_piotr88_ 30.12.2016 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Witajcie Jest sobie pokój w poniemieckim domu, około 23 m2, połowa podpiwniczona. Zerwałem stare deski i byłem przygotowany na położenie styropianu i zrobienie standardowej wylewki, ale okazało się, że na te dwie warstwy jest tylko 8 cm. Dodatkowo powierzchnia betonu nie jest zbyt równa i wystają z niej na 2-3 cm dwuteowniki. Zastanawiam się czy równać strop jakąś zaprawą wyrównującą, układać styropian i OSB bezpośrednio na niego w dwóch warstwach skręconych ze sobą, czy olać równanie stropu a zrobić legary z kantówek i pomiędzy nie wkładać styropian (grubsza warstwa ocielenia o owe 2 - 3cm) i mocować do nich OSB (również 2 warstwy płyt)? OSB chyba będą bardziej łaskawe dla portfela niż płyty gipsowo-włoknowe... Co do części niepodpiwniczonej - mam zamiar usunąć część piachu, aby przygotować miejsce na grubszą warstwę ocieplenia, wylać chudziak i tak jak wyżej - styropian czy legary + styropian? A może macie inne pomysły?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 02.01.2017 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Jeżeli jest tak mała grubość na wykonanie ocieplenia nad nieogrzewaną piwnicą to może lepiej zastosować podłogę na legarach niż wylewkę. Pod warstwę płyt OSB zamocowanych do legarów można ułożyć większą warstwę ocieplenia. Łatwiej będzie układać płyty z wełny mineralnej pomiędzy wystające belki stalowe. Proponuję skalną wełnę SUPERROCK w rozwiązaniu jak na stronie http://www.rockwool.pl/produkty/podlogi-i-stropy/podloga-na-legarach-na-masywnym-stropie/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts