Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

głupota TP SA sięgnęła zenitu

preev

Recommended Posts

nie wiem ilu z Was drodzy forumowicze ma ten niewątpliwie wspaniały wynalazek, któremu do tej pory udało się prawie upowszechnić internet w wielu małych miejscowościach i odleglych od centrum dzielnicach miast (jak w moim wypadku), a mianowicie neostradę

i nie piszę o tym z przekąsem, bo usługa (po kilku wstępnych potknięciach) jest napradę na europejskim poziomie

nawet w międzyczasie firmie-usługodawcy udało się podnieść transfer nie zmieniając cen (a nawet dzięki 0% VAT na internet cena spadła) i wprowadzić trzy różne prędkości z której tylko najniższ miała limit na transfer

z ochotą więc czekałem na koniec okresu umowy i już miałem biec do telepunktu ją przedłużyć gdy jak grom z jasnego nieba spadła na mnie informacja z onetu, że na wszystkie trzy prędkości neo TePsa nałożyła limit 5GB :evil:

i tu się pytam komu potrzebne w takim razie podwyższenie prędkości z 640 kb na 1024kb i z 320 kb na 640 kb gdy jest ten popierd...ny limit??? :-? :evil:

już widzę te kolejki przed telepunktami gdzie wszyscy bedą chcieli przeemigrować (jak to ładnie TePsa ujmuje) z większych prędkości na najmniejszą, bo po prostu przy tym limicie nie bedzie potrzebne nawet 128kb żeby sobie stronki pooglądać i maila od czasu do czasu wysłać :evil: :evil: :evil:

może jakąś petycję wyślemy :-?

Z tego co wiem to wprowadzenie bariery 5MB transferu jest spowodowane częstą praktyką tworzenia "sieci sąsiedzkiech". Ktoś jeden wykupuje abonament neo i sam dzieli sygnał potem wśród kilku chętnych (powiedzmy 4) sąsiadów. Każdy z nich ma dojście do sieci wówczas za nawet jedyne10 zł miesięcznie. Tepsa tłumaczy to obroną swoich interesów. Za działanie (wbrew regulaminowi neostrady) części użytkowników neostrady odpowiadają tym samym i pozostali.

Znajomy pracujacy w tepsie powiedzial mi, ze ograniczenia transferu po przekroczeniu 5GB tp pic na wode... Technicznie nie sa w stanie (?) :D ...

Proponuję Twojemu znajomemu by sie douczył co to są routery usługowe i jak można je skonfigurować (tak z grubsza). Wszystko jest zcentralizowne i np. zmiana prędkości dla abonentów z 128k na 320 to naprawdę była niewielka operacja (kilkadziesiąt tysięcy abonentów). Czy wyobrażasz sobie taką oerację wykonywaną ręcznie?

Znajomy pracujacy w tepsie powiedzial mi, ze ograniczenia transferu po przekroczeniu 5GB tp pic na wode... Technicznie nie sa w stanie (?) :D ...

Proponuję Twojemu znajomemu by sie douczył co to są routery usługowe i jak można je skonfigurować (tak z grubsza). Wszystko jest zcentralizowne i np. zmiana prędkości dla abonentów z 128k na 320 to naprawdę była niewielka operacja (kilkadziesiąt tysięcy abonentów). Czy wyobrażasz sobie taką oerację wykonywaną ręcznie?

pewnie, że mogę sobie wyobrazić: 10 tys. telefonistek przełącza 10 tys kabelków z gniazda z napisem 128 kb w gniazdo z napisem 320 kb :lol: :lol: :lol:

pewnie, że mogę sobie wyobrazić: 10 tys. telefonistek przełącza 10 tys kabelków z gniazda z napisem 128 kb w gniazdo z napisem 320 kb :lol: :lol: :lol:

A wyobrażasz sobie kilka osób, kilka minut i 200tys zmian prędkości?

jak piszesz o gniazdkach to chyba nie wiesz w jakiej technologi pracuje neostrada.

A wyobrażasz sobie kilka osób, kilka minut i 200tys zmian prędkości?

jak piszesz o gniazdkach to chyba nie wiesz w jakiej technologi pracuje neostrada.

jeżeli nie wyczułeś ironii w mojej wypowiedzi (wzorowanej na czasach rozmów międzymiastowych za "komuny") to chyba tylko przez to, że Ci nie się nie załadowały te 3 buźki :lol: :lol: :lol:

co do technologii:

"(...)ADSL ma z siecią telefoniczną wspólny tylko niewielki odcinek kabla między abonentem a najbliższą centralą telefoniczną. Para modemów ADSL tworzy na tym odcinku połączenie stałe, przez które przesyłane są dane. W centrali specjalne urządzenie (splitter) odseparowuje dane od głosu. Głos jest transmitowany dalej za pomocą zwykłych kabli telefonicznych, dane zaś całkowicie opuszczają sieć telefoniczną i kierowane są odrębnym łączem ATM (lub FrameRelay lub Ethernet) bezpośrednio do sieci szkieletowej Internetu - tamtędy mogą trafić do docelowej centrali. Wykorzystując jeden wielki wspólny szkielet, unika się konieczności łączenia central bezpośrednio, każda z każdą. Zastosowanie konwersji sygnałów na wyższe częstotliwości wymaga ponadto stosowania dwóch specjalnych modemów dla każdego abonenta - jednego bezpośrednio u użytkownika w domu czy biurze, a drugiego w jego centrali telefonicznej. Modemy ADSL do transmisji danych korzystają z zakresu od 26 kHz do ok. 1 MHz (czyli 1000 kHz). Pasmo dzielone jest na część szerszą, umożliwiającą pobieranie informacji i część węższą, służącą do ich wysyłania. Dlatego mówi się o rozwiązaniu asymetrycznym. Części te z kolei dzielone są na kanały, którymi przesyłane są dane. Zakłócenia w jednym nie powodują zaniku sygnału w innych i transmisja trwa nadal, choć oczywiście już z mniejszą sumaryczną przepustowością. Jednak nadal pojawia się efekt tłumienia przez materiał, z którego zbudowane są kable. Z tego też powodu maksymalne prędkości przesyłu danych, czyli 8 Mb/s osiąga się na dystansie do 2,7 km. Przy odległości 5,5 km transfer danych spada do 2 Mb/s. W Polsce przeciętna odległość abonenta od centrali wynosi 3-4 km i dlatego nie należy oczekiwać większych prędkości."

jest to jedna z wielu informacji na temat ADSL w internecie więc jak kiedyś nie wiedziałem jak to działa to teraz już wiem :wink:

jeżeli nie wyczułeś ironii w mojej wypowiedzi (wzorowanej na czasach rozmów międzymiastowych za "komuny") to chyba tylko przez to, że Ci nie się nie załadowały te 3 buźki :lol: :lol: :lol:

co do technologii:

"(...)ADSL ma z siecią telefoniczną wspólny tylko niewielki odcinek kabla między abonentem a najbliższą centralą telefoniczną. Para modemów ADSL tworzy na tym odcinku połączenie stałe, przez które przesyłane są dane. W centrali specjalne urządzenie (splitter) odseparowuje dane od głosu. Głos jest transmitowany dalej za pomocą zwykłych kabli telefonicznych, dane zaś całkowicie opuszczają sieć telefoniczną i kierowane są odrębnym łączem ATM (lub FrameRelay lub Ethernet) bezpośrednio do sieci szkieletowej Internetu - tamtędy mogą trafić do docelowej centrali. Wykorzystując jeden wielki wspólny szkielet, unika się konieczności łączenia central bezpośrednio, każda z każdą. Zastosowanie konwersji sygnałów na wyższe częstotliwości wymaga ponadto stosowania dwóch specjalnych modemów dla każdego abonenta - jednego bezpośrednio u użytkownika w domu czy biurze, a drugiego w jego centrali telefonicznej. Modemy ADSL do transmisji danych korzystają z zakresu od 26 kHz do ok. 1 MHz (czyli 1000 kHz). Pasmo dzielone jest na część szerszą, umożliwiającą pobieranie informacji i część węższą, służącą do ich wysyłania. Dlatego mówi się o rozwiązaniu asymetrycznym. Części te z kolei dzielone są na kanały, którymi przesyłane są dane. Zakłócenia w jednym nie powodują zaniku sygnału w innych i transmisja trwa nadal, choć oczywiście już z mniejszą sumaryczną przepustowością. Jednak nadal pojawia się efekt tłumienia przez materiał, z którego zbudowane są kable. Z tego też powodu maksymalne prędkości przesyłu danych, czyli 8 Mb/s osiąga się na dystansie do 2,7 km. Przy odległości 5,5 km transfer danych spada do 2 Mb/s. W Polsce przeciętna odległość abonenta od centrali wynosi 3-4 km i dlatego nie należy oczekiwać większych prędkości."

jest to jedna z wielu informacji na temat ADSL w internecie więc jak kiedyś nie wiedziałem jak to działa to teraz już wiem :wink:

Rozumiem ironię, ale drażni mnie jak ktoś wypowiada się o czym co nie ma pojęcia. Więc dla poszerzenia wiedzy :lol: :lol:

ADSL - no dobra jest jakaś podstawa co prawda marketingowa ale jest.

To teraz zagadka w którym miejscu jest cięta prędkość na łączu po przekroczeniu magcznej bariery 5Gb/s (czy jakiejś innej dowolnej)

M

mam w domu neostradę o szybkości 128kb/s, znaczy na taka predkość podpisywalismy umowę, a wyświetla mi sie 168 "czegos tam" :D Modem w ktory zaopatrzyła na TP S.A to Sagem, sadzę, ze wystarczy wyslac sygnał na niego o przekroczeniu ilości danych.

jeżeli macie win 98 to weźcie raczej drugi proponowany modem, ten to tylko przy xp i win 2000 działa poprawnie :evil:

co do technologii:

Rozumiem ironię, ale drażni mnie jak ktoś wypowiada się o czym co nie ma pojęcia. Więc dla poszerzenia wiedzy :lol: :lol:

ADSL - no dobra jest jakaś podstawa co prawda marketingowa ale jest.

To teraz zagadka w którym miejscu jest cięta prędkość na łączu po przekroczeniu magcznej bariery 5Gb/s (czy jakiejś innej dowolnej)

M

myśmy już dawno przeszli na wypowiedzi humorystyczne a ty znowu swoje

chcesz odstawić guru w zekresie technologii to po prostu napisz co i jak, wyjaśnij nam maluczkim (w końcu to forum budowlane a nie dotyczące informatyki)

co do kabelków i gniazdek:

jakby tak pięknie cały ten sprzęt umieli obsługiwać pracownicy TP jak zapewne Ty to umiesz, to nie byłoby tych wszystkich przestojów (będę czekał na rozcrossowanie lini 3 tygodnie, żeby ją ponownie scrossowali w następne dwa, pytam się jak to? przy takiej technologii??? :wink: )

a co do wiedzy na temat Twojego quizu:

w maju br. ta wiedza mi była potrzebna na przedmiot zwany: sieci komputerowe

dzwoniłem na wszystkie możliwe numery techniczne w tpsa nikt nie wiedział

napisałem kilka maili m.in. na [email protected] do tej pory cisza

pytałem się nawet znajomego który jest monterem w TPsa (robi też przy asystach technicznych) sam nie wiedział miał się dowiedzieć do tej pory też cisza

więc jak zwykły użytkownik może wiedzieć kiedy nawet główny zainteresowany nie wie :-?

olałem w końcu sprawę - nie moja branża

pozdrawiam

To, że tepsa działa nadal na bazie kabelków i utajnionych telefonistek przełączających ręcznie te kabelki ta prawie pewne. Gdyby było inaczej to nie dostałbym odpowiedzi w sprawie przeniesienia numeru ..."termin realizacji 18 miesięcy"... :D

Śmiałeś złożyć prośbę o przeniesienie numeru?

I co? Myślisz, że biedna telefonistka która ma Twój numer telefonu w zakresie obowiązków tak szybko znajdzie nowe mieszkanie, żeby mmóc dalej go przełączać?

Byś się wstydził... ;)

a Ty wiesz Bard jak kiedyś zagroziłem, że przejdę do Netii jak mi reklamacji rachunku nie uwzględnią (jednoczesna blokada prefiksu 0-700 i kilkadziesiąt impulsów na 0-700 na jednej fakturze) to mi Pani na infolinii drwiącym tonem powiedziała, że nie ma innej możliwości stacjonarnego telefonu jak od nich w mojej dzielnicy, a jak nawet rozwiążę umowę to i tak będę musiał najpierw zapłacić :evil: Na szczęście ktoś rozumny po 3 miesiącach zauważył, że jedna usługa wyklucza drugą i w drodze wielkiej łaski uwzględnili moją prośbę :( :wink: