baracuda31 01.01.2017 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Witam. Było tutaj kilka podobnych wątków ale nie znalazłem w nich konkretnych podpowiedzi i rad. Chcemy z żoną rozpocząć budowę własnego domku wg. projektu Nemo z tooba.pl (http://www.tooba.pl/projekt-domu-Nemo-TXD-632). Potrzebujemy oczywiście kawałka ziemi do tej inwestycji i po wielu miesiącach poszukiwań trafiła nam się świetna okazja (cenowo i lokalizacyjnie) naprawdę bardzo fajna. Widok z działki i okolica na 5+ ale jest jeden mały szkopuł który trochę nas martwi - pochyłość działki Poglądowe usytuowanie działki na załączonym obrazku - zaznaczyłem również rzędne wysokości terenu. Czy na działce z takim ukształtowaniem terenu jest szansa wybudować taki domek jak w linku powyżej czy konieczne jest stawianie domku z podpiwniczeniem ?? Bardzo istotną rolę odgrywa tutaj wkład finansowy w budowę domu więc patrząc na takie ukształtowanie terenu to pytanie jest następujące : czy opłaca się taką działkę kupować czy może koszty doprowadzenia tej działki do stanu pod zabudowę tego domku będą ogromne. Z góry dziękuje za każdą pomoc. P.S. wymiary działki to : 54m x 25m, po bokach działki są inne działki budowlane już posiadające właścicieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 01.01.2017 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Mapka zbyt mała by odczytać rzędne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 01.01.2017 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Opisy są tak małe ze nic nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baracuda31 01.01.2017 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Może teraz będzie trochę lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 01.01.2017 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Czyli co, spadek dzialki to jakieś 7-8 metrów na dlugości? Badania robiłeś stok nie jedzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 01.01.2017 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 ja mam działkę pochyłą pochyłość wzdłuż dłuższej krawędzi domu na 12m ok 1m, po wybudowaniu fundamentów osypane w około, piwnice bym odradził szkoda kosztów, fundamenty troszkę wyższe tak żeby w najniższym narożniku pomiędzy posadzką a gruntem było 3 bloczki betonowe, jedyne koszty to większa ilość piachu do zasypania fundamentów ja potrzebowałem 3tys zł za piach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 01.01.2017 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Wiesz, ciężko to ocenić, jeżeli nie widzi się całej działki i okolic.Kupując kawałek ziemi, to jest najczęściej tak, że po oglądaniu paru/parunastu, dostajesz taki strzał, że TO JEST TA JEDNA, TA JEDYNA, gdzie chciałbyś postawić dom. No i tego się trzymaj!Koszta fundamentów mogą być 50-80% droższe, niż na płaskiej działce, a potem to już idzie normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baracuda31 01.01.2017 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Żadnych badań nie robiłem, o działce na sprzedaż dowiedziałem się drogą pantoflową i rozmawiałem na razie z właścicielem i to tylko tak na szybko bez żadnych konkretów. Działka nie poszła jeszcze do biura nieruchomości więc można pominąć pośredników. A napisałem tutaj bo kompletnie nie wiem na co zwrócić uwagę przy takiej działce. Wrzucę jeszcze jedną mapkę z długościami działki może będzie ciut lepiej. Przydatną informacją będzie również odpowiedź na pytanie jakie badania robić, pod jakim kątem i gdzie szukać fachowców do tych badań. Oczywiście koszt takich badań również byłby cenną informacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baracuda31 01.01.2017 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Oglądaliśmy już około 50 działek i zawsze było coś nie tak lub zwyczajnie nie było tego WOW Teraz jest naprawdę bardzo fajna działka z tym efektem i oboje z żoną jesteśmy bardzo pozytywnie nastawieni jednak chcemy żeby ktoś racjonalnie pomógł nam podpowiedzieć co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 01.01.2017 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 No co robić? No badania gruntu przede wszystkim, czy da się tam dom postawić? Koszt około 1500 zł. Zapytaj właściciela, czy pozwoli ci na zrobienie paru odwiertów na jego działce. Jeżeli NIE, no to sam wiesz, że należy szukać innej.Gdyby właściciel bał się tych odwiertów, to możecie się dogadać, że gdybyś jednak nie zdecydował się na zakup, to dasz mu wyniki tych badań gratis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baracuda31 01.01.2017 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Takie badanie gruntu to robienie tych odwiertów czy na innej zasadzie prowadzone są takie badania ?? Myślimy że może wybranie części ziemi i lekkie wyrównanie terenu mogłoby być ciekawym rozwiązaniem i zastosowaniem bloczków oporowych od strony pd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 01.01.2017 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Takie badanie gruntu to robienie tych odwiertów czy na innej zasadzie prowadzone są takie badania ?? Myślimy że może wybranie części ziemi i lekkie wyrównanie terenu mogłoby być ciekawym rozwiązaniem i zastosowaniem bloczków oporowych od strony pd. Wiesz co mieszkałem w okolicy 35 lat i jak dobrze pamiętam w okolicy którą podajesz jako "Swoją" to cześć jury krakowsko-częstochowskiej. Może okazać się, że Twoje plany z wyrównaniem lub "kopaniem" w Twojej działce będzie problem bo to dolomity - może być skała i bez dynamitu nic nie ruszysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 01.01.2017 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Takie badanie gruntu to robienie tych odwiertów czy na innej zasadzie prowadzone są takie badania ?? Myślimy że może wybranie części ziemi i lekkie wyrównanie terenu mogłoby być ciekawym rozwiązaniem i zastosowaniem bloczków oporowych od strony pd. Badania gruntu to zawsze są odwierty, na zboczu mogą być potrzebne głębsze, zależy co tam w tej górce siedzi. Nie wiem co rozumiesz przez lekkie wybranie ziemi, bo skoro na długości działki masz spadek 7-8 metrów to na 10 metach domu masz tak co najmniej kondygnację różnicy. a 3 metry to już spora dziura nasyp. Żadne bloczki powtórzę żadne bloczki nie nadają się na ściany oporowe. Ściany żelbetowe i muszą być solidnie zbrojone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 01.01.2017 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Z góry dziękuje za każdą pomoc. A może jakieś rozwiązanie które już powstało?warto się zastanowić https://www.google.pl/search?q=ściana+oporowa+katastrofa&client=opera&hs=T9S&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiXyKPl0KHRAhVIjywKHWL5D3EQ_AUICCgB&biw=1680&bih=912#tbm=isch&q=dom+na+skarpie+z+tarasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baracuda31 01.01.2017 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Badania gruntu to zawsze są odwierty, na zboczu mogą być potrzebne głębsze, zależy co tam w tej górce siedzi. Nie wiem co rozumiesz przez lekkie wybranie ziemi, bo skoro na długości działki masz spadek 7-8 metrów to na 10 metach domu masz tak co najmniej kondygnację różnicy. a 3 metry to już spora dziura nasyp. Żadne bloczki powtórzę żadne bloczki nie nadają się na ściany oporowe. Ściany żelbetowe i muszą być solidnie zbrojone. Jeśli chodzi o spadek to na długości działki - 54m wynosi on ok 7m, a długość ściany domu wynosi 8,5m co w przeliczeniu wychodzi 1,1m różnicy w wysokości pomiędzy przednią a tylną ścianą domu. I teraz pojawia się pytanie czy wybranie niewielkiej warstwy ziemi pod sam dom wystarczy ( od strony pd wybieram ziemię a od strony pn wypuszczam bloczki fundamentowe wyżej i dzięki temu niweluję całą różnice wysokości. Nie wiem czy zrozumiale piszę ale jeśli tak to zastanawiam się czy takie rozwiązanie wchodzi w grę. Myślę że najlepszym rozwiązaniem będzie zabranie na tą działkę jakiegoś projektanta żeby konkretnie się wypowiedział odnośnie samej działki i ewentualnego projektu domu (możliwości jego postawienia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baracuda31 01.01.2017 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 A może jakieś rozwiązanie które już powstało?warto się zastanowić https://www.google.pl/search?q=ściana+oporowa+katastrofa&client=opera&hs=T9S&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiXyKPl0KHRAhVIjywKHWL5D3EQ_AUICCgB&biw=1680&bih=912#tbm=isch&q=dom+na+skarpie+z+tarasem Szczerze powiem nie myśleliśmy o domu na pochyłej działce bo takiej do tej pory nie szukaliśmy. Teraz trafiła nam się taka okazja a projekt domu NEMO bardzo przypadł nam do gustu i swoim wyglądem i szacunkowym kosztem stanu "pod klucz". Zdajemy sobie sprawę że ta kwota w wys. 177tys. jest pewnie sporo zaniżona ale doliczając nawet 30% tej kwoty jesteśmy w stanie zmieścić się w fajnych pieniądzach. CZy może coś źle rozumuję ?? Podpowiedzcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 01.01.2017 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Szczerze powiem nie myśleliśmy o domu na pochyłej działce bo takiej do tej pory nie szukaliśmy. Teraz trafiła nam się taka okazja a projekt domu NEMO bardzo przypadł nam do gustu i swoim wyglądem i szacunkowym kosztem stanu "pod klucz". Zdajemy sobie sprawę że ta kwota w wys. 177tys. jest pewnie sporo zaniżona ale doliczając nawet 30% tej kwoty jesteśmy w stanie zmieścić się w fajnych pieniądzach. CZy może coś źle rozumuję ?? Podpowiedzcie Przede wszystkim - czy na waszej działce będzie można doprowadzić media szczególnie wodę i gaz. Kanalizacja też by się przydała. ogólnie pomieszczenia są bardzo niewielkie. Koszty zwiększą się przez piwnicę - a w Waszym przypadku wysoki parter poniżej parteru tego domu - wtedy tam może pojawić się kotłownia i skład opału . a może i garaż Przemyślcie przede wszystkim media - bo to bardzo ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baracuda31 01.01.2017 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Przede wszystkim - czy na waszej działce będzie można doprowadzić media szczególnie wodę i gaz. Kanalizacja też by się przydała. ogólnie pomieszczenia są bardzo niewielkie. Koszty zwiększą się przez piwnicę - a w Waszym przypadku wysoki parter poniżej parteru tego domu - wtedy tam może pojawić się kotłownia i skład opału . a może i garaż Przemyślcie przede wszystkim media - bo to bardzo ważne. Prąd i woda są w odległością 70 metrów od działki ale można je bez najmniejszych problemów doprowadzić bo biegną wzdłuż drogi gminnej, jeśli chodzi o gaz to jest w odległości jakiś 100 metrów od działki. Kanalizacji niestety nie ma, bo w tej wiosce w ogóle nie ma jeszcze kanalizacji-melodia przyszłości Dlatego zostaje nam przydomowa oczyszczalnia albo szambo... Teraz mieszkamy na 58 metrach w bloku i dajemy sobie radę więc powiększenie rodziny o 2 dzieci nie powinno skutkować brakiem miejsca w takim domu. Wiele do szczęścia nie potrzeba Na działce planowaliśmy dodatkowy jakiś budynek niewielki postawić ( mamy w rodzinie zdolnych fachowców do takich robót). Może ktoś coś na temat kosztów w projekcie się wypowiedzieć - czy to realne koszty ?? No i ciągle nie mam zdania co do tej pochyłej działki... Nie zniechęciliście mnie Mimo to potrzebowałbym więcej informacji i porad na temat tego jakie mogą być jeszcze problemy i ewentualne wskazówki co zrobić żeby nie umoczyć tam za dużej forsy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 01.01.2017 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 mam węższą działkę pochyłą w dwie strony - po przekątnej domu jest ok 2m różnicy, na długości działki spadek wynosi ok 8%, na szerokość ok 14%. Po przemyśleniu wszystkich za i przeciw zdecydowaliśmy się na częściowe podpiwniczenie. Największym kosztem przy budowaniu piwnicy (odliczając te, których nie ponieślibyśmy rezygnując z niej i pozostając przy schodkowych fundamentach ew płycie fundamentowej) były roboty ziemne. Szczegółowe koszty mogę podać na priv. Robiliśmy badanie gruntu (odwierty) za 800zł, ale budujemy się chyba dalej od Krakowa, więc i ceny mogą być niższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikalo 03.01.2017 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Bierz działkę! Nie jest łatwo trafić na działkę w dobrej okolicy i z tyloma zaletami, a domek zawsze można wybrać inny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts