Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grubosc posadzki pod ogrzewanie podlogowe

Recommended Posts

Hej,

Jestem na etapie ustalania konkretnej wysokosci posadzki. Wychodzi mi ze bedzie miala 33 cm na dole i 17 -18 cm na stropie. Ogrzewanie bedzie 100% podlogowe i tak sie teraz zastanawiam nad tym ile dac styro a ile betonu. Plan byl taki aby dac 25 styro na dole i 10 u gory i na to rurki i beton. Pytanie brzmi czy np nie dac ciut mniej styro i zrobic grubszy beton czy zostawic tak jak zaplanowalem. Chodzi mi o nagrzewanie sie i oddawanie ciepla przez podlogi. Nad tym beda plytki i panele w zaleznosci od pomieszczen.

Pozdrawiam

To krotko - 26 cm styro + 7 cm wylewka. Będzie ok ?

Będzie OK. Tylko daj siatkę stalową jako zbrojenie posadzki a nie tzw rozproszone. Ja mam 20 styro i około 7,5 wylewki. Lecz co do grubości wylewki to teraz dałbym trochę więcej ze względu na większą akumulacyjność.

Edytowane przez wg39070

To krotko - 26 cm styro + 7 cm wylewka. Będzie ok ?

Moim zdaniem, to wszystko można i warto policzyć, gdzie należy wziąć pod uwagę - usytuowanie podłogi, potrzeby cieplne budynku, okładzinę posadzkową i tu uwzględniając taryfę G12, dopasować grubość (pojemność) cieplną płyty do potrzeb i możliwości oraz takie jej zaizolowanie aby ciepło nie uciekało jak woda z durszlaka.

Myślę, że 20 cm styropianu grafitowego i 13 cm wylewki będzie lepszym rozwiązaniem.

Na tym forum rok temu, może dalej jest mój wpis z uproszczonymi obliczeniami podłogi akumulacyjnej.

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

Doradźcie proszę jak wybrnąć z takiej sytuacji. Na poddaszu ma być ogrzewanie podłogowe. Nadproża umieszczono na wysokości 220 cm - chyba trochę nisko?

Zaplanowałem 5 cm styropianu, ok. 6 cm wylewki i 2 cm podłogi:

9b0e9129d7a7.png Pozostaje 207 na ościeżnicę - wystarczy?

Ale co zrobić z rurami kanalizacyjnymi w łazience?

3e2f061435f0.jpg Muszę zostać zachowane minimalne choć spadki. Jak głęboko wykuć w podłodze, bo inaczej chyba się nie da tego rozwiązać?

Ponieważ chciałbym uniknąć kucia, więc myślę jeszcze nad zmniejszeniem rur do 40. Tylko co z podłogówką? Te wystające odcinki rury kanalizacyjnej ponad 5 cm styropianu dadzą się pogodzić z położeniem pętli? Teoretycznie wystarczy rurki nieco odsunąć od kanalizacji a przejście między pętlami zrobić w miejscu gdzie rura schowa się w styropian? Praktycznie też?