Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klimatyzacja ~7kW do domu - jaka firma?

Recommended Posts

Witam.

Potrzebuje klimatyzacji ok 7kW do domu i zastanawiam się co wybrać. Instalator który robił mi hydraulikę, kanalizacje i centralny odkurzacz poleca Mideę, koleś który montował piec CO poleca Sinclaira, we w miarę dobrych cenach na stronach internetowych przewija się LG i Smasung.

Zależy mi na:

- jak najniższej cenie

- niezawodności, łatwości serwisowania

- bezproblemowym dostępie do części zamiennych w razie jakiejś poważniejszej awarii

- optymalnym wyglądzie jednostki wewnętrznej - chodzi o to żeby była biała i pasowała do "eleganckiego wystroju" wnętrz - jak namniej lampek, wyświetlaczy i innych pstrokatych rzeczy, najlepiej gdyby tylko na biało "pod obudową" pokazywała temperature

Nie zależy mi na:

- technologicznych nowinkach typu wifi, jonizatory, filtry z witaminą C, podświetlanie ledami, pierdy smerdy i inne rzeczy które zajmują jedynie miejsce reklamowe na kartonie

- nie musi dmuchać w piętnastu kierunkach bo wentylacja mechaniczna powinna bez problemu rozciągnąć chłodek po domu

- znanej firmie - tzn. jeżeli kilka osób zgodnie stwierdzi, że najlepsza będzie klima firmy "gównolit" mieszczącej się w Pcimciu Dolnym to nie robi mi to żadnej różnicy

• 1 year później...

Witam,

Odnośnie klimatyzacji jesli nie zależy Ci na marce, a na dobrym sprzęcie z 5-letnią gwarancją, estetycznym wyglądem oraz bardzo dobrymi parametrami pracy to spójrz na produkt marki Cooper&Hunter model CH-S24FTXQ Veritas. Z jakiego regionu jesteś? Mam zaufanych instalatorów w całej Polsce, mogę kogoś polecić.

Witam.

Potrzebuje klimatyzacji ok 7kW do domu i zastanawiam się co wybrać. Instalator który robił mi hydraulikę, kanalizacje i centralny odkurzacz poleca Mideę, koleś który montował piec CO poleca Sinclaira, we w miarę dobrych cenach na stronach internetowych przewija się LG i Smasung.

Zależy mi na:

- jak najniższej cenie

- niezawodności, łatwości serwisowania

- bezproblemowym dostępie do części zamiennych w razie jakiejś poważniejszej awarii

- optymalnym wyglądzie jednostki wewnętrznej - chodzi o to żeby była biała i pasowała do "eleganckiego wystroju" wnętrz - jak namniej lampek, wyświetlaczy i innych pstrokatych rzeczy, najlepiej gdyby tylko na biało "pod obudową" pokazywała temperature

Nie zależy mi na:

- technologicznych nowinkach typu wifi, jonizatory, filtry z witaminą C, podświetlanie ledami, pierdy smerdy i inne rzeczy które zajmują jedynie miejsce reklamowe na kartonie

- nie musi dmuchać w piętnastu kierunkach bo wentylacja mechaniczna powinna bez problemu rozciągnąć chłodek po domu

- znanej firmie - tzn. jeżeli kilka osób zgodnie stwierdzi, że najlepsza będzie klima firmy "gównolit" mieszczącej się w Pcimciu Dolnym to nie robi mi to żadnej różnicy

Przypuszczam że instalator poleca to na czym ma najlepszy rabat. Midea to dolna półka. Mają słabe parametry mocy minimalnej, COP, SCOP i inne.

Dlaczego potrzebujesz tak wielkiego klimatyzatora 7kW? Żeby pracował w trybie on/off zamiast praca ciągła na niskich cichych obrotach wentylatora i sprężarki? Nie lepiej mieć komfortową temperaturę cały czas i nie przewymiarowywać klimatyzatora?

Ile m2 ma pomieszczenie? 200m2 i nieocieplone? To 7kW będzie idealny.

Policz sobie zapotrzebowanie na ogrzewanie na cieplowlasciwe.pl

Zapotrzebowanie chłodnicze będzie podobne.