Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zapobiec trzeszczeniu podłogi na piętrze?

pawelpiwowarczyk

Recommended Posts

Cześć!

Mój dom to parterówka z możliwością zagospodarowania poddasza.

Parterówka murowana, ale cała część powyżej ścian nośnych (konstrukcja stropu i dachu) jest drewniana, więc pozwalam sobie pisać tutaj.

Chciałbym położyć podłogę na poddaszu. Zależy mi na tym by podłoga była cicha, by nie występowały trzaski, stuki, itp., wynikające z mikroruchów konstrukcji i tarcia o siebie elementów drewnianych.

Na poddaszu w miejscu podłogi mam teraz belki (belki wiązarowe) oddalone od siebie o około 1 metr. Chcę, w oparciu o te belki, stworzyć kratownicę, na którą położę płyty OSB.

Kratownicę stworzę dokładając pomiędzy belki poprzeczki (pojęcia nie mam jak to się może fachowo nazywać).

Będzie to wyglądało następująco.

Wzdłuż belek (1) dokręcę krótkie odcinki desek (2), które będą stanowiły podporę dla belek poprzecznych (3). Od góry belki 1 i belki 3 będą stanowiły jedną płaszczyznę - kratownicę.

W całej konstrukcji znajdą się trzy miejsca styku: A,B i C.

podloga.jpg

Zastanawiam się w jaki sposób zabezpieczyć konstrukcję przed ewentualnymi trzaskami.

W miejsce styku A mogę wyeliminować odsuwając belkę 1 od belki 3. Tam może być minimalna przerwa.

Miejsce styku B nie powinno generować trzasków, ponieważ działa tylko na ściskanie.

Zastanawia mnie miejsce styku C. Czy nie zastosować w tym miejscu przekładki z cienkiego filcu?

A może we wszystkich trzech miejscach styku użyć filcu?

Na pewno całą kratownicę obłożę od góry filcem, by wyeliminować bezpośredni styk z płytą OSB i wytłumić dźwięk kroków, ale czy to wystarczy by nie było stuków, puków, trzasków wynikających z ruchów całej konstrukcji?

Proszę o pomoc osoby doświadczone w zagadnieniach domów drewnianych.

podloga.jpg

po pierwsze użyj suchego drewna na kratownice !

po drugie zrób wszystko w miarę ciasno i dobrze przybij lub przykręć

po trzecie pod OSB na kratownice połóż zwykły klej montażowy i przykręć płytę - jak wyschnie utworzy się warstwa cienkiej gumy która eliminuje skrzypienie.( jak użyjesz płyt pióro- wpust to tam też dobrze posmarować) .

po czwarte płyta minimum 18mm a najlepiej 22mm .

jak użyjesz płyt pióro- wpust to tam też dobrze posmarować) .

po czwarte płyta minimum 18mm a najlepiej 22mm

tak i nie .. 22 mm jako jedna będzie słabsza niż 2x10mm a jeszcze lepiej jak będzie 2x12mm

jak już ktoś chce zrobić naprawdę mocny strop..

Edytowane przez מרכבה

• 4 weeks później...