Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zjazd z drogi powiatowej a nie z wewnętrznej

Mejt_

Recommended Posts

Drodzy forumowicze!

Jestem szczęśliwym posiadaczem działki leżącej przy dwóch drogach: od północy droga powiatowa (raczej mało używana), od zachodu droga wewnętrzna, która jest dojazdem do działki graniczącej ze mną od południa. A co tam po próżnicy gadać:

http://images83.fotosik.pl/261/b6a3aa7f51574961m.jpg

W decyzji o warunkach zabudowy dla działki istnieje zapis o treści: Istniejący zjazd z drogi powiatowej. Problem polega na tym, że decyzja była wydana na działkę "przed podziałem", którą zaznaczyłem na czerwono:

http://images84.fotosik.pl/262/2d3c6c47eb6aa020m.jpg

To znaczy w treści jest oczywiście zapis, że "dopuszcza się podział działki na trzy działki mniejsze wg załącznika" i tak też się stało. W chwili podziału na wysokości istniejącego zjazdu z drogi powiatowej poprowadzona jest droga wewnętrzna, która prowadzi do działki sąsiadującej ze mną od południa. Moja działka w chwili obecnej nie posiada istniejącego zjazdu z drogi powiatowej. Pytanie brzmi: czy uda mi się uzyskać decyzję i zgodę na wybudowanie zjazdu z drogi głównej (mój wymarzony podjazd do domu zaznaczony na zielono) czy raczej będę skazany na dojazd od drogi wewnętrznej (zaznaczony na czerwono)? Jakie mam szanse na skruszenie ludu w sercach urzędników i uzyskanie ich zgody?

Nikt wróżką nie jest. Przepisy mówią jednoznacznie, ale znam przypadki gdzie sie "udało".

Oświeć mnie o jednoznacznie brzmiących przepisach.Napisz mu co się udało komuś , a nie rzucasz mu jakieś puste określenia.

Do autora topiku.Dlaczego miałoby ci się nie udać? Powiedz na jakim etapie jesteś w papierach w rzeczy samej.

skoro masz " istniejący zjazd " - to ja tu nie widzę problemu. Jeśli jeszcze raz będziesz występował o Warunki zabudowy - opisz : "istniejący zjazd drogowy" z drogi publicznej i tyle. Droga wewnętrzna jest na obsługę działki w drugiej linii, niekoniecznie dla realizacji wjazdu na Twoją działkę, tym bardziej że zjazd posiadasz. Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

skoro masz " istniejący zjazd " - to ja tu nie widzę problemu. Jeśli jeszcze raz będziesz występował o Warunki zabudowy - opisz : "istniejący zjazd drogowy" z drogi publicznej i tyle. Droga wewnętrzna jest na obsługę działki w drugiej linii, niekoniecznie dla realizacji wjazdu na Twoją działkę, tym bardziej że zjazd posiadasz.

Witam.

Nie widzę w tym poście by pisał o PnB , o projekcie itp.Piszę ,że :

.Jestem szczęśliwym posiadaczem działki leżącej przy dwóch drogach........

Bardzo Wam dziękuję za podjęcie tematu :)

W ramach papierów mam decyzję o warunkach zabudowy ;-) Działka świeżo kupiona, więc przez okres świąteczny tak naprawdę niczego nie miałem okazji zrobić.

Co do posiadania zjazdu to jest tak, jak na drugim wrzuconym zdjęciu: w chwili obecnej zjazd znajduje się poza moją działką. Przed podziałem była jedna działka i jeden wjazd. Po podziale jest droga (będącą na wysokości zjazdu i będąca "przedłużeniem" zjazdu) oraz trzy działki. Moja działka przylega do powiatowej, po zachodzie mam wewnętrzną, natomiast działki druga i trzecia (na południe ode mnie) mają tylko tę wewnętrzną. W ramach świątecznych, rodzinnych wymian uprzejmości, powiedziano mi, że skoro mam dostęp do drogi wewnętrznej, to mogę nie dostać zgody na dołożenie kolejnego zjazdu z powiatówki. Bardzo bym nie chciał na swoją działkę wjeżdżać w ten sposób, że skręcam z powiatówki na wewnętrzną, a dopiero potem na działkę. Wrzucam jeszcze jeden rysunek poglądowy, wybaczcie jakość...

http://images83.fotosik.pl/261/6b3023827a4ad2f2m.jpg

Bardzo Wam dziękuję za podjęcie tematu :)

W ramach papierów mam decyzję o warunkach zabudowy ;-) Działka świeżo kupiona, więc przez okres świąteczny tak naprawdę niczego nie miałem okazji zrobić.

Co do posiadania zjazdu to jest tak, jak na drugim wrzuconym zdjęciu: w chwili obecnej zjazd znajduje się poza moją działką. Przed podziałem była jedna działka i jeden wjazd. Po podziale jest droga (będącą na wysokości zjazdu i będąca "przedłużeniem" zjazdu) oraz trzy działki. Moja działka przylega do powiatowej, po zachodzie mam wewnętrzną, natomiast działki druga i trzecia (na południe ode mnie) mają tylko tę wewnętrzną. W ramach świątecznych, rodzinnych wymian uprzejmości, powiedziano mi, że skoro mam dostęp do drogi wewnętrznej, to mogę nie dostać zgody na dołożenie kolejnego zjazdu z powiatówki. Bardzo bym nie chciał na swoją działkę wjeżdżać w ten sposób, że skręcam z powiatówki na wewnętrzną, a dopiero potem na działkę. Wrzucam jeszcze jeden rysunek poglądowy, wybaczcie jakość...

http://images83.fotosik.pl/261/6b3023827a4ad2f2m.jpg

Witam.

Tak myślałem .Gdy ruszysz jak przypuszczam na wiosnę z cała papirologią i jak poprzez uzyskanie warunków przyłączy itp. dojdziesz do projektowania itp. to adoptującemu projekt zaznaczysz bo to logiczne ,że chcesz do chałupy mieć zjazd z drogi powiatowej.Ogrodzisz się od drogi zewn i tam wstawisz furtkę i będziesz chodził na skróty na grzyby;) . Nie widzę póki co żadnych problemów.

Edytowane przez niktspecjalny

Tak gwoli wyjaśnienia: okazuje się, że w przypadku takim jak mój, decyzję o możliwości wykonania zjazdu z drogi powiatowej bezpośrednio na moją działkę podejmuje Dyrektor Powiatowego Zarządu Dróg. W dniu dzisiejszym złożyłem stosowny wniosek, ponadto musiałem dołączyć kopię mapy zasadniczej i tytuł własności do działki. Przy dobrych lotach, w przyszłym tygodniu będę znał stanowisko Zarządu Dróg.

Tak gwoli wyjaśnienia: okazuje się, że w przypadku takim jak mój, decyzję o możliwości wykonania zjazdu z drogi powiatowej bezpośrednio na moją działkę podejmuje Dyrektor Powiatowego Zarządu Dróg. W dniu dzisiejszym złożyłem stosowny wniosek, ponadto musiałem dołączyć kopię mapy zasadniczej i tytuł własności do działki. Przy dobrych lotach, w przyszłym tygodniu będę znał stanowisko Zarządu Dróg.

Witam.

Zastanawia mnie dlaczego zachodzisz to od du...y strony .Przepraszam za du..y .Robisz zgłoszenie albo po staremu PnB .Co może stanąć na przeszkodzie by takiego zjazdu z powiatowej nie mieć? Projekt , cała procedura np. wraz z ogrodzeniem ,zjazdem itp. Czyli jeśli dostaniesz odmowę na pismo to zrezygnujesz z budowy chałupy ?:sick::sick::sick:

Hmm, pewnie dlatego, że nie wiem gdzie jest ta dobra strona... Dziś dopytywałem w gminie o możliwość dokonania zmian w warunkach zabudowy dla mojej działki i przy okazji dopytałem o ten zjazd. Tam mi powiedziano, że zgodę na zjazd musi wydać właśnie Zarząd Dróg. Fakt, sam z siebie nie dopytałem o podstawę prawną.

Z kolei w zarządzie dróg mi powiedziano, że faktycznie potrzebuję zgody i muszę złożyć stosowny wniosek (zwolniony z opłaty do celów mieszkaniowych :D )

Przy okazji sympatyczna pani powiedziała, że faktycznie teoretycznie można uznać, że już mam dojazd do działki z drogi wewnętrznej, ale "RACZEJ nie powinno być problemu ze zgodą na drugi mostek i zjazd".

Ponieważ nikt mi nie powiedział: "Panie, rób co chcesz", to żyłem w przekonaniu, że jednak potrzebuję czyjejś zgody na wykonanie elementu infrastruktury POZA moją działką (no bo przecież wjazd i mostek będą przez rów do drogi, a to już nie mój teren).

Z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że moje dzisiejsze jeżdżenie było bez sensu, bo mi się ten zjazd należy jak "psu buda". Troszkę się teraz czuję zagubiony :D Normalnie 30 letnie dziecko we mgle ;-) To tylko potwierdza, że dobrze jest założyć konto na forum i dopytać :D

Edit: jak nie dostanę zgody, to nie zrezygnuję z budowy, po prostu będę wjeżdzał na swoją działkę pokonując bezsensowną szykanę niczym na torze F1: z powiatówki na wewnętrzną, z wewnętrznej na działkę, jeszcze tylko zakręt 90 stopni i już prosto do garażu...

Hmm, pewnie dlatego, że nie wiem gdzie jest ta dobra strona... Dziś dopytywałem w gminie o możliwość dokonania zmian w warunkach zabudowy dla mojej działki i przy okazji dopytałem o ten zjazd. Tam mi powiedziano, że zgodę na zjazd musi wydać właśnie Zarząd Dróg. Fakt, sam z siebie nie dopytałem o podstawę prawną.

Z kolei w zarządzie dróg mi powiedziano, że faktycznie potrzebuję zgody i muszę złożyć stosowny wniosek (zwolniony z opłaty do celów mieszkaniowych :D )

Przy okazji sympatyczna pani powiedziała, że faktycznie teoretycznie można uznać, że już mam dojazd do działki z drogi wewnętrznej, ale "RACZEJ nie powinno być problemu ze zgodą na drugi mostek i zjazd".

Ponieważ nikt mi nie powiedział: "Panie, rób co chcesz", to żyłem w przekonaniu, że jednak potrzebuję czyjejś zgody na wykonanie elementu infrastruktury POZA moją działką (no bo przecież wjazd i mostek będą przez rów do drogi, a to już nie mój teren).

Z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że moje dzisiejsze jeżdżenie było bez sensu, bo mi się ten zjazd należy jak "psu buda". Troszkę się teraz czuję zagubiony :D Normalnie 30 letnie dziecko we mgle ;-) To tylko potwierdza, że dobrze jest założyć konto na forum i dopytać :D

Edit: jak nie dostanę zgody, to nie zrezygnuję z budowy, po prostu będę wjeżdzał na swoją działkę pokonując bezsensowną szykanę niczym na torze F1: z powiatówki na wewnętrzną, z wewnętrznej na działkę, jeszcze tylko zakręt 90 stopni i już prosto do garażu...

Moje wyobrażenie polegało na tym ,że istotną zmianą w przepisach dotyczących PnB jest albo staranie o nie albo o po nowemu zgłoszenie ,które tak do końca nie jest takie piękniutkie.Skoro masz działkę i warunki zabudowy to rzekłbym , dopasowując się do którejś z dwóch opcji zaczynasz zabawę w inwestora.Projekt , warunki przyłączy , adoptujący wymieniona dokumentacja , komplet i albo zgłoszenie albo PnB. Procedura idzie w eter razem z twoim zjazdem z drogi powiatowej.Powiem przewrotnie ,że ja jak się budowałem musiałem mieć nawet projekt takiego zjazdu zatwierdzony przez nadzór budowlany.Przepisy się zmieniły i może teraz tak się nie załatwia ale ja najpierw bym zaczął normalnie.Jeszcze jedno.Skąd sympatyczna pani wiedziała o tym ,że masz już jak dojechać na działkę z drogi wew.

Edytowane przez niktspecjalny

Bo we wniosku musiałem podać nr działki, na którą chcę zjazd z drogi powiatowej. Klik klik w swój "geoportal" i już widziała, ze moja działka powstała przez podział większej - ergo, kupując działkę kupiłem udział w drodze wewnętrznej...

Rozumiem.Bądź dobrej myśli skoro już wybrałeś tą drogę w załatwianiu formalności.

• 2 weeks później...

Od 1 stycznia 2017r. zmieniło się prawo w kwestii zjazdów.

Już 1 stycznia 2017 r. wchodzi w życie część przepisów ustawy z dnia 16 grudnia 2016 r. o zmianie niektórych ustaw w celu poprawy otoczenia prawnego przedsiębiorców.

Ustawa ta wprowadza zmiany m.in. do ustawy o drogach publicznych. Zwracam uwagę, że nowelizacja wprowadziła do ustawy przepis art. 29 ust. 6 o treści:

„Budowa lub przebudowa zjazdu na podstawie zezwolenia, o którym mowa w ust. 1(zgoda zarządcy drogi w postaci decyzji lokalizacyjnej), nie wymaga uzyskania decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu.”