Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

który tańszy - mansardowy czy dwuspadowy ze ścianką kolankową

janm

Recommended Posts

Cześć,

jestem na etapie optymalizacji kosztów budowy domu. Plan już mamy mniej więcej dogadany, teraz przyszła kolej na decyzje, które dyktować będzie ekonomia. Pierwsza z nich to rodzaj dachu.

Czy możecie doradzić jaka wersja będzie tańsza - dach mansardowy czy dach dwuspadowy ze ścianką kolankową (np. 110 cm)? Strop będzie drewniany. Rozpiętość około 550 cm.

Wiem, że w przypadku dachu mansardowego można zamontować zwykłe okna ścienne na tej bardziej pionowej połaci dachu (przynajmniej tak gdzieś wyczytałem). Odchodziłby mi więc koszt okien dachowych.

Będę wdzięczny za pomoc :)

Edytowane przez janm

Dach będzie pokryty dachówką, raczej ceramiczną.

Z tego co się orientowałem to sporo droższe są okna dachowe od normalnych ściennych. Ale popraw mnie jeśli jestem w błędzie, bo byłaby to dobra informacja dla mnie ;)

Wrzucę tu takie pokraczne wizualizacje jakie udało mi się wykonać.

pietro2.jpg

mansard3.jpg

/Edit

Wszystko oczywiście będę uzgadniał z biurem architektonicznym. Robimy projekt indywidualny. Architekt na pewno sporo doradzi ale nie chciałbym polegać tylko na jego wiedzy, dlatego pytam tutaj.

Edytowane przez janm

Cena zależy od wersji (pakiet szybowy, profil, okucia, nawiewniki itp) jednego i drugiego okna oraz oczywiście rozmiaru - z tym, że dachowe lepiej doświetlają, więc można dać mniejsze niż (dla tego samego poziomu oświetlenia) okno ścienne. Przy dachowych dużą uwagę trzeba przyłożyć do wykończenia/izolacji w połaci oraz ocieplenia/wykonania wnęki okiennej. Jego największą wadą vs okno szczytowe jest większe nagrzewanie (latem) i wychładzanie (zimą) pomieszczenia - ale nie jestem pewien, czy przy montażu okien ściennych w niższej połaci mansardy będzie lepiej.

O różnice w cenie robocizny najlepiej pytaj doświadczonego cieślę w Twojej okolicy- choć bez wiedzy o zastosowanej w projekcie konstrukcji będziesz miał i tak informację w uproszczeniu.

Jakoś nie widzę (estetycznie) montażu okien "ściennych" w dachu bez wykonania np lukarny, musiała by być mocno pionowa połać mansardy? Dla mnie chyba nie za ładne rozwiązanie - ale to rzecz gustu.

Edytowane przez przemo1

Dach im mniej skomplikowany tym powinien być tańszy i łatwiejszy w wykonaniu. Mansardowy będzie miał inne kąty spadku i nie zawsze można pokryć go ceramiką bo będzie zbyt "spadowy", więźba też będzie bardziej skomplikowana. Ograniczenia dachu narzuca również MPZP i warunki zabudowy. Co do okien to te dachowe poza tym że lepiej doświetlają pomieszczenie nie mają wg mnie żadnych zalet a same wady. Cenowo są trochę droższe, ale nie to jest priorytetem a ich odpowiedni montaż, na którym oszczędzać nie można bo zemści się to bardzo szybko. Z resztą nie o oszczędności chodzi a o fachowców ;)

tylko czy nieco droższy dach i tak nie będzie tańszy niż kolejna ściana (z żelbetowymi słupkami i kolejny wieniec)... to jest pytanie.

Generalnie jeśli chodzi o okna to raczej podciągnąłbym wyżej ściankę kolankową niż montował okna połaciowe skoro już mam mieć tą ściankę kolankową. Mam jeden pokój na poddaszu, który wychodzi niestety dość wąski i albo rozwiążę ten problem dachem mansardowym albo wysoką ścianką kolankową. Gdyby nie to - nie robiłbym w ogóle ścianki kolankowej.

Przed chwilą zadzwoniłem do kilku firm od produkcji więźb dachowych i ekonomia to jedno, ale z wykonaniem może być problem - w jednym tartaku, który ma nawet slogan reklamowy w stylu "drewno naszą pasją" nie wiedzieli co to jest dach mansardowy ;) widać bardzo rzadko jest to wykonywane więc to już jest problemem samo w sobie

Oczywiście dach mansardowy będzie droższy ale należy to rozpatrywać kompleksowo bo przy dachu dwuspadowym dojdzie koszt ścian. Natomiast odnośnie Okien to można montować w dachu mansardowym jedne i drugie. Przy zastosowaniu okien połaciowych powinny być obrotowo uchylne lub tylko uchylne (z górną osią obrotu). Przy zastosowaniu okien tradycyjnych dojdą koszty obróbki szpalet zewnętrznych i dość szeroki parapet. Sugerowałbym dach mansardowy z oknami połaciowymi. A może dach łukowy? Pozdrawiam.