krzysztofonek 01.01.2017 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Szanowni, Mam od jakiegoś czasu już uruchomiony piec CO działający na razie tylko na obiegu ogrzewania podłogowego, (cwu na piecu wyłączone). Dziś zauważyłem że na manometrze ciśnienie spadło do 0.9 bara, muszę więc dobić wody a z tym mam związane pytania: - jakie powinno być optymalne ciśnienie w instalacj - w jaki sposób uzupełnić wodę (którymi pokrętłami) i czy trzeba dodatkowo coś odpowietrzać ? - pokrętła na dole pieca (zdjęcie) jaka jest funkcja lewego i prawego i czy powinny one być dokręcone czy odkręcone? - czy możliwe że od momentu uruchomienia/napełnienia ciśnienia w CO do 2 bar po miesiącu spadło one do obecnego poziomu ? mogę mieć gdzieś wyciek ? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 03.01.2017 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 (edytowane) Witam ! Spadek ciśnienie może świadczyć o nieszczelnościach, co do minimalne ciśnienia w instalacji to powinno ono zgodnie z danymi technicznymi być wyższe niż0,8 bar. W przypadku niskiego ciśnienia na pograniczu w instalacji, należy zawiadomić firmę instalatorską, aby sprawdziła czy jest to coś poważnego. Pozdrawiam ! Edytowane 5 Marca 2018 przez Konsultant Viessmann Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofonek 06.01.2017 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Instrukcja dotyczy kotła który posiadam, lecz sposób napełniania jest zupełnie inny. Cały proceder odbywa się poprze czarne zawory które zaznaczyłem na zdjęciu.Co do ciśnienia to po ponownym napełnieniu, spadło ono po raz kolejny o 0.4 bara, lecz po podłodze nigdzie nie widać plam ani wycieków.Mam jeszcze jedno pytanie. Aktualnie jestem po procesie wygrzewania jastrychu. W mieszkaniu w którym działa kocioł do okolic marca póki co nikt nie będzie zamieszkiwał. Jaka jest "optymalna" temperatura na piecu by pustostan sobie dosychał a zużycie gazu było najmniejsze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 06.01.2017 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 (edytowane) Instrukcja dotyczy kotła który posiadam, lecz sposób napełniania jest zupełnie inny. Cały proceder odbywa się poprze czarne zawory które zaznaczyłem na zdjęciu. Co do ciśnienia to po ponownym napełnieniu, spadło ono po raz kolejny o 0.4 bara, lecz po podłodze nigdzie nie widać plam ani wycieków. Mam jeszcze jedno pytanie. Aktualnie jestem po procesie wygrzewania jastrychu. W mieszkaniu w którym działa kocioł do okolic marca póki co nikt nie będzie zamieszkiwał. Jaka jest "optymalna" temperatura na piecu by pustostan sobie dosychał a zużycie gazu było najmniejsze ? Sprawdź naczynie przeponowe - te oryginalnie montowane są bardzo słabej jakości -zaworki do napełniania powietrzem puszczają - jeśli masz gwarancję to zaproś serwis tylko dopilnuj, jeśli zaworek puszcza to ma wymienić naczynie a nie uzupełniać ciśnienie (oczywiście serwis samego zaworka nie zmienia ), bo po gwarancji spadnie to na Ciebie i będzie "bolało". Edytowane 6 Stycznia 2017 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 07.01.2017 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 I Aktualnie jestem po procesie wygrzewania jastrychu. W mieszkaniu w którym działa kocioł do okolic marca póki co nikt nie będzie zamieszkiwał. Jaka jest "optymalna" temperatura na piecu by pustostan sobie dosychał a zużycie gazu było najmniejsze ? Witam ponownie ! Czy mieszkanie, które remontujesz jest w bloku mieszkalnym, bo jeśli tak to zgodnie z WT dla budynków nie możesz chyba zejść poniżej +16, ze względu na innych mieszkańców. Z drugiej strony pojawia się zapis (Dz.U. 2015 poz. 1422), że nie dotyczy to poszczególnych mieszkań oraz lokali użytkowych wyposażonych we własne instalacje ogrzewcze. Zawsze pozostaje dla Twojej dyspozycji tryb przeciwzamarzaniowy, który kontroluje aby woda w kotle nie spadła poniżej +5 i grzeje ją max do +20, jednak nie mam pewności jak to wpłynie na zachowanie jastrychu po wygrzewaniu. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofonek 07.01.2017 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Co do naczynia przeponowego to zobaczę po weekendzie czy ciśnienie dalej spada i w razie czego skontaktuje się z serwisem...piec jest zupełnie nowy, działa od 1 Grudnia.Mieszkanie to czworak w stanie deweloperskim, nikt go jeszcze nie zamieszkuje. Trybu przeciwzamarzaniowego nie chcę włączać bo zależy mi na utrzymaniu temperatury w środku (jeszcze delikatnie mokre tynki). Chodzi mi o praktyczną radę odnośnie optymalnej temperatury grzania podłogi, czy np ustawiając temperaturę*z 30 na 20 mam połowę mniejsze zużycie gazu, albo przy jakiej temperaturze uzyskam największą efektywność wykorzystania gazu bez kosmicznego zużycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofonek 09.01.2017 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Sprawa spadku ciśnienia wyjaśniona (prawdopodobnie) - puszczający króciec z zakrętką na rozdzielaczu zasilającym. Delikatnie sączyło się po pexie wewnątrz skrzynki i przemokła podłoga 60 cm od instalacji, na szczęście obyło się bez kucia. Dziękuję za rady co do temperatury, ustawię zatem zasilanie na kotle na 30C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 10.01.2017 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Sprawa spadku ciśnienia wyjaśniona (prawdopodobnie) - puszczający króciec z zakrętką na rozdzielaczu zasilającym. Delikatnie sączyło się po pexie wewnątrz skrzynki i przemokła podłoga 60 cm od instalacji, na szczęście obyło się bez kucia. Dziękuję za rady co do temperatury, ustawię zatem zasilanie na kotle na 30C Witam ponownie, Dobrze, że usterka w porę znaleziona, bo przy dużych mrozach mogłoby to narobić sporo kłopotu. Tak ustawione temperatura powinna spokojnie dosuszyć Twoje tynki. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomek007 03.03.2018 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Witam, Jestem " świeżym " użytkownikiem pieca VITODENS 111-W. Piec został uruchomiony jesienią 2017 r.Mam mały problem z ciśnieniem obiegu c.o.Po półrocznej eksploatacji pieca lekko spadło ciśnienie do poziomu 0.8 - 0.9 bara.Chciałbym sam lekko je zwiększyć do poziomu około 1,3 bara. Układ pokręteł jest identyczny jak na zdjęciu zamieszczonym przez kolegę krzysztofonka ( autora tego wątku ).Gdyby ktoś łopatologicznie podpowiedział, które pokrętła odpowiadają za zwiększenie ciśnienia w instalacji.Próbowałem wykonać po kilka obrotów jednym i drugim czarnym zaznaczonym na zdjęciu pokrętłem ale brak jakiejkolwiek reakcji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 05.03.2018 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Dopust wody do instalacji powinien być zrobiony oddzielnym przyłączem wykonanym na instalacji c.o. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomek007 05.03.2018 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Witam ponownie, Sugeruję się wpisem kolegi krzysztofonka : :Instrukcja dotyczy kotła który posiadam, lecz sposób napełniania jest zupełnie inny. Cały proceder odbywa się poprzez czarne zawory które zaznaczyłem na zdjęciu." Niestety w instrukcji, którą dostałem wraz z piecem ( Vitodents 111-W typ B1LD ) brak w opisie funkcjonalności tych dwóch czarnych zaworów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 05.03.2018 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Jeszcze raz: zawory w kotle są zaworami serwisowymi. Napełnienie instalacji robi się przez baterię zaworów gwarantującą zabezpieczenie instalacji wody pitnej przed skażeniem woda instalacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiloful 27.11.2018 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 (edytowane) Czyli nie jest możliwe dopuszczenie/uzupełnienie wody w instalacji za pomocą, któregoś z tych zaworów? Mi instalator podczas uruchamiania kotła mówił, że można za pomocą, któregoś z nich nie pamiętam którego zwiększyć ciśnienie jeśli spadnie.Jesli dobrze zrozumialem instrukcję to jest to zawór prawy chyba, że się mylę. Edytowane 28 Listopada 2018 przez kiloful Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 29.11.2018 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2018 Dopust wody do instalacji wykonuje się na instalacji poza kotłem. W kotle znajduje się jedynie zawór serwisowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiloful 04.12.2018 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Dopust wody do instalacji wykonuje się na instalacji poza kotłem. W kotle znajduje się jedynie zawór serwisowy. Być może, ale z wykorzystaniem tych zaworów dopuściłem wody i na razie jest OK. Trzeba przekręcić oba zawory w lewo ( od dołu patrząc przeciwnie do ruchu wskazówek zegara) kilka razy w moim przypadku 3 i podstawić jakieś wiaderko bo może coś kapać i poczekać u mnie napełniało się bardzo powoli, ale pewnie da się szybciej. Instalator zalecał 1,2 bar i tyle mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts