Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z inst. elektryczną :(

preev

Recommended Posts

właśnie wyszedł ode mnie elektryk, który stwierdził, że instalacja elektryczna jest ok

jednakże jekie było moje zdziwienie, kiedy oświadczył, że "bezpieczniej byłoby zrobić gniazdka na kablu 2,5 mm^2"

więc zdziwiony wziąłem suwmiarkę i rzeczywiście kabel który kładłem w ścianie pomimo opisu ma 1,5mm^2 (pomijam to, że chyba ślepnę za młodu i nie zauważyłem różnicy)

dzwoniłem do faceta który mi ten kabel sprzedał i nie chcę go pogrążać, bo stwierdził, że zwróci mi kasę za ten kabel, ale teraz co? :-?

czy kabel 1,5mm^2 jest dużo mniej wytrzymały od 2,5 mm

jest sens demolować nowe ściany??? :cry:

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Można dawać prąd do 8 A na każdy 1 mm2 przy obciążeniu ciągłym, a przy przerywanym nawet więcej. To ci daje moc 8*230=1840W. Ale lepiej dać większy przekrój na taki prąd. Poza tym liczy się długość kabla, czyli spadek napięcia. Przy odbiorniku o mocy 2 kW pracującym dłużej niż kilka minut lepiej dać 2,5 mm2.

Można dawać prąd do 8 A na każdy 1 mm2 przy obciążeniu ciągłym, a przy przerywanym nawet więcej. To ci daje moc 8*230=1840W. Ale lepiej dać większy przekrój na taki prąd. Poza tym liczy się długość kabla, czyli spadek napięcia. Przy odbiorniku o mocy 2 kW pracującym dłużej niż kilka minut lepiej dać 2,5 mm2.

czyli na 1,5mm jest 12A czyli 2760W ?

zresztą największe obciążenie na tych obwodach to będzie do 1kW (chwilowo)

i jeszcze jedno pytanie, czy to, żeten kabel jest na 450/700V coś zmienia (są jakieś grubsze osłonki) :-?

czyli na 1,5mm jest 12A czyli 2760W ?

zresztą największe obciążenie na tych obwodach to będzie do 1kW (chwilowo)

i jeszcze jedno pytanie, czy to, żeten kabel jest na 450/700V coś zmienia (są jakieś grubsze osłonki) :-?

niestety grubsza izolacja nie zmieni faktu ze przy dluzszym uzywaniu przekroczonych wartosci obciazenia stopia sie kable ...

tak jak mowili poprzednicy wymienilbym czesc kabelkow ...

pozdrowienia

ale tym razem to ja się poważnie pytam: czy kabel 1,5 mm wytrzyma obciążenie 1kW maksymalnie ??? :-? (jestem właśnie po malowaniu ścian, poza tym elektryk odebrał tą część instalacji)

moim zdaniem bez problemu ... to jest tylko 4 A ... tylko wez pod uwage ze czajnik bezprzewodowy ma np od 1,5 do 2,0 kW ... ale to tez powinien wytrzymac pod warunkiem ze nie zrobisz na koncu trojnika :wink:

nie jestem elektrykiem, ale pamiętam że przetoczyła się dyskusja przez forum, gdzie wielcy znawcy tematu doszli do wniosku, że biorąc pod uwagę różne czynniki licząc 6A/1mm2 przewodu całkiem będzie OK.

Pozostaje jeszcze pytanie,

czy przez kolejne 10-20 lat, np. teściowa nie właczy akuratno w tą linię jakiejś farelki 2,5 kW w zimę coby się dogrzać, pilnując nasze dzieciątko, gdy my balujemy na imprezce :wink:

no chyba, że jakieś karteczki przy gniazdkach :D

Cz.

przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł ;

możnaby na tej lini założyć osobno dobrany bezpiecznik ( nie wiem jak się nazywa - nadmiarowo-prądowy ??? ) coby wyłączył natychmiast obwód, gdy pobór mocy przekroczy określoną wartość - i po kłopocie !

Może fachowic mnie poprawi co do określenia właściwej nazwy tego bezpiecznika.

Cz.

przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł ;

możnaby na tej lini założyć osobno dobrany bezpiecznik ( nie wiem jak się nazywa - nadmiarowo-prądowy ??? ) coby wyłączył natychmiast obwód, gdy pobór mocy przekroczy określoną wartość - i po kłopocie !

Może fachowic mnie poprawi co do określenia właściwej nazwy tego bezpiecznika.

Cz.

to faktycznie zalatwi sprawe farelki ... to jest normalny bezpiecznik jakie "od zawsze" stosowane sa w instalacjach ...

ale tym razem to ja się poważnie pytam: czy kabel 1,5 mm wytrzyma obciążenie 1kW maksymalnie ??? :-? (jestem właśnie po malowaniu ścian, poza tym elektryk odebrał tą część instalacji)

spokojnie !

Przyjmuje się 6-10 A / 1mm^2 żyły miedzianej i w uproszczeniu:

jeśli P=UxI, to masz 230V x 9A =2070 W ciągłego obciążenia. Przy tylko dwóch żyłach wiodących prąd przyjmuje się tę górną granicę. Przewód chwilami może być ciepły, ale się nie stopi przy przwidłowo dobranym zabezpieczeniu.

Większym problemem przy takim obciążeniu są badziewne gniazda i wtyczki, gdzie styki grzeją się i topią obudowy.

Przyjmuje się 6-10 A / 1mm^2 żyły miedzianej i w uproszczeniu(...) Przewód chwilami może być ciepły, ale się nie stopi przy przwidłowo dobranym zabezpieczeniu.

To jest teoria, zresztą słuszna i prawdziwa. Ale z drugiej strony wiem, jak wyglądają żyły w zbyt cienkim kablu, który jest używany przez kilka lat. Zwłaszcza w miejscach, gdzie nie jest osłoniony izolacją. Im więcej tych lat, tym gorzej. Nie chcę być fatalistą, ale moim zdaniem nie ma co pocieszać się, że "cienkie" przewody wytrzymają np. obciążenie pralką. Owszem, wytrzymają raz, drugi, tysiączny. A tysiąc pierwszy ?

Może zamiast wymieniać częściowo instalację za kilkanaście lat warto zrobić to teraz, póki jeszcze trwa "rozburdel ogólnobudowlany" ?

Witam

Nie jestem z zawodu elektrykiem ,chociaż instalacje robiłem sobie sam takie hobby. a tak poważnie wydaje mi się że 1.5mm wystarczy chociaż ja dałem 2.5mm. Większy prąd - najczęstyszy objaw to grzanie przewodu ale w ścianie ( ogrzewanie ścienne ) , a poza tym to nie jest prąd stały tylko przemiennya to też ma jakieś znaczenie. Jeśli sie boisz o przeciążenie to możesz zastosować mniejsze bezpieczniki w obwodach (silnoprądowych) i już Ci teściowa farelki nie włączy( a farelka nie ma przewodu 1.5mm????).

Jeśli wypisuje bzdury to przepraszam jak wspominałem nie jestem elektrykiem...........

Większym problemem przy takim obciążeniu są badziewne gniazda i wtyczki, gdzie styki grzeją się i topią obudowy

Tego bym się 2 razy bardziej obawiał niż tego że za mały przekrój

Wg normy DIN VDE 0298 obciążalność prądowa długotrwała (A) przewodów o żyłach miedzianych, ułożonych w murze (B1) wynosi przy obciążeniu 2 żył odpowiednio:

- dla 1,5mm2 17,5A

- dla 2,5mm2 24,0A

Dla przewodów ułożonych w ścianach "kanadyjczyka" (sposób ułożenia A)wynosi to odpowiednio:

- dla 1,5mm2 15,5A

- dla 2,5mm2 19,5A

Pzdr.

Trapp

Ps. Wg. naszych przepisów przyjmuje się dla 1,5mm2 14,5A i dla 2,5mm2

19,5A

Nie chcę być fatalistą, ale moim zdaniem nie ma co pocieszać się, że "cienkie" przewody wytrzymają np. obciążenie pralką. Owszem, wytrzymają raz, drugi, tysiączny. A tysiąc pierwszy ?

Jeśli ten tysiąc pierwszy będzie wtedy, gdy korki wytoczysz sobie z aluminium - to przewody owszem, spalą się.

A w ogóle przez miasto trzeba jeździć Hammerem. A nóż się jakaś studzienka zapadnie...

No dobra. Do pralki i kuchenki 2.5.