Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szukam pomyslu na drewniany plot

Recommended Posts

Mam dzialke, na ktorej poprzednik postawil metalowe slupki (miala byc na nich rozpieta siatka druciana). Zamiast siatki chce postawic drewniany plot, wykorzystujac wkopane slupki. Nie wiem tylko czy to ma sens i jak to rozsadnie rozwiazac, zeby nie tylko konstrukcja byla solidna ale i estetyka zachowana. Czy znacie jakies strony, ktore pokazuja przyklady rozwiazan konstrukcji plotow, pomysly projekty?

W mojej okolicy ogrodzenia z deszczółek są dość powszechne. Robione sa chyba z uwagi na stosunkowo niewielkie koszty.

Widziałem różne warianty, a między innymi ogrodzenie ze stalowych profili o przekroju kwadratu pomiędzy którymi zamocowano płaskowniki i do nich przykręcono sztachetki drewniane. Całośc malowana na brąz. Słupki stalowe były zamurowane w podmóówce beronowej. W wersjach droższych wykonanej z klinkieru. W wersjach jeszcze droższych słupki wymurowane z klinkieru i pomiędzy nimi deszczółki oraz podmóówka z klinkieru - to od frontu. Boki i tył np bez złupków klinkierowych.

W sumie możsliowści jest sporo. Ogólnie wygląda to całkiem dobrze. Sam mam zamiar coś podobnego zastosować.

ten plot to bardziej dla ochrony przed zwierzakami, ktore zajadaja to co sie da na potege. Moim zamyslem jest postawienie wlasnie plotu z poprzecznych 3-4 desek (to nie ma byc forteca). Problemem sa tylko juz istniejace rurki metalowe, ktore mialy byc pod siatke. Szkoda byloby marnowac czyjas prace i myslalam jak to wykorzystac, tzn. przykrecic srubami dechy do rur. Jak wtedy zamaskowac rury. Rysujac wychodzila mi dosc malo estetyczna konstrukcja. A moze jednak wywalic i powstawiac slupki drewniane... Szukalam jakichs rozwiazan konstrukcyjnych ale nadaremno. Dzieki za wszystkie rady zbieram skrzetnie.

Ja bym jednak rozciągnęła siatkę - zieloną powlekaną plastikiem pod przyszły żywopłot.

Nie ma nic ładniejszego od naturalnej ściany z krzewów - można wybrać szybko rosnące i jakie kto lubi.

A siatka najlepiej zabezpieczy posesję przed zwierzętami.

No jedynie mysz się prześliżnie.

Widziałam też połączenie żywopłotu z drewnianym płotem, ale był on na wys. ok 70cm - trzy poziome naturalnie przycięte deski zrobione na ciemno. Wyglądało pięknie.

Sądzę, że twoje słupki do tej koncepcji nie pasują.

Pozdrowionka!

Moja propozycja na zakrycie słupków metalowych przy ogrodzeniu:-do słupka spawać "uszy" (do przykręcenia poziomych poprzeczek nośnych płotu)w postaci nagwintowanych tulejek.Na rurę nasunąć rurę osłonową plastikową (np.rurę rynnową Marleya-ja mam złotawo miedziany kolor).Rozstaw tych "uszów" musi być taki,że zmieszczą się one w rurze osłonowej, w której wykonac należy otwory na śruby mocujące.Po przykręceniu śrub mocujących, które na razie trzymają tylko tę rure osłonową na swoim miejscu, zasypać (lub zalać)rurę osłonową (tę Marleya) mieszanką piaskowo-betonową.Na szczycie włożyć w świeżą zaprawę plastikowy daszek (są takie na wywietrzniki)w kolorze np.brąz. Powstaje piękny złotawo-miedziany słupek okrągły, którego nie trzeba malować chyba przez 60 lat(taka jest chyba gwarancja na kolor rur rynnowych???).Sztachety dać drewniane .Opis może nieprecyzyjny,ale służe dodatkowymi wyjaśnieniami. To jest nasz pomysł (mój i sąsiada) na ładny słupek, przy którym już nigdy nie będę machał pędzlem z farbą.Zrobiłem tak 3 lata temu.Pozdrowionka