m.karwan 31.12.2016 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Witam forumowiczów. Planuję zakupić na dach dachókę płaską ceramiczną ok. 250 m2. Proszę o informację, która dachówka płąska warta jest uwagi i będzie relatywnie niedroga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 31.12.2016 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Godna uwagi jest Piano MH. Tylko do tanich nie należy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinez44 31.12.2016 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Płaską? Żadną ... Którą byś nie kupił będzie krzywa .... wynika to z technologii produkcji tej dachówki przy wypalaniu jej na stojąco.Dachówki płaskie, aby były równe powinno się wypalać w kasetach na leżąco - no ale ta technologia jest bardzo droga ...i z europejskich firm stosuje ją chyba tylko fracuski Imerys.Więc oferuje się dachówki .... prawie - płaskie ... taką tańszą, udawaną, wersję dla szerokiego kręgu zwykłych, szarych zjadaczy kiełbasy .... Ale oprócz wątpliwych walorów estetycznych jest jeszcze gorszy problem... Obecnie takie dachówki wybiera połowa Kowalskich i Nowaków wiedziona owczym pędem mody i konformizmu kulturowego.W efekcie za parę lat dachówki takie będą tak powszednie jak "fokswagen w TDIku przy każdej stodole" nie uwłaczając niemieckiej marce samochodów znanej z wypisywania danych technicznych jakich sobie tylko klient życzy, bez zawracania sobie głowy realnymi osiągami.Taki będzie twój dach za parę lat ... pospolity .. nudny ... prawie płaski. Jeżeli nie masz budżetu to bierz coś od Robena, na głowę się nie będzie lało, materiał niezły, a kieszeni nie wydrenuje.Jeżeli to ma być dach wyjątkowy, ładny i niebanalny to szukaj perełek - dachówek z fabryk niemieckich ... francuskich, włoskichMi osobiście podoba się styl mnich-mniszka (tak budują tzw: " piękni i bogaci" i nie jest to kosmos cenowy ale na pewno nie poziom Robena .. który jest naprawdę niezły.A płaską sobie daruj ... oszczędzisz kasę, nerwy i sobie rozczarowania po kilku latach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 31.12.2016 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 JAk pisał Martinez ceramiczna będzie krzywa, ja reklamowałem 1/4 dachówek!!! Teraz chyba wybrałbym betonową płaską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 31.12.2016 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Beton moze i jest prostrzy ale za to mega kruchy. Jak twierdzisz ze bogaci kupuja mnich mniszke to jestes w błędzie, bo wedlug mnie bogaci kupuja KARPIÓWKĘ i to jest dopiero klasa jak do tego dojda wole oka itp. Co do plaskiej to bralbym z ceramiki Braas Turmalin bądź twardą jak dobra cegla klinkierowa Dachówka Nelskamp. Co do robena to tnie sie go podobnie jak winerberga czy creatona czyli jak w masło, więc niczego dobrego nie wróży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 31.12.2016 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 (edytowane) Płaską? Żadną ... Którą byś nie kupił będzie krzywa .... wynika to z technologii produkcji tej dachówki przy wypalaniu jej na stojąco. Dachówki płaskie, aby były równe powinno się wypalać w kasetach na leżąco - no ale ta technologia jest bardzo droga ... i z europejskich firm stosuje ją chyba tylko fracuski Imerys. Więc oferuje się dachówki .... prawie - płaskie ... taką tańszą, udawaną, wersję dla szerokiego kręgu zwykłych, szarych zjadaczy kiełbasy .... Ale oprócz wątpliwych walorów estetycznych jest jeszcze gorszy problem... Obecnie takie dachówki wybiera połowa Kowalskich i Nowaków wiedziona owczym pędem mody i konformizmu kulturowego. W efekcie za parę lat dachówki takie będą tak powszednie jak "fokswagen w TDIku przy każdej stodole" nie uwłaczając niemieckiej marce samochodów znanej z wypisywania danych technicznych jakich sobie tylko klient życzy, bez zawracania sobie głowy realnymi osiągami. Taki będzie twój dach za parę lat ... pospolity .. nudny ... prawie płaski. Jeżeli nie masz budżetu to bierz coś od Robena, na głowę się nie będzie lało, materiał niezły, a kieszeni nie wydrenuje. Jeżeli to ma być dach wyjątkowy, ładny i niebanalny to szukaj perełek - dachówek z fabryk niemieckich ... francuskich, włoskich Mi osobiście podoba się styl mnich-mniszka (tak budują tzw: " piękni i bogaci" i nie jest to kosmos cenowy ale na pewno nie poziom Robena .. który jest naprawdę niezły. A płaską sobie daruj ... oszczędzisz kasę, nerwy i sobie rozczarowania po kilku latach ... juz bez przesady....MH Piano jest mega ok...nie kazdy jest perfeckcjonistą. Poza tym widzialem Imerys w Nadarzynie i sie nie umywa do MH...nawet na wystawie widac spore krzywosci - taka uroda ceramiki..jedyny spory plus to barwienie w masie Edytowane 31 Grudnia 2016 przez .:Paco:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CZARNY. 01.01.2017 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 MH przy 300 m ani jednej krzywej ... Bentley wśród dachówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 01.01.2017 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 a jak wygląda z ceną montażu takich dachówek bo ponoć wychodzi drożej ? tak z ciekawości pytamogólnie to mi się te płaskie nie podobają pewnie temu że co 2 dom takie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.01.2017 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Tak czasami w popadamy w manię krytykowania wszystkiego co trochę inne. Są trendy mody i im się poddajemy. Osobiście nic złego w tym nie widzę. Profesjonalnie zaprojektowany dom z odpowiednim dachem będzie dobrze wyglądał przez bardzo wiele lat. Co drugi dach jest kryty dachówką zakładkową falistą, czy blachodachówką, czy "klikiem" i jakoś to nikomu nie przeszkadza. Wybór rodzaju pokrycia czy koloru to rzecz gustu, ważne aby dach harmonizował z bryłą budynku czyli był dobrze zaprojektowany. Nie ma prostych dachówek bo to tylko wypalona glina. Nie ma gładkich blaszanych dachów bo pofalowania to natura blachy. Wybierając pokrycie należy rozważyć jego plusy i minusy a przed pojęciem ostatecznej decyzji zawsze warto obejrzeć w naturze parę dachów. Krycie dachu dachówką płaską wymaga dużej staranności i doświadczenia aby uzyskać spodziewany efekt. Dachówka zakładkowa falista potrafi wybaczyć drobne błędy natomiast płaska już nie. Płaska dachówka daje jednak spore możliwości różnorodności krycia: bez przesunięcia, z przesunięciem symetrycznym i niesymetrycznym a nawet na dziko. Można wykonać kosze i pozostałe obróbki na nokach a na szczytach zastąpić dachówki skrajne (szczytowe) obróbką blacharską. Każdy producent ma problemy z płaską dachówką. Oczywiście Piano Meyer-Holsena czy Turmalin Braasa to taka trochę wyższa półka ale każda inna w tym również Bergamo Robena będzie dobra. Życzę trafnych wyborów i satysfakcji z dachu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dancos 29.01.2017 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Czy rozpoznajecie co to za model dachówki : Marzy mi się płaska, ale jak tak czytam i czytam to pozostaje tylko piano i turmalin. Muszę się opamiętać, zaczynałem planowanie od blachodachówki Które modele dachówek mają niskie fale , coś na wzór jak na zdjęciu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.01.2017 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 A może będzie Ci odpowiadać Topas Braas'a. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dancos 30.01.2017 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 A może będzie Ci odpowiadać Topas Braas'a. Pozdrawiam. Wygląda interesująco. Ciekaw jak na żywo się prezentuje i czy będzie pasować do nowoczesnego domku hmm ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gwilkolek 30.01.2017 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Ja wybrałem betonową Tevive cisar. Nie narzekam, wygląda dobrze i jest równa. https://www.dropbox.com/sh/nj6aox9hb5f5yeu/AAB4InhUXob5JdgQNl5pAsnFa?dl=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.01.2017 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 ... jak na żywo się prezentuje..... np. tak. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 31.01.2017 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 @Andrzej, Mógłbym prosić o więcej fotek z tą dachówką w Twoim wykonaniu? Wydaje mi się ona zbliżona do Nelskampa Nibra R9, która mi się bardzo podoba, ale niestety można ją montować od 30 stopni, a ja mam kąt dachu 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dancos 31.01.2017 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Andrzej Wilhelmi Dachówka świetna, bardzo mi się podoba. - Który kolor twoim zdaniem wygląda lepiej (antracyt czy czarny błyszczący) np. z oknami złoty dąb. -Podobają mi się deski czołowe pomalowanie-tylko pewnie trzeba będzie za 15 lat odbić, wymienić, pomalować ....... jaki kolor blachy obróbkowej da podobny efekt ? - Producent podaje 11,5 - 13,5 sztuk na m2, od czego to zależy ? Cena hmm .....pomijając dodatki za metr w granicach 60 zł . Jest to już przedział turmalin. Tanio nie jest:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piperek 31.01.2017 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Ja mogę polecić Turmalina, żadnych krzywych dachówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radetzky 31.01.2017 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Topas nie jest płaską dachówką, ale zgadzam się, że na całej połaci wygląda fajnie. Podobnie jest z dachówką Actua 10 - ma poziome przetłoczenie, które przełamuje "płaskość" dachówki i prezentuje się naprawdę dobrze: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 31.01.2017 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 (edytowane) @Andrzej, Mógłbym prosić o więcej fotek z tą dachówką w Twoim wykonaniu? Wydaje mi się ona zbliżona do Nelskampa Nibra R9, która mi się bardzo podoba, ale niestety można ją montować od 30 stopni, a ja mam kąt dachu 25 Nie wiem czemu wyzywasz mnie od małpy? A tak poważnie mogę przesłać więcej zdjęć na priv bo mają dużą objętość i nie potrafię tu ich zamieścić. Można kryć dachówkami połacie o nachyleniu nawet 10% pod warunkiem wykonania szczelnie krycia wstępnego. W tym przypadku papa termozgrzewalna i zgrzane wszystkie połączenia. Dla Twojego dachu o nachyleniu 25* nie ma żadnego problemu. Sugestie producenta to tylko dobre rady a za resztę odpowiada dekarz. ...jaki kolor blachy obróbkowej da podobny efekt ? Dobrze będzie wyglądać blacha i rynny w kolorze "miedzianym" firmy Lindab lub rynny pvc w kolorze "miedzianym" Pozdrawiam. Edytowane 31 Stycznia 2017 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dancos 12.02.2017 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Czy rozpoznajecie model dachówki ? Widziałem na żywo i jako jedyna z płaskich jest idealnie prosta. Nie znalazłem nawet jednej, która była pofalowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts