preev 30.08.2004 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 nie wiem ilu z Was drodzy forumowicze ma ten niewątpliwie wspaniały wynalazek, któremu do tej pory udało się prawie upowszechnić internet w wielu małych miejscowościach i odleglych od centrum dzielnicach miast (jak w moim wypadku), a mianowicie neostradę i nie piszę o tym z przekąsem, bo usługa (po kilku wstępnych potknięciach) jest napradę na europejskim poziomie nawet w międzyczasie firmie-usługodawcy udało się podnieść transfer nie zmieniając cen (a nawet dzięki 0% VAT na internet cena spadła) i wprowadzić trzy różne prędkości z której tylko najniższ miała limit na transfer z ochotą więc czekałem na koniec okresu umowy i już miałem biec do telepunktu ją przedłużyć gdy jak grom z jasnego nieba spadła na mnie informacja z onetu, że na wszystkie trzy prędkości neo TePsa nałożyła limit 5GB i tu się pytam komu potrzebne w takim razie podwyższenie prędkości z 640 kb na 1024kb i z 320 kb na 640 kb gdy jest ten popierd...ny limit??? już widzę te kolejki przed telepunktami gdzie wszyscy bedą chcieli przeemigrować (jak to ładnie TePsa ujmuje) z większych prędkości na najmniejszą, bo po prostu przy tym limicie nie bedzie potrzebne nawet 128kb żeby sobie stronki pooglądać i maila od czasu do czasu wysłać może jakąś petycję wyślemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 31.08.2004 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 Witamja mam neo od lutego i już był limit 5Gbale po wykorzystaniu limitu prędkość spada 4-krotnie, co ja naprzykład i tak nie odczuję, bo i tak mam niski transfer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 31.08.2004 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 ale ktoś kto będzie miał 1Mb odczuje spadek na 32 kb i to porządnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 31.08.2004 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 Z tego co wiem to wprowadzenie bariery 5MB transferu jest spowodowane częstą praktyką tworzenia "sieci sąsiedzkiech". Ktoś jeden wykupuje abonament neo i sam dzieli sygnał potem wśród kilku chętnych (powiedzmy 4) sąsiadów. Każdy z nich ma dojście do sieci wówczas za nawet jedyne10 zł miesięcznie. Tepsa tłumaczy to obroną swoich interesów. Za działanie (wbrew regulaminowi neostrady) części użytkowników neostrady odpowiadają tym samym i pozostali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sta28 03.09.2004 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Znajomy pracujacy w tepsie powiedzial mi, ze ograniczenia transferu po przekroczeniu 5GB tp pic na wode... Technicznie nie sa w stanie (?) ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 04.09.2004 06:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2004 no niestety są a przynajmniej w Sosnowcu (znajomy ma 128kb/s i sekunda po osiągnięciu magicznej granicy 5Gb odcinają mu połączenie a jak się ponownie włączy ma już obcięty transfer) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 04.09.2004 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2004 Znajomy pracujacy w tepsie powiedzial mi, ze ograniczenia transferu po przekroczeniu 5GB tp pic na wode... Technicznie nie sa w stanie (?) ... Proponuję Twojemu znajomemu by sie douczył co to są routery usługowe i jak można je skonfigurować (tak z grubsza). Wszystko jest zcentralizowne i np. zmiana prędkości dla abonentów z 128k na 320 to naprawdę była niewielka operacja (kilkadziesiąt tysięcy abonentów). Czy wyobrażasz sobie taką oerację wykonywaną ręcznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 04.09.2004 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2004 Znajomy pracujacy w tepsie powiedzial mi, ze ograniczenia transferu po przekroczeniu 5GB tp pic na wode... Technicznie nie sa w stanie (?) ... Proponuję Twojemu znajomemu by sie douczył co to są routery usługowe i jak można je skonfigurować (tak z grubsza). Wszystko jest zcentralizowne i np. zmiana prędkości dla abonentów z 128k na 320 to naprawdę była niewielka operacja (kilkadziesiąt tysięcy abonentów). Czy wyobrażasz sobie taką oerację wykonywaną ręcznie? pewnie, że mogę sobie wyobrazić: 10 tys. telefonistek przełącza 10 tys kabelków z gniazda z napisem 128 kb w gniazdo z napisem 320 kb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 05.09.2004 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2004 Witama więc doszliśmy do sedna sprawy, że jednak jest zmiana prędkości, tylko czy zawsze po wykorzystaniu limitu następuje rozłączenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 05.09.2004 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2004 i jeszcze małe pytanie: czy transfer 128 kb/s wystarczy do otwierania stron i odbierania maili ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 05.09.2004 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2004 i jeszcze małe pytanie: czy transfer 128 kb/s wystarczy do otwierania stron i odbierania maili ? Czy wystarczy? Dla tych funkcji to aż nadto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 05.09.2004 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2004 i jeszcze małe pytanie: czy transfer 128 kb/s wystarczy do otwierania stron i odbierania maili ? Czy wystarczy? Dla tych funkcji to aż nadto ale przy ograniczeniu to tylko to pozostaje... (i może ściąganie sterowników ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 05.09.2004 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2004 Znajomy pracujacy w tepsie powiedzial mi, ze ograniczenia transferu po przekroczeniu 5GB tp pic na wode... Technicznie nie sa w stanie (?) ... Proponuję Twojemu znajomemu by sie douczył co to są routery usługowe i jak można je skonfigurować (tak z grubsza). Wszystko jest zcentralizowne i np. zmiana prędkości dla abonentów z 128k na 320 to naprawdę była niewielka operacja (kilkadziesiąt tysięcy abonentów). Czy wyobrażasz sobie taką oerację wykonywaną ręcznie? pewnie, że mogę sobie wyobrazić: 10 tys. telefonistek przełącza 10 tys kabelków z gniazda z napisem 128 kb w gniazdo z napisem 320 kb A wyobrażasz sobie kilka osób, kilka minut i 200tys zmian prędkości? jak piszesz o gniazdkach to chyba nie wiesz w jakiej technologi pracuje neostrada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 05.09.2004 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2004 Znajomy pracujacy w tepsie powiedzial mi, ze ograniczenia transferu po przekroczeniu 5GB tp pic na wode... Technicznie nie sa w stanie (?) ... Proponuję Twojemu znajomemu by sie douczył co to są routery usługowe i jak można je skonfigurować (tak z grubsza). Wszystko jest zcentralizowne i np. zmiana prędkości dla abonentów z 128k na 320 to naprawdę była niewielka operacja (kilkadziesiąt tysięcy abonentów). Czy wyobrażasz sobie taką oerację wykonywaną ręcznie? pewnie, że mogę sobie wyobrazić: 10 tys. telefonistek przełącza 10 tys kabelków z gniazda z napisem 128 kb w gniazdo z napisem 320 kb A wyobrażasz sobie kilka osób, kilka minut i 200tys zmian prędkości? jak piszesz o gniazdkach to chyba nie wiesz w jakiej technologi pracuje neostrada. jeżeli nie wyczułeś ironii w mojej wypowiedzi (wzorowanej na czasach rozmów międzymiastowych za "komuny") to chyba tylko przez to, że Ci nie się nie załadowały te 3 buźki co do technologii: "(...)ADSL ma z siecią telefoniczną wspólny tylko niewielki odcinek kabla między abonentem a najbliższą centralą telefoniczną. Para modemów ADSL tworzy na tym odcinku połączenie stałe, przez które przesyłane są dane. W centrali specjalne urządzenie (splitter) odseparowuje dane od głosu. Głos jest transmitowany dalej za pomocą zwykłych kabli telefonicznych, dane zaś całkowicie opuszczają sieć telefoniczną i kierowane są odrębnym łączem ATM (lub FrameRelay lub Ethernet) bezpośrednio do sieci szkieletowej Internetu - tamtędy mogą trafić do docelowej centrali. Wykorzystując jeden wielki wspólny szkielet, unika się konieczności łączenia central bezpośrednio, każda z każdą. Zastosowanie konwersji sygnałów na wyższe częstotliwości wymaga ponadto stosowania dwóch specjalnych modemów dla każdego abonenta - jednego bezpośrednio u użytkownika w domu czy biurze, a drugiego w jego centrali telefonicznej. Modemy ADSL do transmisji danych korzystają z zakresu od 26 kHz do ok. 1 MHz (czyli 1000 kHz). Pasmo dzielone jest na część szerszą, umożliwiającą pobieranie informacji i część węższą, służącą do ich wysyłania. Dlatego mówi się o rozwiązaniu asymetrycznym. Części te z kolei dzielone są na kanały, którymi przesyłane są dane. Zakłócenia w jednym nie powodują zaniku sygnału w innych i transmisja trwa nadal, choć oczywiście już z mniejszą sumaryczną przepustowością. Jednak nadal pojawia się efekt tłumienia przez materiał, z którego zbudowane są kable. Z tego też powodu maksymalne prędkości przesyłu danych, czyli 8 Mb/s osiąga się na dystansie do 2,7 km. Przy odległości 5,5 km transfer danych spada do 2 Mb/s. W Polsce przeciętna odległość abonenta od centrali wynosi 3-4 km i dlatego nie należy oczekiwać większych prędkości." jest to jedna z wielu informacji na temat ADSL w internecie więc jak kiedyś nie wiedziałem jak to działa to teraz już wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sta28 05.09.2004 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2004 To, że tepsa działa nadal na bazie kabelków i utajnionych telefonistek przełączających ręcznie te kabelki ta prawie pewne. Gdyby było inaczej to nie dostałbym odpowiedzi w sprawie przeniesienia numeru ..."termin realizacji 18 miesięcy"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 06.09.2004 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 jeżeli nie wyczułeś ironii w mojej wypowiedzi (wzorowanej na czasach rozmów międzymiastowych za "komuny") to chyba tylko przez to, że Ci nie się nie załadowały te 3 buźki co do technologii: "(...)ADSL ma z siecią telefoniczną wspólny tylko niewielki odcinek kabla między abonentem a najbliższą centralą telefoniczną. Para modemów ADSL tworzy na tym odcinku połączenie stałe, przez które przesyłane są dane. W centrali specjalne urządzenie (splitter) odseparowuje dane od głosu. Głos jest transmitowany dalej za pomocą zwykłych kabli telefonicznych, dane zaś całkowicie opuszczają sieć telefoniczną i kierowane są odrębnym łączem ATM (lub FrameRelay lub Ethernet) bezpośrednio do sieci szkieletowej Internetu - tamtędy mogą trafić do docelowej centrali. Wykorzystując jeden wielki wspólny szkielet, unika się konieczności łączenia central bezpośrednio, każda z każdą. Zastosowanie konwersji sygnałów na wyższe częstotliwości wymaga ponadto stosowania dwóch specjalnych modemów dla każdego abonenta - jednego bezpośrednio u użytkownika w domu czy biurze, a drugiego w jego centrali telefonicznej. Modemy ADSL do transmisji danych korzystają z zakresu od 26 kHz do ok. 1 MHz (czyli 1000 kHz). Pasmo dzielone jest na część szerszą, umożliwiającą pobieranie informacji i część węższą, służącą do ich wysyłania. Dlatego mówi się o rozwiązaniu asymetrycznym. Części te z kolei dzielone są na kanały, którymi przesyłane są dane. Zakłócenia w jednym nie powodują zaniku sygnału w innych i transmisja trwa nadal, choć oczywiście już z mniejszą sumaryczną przepustowością. Jednak nadal pojawia się efekt tłumienia przez materiał, z którego zbudowane są kable. Z tego też powodu maksymalne prędkości przesyłu danych, czyli 8 Mb/s osiąga się na dystansie do 2,7 km. Przy odległości 5,5 km transfer danych spada do 2 Mb/s. W Polsce przeciętna odległość abonenta od centrali wynosi 3-4 km i dlatego nie należy oczekiwać większych prędkości." jest to jedna z wielu informacji na temat ADSL w internecie więc jak kiedyś nie wiedziałem jak to działa to teraz już wiem Rozumiem ironię, ale drażni mnie jak ktoś wypowiada się o czym co nie ma pojęcia. Więc dla poszerzenia wiedzy ADSL - no dobra jest jakaś podstawa co prawda marketingowa ale jest. To teraz zagadka w którym miejscu jest cięta prędkość na łączu po przekroczeniu magcznej bariery 5Gb/s (czy jakiejś innej dowolnej) M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 06.09.2004 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 mam w domu neostradę o szybkości 128kb/s, znaczy na taka predkość podpisywalismy umowę, a wyświetla mi sie 168 "czegos tam" Modem w ktory zaopatrzyła na TP S.A to Sagem, sadzę, ze wystarczy wyslac sygnał na niego o przekroczeniu ilości danych. jeżeli macie win 98 to weźcie raczej drugi proponowany modem, ten to tylko przy xp i win 2000 działa poprawnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 06.09.2004 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 jeżeli nie wyczułeś ironii w mojej wypowiedzi (wzorowanej na czasach rozmów międzymiastowych za "komuny") to chyba tylko przez to, że Ci nie się nie załadowały te 3 buźki co do technologii: "(...)ADSL ma z siecią telefoniczną wspólny tylko niewielki odcinek kabla między abonentem a najbliższą centralą telefoniczną. Para modemów ADSL tworzy na tym odcinku połączenie stałe, przez które przesyłane są dane. W centrali specjalne urządzenie (splitter) odseparowuje dane od głosu. Głos jest transmitowany dalej za pomocą zwykłych kabli telefonicznych, dane zaś całkowicie opuszczają sieć telefoniczną i kierowane są odrębnym łączem ATM (lub FrameRelay lub Ethernet) bezpośrednio do sieci szkieletowej Internetu - tamtędy mogą trafić do docelowej centrali. Wykorzystując jeden wielki wspólny szkielet, unika się konieczności łączenia central bezpośrednio, każda z każdą. Zastosowanie konwersji sygnałów na wyższe częstotliwości wymaga ponadto stosowania dwóch specjalnych modemów dla każdego abonenta - jednego bezpośrednio u użytkownika w domu czy biurze, a drugiego w jego centrali telefonicznej. Modemy ADSL do transmisji danych korzystają z zakresu od 26 kHz do ok. 1 MHz (czyli 1000 kHz). Pasmo dzielone jest na część szerszą, umożliwiającą pobieranie informacji i część węższą, służącą do ich wysyłania. Dlatego mówi się o rozwiązaniu asymetrycznym. Części te z kolei dzielone są na kanały, którymi przesyłane są dane. Zakłócenia w jednym nie powodują zaniku sygnału w innych i transmisja trwa nadal, choć oczywiście już z mniejszą sumaryczną przepustowością. Jednak nadal pojawia się efekt tłumienia przez materiał, z którego zbudowane są kable. Z tego też powodu maksymalne prędkości przesyłu danych, czyli 8 Mb/s osiąga się na dystansie do 2,7 km. Przy odległości 5,5 km transfer danych spada do 2 Mb/s. W Polsce przeciętna odległość abonenta od centrali wynosi 3-4 km i dlatego nie należy oczekiwać większych prędkości." jest to jedna z wielu informacji na temat ADSL w internecie więc jak kiedyś nie wiedziałem jak to działa to teraz już wiem Rozumiem ironię, ale drażni mnie jak ktoś wypowiada się o czym co nie ma pojęcia. Więc dla poszerzenia wiedzy ADSL - no dobra jest jakaś podstawa co prawda marketingowa ale jest. To teraz zagadka w którym miejscu jest cięta prędkość na łączu po przekroczeniu magcznej bariery 5Gb/s (czy jakiejś innej dowolnej) M myśmy już dawno przeszli na wypowiedzi humorystyczne a ty znowu swoje chcesz odstawić guru w zekresie technologii to po prostu napisz co i jak, wyjaśnij nam maluczkim (w końcu to forum budowlane a nie dotyczące informatyki) co do kabelków i gniazdek: jakby tak pięknie cały ten sprzęt umieli obsługiwać pracownicy TP jak zapewne Ty to umiesz, to nie byłoby tych wszystkich przestojów (będę czekał na rozcrossowanie lini 3 tygodnie, żeby ją ponownie scrossowali w następne dwa, pytam się jak to? przy takiej technologii??? ) a co do wiedzy na temat Twojego quizu: w maju br. ta wiedza mi była potrzebna na przedmiot zwany: sieci komputerowe dzwoniłem na wszystkie możliwe numery techniczne w tpsa nikt nie wiedział napisałem kilka maili m.in. na [email protected] do tej pory cisza pytałem się nawet znajomego który jest monterem w TPsa (robi też przy asystach technicznych) sam nie wiedział miał się dowiedzieć do tej pory też cisza więc jak zwykły użytkownik może wiedzieć kiedy nawet główny zainteresowany nie wie olałem w końcu sprawę - nie moja branża pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 06.09.2004 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 To, że tepsa działa nadal na bazie kabelków i utajnionych telefonistek przełączających ręcznie te kabelki ta prawie pewne. Gdyby było inaczej to nie dostałbym odpowiedzi w sprawie przeniesienia numeru ..."termin realizacji 18 miesięcy"... Śmiałeś złożyć prośbę o przeniesienie numeru? I co? Myślisz, że biedna telefonistka która ma Twój numer telefonu w zakresie obowiązków tak szybko znajdzie nowe mieszkanie, żeby mmóc dalej go przełączać? Byś się wstydził... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 06.09.2004 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 a Ty wiesz Bard jak kiedyś zagroziłem, że przejdę do Netii jak mi reklamacji rachunku nie uwzględnią (jednoczesna blokada prefiksu 0-700 i kilkadziesiąt impulsów na 0-700 na jednej fakturze) to mi Pani na infolinii drwiącym tonem powiedziała, że nie ma innej możliwości stacjonarnego telefonu jak od nich w mojej dzielnicy, a jak nawet rozwiążę umowę to i tak będę musiał najpierw zapłacić Na szczęście ktoś rozumny po 3 miesiącach zauważył, że jedna usługa wyklucza drugą i w drodze wielkiej łaski uwzględnili moją prośbę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts