anka.w 23.07.2002 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2002 Mam dzialke, na ktorej poprzednik postawil metalowe slupki (miala byc na nich rozpieta siatka druciana). Zamiast siatki chce postawic drewniany plot, wykorzystujac wkopane slupki. Nie wiem tylko czy to ma sens i jak to rozsadnie rozwiazac, zeby nie tylko konstrukcja byla solidna ale i estetyka zachowana. Czy znacie jakies strony, ktore pokazuja przyklady rozwiazan konstrukcji plotow, pomysly projekty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody 23.07.2002 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2002 Jak pamiętam widziałem w krakowie chyba specjalny numer muratora albo cos podobnego cały poświęcony ogrodzeniom. A większość z nich to bajeczne konstrukcje z drewna. Tytuł to chyba właśnie "Ogrodzenia" Popytaj w kioskach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foxal 23.07.2002 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2002 Podpowiadam chodzi o "Ogrodzenia" z firmy Prószyński. 350 przykładów. Cena 30 zł wraz z CD.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 24.07.2002 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2002 Murator też wydał numer specjalny pt. "Wokół domu", czy coś podobnego. Z tym, że są tam nie tylko ogrodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 24.07.2002 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2002 W mojej okolicy ogrodzenia z deszczółek są dość powszechne. Robione sa chyba z uwagi na stosunkowo niewielkie koszty.Widziałem różne warianty, a między innymi ogrodzenie ze stalowych profili o przekroju kwadratu pomiędzy którymi zamocowano płaskowniki i do nich przykręcono sztachetki drewniane. Całośc malowana na brąz. Słupki stalowe były zamurowane w podmóówce beronowej. W wersjach droższych wykonanej z klinkieru. W wersjach jeszcze droższych słupki wymurowane z klinkieru i pomiędzy nimi deszczółki oraz podmóówka z klinkieru - to od frontu. Boki i tył np bez złupków klinkierowych.W sumie możsliowści jest sporo. Ogólnie wygląda to całkiem dobrze. Sam mam zamiar coś podobnego zastosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziuba 24.07.2002 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2002 Jak dla mnie drewniany płot to deski montowane poziomo, jeszcze z korą na brzegach, ze dwie, trzy. Takie tylko pocięte na deski pnie. No ale czy to ma być dla ozdoby czy żeby sie oddzielić od reszty świata??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka.w 24.07.2002 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2002 ten plot to bardziej dla ochrony przed zwierzakami, ktore zajadaja to co sie da na potege. Moim zamyslem jest postawienie wlasnie plotu z poprzecznych 3-4 desek (to nie ma byc forteca). Problemem sa tylko juz istniejace rurki metalowe, ktore mialy byc pod siatke. Szkoda byloby marnowac czyjas prace i myslalam jak to wykorzystac, tzn. przykrecic srubami dechy do rur. Jak wtedy zamaskowac rury. Rysujac wychodzila mi dosc malo estetyczna konstrukcja. A moze jednak wywalic i powstawiac slupki drewniane... Szukalam jakichs rozwiazan konstrukcyjnych ale nadaremno. Dzieki za wszystkie rady zbieram skrzetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziuba 24.07.2002 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2002 Od frontu i od działki zasłonic słupek dechą??? A deski poprzeczne wchodziłyby między te dechy maskujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka.w 24.07.2002 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2002 tak tez chcialam zrobic, ale srednica rurek = 3,5 cm a rozstaw miedzy dwoma rurkami to dodatkowe 9-10 cm. Jak rozrysowalam, to mi wyszlo, ze deska maskujaca musialaby miec 22 cm szerokosci, co wyglada dosc kiepsko, bo "ciezko". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziuba 24.07.2002 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2002 A jakby deski poprzeczne stykały się na słupku, częściowo go maskujac. Resztę słupka pomalować na kolor desek, lub dopiero na łączeniu desek poprzecznych zrobić deskę maskującą słupek??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka.w 24.07.2002 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2002 To jest mysl, ale musialabym wyciac jeden ze slupkow. Jednak do jednego 3,5 cm slupka nie przykrece dwoch desek, chyba ze naprzemiennie i tu znowu problem bo co drugi modul powstanie duza przerwa od gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziuba 24.07.2002 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2002 No chyba żeby dać naprzemiennie ale z obu stron???? Wtedy i od strony działki będzie ładniejszy widok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka.w 24.07.2002 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2002 Rozrysowalam i podoba mi sie to rozwiazanie! Wielkie dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.07.2002 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2002 Ja bym jednak rozciągnęła siatkę - zieloną powlekaną plastikiem pod przyszły żywopłot.Nie ma nic ładniejszego od naturalnej ściany z krzewów - można wybrać szybko rosnące i jakie kto lubi.A siatka najlepiej zabezpieczy posesję przed zwierzętami.No jedynie mysz się prześliżnie. Widziałam też połączenie żywopłotu z drewnianym płotem, ale był on na wys. ok 70cm - trzy poziome naturalnie przycięte deski zrobione na ciemno. Wyglądało pięknie.Sądzę, że twoje słupki do tej koncepcji nie pasują.Pozdrowionka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziuba 24.07.2002 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2002 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka.w 24.07.2002 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2002 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 25.07.2002 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2002 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziuba 25.07.2002 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2002 Od razu widać, że bardzo jesteś zadowolona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka.w 25.07.2002 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2002 I to bardzo! Nie zdawalam sobie sprawy, ze takie pogaduchy moga byc tak fajne i pozyteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tad 25.07.2002 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2002 Moja propozycja na zakrycie słupków metalowych przy ogrodzeniu:-do słupka spawać "uszy" (do przykręcenia poziomych poprzeczek nośnych płotu)w postaci nagwintowanych tulejek.Na rurę nasunąć rurę osłonową plastikową (np.rurę rynnową Marleya-ja mam złotawo miedziany kolor).Rozstaw tych "uszów" musi być taki,że zmieszczą się one w rurze osłonowej, w której wykonac należy otwory na śruby mocujące.Po przykręceniu śrub mocujących, które na razie trzymają tylko tę rure osłonową na swoim miejscu, zasypać (lub zalać)rurę osłonową (tę Marleya) mieszanką piaskowo-betonową.Na szczycie włożyć w świeżą zaprawę plastikowy daszek (są takie na wywietrzniki)w kolorze np.brąz. Powstaje piękny złotawo-miedziany słupek okrągły, którego nie trzeba malować chyba przez 60 lat(taka jest chyba gwarancja na kolor rur rynnowych???).Sztachety dać drewniane .Opis może nieprecyzyjny,ale służe dodatkowymi wyjaśnieniami. To jest nasz pomysł (mój i sąsiada) na ładny słupek, przy którym już nigdy nie będę machał pędzlem z farbą.Zrobiłem tak 3 lata temu.Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts