Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperacja - ile kanałów optymalnie?

Recommended Posts

Czytam, że przy kanale pe flex 75/63 mm prędkość optymalna powietrza to 2 do 5 m/s. Daje to odpowiednio 22 m3/h i 55 m3/h.

Zakłądając, że chciałbym ustawić instalację tak aby wymieniała 80-88 m3/h w normalnej pracy, musiałbym mieć w domu max 4 nawiewy (po jednym kanale do każdego) żeby nie obniżać prędkości poniżej zalecanych 2m/s. Jak będzie wyglądała w tym kontekście moja instalacja, jeśli wykonawcy zalecają np. min. 6 nawiewów (po 1 kanale do każdego) dla 140m2 powierzchni? Najmniejsza wymiana powietrza w tym układzie wyniesie 132 m3/h - czy to znaczy, że powinienem zmniejszyć liczbę nawiewów? Coś źle liczę/kombinuję?

Edytowane przez alter2000

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czytam, że przy kanale pe flex 75/63 mm prędkość optymalna powietrza to 2 do 5 m/s. Daje to odpowiednio 22 m3/h i 55 m3/h.

Zakłądając, że chciałbym ustawić instalację tak aby wymieniała 80-88 m3/h w normalnej pracy, musiałbym mieć w domu max 4 nawiewy (po jednym kanale do każdego) żeby nie obniżać prędkości poniżej zalecanych 2m/s. Jak będzie wyglądała w tym kontekście moja instalacja, jeśli wykonawcy zalecają np. min. 6 nawiewów (po 1 kanale do każdego) dla 140m2 powierzchni? Najmniejsza wymiana powietrza w tym układzie wyniesie 132 m3/h - czy to znaczy, że powinienem zmniejszyć liczbę nawiewów? Coś źle liczę/kombinuję?

To znaczy, że kombinujesz za bardzo !!

To znaczy, że kombinujesz za bardzo !!

No właśnie, ale gdzie jest błąd w moim założeniu? Jeden z wykonawców proponował minimum 10 nawiewów co daje 220 m3/h przy prędkości 2 m/s i jednocześnie zapewniał, że instalacja może działać spokojnie na 90 m3/h jeśli ją tak ustawię. Mówił też, że prędkość maksymalna w kanale o przekroju 75/63 mm to 30 m3/h, bo później już pojawia się dokuczliwy szum (tymczasem do 5 m/s ciągle daleko). Coś tu mi nie gra po prostu. Jak to wyliczyć żeby miało sens?

Jeden z wykonawców proponował minimum 10 nawiewów co daje 220 m3/h przy prędkości 2 m/s i jednocześnie zapewniał, że instalacja może działać spokojnie na 90 m3/h jeśli ją tak ustawię. Mówił też, że prędkość maksymalna w kanale o przekroju 75/63 mm to 30 m3/h, bo później już pojawia się dokuczliwy szum (tymczasem do 5 m/s ciągle daleko)

A ja słyszałem, że łysym i brodatym kredytów nie dają....

Też właśnie chciałem się zapytać co się stanie jak będzie poniżej 2 m/s? Ja u siebie mam dużo długich rur i jakoś nic nie wybuchło przy 70 m3/h :) Ja bym się przejmował, żeby tych kanałów za mało nie zrobić bo jak przekroczysz pewne prędkości przepływu to zaczniesz słyszeć szum.

A jak będziesz miał w kanale 1.5 m/s to co.... ??

No właśnie co? Co jak będę miał 1 m/s i dlaczego nie projektować instalacji tak żebym jednak miał minimum 2 m/s, tylko na siłę mnożyć kanały (każdy z potencjalnych wykonawców zaleca minimum 6 kanałów nawiewowych a lepiej i więcej)? Nie wymyśliłem obiegowo powtarzanych zaleceń odnośnie prędkości w kanale 75 mm, zakładam, że jakiś sens one mają.

No i jak to jest z maksymalną zalecaną prekością przy, której układ 75 mm. nie hałasuje - jaka ona w praktyce jest? Spec od reku powiedział mi, że to 25 - 30 m3/h czyli znacznie mniej niż 55 m3/h, które występują przy 5 m/s (prędkość powszechnie uważana za dopuszczalną).

Zakładam, że piec ma działać w normalnym trybie 80 - 88 m3/h (oczywiście to nie max. ale codzienna, zwykła praca). Jak z tego wyjść do średnicy kanału i ilości nawiewów?

PS. No i wracając do wcześniejszego pytania, jaki jest max. cichej pracy kanału 75 mm - 55 m3 czy 25/30 m3 (jak mi mówił specjalista)?

Specjalista - od czego?

Hodowli kur?

(oni mają nieco inne normy)

Jakieś bzdury tu wyczytuję...

Adam M.

A można prosić o odpowiedzi na moje pytania (również w temacie zalecanych prędkości i ich relacji do m3/h w kanałach 75 mm)? Chciałbym przynajmniej wiedzieć coś więcej jak mi się trafi rozmowa z kolejnym "specjalistą" no i zastanowić się nad liczbą anemostatów dla tych 88 m3/h.

PS. Co do prędkości w kanale: informacje przytoczył jeden z potencjalnych wykonawców (całkiem duża firma) z którym już nie rozmawiam, bo na siłę promował wywiew na korytarzu, mnożył kanały, nie uwzględniał w ogóle liczby mieszkańców i zaciekle polecał Aerisa, powtarzając jak mantra, że odjechali konkurencji, ale nie wskazując gdzie konkretnie (brzmiało to jak chamskie wciskanie czegoś z wyższą marżą) itd. Widać było duży pęd na kasę, ale zaufania mojego człowiek nie zdobył. Gdybym się na niego zdecydował, pewnie finalnie wylądowałby na czarnej liście z tymi pomysłami na instalacje.

A można prosić o odpowiedzi na moje pytania (również w temacie zalecanych prędkości i ich relacji do m3/h w kanałach 75 mm)? Chciałbym przynajmniej wiedzieć coś więcej jak mi się trafi rozmowa z kolejnym "specjalistą" no i zastanowić się nad liczbą anemostatów dla tych 88 m3/h.

PS. Co do prędkości w kanale: informacje przytoczył jeden z potencjalnych wykonawców (całkiem duża firma) z którym już nie rozmawiam, bo na siłę promował wywiew na korytarzu, mnożył kanały, nie uwzględniał w ogóle liczby mieszkańców i zaciekle polecał Aerisa, powtarzając jak mantra, że odjechali konkurencji, ale nie wskazując gdzie konkretnie (brzmiało to jak chamskie wciskanie czegoś z wyższą marżą) itd. Widać było duży pęd na kasę, ale zaufania mojego człowiek nie zdobył. Gdybym się na niego zdecydował, pewnie finalnie wylądowałby na czarnej liście z tymi pomysłami na instalacje.

Wywiew w korytarzu jest bardzo dużym błędem.

Kanałów daje się tyle ile potrzeba, ani więcej, ani mniej.

Ich ilość jest uzależniona bezpośrednio od ilości pomieszczeń (a nie wielkości domu).

Prędkości w kanale nie powinny być wyższe niż 5m/s.

Aeris jak pisałem wcześniej jest to odchudzona wersja holenderskiego Zehndera.

Wklej projekt może ktoś będzie miał chęci zaglądnąć.

Poczytałbyś co o wentylacji.

Zrozumiał o co w niej chodzi.

Przecież Tobie pewnie się wydaje, że wentylacja jest "dla świeżego powietrza" robiona...

Jest tu kilka wątków na ten temat.

Choćby ten...

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?114044-O-wentylacji-co-i-po-co-wzd%C5%82u%C5%BC-i-w-poprzek!

Nie ma zalecanych prędkości. Są prędkości, których nie należy przekraczać JAK MA BYĆ CICHO.

Dla odpylania na hali produkcyjnej może być i 10m/sek a nawet 20m/sek.

Adam M.

Poczytałbyś co o wentylacji.

Zrozumiał o co w niej chodzi.

Przecież Tobie pewnie się wydaje, że wentylacja jest "dla świeżego powietrza" robiona...

Jest tu kilka wątków na ten temat.

Choćby ten...

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?114044-O-wentylacji-co-i-po-co-wzd%C5%82u%C5%BC-i-w-poprzek!

Nie ma zalecanych prędkości. Są prędkości, których nie należy przekraczać JAK MA BYĆ CICHO.

Dla odpylania na hali produkcyjnej może być i 10m/sek a nawet 20m/sek.

Adam M.

Adam dzięki i bez urazy, ale czy możesz proszę spróbować odpowiedzieć na pytania a nie skupiać się na tym jak ja rozumiem wentylację? Wiem, że wentylacja jest dla ludzi a nie kubatury i możemy to zostawić na razie.

Zapytam, więc bardziej konkretnie - chodzi o dom jednorodzinny: 2 poziomy, 140 m2 powierzchni, 4 pokoje (w tym jeden z kuchnią i 1 jest sypialnią ), 2 łazienki, 1 kotłownia i 2 osoby zamieszkujące:

- przy jakich prędkościach i przepływie powietrza kanał 75/63 mm. będzie pracował optymalnie i cicho? Na bazie tego co przeczytałem zakładam, że od 2 m/s czyli 22 m3/h do 5 m/s czyli 55 m3/h - tak jest?

- zakładam, że dla 2 osób wystarczy mi, z nawiązką, 80 m3/h i pod tę wartość dla trybu codziennego powinienem zbudować instalację. W tym układzie maksem wydają się 4 nawiewy (po 1 na pokój) pracujące na najniższym ustawieniu 2 m/s dla 4 kanałów, czyli 88 m3/h. Jak dam więcej nawiewów to prędkości spadną poniżej zalecanych/optymalnych 2 m/s na każdym kanale. Jestem w błędzie?

- i co się łączy z powyższym, ile w przypadku opisanego domu i jego parametrów, zalecilibyście nawiewów/wyciągów?

Chcesz kilka KONKRETNYCH informacji?

Proszę bardzo...

DOBRZE zrobiona instalacja wentylacji mechanicznej nawiewno-wywiewnej i zrównoważonej dla domu jednorodzinnego to koszt około 11-15 tysięcy zł.

Koszt samej robocizny, obiegowo, to od 6000 do 8000zł.

Zależy od wielkości domu.

Wentylację taką można zrobić DOBRZE na skrzynkach rozprężnych lub na kanałach dzielących strugę WE WSZYSTKICH przedziałach prędkości TAK SAMO.

Rekuperacja (odzysk ciepła ze strugi usuwanej) zwykle nieomalże PODWAJA koszt budowy takiej wentylacji.

MOŻESZ zaoszczędzić na robociźnie, ale TYLKO WTEDY jak WIESZ co budujesz i PO CO.

Ale... Ty na razie - nie wiesz.

Adam M.