preev 30.08.2004 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 nie wiem ilu z Was drodzy forumowicze ma ten niewątpliwie wspaniały wynalazek, któremu do tej pory udało się prawie upowszechnić internet w wielu małych miejscowościach i odleglych od centrum dzielnicach miast (jak w moim wypadku), a mianowicie neostradę i nie piszę o tym z przekąsem, bo usługa (po kilku wstępnych potknięciach) jest napradę na europejskim poziomie nawet w międzyczasie firmie-usługodawcy udało się podnieść transfer nie zmieniając cen (a nawet dzięki 0% VAT na internet cena spadła) i wprowadzić trzy różne prędkości z której tylko najniższ miała limit na transfer z ochotą więc czekałem na koniec okresu umowy i już miałem biec do telepunktu ją przedłużyć gdy jak grom z jasnego nieba spadła na mnie informacja z onetu, że na wszystkie trzy prędkości neo TePsa nałożyła limit 5GB i tu się pytam komu potrzebne w takim razie podwyższenie prędkości z 640 kb na 1024kb i z 320 kb na 640 kb gdy jest ten popierd...ny limit??? już widzę te kolejki przed telepunktami gdzie wszyscy bedą chcieli przeemigrować (jak to ładnie TePsa ujmuje) z większych prędkości na najmniejszą, bo po prostu przy tym limicie nie bedzie potrzebne nawet 128kb żeby sobie stronki pooglądać i maila od czasu do czasu wysłać może jakąś petycję wyślemy Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/22542-g%C5%82upota-tp-sa-si%C4%99gn%C4%99%C5%82a-zenitu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 31.08.2004 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 Witamja mam neo od lutego i już był limit 5Gbale po wykorzystaniu limitu prędkość spada 4-krotnie, co ja naprzykład i tak nie odczuję, bo i tak mam niski transfer Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/22542-g%C5%82upota-tp-sa-si%C4%99gn%C4%99%C5%82a-zenitu/#findComment-396967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 31.08.2004 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 ale ktoś kto będzie miał 1Mb odczuje spadek na 32 kb i to porządnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/22542-g%C5%82upota-tp-sa-si%C4%99gn%C4%99%C5%82a-zenitu/#findComment-396970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 31.08.2004 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 Z tego co wiem to wprowadzenie bariery 5MB transferu jest spowodowane częstą praktyką tworzenia "sieci sąsiedzkiech". Ktoś jeden wykupuje abonament neo i sam dzieli sygnał potem wśród kilku chętnych (powiedzmy 4) sąsiadów. Każdy z nich ma dojście do sieci wówczas za nawet jedyne10 zł miesięcznie. Tepsa tłumaczy to obroną swoich interesów. Za działanie (wbrew regulaminowi neostrady) części użytkowników neostrady odpowiadają tym samym i pozostali. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/22542-g%C5%82upota-tp-sa-si%C4%99gn%C4%99%C5%82a-zenitu/#findComment-397006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sta28 03.09.2004 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Znajomy pracujacy w tepsie powiedzial mi, ze ograniczenia transferu po przekroczeniu 5GB tp pic na wode... Technicznie nie sa w stanie (?) ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/22542-g%C5%82upota-tp-sa-si%C4%99gn%C4%99%C5%82a-zenitu/#findComment-400001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 04.09.2004 06:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2004 no niestety są a przynajmniej w Sosnowcu (znajomy ma 128kb/s i sekunda po osiągnięciu magicznej granicy 5Gb odcinają mu połączenie a jak się ponownie włączy ma już obcięty transfer) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/22542-g%C5%82upota-tp-sa-si%C4%99gn%C4%99%C5%82a-zenitu/#findComment-400057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 04.09.2004 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2004 Znajomy pracujacy w tepsie powiedzial mi, ze ograniczenia transferu po przekroczeniu 5GB tp pic na wode... Technicznie nie sa w stanie (?) ... Proponuję Twojemu znajomemu by sie douczył co to są routery usługowe i jak można je skonfigurować (tak z grubsza). Wszystko jest zcentralizowne i np. zmiana prędkości dla abonentów z 128k na 320 to naprawdę była niewielka operacja (kilkadziesiąt tysięcy abonentów). Czy wyobrażasz sobie taką oerację wykonywaną ręcznie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/22542-g%C5%82upota-tp-sa-si%C4%99gn%C4%99%C5%82a-zenitu/#findComment-400339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 04.09.2004 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2004 Znajomy pracujacy w tepsie powiedzial mi, ze ograniczenia transferu po przekroczeniu 5GB tp pic na wode... Technicznie nie sa w stanie (?) ... Proponuję Twojemu znajomemu by sie douczył co to są routery usługowe i jak można je skonfigurować (tak z grubsza). Wszystko jest zcentralizowne i np. zmiana prędkości dla abonentów z 128k na 320 to naprawdę była niewielka operacja (kilkadziesiąt tysięcy abonentów). Czy wyobrażasz sobie taką oerację wykonywaną ręcznie? pewnie, że mogę sobie wyobrazić: 10 tys. telefonistek przełącza 10 tys kabelków z gniazda z napisem 128 kb w gniazdo z napisem 320 kb Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/22542-g%C5%82upota-tp-sa-si%C4%99gn%C4%99%C5%82a-zenitu/#findComment-400367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 05.09.2004 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2004 Witama więc doszliśmy do sedna sprawy, że jednak jest zmiana prędkości, tylko czy zawsze po wykorzystaniu limitu następuje rozłączenie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/22542-g%C5%82upota-tp-sa-si%C4%99gn%C4%99%C5%82a-zenitu/#findComment-400524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 05.09.2004 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2004 i jeszcze małe pytanie: czy transfer 128 kb/s wystarczy do otwierania stron i odbierania maili ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/22542-g%C5%82upota-tp-sa-si%C4%99gn%C4%99%C5%82a-zenitu/#findComment-400634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 05.09.2004 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2004 i jeszcze małe pytanie: czy transfer 128 kb/s wystarczy do otwierania stron i odbierania maili ? Czy wystarczy? Dla tych funkcji to aż nadto Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/22542-g%C5%82upota-tp-sa-si%C4%99gn%C4%99%C5%82a-zenitu/#findComment-400638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 05.09.2004 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2004 i jeszcze małe pytanie: czy transfer 128 kb/s wystarczy do otwierania stron i odbierania maili ? Czy wystarczy? Dla tych funkcji to aż nadto ale przy ograniczeniu to tylko to pozostaje... (i może ściąganie sterowników ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/22542-g%C5%82upota-tp-sa-si%C4%99gn%C4%99%C5%82a-zenitu/#findComment-400641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 05.09.2004 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2004 Znajomy pracujacy w tepsie powiedzial mi, ze ograniczenia transferu po przekroczeniu 5GB tp pic na wode... Technicznie nie sa w stanie (?) ... Proponuję Twojemu znajomemu by sie douczył co to są routery usługowe i jak można je skonfigurować (tak z grubsza). Wszystko jest zcentralizowne i np. zmiana prędkości dla abonentów z 128k na 320 to naprawdę była niewielka operacja (kilkadziesiąt tysięcy abonentów). Czy wyobrażasz sobie taką oerację wykonywaną ręcznie? pewnie, że mogę sobie wyobrazić: 10 tys. telefonistek przełącza 10 tys kabelków z gniazda z napisem 128 kb w gniazdo z napisem 320 kb A wyobrażasz sobie kilka osób, kilka minut i 200tys zmian prędkości? jak piszesz o gniazdkach to chyba nie wiesz w jakiej technologi pracuje neostrada. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/22542-g%C5%82upota-tp-sa-si%C4%99gn%C4%99%C5%82a-zenitu/#findComment-400787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 05.09.2004 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2004 Znajomy pracujacy w tepsie powiedzial mi, ze ograniczenia transferu po przekroczeniu 5GB tp pic na wode... Technicznie nie sa w stanie (?) ... Proponuję Twojemu znajomemu by sie douczył co to są routery usługowe i jak można je skonfigurować (tak z grubsza). Wszystko jest zcentralizowne i np. zmiana prędkości dla abonentów z 128k na 320 to naprawdę była niewielka operacja (kilkadziesiąt tysięcy abonentów). Czy wyobrażasz sobie taką oerację wykonywaną ręcznie? pewnie, że mogę sobie wyobrazić: 10 tys. telefonistek przełącza 10 tys kabelków z gniazda z napisem 128 kb w gniazdo z napisem 320 kb A wyobrażasz sobie kilka osób, kilka minut i 200tys zmian prędkości? jak piszesz o gniazdkach to chyba nie wiesz w jakiej technologi pracuje neostrada. jeżeli nie wyczułeś ironii w mojej wypowiedzi (wzorowanej na czasach rozmów międzymiastowych za "komuny") to chyba tylko przez to, że Ci nie się nie załadowały te 3 buźki co do technologii: "(...)ADSL ma z siecią telefoniczną wspólny tylko niewielki odcinek kabla między abonentem a najbliższą centralą telefoniczną. Para modemów ADSL tworzy na tym odcinku połączenie stałe, przez które przesyłane są dane. W centrali specjalne urządzenie (splitter) odseparowuje dane od głosu. Głos jest transmitowany dalej za pomocą zwykłych kabli telefonicznych, dane zaś całkowicie opuszczają sieć telefoniczną i kierowane są odrębnym łączem ATM (lub FrameRelay lub Ethernet) bezpośrednio do sieci szkieletowej Internetu - tamtędy mogą trafić do docelowej centrali. Wykorzystując jeden wielki wspólny szkielet, unika się konieczności łączenia central bezpośrednio, każda z każdą. Zastosowanie konwersji sygnałów na wyższe częstotliwości wymaga ponadto stosowania dwóch specjalnych modemów dla każdego abonenta - jednego bezpośrednio u użytkownika w domu czy biurze, a drugiego w jego centrali telefonicznej. Modemy ADSL do transmisji danych korzystają z zakresu od 26 kHz do ok. 1 MHz (czyli 1000 kHz). Pasmo dzielone jest na część szerszą, umożliwiającą pobieranie informacji i część węższą, służącą do ich wysyłania. Dlatego mówi się o rozwiązaniu asymetrycznym. Części te z kolei dzielone są na kanały, którymi przesyłane są dane. Zakłócenia w jednym nie powodują zaniku sygnału w innych i transmisja trwa nadal, choć oczywiście już z mniejszą sumaryczną przepustowością. Jednak nadal pojawia się efekt tłumienia przez materiał, z którego zbudowane są kable. Z tego też powodu maksymalne prędkości przesyłu danych, czyli 8 Mb/s osiąga się na dystansie do 2,7 km. Przy odległości 5,5 km transfer danych spada do 2 Mb/s. W Polsce przeciętna odległość abonenta od centrali wynosi 3-4 km i dlatego nie należy oczekiwać większych prędkości." jest to jedna z wielu informacji na temat ADSL w internecie więc jak kiedyś nie wiedziałem jak to działa to teraz już wiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/22542-g%C5%82upota-tp-sa-si%C4%99gn%C4%99%C5%82a-zenitu/#findComment-400796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sta28 05.09.2004 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2004 To, że tepsa działa nadal na bazie kabelków i utajnionych telefonistek przełączających ręcznie te kabelki ta prawie pewne. Gdyby było inaczej to nie dostałbym odpowiedzi w sprawie przeniesienia numeru ..."termin realizacji 18 miesięcy"... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/22542-g%C5%82upota-tp-sa-si%C4%99gn%C4%99%C5%82a-zenitu/#findComment-400821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 06.09.2004 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 jeżeli nie wyczułeś ironii w mojej wypowiedzi (wzorowanej na czasach rozmów międzymiastowych za "komuny") to chyba tylko przez to, że Ci nie się nie załadowały te 3 buźki co do technologii: "(...)ADSL ma z siecią telefoniczną wspólny tylko niewielki odcinek kabla między abonentem a najbliższą centralą telefoniczną. Para modemów ADSL tworzy na tym odcinku połączenie stałe, przez które przesyłane są dane. W centrali specjalne urządzenie (splitter) odseparowuje dane od głosu. Głos jest transmitowany dalej za pomocą zwykłych kabli telefonicznych, dane zaś całkowicie opuszczają sieć telefoniczną i kierowane są odrębnym łączem ATM (lub FrameRelay lub Ethernet) bezpośrednio do sieci szkieletowej Internetu - tamtędy mogą trafić do docelowej centrali. Wykorzystując jeden wielki wspólny szkielet, unika się konieczności łączenia central bezpośrednio, każda z każdą. Zastosowanie konwersji sygnałów na wyższe częstotliwości wymaga ponadto stosowania dwóch specjalnych modemów dla każdego abonenta - jednego bezpośrednio u użytkownika w domu czy biurze, a drugiego w jego centrali telefonicznej. Modemy ADSL do transmisji danych korzystają z zakresu od 26 kHz do ok. 1 MHz (czyli 1000 kHz). Pasmo dzielone jest na część szerszą, umożliwiającą pobieranie informacji i część węższą, służącą do ich wysyłania. Dlatego mówi się o rozwiązaniu asymetrycznym. Części te z kolei dzielone są na kanały, którymi przesyłane są dane. Zakłócenia w jednym nie powodują zaniku sygnału w innych i transmisja trwa nadal, choć oczywiście już z mniejszą sumaryczną przepustowością. Jednak nadal pojawia się efekt tłumienia przez materiał, z którego zbudowane są kable. Z tego też powodu maksymalne prędkości przesyłu danych, czyli 8 Mb/s osiąga się na dystansie do 2,7 km. Przy odległości 5,5 km transfer danych spada do 2 Mb/s. W Polsce przeciętna odległość abonenta od centrali wynosi 3-4 km i dlatego nie należy oczekiwać większych prędkości." jest to jedna z wielu informacji na temat ADSL w internecie więc jak kiedyś nie wiedziałem jak to działa to teraz już wiem Rozumiem ironię, ale drażni mnie jak ktoś wypowiada się o czym co nie ma pojęcia. Więc dla poszerzenia wiedzy ADSL - no dobra jest jakaś podstawa co prawda marketingowa ale jest. To teraz zagadka w którym miejscu jest cięta prędkość na łączu po przekroczeniu magcznej bariery 5Gb/s (czy jakiejś innej dowolnej) M Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/22542-g%C5%82upota-tp-sa-si%C4%99gn%C4%99%C5%82a-zenitu/#findComment-401364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 06.09.2004 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 mam w domu neostradę o szybkości 128kb/s, znaczy na taka predkość podpisywalismy umowę, a wyświetla mi sie 168 "czegos tam" Modem w ktory zaopatrzyła na TP S.A to Sagem, sadzę, ze wystarczy wyslac sygnał na niego o przekroczeniu ilości danych. jeżeli macie win 98 to weźcie raczej drugi proponowany modem, ten to tylko przy xp i win 2000 działa poprawnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/22542-g%C5%82upota-tp-sa-si%C4%99gn%C4%99%C5%82a-zenitu/#findComment-401399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 06.09.2004 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 jeżeli nie wyczułeś ironii w mojej wypowiedzi (wzorowanej na czasach rozmów międzymiastowych za "komuny") to chyba tylko przez to, że Ci nie się nie załadowały te 3 buźki co do technologii: "(...)ADSL ma z siecią telefoniczną wspólny tylko niewielki odcinek kabla między abonentem a najbliższą centralą telefoniczną. Para modemów ADSL tworzy na tym odcinku połączenie stałe, przez które przesyłane są dane. W centrali specjalne urządzenie (splitter) odseparowuje dane od głosu. Głos jest transmitowany dalej za pomocą zwykłych kabli telefonicznych, dane zaś całkowicie opuszczają sieć telefoniczną i kierowane są odrębnym łączem ATM (lub FrameRelay lub Ethernet) bezpośrednio do sieci szkieletowej Internetu - tamtędy mogą trafić do docelowej centrali. Wykorzystując jeden wielki wspólny szkielet, unika się konieczności łączenia central bezpośrednio, każda z każdą. Zastosowanie konwersji sygnałów na wyższe częstotliwości wymaga ponadto stosowania dwóch specjalnych modemów dla każdego abonenta - jednego bezpośrednio u użytkownika w domu czy biurze, a drugiego w jego centrali telefonicznej. Modemy ADSL do transmisji danych korzystają z zakresu od 26 kHz do ok. 1 MHz (czyli 1000 kHz). Pasmo dzielone jest na część szerszą, umożliwiającą pobieranie informacji i część węższą, służącą do ich wysyłania. Dlatego mówi się o rozwiązaniu asymetrycznym. Części te z kolei dzielone są na kanały, którymi przesyłane są dane. Zakłócenia w jednym nie powodują zaniku sygnału w innych i transmisja trwa nadal, choć oczywiście już z mniejszą sumaryczną przepustowością. Jednak nadal pojawia się efekt tłumienia przez materiał, z którego zbudowane są kable. Z tego też powodu maksymalne prędkości przesyłu danych, czyli 8 Mb/s osiąga się na dystansie do 2,7 km. Przy odległości 5,5 km transfer danych spada do 2 Mb/s. W Polsce przeciętna odległość abonenta od centrali wynosi 3-4 km i dlatego nie należy oczekiwać większych prędkości." jest to jedna z wielu informacji na temat ADSL w internecie więc jak kiedyś nie wiedziałem jak to działa to teraz już wiem Rozumiem ironię, ale drażni mnie jak ktoś wypowiada się o czym co nie ma pojęcia. Więc dla poszerzenia wiedzy ADSL - no dobra jest jakaś podstawa co prawda marketingowa ale jest. To teraz zagadka w którym miejscu jest cięta prędkość na łączu po przekroczeniu magcznej bariery 5Gb/s (czy jakiejś innej dowolnej) M myśmy już dawno przeszli na wypowiedzi humorystyczne a ty znowu swoje chcesz odstawić guru w zekresie technologii to po prostu napisz co i jak, wyjaśnij nam maluczkim (w końcu to forum budowlane a nie dotyczące informatyki) co do kabelków i gniazdek: jakby tak pięknie cały ten sprzęt umieli obsługiwać pracownicy TP jak zapewne Ty to umiesz, to nie byłoby tych wszystkich przestojów (będę czekał na rozcrossowanie lini 3 tygodnie, żeby ją ponownie scrossowali w następne dwa, pytam się jak to? przy takiej technologii??? ) a co do wiedzy na temat Twojego quizu: w maju br. ta wiedza mi była potrzebna na przedmiot zwany: sieci komputerowe dzwoniłem na wszystkie możliwe numery techniczne w tpsa nikt nie wiedział napisałem kilka maili m.in. na [email protected] do tej pory cisza pytałem się nawet znajomego który jest monterem w TPsa (robi też przy asystach technicznych) sam nie wiedział miał się dowiedzieć do tej pory też cisza więc jak zwykły użytkownik może wiedzieć kiedy nawet główny zainteresowany nie wie olałem w końcu sprawę - nie moja branża pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/22542-g%C5%82upota-tp-sa-si%C4%99gn%C4%99%C5%82a-zenitu/#findComment-401465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 06.09.2004 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 To, że tepsa działa nadal na bazie kabelków i utajnionych telefonistek przełączających ręcznie te kabelki ta prawie pewne. Gdyby było inaczej to nie dostałbym odpowiedzi w sprawie przeniesienia numeru ..."termin realizacji 18 miesięcy"... Śmiałeś złożyć prośbę o przeniesienie numeru? I co? Myślisz, że biedna telefonistka która ma Twój numer telefonu w zakresie obowiązków tak szybko znajdzie nowe mieszkanie, żeby mmóc dalej go przełączać? Byś się wstydził... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/22542-g%C5%82upota-tp-sa-si%C4%99gn%C4%99%C5%82a-zenitu/#findComment-401532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 06.09.2004 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 a Ty wiesz Bard jak kiedyś zagroziłem, że przejdę do Netii jak mi reklamacji rachunku nie uwzględnią (jednoczesna blokada prefiksu 0-700 i kilkadziesiąt impulsów na 0-700 na jednej fakturze) to mi Pani na infolinii drwiącym tonem powiedziała, że nie ma innej możliwości stacjonarnego telefonu jak od nich w mojej dzielnicy, a jak nawet rozwiążę umowę to i tak będę musiał najpierw zapłacić Na szczęście ktoś rozumny po 3 miesiącach zauważył, że jedna usługa wyklucza drugą i w drodze wielkiej łaski uwzględnili moją prośbę Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/22542-g%C5%82upota-tp-sa-si%C4%99gn%C4%99%C5%82a-zenitu/#findComment-401573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts