prosta sprawa jak już się to raz zrobi samemu, tylko cierpliwości trzeba no i dużo więcej czasu schodzi , przyszła kuzynka co się buduje i była w szoku- mówi ale żeście na robociźnie zaoszczędzili - w Castoramie mają takie fajne żółte karteczki przy kazdym dziale w stylu ,, poradnik budowania" Wiadomo, że człowiek sobie sam dachu nie postawi , ale właśnie te pitki wykończeniowe kosztują najwięcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dizers 31.08.2004 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 dokładnie o tym samym myslę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts