Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pozioma a opaska z kostki.

Recommended Posts

Witam.

Czy opaska z kostki brukowej dookoła budynku może znajdować się powyżej izolacji poziomej?

Izolacja pozioma kończy się na ścianach fundamentowych na równi z chudziakiem i ociepleniem fundamentów(xps 12cm), a na tym jest pierwszy bloczek z porothermu.

Po wylaniu wylewek i wykończeniu podłóg, będę jakieś 22cm nad izolacją i na tej wysokości chciałbym mieć dookoła kostkę żeby nigdzie nie było żadnego schodka.

Czy wystarczy że teraz na ten porotherm dam styropian (20cm grafit) i mogę spokojnie dojechać kostką do samego budynku?

Wstawiam zdjęcie poglądowe.

SAM_5310 (1152 x 864).jpg

No masz nisko osadzony ten dom, ale to nie problem. Przy ocieplaniu, należy położyć od ziemi opaskę 30-40 cm. ze styroduru, czyli zrobić taki uskok na 3-4cm. pomiędzy ociepleniem właściwym, a cokołem. I będziesz potem mógł se robić kostkę, czy co tam chcesz.

Pogadaj z ekipą od ocieplenia, a oni wszystko ci ładnie zrobią.

Edytowane przez portaga

Witam.

Czy opaska z kostki brukowej dookoła budynku może znajdować się powyżej izolacji poziomej?

Izolacja pozioma kończy się na ścianach fundamentowych na równi z chudziakiem i ociepleniem fundamentów(xps 12cm), a na tym jest pierwszy bloczek z porothermu.

Po wylaniu wylewek i wykończeniu podłóg, będę jakieś 22cm nad izolacją i na tej wysokości chciałbym mieć dookoła kostkę żeby nigdzie nie było żadnego schodka.

Czy wystarczy że teraz na ten porotherm dam styropian (20cm grafit) i mogę spokojnie dojechać kostką do samego budynku?

Wstawiam zdjęcie poglądowe.

[ATTACH=CONFIG]377145[/ATTACH]

generalnie kostka powinna byc nizej i teren ale ja podobnie robie jak mowil przedmowca - bede mial styrodur niemniej wierzch kostki bedzie u mnie 15cm....zobacz ponizsze zdjecie bo bardzo podobne do twojej sytuacji i tak moglbys zrobic:

http://bertrand.pl/pl/images/realizacje/budownictwo_jednorodzinne/2013_jednor_1/6.jpg

• 1 year później...