montenegro 30.12.2016 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Witam Planuję wykonać wiatę z drewna, z boku domu. Mam pytanie :Jakiej grubości słupów użyć, czy 9x9cm są wystarczające ? Widziałem takie w supermarketach.Dach ma być kryty blachą.Jak zamocować belkę wzdłuż ściany, skoro mam 15 cm styropianu ?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 30.12.2016 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Przekroje konstrukcji zależne są od wielkości obiektu. Nie piszesz jakie to mają być wymiary docelowe, kąt dachu itd. Co do sposobu mocowania do ściany to jest kilka natomiast ja na Twoim miejscu nie niszczyłbym tej elewacji i zastosował słupki pionowe na których zamocowana byłaby belka pozioma i na niej dopiero mocowanie krokwi itd. Całość konstrukcji ustabilizowałbym zastrzałami, myślę, że wiesz o co chodzi .Jeżeli jesteś z mego terenu to daj znać możemy omówić wszystko a nawet i wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montenegro 30.12.2016 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Dzięki za odpowiedź. Pomysł z zastosowaniem słupków po obu stronach chodził mi też po głowie z tego samego względu. Pewnie lepiej by było pomysleć o takiej wiacie przed ocieplaniem, ale cóż.Niestety, jestem ze śląska więc to trochę daleko, ale dzięki.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 02.01.2017 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Wrzuć wstępny rzut z wymiarami tej wiaty oraz określeniem przyszłościowego przeznaczenia obiektu ( na auto, do imprezek, drewutnia czy też coś innego a postaram się co nieco podpowiedzieć. Ujmij wysokości też prognozowane jeżeli nie możesz określić kąta nachylenia dachu . Piszesz kryty blachą ale co bliżej na rąbek, trapezowa czy blachodachówka. O ile w typie na rąbek i trapezie kąt dachu może być mniejszy o tyle pamiętaj, że blachodachówka ma wymagane minimum. Weź to też pod uwagę.Po wyborze pokrycia dot. blachy będziesz wiedział jaka jest szerokość krycia i dach można będzie zaprojektować wymiarowo aby uniknąć zbędnego cięcia blachy i odpadu.Wszystkiego najlepszego w tym Nowym Roku.Pamiętaj też , że wiata może mieć zabudowane 3 ściany, może to się przyda przyszłościowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts