janm 02.01.2017 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 (edytowane) Cześć, jestem na etapie optymalizacji kosztów budowy domu. Plan już mamy mniej więcej dogadany, teraz przyszła kolej na decyzje, które dyktować będzie ekonomia. Pierwsza z nich to rodzaj dachu. Czy możecie doradzić jaka wersja będzie tańsza - dach mansardowy czy dach dwuspadowy ze ścianką kolankową (np. 110 cm)? Strop będzie drewniany. Rozpiętość około 550 cm. Wiem, że w przypadku dachu mansardowego można zamontować zwykłe okna ścienne na tej bardziej pionowej połaci dachu (przynajmniej tak gdzieś wyczytałem). Odchodziłby mi więc koszt okien dachowych. Będę wdzięczny za pomoc Edytowane 2 Stycznia 2017 przez janm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 02.01.2017 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 A jaka jest różnica w kosztach okna dachowego i "ściennego"? Jakieś okna przecież musisz dać.Wybrałeś już rodzaj pokrycia dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janm 02.01.2017 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 (edytowane) Dach będzie pokryty dachówką, raczej ceramiczną. Z tego co się orientowałem to sporo droższe są okna dachowe od normalnych ściennych. Ale popraw mnie jeśli jestem w błędzie, bo byłaby to dobra informacja dla mnie Wrzucę tu takie pokraczne wizualizacje jakie udało mi się wykonać. /Edit Wszystko oczywiście będę uzgadniał z biurem architektonicznym. Robimy projekt indywidualny. Architekt na pewno sporo doradzi ale nie chciałbym polegać tylko na jego wiedzy, dlatego pytam tutaj. Edytowane 2 Stycznia 2017 przez janm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 02.01.2017 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 (edytowane) Cena zależy od wersji (pakiet szybowy, profil, okucia, nawiewniki itp) jednego i drugiego okna oraz oczywiście rozmiaru - z tym, że dachowe lepiej doświetlają, więc można dać mniejsze niż (dla tego samego poziomu oświetlenia) okno ścienne. Przy dachowych dużą uwagę trzeba przyłożyć do wykończenia/izolacji w połaci oraz ocieplenia/wykonania wnęki okiennej. Jego największą wadą vs okno szczytowe jest większe nagrzewanie (latem) i wychładzanie (zimą) pomieszczenia - ale nie jestem pewien, czy przy montażu okien ściennych w niższej połaci mansardy będzie lepiej.O różnice w cenie robocizny najlepiej pytaj doświadczonego cieślę w Twojej okolicy- choć bez wiedzy o zastosowanej w projekcie konstrukcji będziesz miał i tak informację w uproszczeniu.Jakoś nie widzę (estetycznie) montażu okien "ściennych" w dachu bez wykonania np lukarny, musiała by być mocno pionowa połać mansardy? Dla mnie chyba nie za ładne rozwiązanie - ale to rzecz gustu. Edytowane 2 Stycznia 2017 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 02.01.2017 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Dach im mniej skomplikowany tym powinien być tańszy i łatwiejszy w wykonaniu. Mansardowy będzie miał inne kąty spadku i nie zawsze można pokryć go ceramiką bo będzie zbyt "spadowy", więźba też będzie bardziej skomplikowana. Ograniczenia dachu narzuca również MPZP i warunki zabudowy. Co do okien to te dachowe poza tym że lepiej doświetlają pomieszczenie nie mają wg mnie żadnych zalet a same wady. Cenowo są trochę droższe, ale nie to jest priorytetem a ich odpowiedni montaż, na którym oszczędzać nie można bo zemści się to bardzo szybko. Z resztą nie o oszczędności chodzi a o fachowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janm 02.01.2017 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 tylko czy nieco droższy dach i tak nie będzie tańszy niż kolejna ściana (z żelbetowymi słupkami i kolejny wieniec)... to jest pytanie. Generalnie jeśli chodzi o okna to raczej podciągnąłbym wyżej ściankę kolankową niż montował okna połaciowe skoro już mam mieć tą ściankę kolankową. Mam jeden pokój na poddaszu, który wychodzi niestety dość wąski i albo rozwiążę ten problem dachem mansardowym albo wysoką ścianką kolankową. Gdyby nie to - nie robiłbym w ogóle ścianki kolankowej. Przed chwilą zadzwoniłem do kilku firm od produkcji więźb dachowych i ekonomia to jedno, ale z wykonaniem może być problem - w jednym tartaku, który ma nawet slogan reklamowy w stylu "drewno naszą pasją" nie wiedzieli co to jest dach mansardowy widać bardzo rzadko jest to wykonywane więc to już jest problemem samo w sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 02.01.2017 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Mansarda to z pewnością rzadki typ dachu - info o kosztach wykonania (robocizny na dachu) dzwoń/szukaj lepiej u cieśli niż w tartaku. Dobrze, że myślisz o tym na etapie projektu, a nie potem przy stawianiu ścian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.01.2017 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Oczywiście dach mansardowy będzie droższy ale należy to rozpatrywać kompleksowo bo przy dachu dwuspadowym dojdzie koszt ścian. Natomiast odnośnie Okien to można montować w dachu mansardowym jedne i drugie. Przy zastosowaniu okien połaciowych powinny być obrotowo uchylne lub tylko uchylne (z górną osią obrotu). Przy zastosowaniu okien tradycyjnych dojdą koszty obróbki szpalet zewnętrznych i dość szeroki parapet. Sugerowałbym dach mansardowy z oknami połaciowymi. A może dach łukowy? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts