Forgesse 01.01.2017 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 (edytowane) Witam. Po wieczorze sylwestrowej zabawy z rana okazało się ,że okno balkonowe nie funkcjonuje prawidłowo. Podczas normalnego otwarcia ( klamka w poziomie) okno otwiera i uchyla się jednocześnie. Gdy okno jest uchylone, klamka nie dochodzi do pozycji pionowej w górę tylko pod kątem.Zaś gdy okno jest zamknięte od strony zawiasów jest nieszczelne, niedomknięte. Próbowałem wiele kombinacji z blokadą jednak nie przyniosło to efektu. Proszę o pomoc w moje trudnej sytuacji, gdyż nieszczelność powoduje, że w pomieszczeniu jest zimno. Edytowane 1 Stycznia 2017 przez Forgesse Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 02.01.2017 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Na pierwszym zdjęciu widać odstający języczek na okuciu - 20 cm pod klamką. Spróbuj go palcem ustawić do pionu i wtedy manewruj klamką. Kurcze, wydaje mi sie to proste, ale jakoś tak trudno to opisać. Przeciętny fachowiec powinien sobie z tym poradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forgesse 02.01.2017 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 To blokada obrotu klamki. Próbowałem już wcześniej manewrować klamką po naciśnięciu blokady, zamykać otwierać. Dokonałem wielu kombinacji i nic. Miałem kiedyś podobny problem, gdzie okno było otwarte i uchylone, ale klamka była zwrócona do pionu - pozycji uchylenia. Wtedy po naciśnięciu blokady i ustawieniu klamki do poziomu- otwarte mozna było zamknąć okno i działało. Tym razem problem polega na tym ,że okno jest otwarte i uchylone gdy klamka jest w pozycji otwartej - poziom a mimo naciśnięciu blokady klamka nie dochodzi do pozycji pionowej- uchylone. Wiem wszystko może wydawać się skomplikowane. Znalazłem filmik ,na którym wystąpił podobny problem. Jednak różnica jest taka iż na filmie mamy klamkę w pionie- uchylone a w moim przypadku jest ona w pozycji poziomej - otwarte. Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 02.01.2017 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 A ro iles dokladnie tak jak na filmie ? Nawet majac klamke w poziomie robisz tak. Naciskasz blokade blednego polozenia klamki Klamke z poz poziomej przekrevasz w pozycje pionowa Dociskasz rog przy rozworce Przekrecasz klamke do poziomu W tym momencie gorna rozworka powinna zablokwac ci uchyl Gdy tak nie jest i po tych czynnosciach dalej masz otwarte i uchylone problem lezy w rozworce Co mozna Podniesz skrzydlo regulacja. Mogla sie lekko opuscic i elementy rozworkie.sie mijaja W pozycji uchylonej wygimasz rozworke w dol. Powinna sie lekko wygiac i tym samym calosc sie zazebua Jesli to nie daje efektu Wezwac kogos od swrwisowania okien Najprawdopodobniej uszkodzona rozworka gdy ktos w euforii witania 2017 brutalnie zamykal okno klamka i powykrzywial elementy badz wrecz urwal kawalek rozworki Tyle Miłej zabawy i prosba o info czy cos dala Najlepszegi w 2017 a za rok w Sylwka sam obsluguj okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forgesse 02.01.2017 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Próbowałem robić analogicznie jak na filmie, jednak klamka po wciśnięciu blokady nie da się ustawić do pozycji pionowej - uchylone, blokuje w skosie. Do podniesienia nie mam imbusów. Rozwórka chyba jest w porządku, bo gdy otworzę okno, nacisnę blokadę i dam klamkę na zamknięcie to uchył jest blokowany, jednak wtedy już drzwi nie wchodzą do ościeżnicy i nie dają się zamknąć bo klamka jest w pozycji zamknięte. Jeśli są jakieś inne pomysły to czekam, gdyż nie chcę obciążać swojej studenckiej kiesy wizytą serwisanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 02.01.2017 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 To wyglada na to ze przeskoczyly ci zabki na narozniku badz klamke.szlag trafił hmmm....Wiec dalejW pozycji poziomej - jak rozumiem wtedy masz okno uchylonePrzesuń rozetke klamkiOdkreec dwie sruby mocujacePtzesun klamke tak by okno bylo w R czyli klamka poziomo w dolWyjmij klamkeWloz ja z powrotem ale tak by byla w pozycji poziomejZanim przykrecisz.sruby sprawdz czy dziala juz prawidlowo. Jesli nieZrob 2 zdjecia przy otwartym oknie klamka w pionie w dol ( w twoim wypadku okno w.poz R )1- od gory naroznik po stronie klamki2 - z boku naroznik po stronie klamki Moze.ktos butalnie zerwal czesciwo zabki laczace zasuwnice z naroznikiem i okucie ci sie przestawilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forgesse 02.01.2017 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 W pozycji poziomej mam okno otwarte i uchylone jednocześnie. Próbowałem wielu kombinacji z odkręcaną klamką , jednak znów blokuje. Chyba masz racje że to przesunięte ząbki na narożniku. Patrzyłem analogicznie na innym oknie na zachowanie tego górnego bolca w narożniku od strony klamki. W normalnym oknie w pozycji otwartej znajduje się na środku, zaś w pozycji uchylonej na samym dole. W popsutym oknie balkonowym ten sam bolec w pozycji klamki poziomo- otwartej (i uchylonej jednoczesnie ) znajduje się na prawie na samym dole (zdj 1) zaś gdy pozycja uchylona to na samym dole (zdj 2). wygląda wiec na to ,ze to on jest jakos przesunięty w dół, przez co okno nie funkcjonuje prawidłowo. Pytanie teraz brzmi czy da się w łatwy sposób dla laika naprawić ząbki łączące? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 02.01.2017 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Jak przeskoczymy to na 100% już są wyrobione i najprawdopodobniej albo narożnik albo zasuwnica do wymiany A tego sam nie zrobisz można Podejdź do tego bardziej brutalnie odkręcić zasuwnice od góry aż do poziomu klamki ustawić w pozycji zerowej masz takie kreski i naklej na przykład Poksipol włożyć listwy zębate do suwnicy w narożnikI to działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 02.01.2017 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Osoba minimalnie techniczna posiadająca wkrętak Philips 2 powinna sobie z tym bez problemu poradzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forgesse 02.01.2017 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 No cóż powalczę, jak się nie uda najwyżej zadzwonię po fachowca. Dziekuje za wszekie próby pomocy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts